Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana potencjometru w NAD C326Bee

limitered

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam NADa C326Bee. Przy małej głośności (wieczorne słuchanie) lewy kanał jest bardzo cicho, wzmacniacz gra równo dopiero przy przekręceniu o jakieś 15 stopni.

Doczytałem, że winny jest potencjometr (co w sumie nie dziwi) i że generalnie 'ten typ (czarny alps) tak ma' (to już dziwi i to bardzo).

Czy można wstawić tam inny potencjometr? Jeśli tak, to jaki i czy ktoś to robi?

Dodam, że nie zależy mi na sterowaniu głośnością przy pomocy pilota.

https://www.audiostereo.pl/topic/94334-wymiana-potencjometru-w-nad-c326bee/

W kilku wzmacniaczach NADa jakie miałem potencjometry głośności są 8 pinowe.

To co jest na rynku , powiedzmy dobre Alpsy RK27 są 6 pinowe.

Może być problem z dostaniem takich potencjometrów.

Można wstawić 6 pinowy ale wtedy ominąć regulację barwy .

Prawdopodobnie taki jest u Ciebie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale wartość rezystancji raczej w granicach 20 - 50kilo.

Rozkręć obudowę i pokrywę od spodu jak jest sprawdź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

Mam takie ogolne pytanie. W sumie to chcialem sie podczepic pod ten temat, bo nie chciałem zasmiecac forum.

Jak to jest z awaryjnościa NAD-ow ? Niedawno temu byl temat o awaryjnosci CDkow a teraz widze ze z potkami sa problemy ....

Uzytkownicy NAD-ow, mozecie sie wypowiedziec w tej sprawie ?

Z potkami są problemy chyba najczęściej nie dość że się psują czasem nawet po krótkim okresie użytkowania to jeszcze mają kiepską precyzję w tych droższych Nadach pewnie jest lepiej.

Witam,

Mam takie ogolne pytanie. W sumie to chcialem sie podczepic pod ten temat, bo nie chciałem zasmiecac forum.

Jak to jest z awaryjnościa NAD-ow ? Niedawno temu byl temat o awaryjnosci CDkow a teraz widze ze z potkami sa problemy ....

Uzytkownicy NAD-ow, mozecie sie wypowiedziec w tej sprawie ?

Pomijając ten nieszczęsny potencjometr, w wzmiankowanym 326 padł scalak odpowiadający za kontrolki wejść. Przełączanie wejść działało ale diody nie świeciły.

Akurat dużo przerabiałem i przerabiam NADy C320 czy 320BEE , 350.

Raz tylko spotkałem się z trzeszczącym potkiem.

Ale tak jak u Kolegi Zeta-J któremu takiego NADa robiłem ( i tylko u niego właśnie ten potek trzeszczał ) można śmiało wsadzić Alpsa RK27 z silniczkiem bo jest ominięty preamp i nie ma potrzeby kupować potka z 8ma pinami.

Co do CDków to padają lasery

KSS 213 to 2 lata i śmietnik.

Ale kosztuje z 40zł z przesyłką więc tragedii też nie ma.

• 6 miesięcy później...

Zna ktoś dobrego speca od tego sprzętu w Krakowie,

Mam ten sam problem, pomału lewa strona zaczęła grać ciszej, dzisiaj rano okazało się jak włączyłem że już nie gra mogole, dopiero przy głośniejszym graniu włącza się. Z czego i tak mam wrażenie że prawy głośnik gra czyściej i dynamiczniej od lewego.

Kiedyś w moim Audio Innovation Alto było podobnie. Lewy kanał przy cichym słuchaniu grał ciszej. Na 100% stawiałem na potencjometr.

Powinno być 99%. Winny był brudny styk przekaźnika przy wyjściu głośnikowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.