Skocz do zawartości
IGNORED

Ming Da MC368 - B SE , szum + brum

caralooh_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy takie wartości, minimalnie rozjechane, mogą odpowiadać za brumienie i szumy.

Pytanie jak głośne te brumienie i szumy są.

-> caralooh_pl

Jakie masz kolumny głośnikowe? Możesz podać model, producenta i parametry (impedancja, efektywność)?

Najlepiej, aby rzucił okiem na Twój wzmacniacz, ktoś bardziej obeznany ze wzmacniaczami lampowymi. Gdzie mieszkasz?

Szumy z 10 cm to standard w lampach, mi na yaqinie MS-6CA7 szumiało z ponad metra. Zrób jeszcze mały test, wyjmij lampy mocy i czy szumi dalej ? W MC-10L po modyfikacji na chińskich lampach nic nie szumiało a jak włożylem nowe małe lampki to szum z 2 metrów był słyszalny.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Mieszkam kolo Krakowa.

Z kolumnami bedzie niejako problem zebym Ci podal parametry, bo kupilem przerobione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Seryjnie mialy 4ohm, i 87db, a teraz kto to moze wiedziec :)

Szum slychac jak sie przylozy ucho do basowego ok 4cm.

Prawa wstega syczy na ok 25cm.

Lewa szumi na ok 15cm

Ukryta Zawartość

----------------------------------------------------------------------------------------------

Myslalem ze sprawne wzmaki lampowe nie szumia.

Mam little dot 3 i tam nawet na maxa jest kompletnie cisza. A moze to dlatego ze to wzmak sluchawkowy.

Czytalem gdzies na forum ze nie wolno wlaczac wzmaka bez lamp bo sie cos tam pali ;p

Szum slychac jak sie przylozy ucho do basowego ok 4cm.

Prawa wstega syczy na ok 25cm.

Lewa szumi na ok 15cm

Moim zdaniem standard, słuchalem dziesiątki chińskich wzmacniaczy lampowych i każdy szumiał, jedne tylko mniej inne bardziej. Zrób jeszcze myk z lampami o którym pisałem wyżej.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Myslalem ze sprawne wzmaki lampowe nie szumia.

Mam little dot 3 i tam nawet na maxa jest kompletnie cisza. A moze to dlatego ze to wzmak sluchawkowy.

Czytalem gdzies na forum ze nie wolno wlaczac wzmaka bez lamp bo sie cos tam pali ;p

Ja właśnie na tym formum kiedyś wyczytałem żeby tak sprawdzić i sprawdzałem w MS-6CA7 i MC-10L, nic się nie stało. W ten sposób możesz sparwdzić czy szumią lampy czy wzmacniacz.

Ja nie polecam włączania wzmacniacza bez lamp. Jeżeli układ jest zaprojektowany tak, że napięcia robocze są na skraju maksymalnych napięć kondensatorów to może dojść do przebicia.

Mi tak polecili, wykonałem, ja żyje a wzmacniacz działa. Ale możesz mieć racje że zależy od projektu.

Mam teraz na sklepie Mingda MC34-A i też lekko szumi. Yaqiny jakie miałem styczność a były to niemal wszystkie modele razy kilka w ilości na model i też każdy szumiał. Także spokojna głowa, "ten typ tak ma".

Ja poprawiłem zasilanie i mój Yaqin B 100 nie szumi jak wiele markowych wzmacniaczy lampowych w których się zwyczajnie nie przyłożono do walki z przydźwiękiem .

Piotr

W ten sposób możesz sparwdzić czy szumią lampy czy wzmacniacz.

Wyjmując lampy mocy można jedynie sprawdzić czy brum nie jest spowodowany niewłaściwym lub zbyt bliskim położeniem transformatorów sieciowych i głośnikowych względem siebie. Nie można natomiast w ten sposób stwierdzić czy i które lampy szumią, ponieważ z wyjętymi lampami mocy żaden wzmacniacz szumiał nie będzie.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Oj będzie, w Yaqinach wszystko jest możliwe :)

Ja poprawiłem zasilanie i mój Yaqin B 100 nie szumi jak wiele markowych wzmacniaczy lampowych w których się zwyczajnie nie przyłożono do walki z przydźwiękiem .

Tu się zgodzę ja w moim 10L też mam poprawione i była cisza ale po wymianie małych lamp szumi że 2-3 metrów słychać, także przyczyn może być wiele

Oj będzie, w Yaqinach wszystko jest możliwe :)

Sugerujesz, że Yaqin robi sprzęt który działa na innych zasadach fizycznych niż pozostałe? Schemat wygląda zupełnie klasycznie. Jaki jest wobec tego mechanizm emitowania szumów przez wzmacniacz Yaqin z wyjętymi lampami końcowymi? Bardzo jestem ciekaw, bo pomimo wieloletniego zajmowania się lampami, nie spotkałem się z takim zjawiskiem.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ja się spotkałem w modelu MS-6CA7 dokładnie. Z fizyki słaby byłem ale słyszałem, czy z lampami czy bez szumiał tak samo.

Z fizyki słaby byłem ale słyszałem, czy z lampami czy bez szumiał tak samo.

Pomyliłeś chyba z brumem. Brum to takie brrrrr, a szum to takie szszszszszsz.

Mały off top nie koniecznie trzeba rozkręcać wzmacniacz aby pomierzyć biasy.

Tu są mierniki:

Ukryta Zawartość

Wystarczy dokładnie nawiercić otwory nad potkami w dolnej pokrywie, szybciej i bezpieczniej.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Pomyliłeś chyba z brumem. Brum to takie brrrrr, a szum to takie szszszszszsz.

Tak, był to raczej brum.

Prawidłowo zbudowany wzmacniacz nie powinien szumieć ani brumieć. Z nastawieniem, że to jest standard to lepiej omijać takie wyroby szerokim łukiem.

Tylko pytanie czy szumi/brumi wzmacniacz czy słabe lampy w nim zamontowane. Mi np Yaqin na jednych szumi brumi a na innych cisza. Lampa to nie tranzystor i wymaga trochę wiedzy i cierpliwości.

Prawidłowo zbudowany wzmacniacz nie powinien szumieć ani brumieć. Z nastawieniem, że to jest standard to lepiej omijać takie wyroby szerokim łukiem.

Niby tak

Ale znam historię gdzie markowe hybrydowe końcówki mocy Vincenta potrafia szumieć o wiele więcej od mojego chińczyka czy tego obecnego czy mojego starego, to czym tu sie przejmować że jak przyłożę ucho na 10cm to cos tam lekko słychać ?

Trzepanie wątku o buczenie słyszalne z 10 cm przy wzmacniaczu lampowym dużej mocy uważam za bezsensowne. Niech wszyscy piszący w tym wątku wsadzą głowy w głośniki przy wyłączonym źródle i z ręka na sercu napiszą że nic nie słyszą. Nie będe wiedział czy gratulować wspaniałego sprzętu,czy współczuć utraty słuchu. Ja moge napisać że u mnie w prawym kanale słychać jakiś brum i szum nawet z 20 cm, po wymianie lamp na EH 6CA7, wcześniej brum słyszalny był z ok 1 m. Byłem u koleg z końcówkami Phase na 2a3 i tam szum i brum były wyraźnie słyszalne w miejscu odsłuchu. Uważam te 10 cm za świetny wynik jeżeli chodzi o lampę.

• 3 miesiące później...

Przyznam, że jestem trochę (bardzo) zdegustowany..... Napaliłem się na lampę, a tu teraz wyczytuję, że szumi, buczy, brzęczy i - co gorsze - TO JEST Normalne :(

Mnie denerwuje każdy wentylator (PC mam wyciszonego, bez dysków HDD, na wentylatorach Noctua chodzących na najniższych obrotach + Obudowa Antec p180 = prawie kompletna cisza).

Aby mieć obraz z prawdziwego zdarzenia kupiłem PAnasonica vt30 - niestety dupek ma wentylatory, które słyszę. Ze względu na jakość obrazu i niemożność znalezienia TV 55" z porządnym obrazem (na pohybel Samsungom i LG z ich beznadziejnym obrazem, czernią i nienaturalnymi kolorami) jestem zmuszony się przyzwyczaić do tych wentylatorów. Teraz chcę zakupić lampę, a tu taki motyw. :(

Proszę o odpowiedź: Buczy to ,czy nie ..... ?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Niech wszyscy piszący w tym wątku wsadzą głowy w głośniki przy wyłączonym źródle i z ręka na sercu napiszą że nic nie słyszą.

Z ręką na sercu i z nogą na nodze, a z głową w głośniku - nic nie słyszę.

Problem szumu to nie problem wzmacniaczy tylko lamp. Nowy dobrze skonstruowany wzmacniacz przy dobrze dobranych lampach nie ma prawa szumieć.

przyznam, że dalej jestem skołowaciały - jedni tak, inni siak. jeśli coś ktoś słyszy, to chyba jednak słyszy, albo kłamie. Jako laik inaczej nie potrafię tego sklasyfikować. Nie ma stanów pośrednich. Bardzo proszę o kolejne wypowiedzi. jak mam kupić lampę to to nie może szumieć, czy buczeć. <załamka>

@Adrian Silesian

Ja mam Mingda MC 34-A i zaraz po włączeniu mogłem usłyszeć mały brum tylko wtedy kiedy przykładałem głowę do głośnika ( tego się przecież nie robi podczas słuchania muzyki ), jednak ten brum zanikał po około 20 min. jak się lampki rozgrzały. Po wczorajszej wymianie chińskich lampek 12au7 na Rytheon'y brumienie zanikło całkowicie nawet na nierozgrzanym sprzęcie.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Ja mam Mingda MC 34-A i zaraz po włączeniu mogłem usłyszeć mały brum tylko wtedy kiedy przykładałem głowę do głośnika ( tego się przecież nie robi podczas słuchania muzyki ), jednak ten brum zanikał po około 20 min. jak się lampki rozgrzały. Po wczorajszej wymianie chińskich lampek 12au7 na Rytheon'y brumienie zanikło całkowicie nawet na nierozgrzanym sprzęcie.

no dobra dziękuję za głos :) nie pozostaje mi nic innego jak uwierzyć :) jakiegoś buczenia, bym nie przeżył. Tylko skąd te te głosy, że buczy..... ech

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.