Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do Pro-Ject 6 perspeX

thedave

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Posiadam gramofon Pro-Ject 6 perspeX, wzmak Denon PMA 1500 (razem z phono pre). Do tej pory sluchalem na wkladce Sumiko Point Blue EVO III jednak ulegla ona wypadkowi i jestem zmuszony na zakup nowej.

Co mozecie polecic do tegoz gramofonu w zakresie cenowym powiedzmy do 1000 zl. Preferuje glownie ciezsza muzyke gitarowa i progresywna - zarowna ciezsza jak i lzjesza. Powiedzmy ze kierunek brzmieniowy to Dream Theater. Jaka wkladka moglaby fajnie oddac taki rodzaj muzyki?

Bede wdzieczny za wszelki rady.

Pozdrawiam

Sebastian

https://www.audiostereo.pl/topic/94442-wk%C5%82adka-do-pro-ject-6-perspex/

Jaka wkładka? W zasadzie każda z wyjątkiem wkładek o małej podatności, takich jak np. Denon DL-103 i jemu podobne, bo ramię Pro-Jecta będzie do nich za lekkie. Ja polecam Ci Goldringi z nowej serii, np. modele 2300, 2400 i 2500. Jeśli płyty są w gorszym stanie, a przy tym nie masz wyjątkowo dużych wymagań co do odtworzenia góry pasma i stereofonii, to nadazą się lepiej modele tańsze - 2100 i 2200.

Pozdro,

Yul

p.s. Pre we wzmaku Denona PMA-1500 R znam, bo go miałem kiedyś. Generalnie jest o.k., choć z osobnych przedwzmacniaczy można wyciągnąć więcej, głównie jeśli o tzw. otwieranie się dźwięku chodzi.

Dzieki za rady.

Zastanawiam sie tez nad zakupem jakiejs taniej wkladki na miesiac - dwa, by dozbierac na Sumiko BlackBird lub czegos z tej polki cenowej.

Pozdrawiam

Sebastian

Co to znaczy "tania wkładka"? Audio-Technica AT 3600 jest tania, o coś takiego chodzi?

Chcesz grać tym Blackbirdem na Denonku?

Pozdro,

Yul

witaj!

zastanów się nad wkładką sumiko (cofnij sie kilka lat na forum) moim zdaniem nie warto

wiem że w cenie blackbirda dostaniesz wkładki zdecydowanie lepsze

yul proponuje goldringa bo słuchał tych modeli ja nie,

natomiast ja, przyjmując za podstawe ostre granie czyli dobrą przestrzeń i przejrzystość dzwięku

proponuje mc lo -tylko nie wiem czy Twój preamp to pociągnie -

ortofona-sam jestem zdziwiony, ale ostatnio się przekonałem coś kontrapunkta np a lub b jeśli finans pozwoli(niedawno miałem podobny zagryz dotyczacy własnie takiej -łupanki- i zaryzykowałem z jeszcze wyższym modelem -warto było)

druga opcja to dynavector seria 20 w tej muzyce to wulkan.

pozdr.

Dzieki za wsparcie.

Jesli chodzi o Blackbirda to mialem zamiar grac nim z Denonem.

Jesli chodzi o wkladki mc to pre ma dedykowane wejscie do wkladek MC wiec mysle ze pociagnie. Jseli chodzi o dynavector to cenowo bardzo by mi pasowal, natomiast na kontrapunkt b musialbym poczekac. Zastanawiam sie tylko nad tym ze Sumiko maja jednak duzo lepsze parametry. Wiem ze za parametrami nie idzie fajne brzmienie, natomiast cos tych cyferkach jest co przekonuje mnie do wkladek Sumiko. Do tej pory bylem bardzo zadowolony z EVO III.

Pozdrawiam

jedno wiem po iluśtam kombinacjach analogowych

-na całe szczęście parametry na papierze nie grają-

a najbardziej wyrafinowany eliptyk i tak odda pole bardziej wyrafinowanym szlifą co w tym rodzaju muzyki ma niebagatelne znaczenie

moich propozycji polecam jednak szukać na świecie wyjdzie taniej niż blackbird kontrapunkta a jeszcze chwile temu mozna było wyrwać za plus minus 1600zł z cłem

nie wydaje mi się żeby w tych pieniądzach cos mu podskoczyło

swego czasu sam słuchałem pjeja z vdh i mimo że połaczenie to bardziej mi pasowało niż dynavector to jednak biorac za odnosnik

-referuje glownie ciezsza muzyke gitarowa i progresywna - zarowna ciezsza jak i lzjesza-

wiem że japończyk bardziej się zegra z akrylowym sedesem.

pozdr.

Najbezpieczniejszym wyborem będzie Ortofon 2MBronze.

Zmieścisz się w budżecie, a za jakiś czas uzbierasz na inny gramofon. Wtedy będzie sens wydawać więcej niż 1500zł na wkładkę.

Do tego ramienia na pewno nie Dynavectory, Ortofony MC, wspomniane wcześniej Denony.

"Zastanawiam sie tylko nad tym ze Sumiko maja jednak duzo lepsze parametry. " - a pod jakim względem?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Najbezpieczniejszym wyborem będzie Ortofon 2MBronze.

Zmieścisz się w budżecie, a za jakiś czas uzbierasz na inny gramofon. Wtedy będzie sens wydawać więcej niż 1500zł na wkładkę.

Do tego ramienia na pewno nie Dynavectory, Ortofony MC, wspomniane wcześniej Denony.

"Zastanawiam sie tylko nad tym ze Sumiko maja jednak duzo lepsze parametry. " - a pod jakim względem?

Kompletna bzdura powyżej. Prędzej do ramienia Pro-Jecta 9cc EVO te w/w Dynavectory i Ortofony MC się nadadzą, niż do bolesnych ramionek Thorensa, rozlatujących się w ręku Ortofon AS-212, albo 50-letnich SME po 15-tym właścicielu. Śmiech po prostu.

Problem widzę inny, który na pewno bardziej zaważy na tym co z głośników będzie można usłyszeć - pre wbudowane w integrę Denona. To jest wąskie gardło w torze przy wkładkach innych niż tanie MM. Planowany Blackbird to wysokopoziomowe MC, które według założeń konstruktorów należy podłączać do wejścia gramofonowego MM. Do wejścia MC nie można, bo będzie ryczało przesterowanym dźwiękiem. Potrzebny jest przedwzmacniacz regulowany, z dopasowaniami impedancji i najlepiej wzmocnienia (gain). Wkładka ma wysoką internal impedance (135 Ohm), wymaga dopasowania wejścia wartością około 10 razy większą, czyli coś z zakresu 1 -1,5 kOhm. W Denonku tego nie ma, wkładka będzie wprawdzie grała, ale tak jak by częściowo zakręcić jej kurek.

Witam.

A gdybym do stawki dorzucil jeszcze ortofon Rondo Bronze MC oraz Ortofon MC 30 super II classic? Wszystkie sa mniej wiecej w tej samej grupie cenowej.

Wychodze z zalozenia ze wkladka jest najistotniejszym elementem toru przy winylu. Jesli mimo wszystko bede czul niedosyt wtedy zastanowie sie nad kupnem dodatkowego pre.

A parametry o ktorych mowie to pasmo przenoszenia oraz separacja kanalow. Dla sumiko jest to 10-50khz i 35db, dla reszty jest to przecietnie 20-20khz i 19db. Czy moze robie zupelnie nieslusznie zwracajac uwage na te cyferki?

Pozdrawiam

Sebastian

Witam.

A gdybym do stawki dorzucil jeszcze ortofon Rondo Bronze MC oraz Ortofon MC 30 super II classic? Wszystkie sa mniej wiecej w tej samej grupie cenowej.

Wychodze z zalozenia ze wkladka jest najistotniejszym elementem toru przy winylu. Jesli mimo wszystko bede czul niedosyt wtedy zastanowie sie nad kupnem dodatkowego pre.

A parametry o ktorych mowie to pasmo przenoszenia oraz separacja kanalow. Dla sumiko jest to 10-50khz i 35db, dla reszty jest to przecietnie 20-20khz i 19db. Czy moze robie zupelnie nieslusznie zwracajac uwage na te cyferki?

Pozdrawiam

Sebastian

Warto posłuchać każdej wkładki we własnym systemie, ale oprócz tego warto zrobić jeszcze jedno: posłuchać jak takie przykładowe Rondo czy Kontrapunkt potrafi zagrać w towarzystwie dobrego, elastycznego co do ustawień pre gramofonowego. Bo pre gramofonowe potrafi zaniżyć jakość wszystkiego co przez nie przechodzi. To trochę tak, jak byś kupił sportowe auto za krocie i lał do niego kraszoną benzynę, kupioną pokątnie od ruskich.

Parametry źle czytasz. Jeśli w odniesieniu do dobrej, droższej wkładki, z lepszym już szlifem igły, podane jest pasmo 20 Hz - 20 kHz, to najistotniejszą informacją jest tu równomierność charakterystyki w tym paśmie, np. +/- 0,5 dB. Taka wkładka jest teoretycznie lepsza od wkładki która dla pasma 20 Hz - 20 kHz ma nierównomierność (spadki) np. 2 dB. Jeśli ktoś podaje pasmo np. 10Hz - 50 kHz, to ja się do razu pytam, za jakim to jest zmierzone spadkiem, bo może +/- 20 dB, albo i +/- 30 dB, co w tym wypadku byłoby śmieszne. Każda wkładka przenosi te kilkadziesiąt kHz, a mimo to grać potrafią bardzo różnie, co będzie słychać na pierwszy rzut oka, o pardon - ucha :)

Jedną z istotnych jak dla mnie własności wkładek jest oddanie mikrodynamiki, bo jedne potrafią oddać muzykę ze wszelkimi szczegółami i niuansami, podanymi w formie uporządkowanego, entuzjastycznego i pełnego brzmienia, a inne zamiast tego dają nieczytelna, męczącą "bułę". Ciekawy jestem bardzo, jaki parametr oddaje dobrze tę właśnie mikrodynamikę, bo jak dotąd to się z niczym takim nie spotkałem. Zatem pewnych rzeczy, bardzo istotnych z punktu widzenia wyboru wkładki, nie sposób oddać żadnymi parametrami, bardziej istotne przy wyborze wkladki są jej własności mechaniczne (np. compliance) oraz podstawowe własności elektryczne (np. poziom wyjściowy), a nie tzw. osiągi.

Pozdro,

Yul

Wiem, ze idealem byloby zabrac troche sprzetu i sluchac go we wlasnym systemie najchetniej we wlasnym pokoju odsluchowym. Niestety jest to troche trudne w naszym pieknym kraju, tym bardziej jesli zamierzalbym sciagnac wkladke spoza kraju. Dlatego musze sie zdac na "testy" udostepniane w sieci i na opinie forumowiczow. Nakreslilem jakie mniej wiecej brzmienia najczesciej goszcza u mnie na talerzu, dlatego moim faworytem chyba stanie sie kontrapunkt b. Ale jestem otwarty na wszelkie dalsze komentarze.

Pozdrawiam

Sebastian

Witam,

Podłaczę się do pytania właściciela wątku:

Gramofon ten sam - pro-ject, wzmacniacz - naim nait xs

pre gramofon - naim Stageline (MC) układany pod wkładkę Sumiko Blue Point Special EVO III

Wkładka niestety po niecałym roku do wyrzucenia - zbyt dokładne sprzątanie osoby, która....nie wiedziała (o zgrozo)...

sumiko sporo kosztuje, ale może jest tańsza alternatywa ? i coś mi podpowiecie ?

Pozdrawiam,

Alex

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.