Skocz do zawartości
IGNORED

zrobienie przedwzmacniacza

MARTIN-79

Rekomendowane odpowiedzi

Bo szumow bezposrednio nie uslyszysz...one sa powielane przez reszte toru!

Ale mozesz uslyszec dajac gownianego Alpsika ala techniks o wartosci np.10 kOhm...gdy dasz mu sygnal 1...6 VAC to sie bydle ociepla[mikro skala]i szumi!!!

W takim razie mam pomysl :)

Zaprojektuje uniwersalna plytke selektora z mozliwoscia sterowania silniczkiem potencjometru ALPS :) Selektor (4)5 wejsc na przekaznikach bistabilnych, 2 wyjscia, sterowanie alpsem, sygnalizacja wejscia poprzez LED, wylacznik ON/OFF, pilot podczerwieni.

Na plytce zostawie miejsce pod modul przedwzmacniacza aktywnego, ktory bedzie mozna wlaczyc w miejsce Alpsa.

Beda wiec 2 mozliwosci:

- pasywka z samym potencjometrem

- pre aktywny (przedwzmacniacz na op-ampach, tranzystorach lub lampce) z potkiem.

Co szanowna rada na taki pomysl? :)))

Jestem za projektem. Trzeba by było jednak skalkulować orientacyjny koszt, bo można eksperymentować jeśli nie będzie to za drogo. Myślę też że wstawienie scalonego multipleksera z dzielnikami rezystorowymi to b. dobry pomysł jednak jest jedno ale ... to zwiększy koszt, chość rozwiązanie jest nowoczesne i dobre ... .

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Byłem wrogiem aktywnych przedwzmacniaczy do czasu, kiedy dostałem do tunningu preamp AudioNet'a (PRE1 jeśli dobrze pamiętam, warty ładnych kilka kilozłotych). Mój wzmacniacz (Struss Q) składa się z końcówki mocy, potencjometru i selektora wejść na przekaźnikach. Po podłączeniu Audioneta spodziewałem się, że zagra tak samo, albo gorzej a tu niespodzianka - było lepiej.

Najciekawsze było zdjęcie pokrywy: w środku porządny zasilacz, kondziory 10000uF, jak w normalnym wzmacniaczu. Do tego sporo Silmików,wyjścia na tranzystorach. Ale .... cała reszta zrobiona na sporej ilości NE5534 i NE5532, regulacja poziomu na drabince rezystorowej przełączanej za pomocą tanich multiplekserów analogowych (chyba CD4051)!, całość sterowana procesorkiem.

Grało wyśmienicie - u właściciela z Markiem Levinsonem i Audiophase.

Panowie, a czemu zawsze upada temat preampu transformatorowego? Bo nie popularny? Nigdzie nie widziałem jednego złego słowa na temat takiego rozwiązania... A może nikomu nie w smak płacić 3kzł za 4 części? (Choć z drugiej strony, jak by porównać to z ceną dobrego preampa...) Kto ma z takimi doświadczenia? Bartek coś wspominał, kto jeszcze?

Bo to historia... owszem w studio uzywa sie jeszcze trafoli ale tam o co innego chodzi....

W top-audio niema prawa byc trafoli w torze sygnalowym...nawet Neutriki p... dzwiek..no chyba ze tego ktos nie slyszy...

Mam piekne pierunsko drogie trafole nisko sygnalowe Neutrika,Neumanna a nawet przeslicznie zrobione Siemansy 150/600 Ohm...wiem jak to gra ,niezle nawet dobrze...ale nie doskonale...

Jak w torze sygnalowym byly by NE5534/2..czy LM833 to o"k...ale nie tam gdzie sa swietne i wydajne pradowo kosci..pedzace sygnal po smiesznie malych impedancjach!

• 4 miesiące później...

Ktos może spotkał se z takim problemem w BLS.

Na wejsciu liniowo 221 Ohm jak poleca Pass .

Wej i Wyj z pominięciem potencjometrów regulacyjnych P1...4.

Regulacja głosnosci na wyjsciu potencjometr10K stereo który działa tylko w trybie niezbalansowanym.

Problem polega na tym że podłączając CD na RCA jest O.K a jesli łączem XLR pojawiają się zniekształcenia

wys. częstotliwosci . ??? Czyżby za duży sygnał z XLR ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.