Skocz do zawartości
IGNORED

Do Kolegów Gramofonowców!

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Czy są wśród Was urzytkownicy gramofonu Thorens TD 166 Mk II ? jęsli tak to proszę o opinie i pomoc w znalezieniu instrukcji oraz schematu. Jaka wkładka byłaby do tego modelu najbardziej odpowiednia ? Grado, Ortofon, Sumiko ? Liczę na Waszą pomoc. Dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/94668-do-koleg%C3%B3w-gramofonowc%C3%B3w/

Użytkownicy*

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz wszystkie instrukcje do różnych modeli. O jaki schemat Ci chodzi? Możesz się wzorować również na modelu 160, 146, 165.

Jaki budzet na wkładke? Masz ramie tp 11mkII?

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Użytkownicy*

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz wszystkie instrukcje do różnych modeli. O jaki schemat Ci chodzi? Możesz się wzorować również na modelu 160, 146, 165.

Jaki budzet na wkładke? Masz ramie tp 11mkII?

pzdr

Tak, tam jest ramie TP 11 Mk II. Ale czy w tym ramieniu reguluje sie VTA ? Co do wkładki: myślałem o Grado Prestige Blue.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ciekawostka: "(...) Red i Blue to wytrzymała i żywotna konstrukcja z igłą w kształcie elipsy. Jej diamentowe wykonanie sprawia, że nawet stare, porysowane płyty nie będą dla niej straszne. Z serii Blue na drodze badań wyłoniono 10% wkładek Red o wyjątkowo dobrych parametrach. Na podstawie tej selekcji powstała nowa seria, która sprosta najbardziej wygórowanym oczekiwaniom."

Taktyka jak za PRL, jak coś dobrze wyszło- na eksport, jak przeciętnie- na rynek wewnętrzny :) Tylko tutaj ładnie ubrana w słowa.

Ciekawostka: "(...) Red i Blue to wytrzymała i żywotna konstrukcja z igłą w kształcie elipsy. Jej diamentowe wykonanie sprawia, że nawet stare, porysowane płyty nie będą dla niej straszne. Z serii Blue na drodze badań wyłoniono 10% wkładek Red o wyjątkowo dobrych parametrach. Na podstawie tej selekcji powstała nowa seria, która sprosta najbardziej wygórowanym oczekiwaniom."

Taktyka jak za PRL, jak coś dobrze wyszło- na eksport, jak przeciętnie- na rynek wewnętrzny :) Tylko tutaj ładnie ubrana w słowa.

Ale jak to się ma do mojego pytania ? Można jaśniej ?

A Sumiko Pearl Black lub Oyster ? Lub jeszcze Sumiko Pearl ?

Była kiedyś taka etykieta:

Wódka Rzytnia Classic 40% (na niej Pani M. Rodowicz z profilu)

Panowie, jeden pisze o wódce i Rodowicz, drugi o taktyce z PRL-u. Głodnym chleb na myśli?? Przecież ja pytałem: kto użytkuje Thorensa TD 166 Mk II - prosiłem o opinie i uwagi. Nie intereseuje mnie wódka z Rodowicz ani też PRL ani kto, za czym tęskni. Jasne? To chyba jest forum "Audiostereo" a nie sentymentalnych za wódka z PRL-u, tak? A więc: ad rem Panowie.

Ja używam 160, czyli prawie to samo co 166. To jest bardzo solidny gramofon, ma cięzki talerz i zawieszenie. Napisz co chcesz wiedzieć dokładnie, pytałeś że szukasz schematów, a nie bardzo wiem o jakie schematy Ci chodzi. Mam sporą wiedze na temat tych thorensów, aczkolwiek nie wiem czy w ramieniu tp11 jest regulacja VTA, to już musisz pocytać w manualu albo gdzieś na necie.

Rozumiem że rozważasz kupno, tak? Nie lepiej dołożyć 100-150zł i kupić 160?

Ja używam 160, czyli prawie to samo co 166. To jest bardzo solidny gramofon, ma cięzki talerz i zawieszenie. Napisz co chcesz wiedzieć dokładnie, pytałeś że szukasz schematów, a nie bardzo wiem o jakie schematy Ci chodzi. Mam sporą wiedze na temat tych thorensów, aczkolwiek nie wiem czy w ramieniu tp11 jest regulacja VTA, to już musisz pocytać w manualu albo gdzieś na necie.

Rozumiem że rozważasz kupno, tak? Nie lepiej dołożyć 100-150zł i kupić 160?

Tomasz, Thorens 166 to model wcześniejszy czy późniejszy od 160? Jak ciężki jest talerz? No i jeszcze dźwięk. Jak on "gra" ... Tomasz, po zakończeniu płyty gramofon sam sie wyłącza czy nie?

Szukam schematu elektroniki na wypadek awarii.

160 to droższa wersja 166, powstała wcześniej. Róznice są niewielkie, plastikowy subplater w 166, inne ramie. Talerz waży 3,3kg w 160 i chyba 2,7 w modelu 166. Jeżeli chcesz mieć auto stop to jest on w modelu 145(również odmiana 160), natomiast osobiście uważam, że nie jest to jakaś niezbędna funkcja. Elektroniki w tych gramofonach jest nie za wiele, więc nie bardzo może się tam coś popsuć, w modelu 145 jest dodatkowa płyta od podnoszenia ramienia.

Jak gra? Jak gramofon z miękkim zawieszeniem, głębszy bas niż w sztywnych konstrukcjach z tej kwoty cenowej, i bardziej miękkie brzmienie, co nieznacy że nudne. Ciężki talerz robi swoje, wszystko jest uporządkowane. Wcześniej miałem PJ debuta III i thorens gra wyraźnie lepiej w każdym aspekcie, oprócz tego oferuje łatwą możliwość upgrade'u. Ostatnio był model 145 za 390 zł, szkoda, że się spóźniłeś...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.