Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ elementów, kabelków, obudowy na audio

Rambo

Rekomendowane odpowiedzi

...

I żeby ciebie doprowadzić do wrzenia stwierdzę, że jak podwyższymy napięcie o 3dB to moc też będzie o 3dB wyższa.

Ot taki jestem.

To pomyliłeś forum. Do tego to: wkurwiamymisia.pl

Dodam iż jestem świadomy iż proponuje coś nowatorskiego , nieznajdzie się podpowiedzi na innych forach i trzeba będzie sprecyzować własną wypowiedż . Rozumiem te niecheć .

Tylko jakoś słychać ten szum o którym jest mowa.

To pewnie będziesz musiał odpuścić skręta o którym wspominałeś.

jak podwyższymy napięcie o 3dB to moc też będzie o 3dB wyższa.

Ot taki jestem.

Masz rację. Ale ja o tym wiem, i pewnie większość osób od bardzo, bardzo dawna. Decybelami się posługuję niemal codziennie od ok 12 lat. Ale dlaczego nie wiesz, jak się prawidłowo podaje te wartości?

Czy na prawdę myślisz, że przy tak podanych parametrach, jak to zrobiłeś można stwierdzić który wzmacniacz ma lepsze parametry szumowe: A) -93 db B) -90 dB C) -105 dB ?

I żeby ciebie doprowadzić do wrzenia

Ot taki jestem.

W takim razie proponuję psychologa, jeżeli to trwa dłużej i jest natrętne psychiatrę, ew. jakąś medytację. Bo jak taki jesteś, to nie świadczy dobrze, o Twojej kondycji psychicznej. Możesz oczywiście wejść na jakieś forum tego typu co podał jar1, poczujesz się jak u siebie. Pozdrawiam.

System gra dobrze, albo nie....

Czy na prawdę myślisz, że przy tak podanych parametrach, jak to zrobiłeś można stwierdzić który wzmacniacz ma lepsze parametry szumowe: A) -93 db B) -90 dB C) -105 dB ?

Wszystkie są dobre. Kupił bym ten który byłby tańszy albo ładniejszy.

A tak na marginesie to przydało by się trochę dystansu.

Pożartować nie można?

Ale ja go nie wysyłam do psychologa za jaranie zioła. Ja jestem za wolnością osobistą. Chodziło, mi o chęć doprowadzania ludzi do wrzenia. To jest szkodliwe, do obydwu stron, dlatego warto to leczyć. Ale już slawek213 wyjaśnił, że tylko żartował.

Wszystkie są dobre.

No właśnie nie koniecznie. Wyobraź sobie, że B) był podany względem mocy znamionowej 300 W, a np. C) względem 1 W. Tutaj różnica jest bardzo duża pomiędzy wzmacniaczami. z B to może być nawet ciężko odsłuchać muzykę z oddtwarzacza CD jako źródła bez utraty dynamiki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj artykuł dla zainteresowanych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc może uda sie coś wypracować w tym temacie . Może uda sie określić sytuacje jeśli ktoś pisze że np. metalizowany rezystor w danym miejscu wprowadza jakieś brzmienie , stopień tego wpływu . To jedna z kluczowych kwesti dyskusji . Zobrazowanie zakresu i głebokości oddziaływania elementów/procesów na jakość dzwięku.

Już pisałem dlaczego nie widzę możliwości określenia stopnia wpływu w takiej sytuacji i pisałem też dlaczego. Można się odnieść do konkretnego miejsca w konkretnym układzie ale żeby podać stopień w wartościach bezwzględnych dla wszystkich przypadków, to już mnie przerasta.

Dodam iż jestem świadomy iż proponuje coś nowatorskiego , nieznajdzie się podpowiedzi na innych forach i trzeba będzie sprecyzować własną wypowiedż . Rozumiem te niecheć .

I nie ma to nic wspólnego z tym co napisałeś.

No właśnie nie koniecznie. Wyobraź sobie, że B) był podany względem mocy znamionowej 300 W, a np. C) względem 1 W. Tutaj różnica jest bardzo duża pomiędzy wzmacniaczami.

No ale tego nie podałeś wcześniej.

Wiadomo że jak potok sobie szumi a Ty szeptem jakąś laskę ściemniasz to stosunek sygnału użytecznego do szumu będzie gorszy niż gdybyś wrzeszczał na teściową.

Dobra koniec tematu... myślałem, że to Ty pierwszy zapytałeś o to czy szum -93 dB jest słyszalny, a ja Ci próbuje wytłumaczyć że -93 dB to może być absolutnie dowolny poziom tego szumu, jeżeli nie poda się warunków pomiarowych. Ale OK, to nie jest aż tak istotne w tym temacie.

Niewiem oco chodzi z tym szumem na poziomie -90db , to jakieś jaja ?Ktoś z was to słyszy , ten poziom -90 ?

Napiszcie że poprostu żartujecie sobie to bedzie jasne że pisze z ludzmi a nie studyjnymi niszkoszumnymi mikrofonami.

żeby nie było jak zawsze - są dwa dobre, konkretne wpisy Kwinto, są ze trzy- cztery wpisy barmanekm'a ale wyłapać je ze 160 pozostałego shitu ... - to chyba pobożne życzenie

(atmeg - chcesz wiedzieć co to za kabel? - wysoko pojemnościowa krosówka do stołów z P.R. z lat 90-tych)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

(atmeg - chcesz wiedzieć co to za kabel? - wysoko pojemnościowa krosówka do stołów z P.R. z lat 90-tych)

Wierze ci na słowo że taki kabel istnieje , a ty przyjmij że to jest skrajność przykładu .

Hmm czasem z trudniejszej dyskusji może wyniknąć więcej pozytywów niż z pochlebiania sobie .

żeby nie było jak zawsze - są dwa dobre, konkretne wpisy Kwinto, są ze trzy- cztery wpisy barmanekm'a ale wyłapać je ze 160 pozostałego shitu ... - to chyba pobożne życzenie

Gdyby forum na to pozwalało, to można by pierwszy wpis w temacie stale uzupełniać o wartościowe informacje i byłyby w jednym miejscu.

Znacie sposób aby informacje zgrupować i zamieścić w jednym miejscu tak aby można je było uzupełniać, weryfikować?

Gdyby forum na to pozwalało, to można by pierwszy wpis w temacie stale uzupełniać o wartościowe informacje i byłyby w jednym miejscu.

Znacie sposób aby informacje zgrupować i zamieścić w jednym miejscu tak aby można je było uzupełniać, weryfikować?

Proponuje to od pierwszego mojego wpisu w tym temacie .

Proponuje to od pierwszego mojego wpisu w tym temacie .

Niby co proponujesz? Bo nie zauważyłem abyś przedstawił sposób na zamieszczenie całości wpisów istotnych w jednym miejscu i najlepiej gdyby jeszcze można ciągle uzupełniać i korygować.

Niby co proponujesz?

wybacz ale gdzieś pomiedzy pełnych kultury wypowiedziami jesteś bardzo stronniczy

Bo nie zauważyłem abyś przedstawił sposób na zamieszczenie całości wpisów istotnych w jednym miejscu i najlepiej gdyby jeszcze można ciągle uzupełniać i korygować.

przeczytaj jeszcze raz od poczatku moje wpisy .ROZUMIEM ŻE Złapałeś sie we własną pułapke .Ale nie o pułapki tu chodzi lecz o rozmowe !!!

Henryk Kwinto @

Prosze powtórz wpisy jako inaczej brzmią rezystory metalizowane i węglowe .

I całkowicie pomiń skale zjawiska .

wybacz ale gdzieś pomiedzy pełnych kultury wypowiedziami jesteś bardzo stronniczy

przeczytaj jeszcze raz od poczatku moje wpisy .ROZUMIEM ŻE Złapałeś sie we własną pułapke .Ale nie o pułapki tu chodzi lecz o rozmowe !!!

Kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi, nie łapię logiki, chyba mam kiepski dzień.

Poddaje się i mam dość pisaniny po darmo.

Miłej zabawy.

Prosze powtórz wpisy jako inaczej brzmią rezystory metalizowane i węglowe .

I całkowicie pomiń skale zjawiska .

Pisałem wczoraj, że chciałbym znaleźć sposób na zrobienie spisu właściwości rezystorów ale widać znów źle coś napisałem bo przecież nie posądzę Ciebie o złe zrozumienie. Gdzież bym śmiał. Jak już pisałem mam dość tej zabawy. Za każdym razem jak chcę coś zrobić znajdzie się osoba, która mnie skutecznie zniechęci.

1:1 mamy bardzo dobrych piłkarzy . nawet jak nie wyjdziemy z grupy to nie ulega watpliwasci .

Kolego, Panie Henryk Kwinto ,Ja Arek , nadal proponuje opracowanie podstaw .kolejny raz napisze o tym iż byłaby to podstawa do wszelkich odniesień dotyczących wpływu elementów , topologii , wykończenia np. obudowy .

Niepisze o tym w kontekscie rywalizowania z innymi userami , Ja Arek jestem ponad takie rywalizacje , Proponuje USYSTEMATYZOWANIE TEMATU .

Teraz konkretniej napisze iz pod tym hasłem abso;utnie nie widze Siebie jako osoby z najwiekszym doświadczeniem w tych tematach .Takie opracowanie należy wykonać wspólnie z wieloma Userami tego FORUM a nie brakuje tu ludzi z doświadczeniem.

Wyjaśnie iż nadal może kolega pisać iż nic konkretnego nie proponuje.

Albo jestes z nami userami albo ściemniasz ?

Kolego, Panie Henryk Kwinto ,Ja Arek , nadal proponuje opracowanie podstaw .kolejny raz napisze o tym iż byłaby to podstawa do wszelkich odniesień dotyczących wpływu elementów , topologii , wykończenia np. obudowy .

Niepisze o tym w kontekscie rywalizowania z innymi userami , Ja Arek jestem ponad takie rywalizacje , Proponuje USYSTEMATYZOWANIE TEMATU .

Teraz konkretniej napisze iz pod tym hasłem abso;utnie nie widze Siebie jako osoby z najwiekszym doświadczeniem w tych tematach .Takie opracowanie należy wykonać wspólnie z wieloma Userami tego FORUM a nie brakuje tu ludzi z doświadczeniem.

Wyjaśnie koledze iż nadal może kolega pisać iż nic konkretnego nie proponuje.

Panie Arku chyba piszemy o dwóch różnych sprawach, a raczej o tej samej, mało, nawet mamy podobny cel.

Ja chcę zrobić spis właściwości rezystorów tylko szukam sposobu aby nie zginął w tłumie innych postów, a Pan panie Arku zarzuca mi, że pisze na próżno.

Nie pytam czy taki spis należy zrobić tylko w jakiej formie go umieścić aby można było go poprawiać, dopisywać, uzupełniać.

I z nikim w tym momencie nie rywalizuję podobnie jak Pan, więc w czym problem?

Proszę Pana Arka jeszcze raz przeczytanie wpisów od #164.

Ogólnie wygląda mi to na nieporozumienie ale nieco mnie irytuje ta pisanina.

Kol Henryk Kwinto .

Ja zaproponowałem takie usystematyzowanie faktycznie nie podając JAK MA TO W PRAKTYCE WYGLĄDAC (sorki za te duże litery ) .

Oczywiste dla mnie było iż to wypracujemy wspólnie , TEŻ Z KOLEGĄ HENRYKIEM KWINTO .Dociera to do kolegi???

Niby poco ja tu rozmawiam?

Domyslam się że jest kłopot z oszacowaniem co kolega Atmeg może wiedzieć i w czym może skompromitować .Odpuście sobie ten sposób rozmawiania .

Chyba poproszę bezstronną osobę o pomoc bo już nie mam siły.

Chcę takie zestawienie, spis zrobić, a jestem praktycznie obrażany.

Albo jestes z nami userami albo ściemniasz ?

Piszę już o tym nie pierwszy raz, że chcę zamieścić, napisać jakie rezystory, elementy mają wpływ w układach audio tylko nie wiem w jakiej formie to zrobić i ciągle czytam, że robię coś nie tak i w sumie nie piszę o elementach tylko muszę tracić czas na niepotrzebną wymianę zdań o tym że nie chcę pisać o elementach. To jakiś absurd. POMOCY!!!! Bo tracę cierpliwość.

Chcesz doprowadzić do tego, że już mi się odechce pisać o wpływie elementów? Bo jak na razie, to do tego zmierzasz.

Chcesz doprowadzić do tego, że już mi się odechce pisać o wpływie elementów? Bo jak na razie, to do tego zmierzasz.

Zmierzam do tego aby ci co kłamią pisząc na forum byli dostatecznie dobrze spostrzeżeni przez innych czytelników . Nie odkryłeś tego wcześniej?

Musisz sie pilnować z tym co piszesz .Nie wystarczy wykonanie wzmacniacza z japonskiej strony , jeśli chcesz uczestniczyć w konkretnych rozmowach musisz też pisać konkretnie , nie wystarczy ostre atakowanie innych piszących w temacie , sam pisząc też wystawiasz sie pod ocene .

Problemem jest to na ile ja sie znam na temacie ??? wiem.

Zmierzam do tego aby ci co kłamią pisząc na forum byli dostatecznie dobrze spostrzeżeni przez innych czytelników . Nie odkryłeś tego wcześniej?

Musisz sie pilnować z tym co piszesz .Nie wystarczy wykonanie wzmacniacza z japonskiej strony , jeśli chcesz uczestniczyć w konkretnych rozmowach musisz też pisać konkretnie , nie wystarczy ostre atakowanie innych piszących w temacie , sam pisząc też wystawiasz sie pod ocene .

Co ma wspólnego, to, że chcę wpierw wypracować sposób w jaki takie zestawienie ma być zamieszczone przed rozpoczęciem pisania takiego zestawienia z tym co napisałeś?

Problemem jest to na ile ja sie znam na temacie ??? wiem.

Gwarantuję, że nie o to chodzi.

W ogóle nie wiem po co ta cała dyskusja. Nie wiem dlaczego mnie atakujesz i praktycznie obrażasz.

Henryk Kwinto przeczytaj swój pierwszy wpis w tym watku , przeczytaj go .

Ale przypomne jesli tobie nie chciałoby sie przypomnieć :

Ani jeden wpis nie pokrywa się z intencją założyciela tematu. Teoretyzowanie i "zero" konkretów, a jak padło konkretne pytanie, które zadał J.Jerry, to niestety odpowiedzi już konkretnej nie było.

I znów mam ten sam dylemat o którym pisałem w temacie Ugoda.

Co stoi na przeszkodzie, że nie piszemy otwarcie?

.......

Zarzucasz że cie obrażam ?

Napisze ci wprost że ani mi sie śni obrażanie ciebie , nic mi po tym .Przyznam iż kiedyś myslałem że jesteś inną osobą ale to nieważne .

Możesz sugerować że cie obrażam , jeśli ci to pasuje to pisz tak , ja ciągle z uporem zwracam uwage na meritum dyskusji .Możesz próbować odciągnąć dyskusje jednak wypowiedzi są zapisane na forum .

Jaki ma związek mój pierwszy wpis z tym o czym teraz piszemy o sposobie, fizycznym zrealizowaniu zestawienia wpływy elementów ?

I dalej podtrzymuję to co napisałem w pierwszym swoim wpisie w tym temacie.

Mam wrażenie, że starasz się mi dopiec za pierwsze wpisy. Tylko nie ma to nic wspólnego z tym co chcę ustalić, wypracować, czyli w jak ma taki wpis wyglądać aby nie był kilkudziesięciu miejscach.

Wpadłem na pomysł aby za każdym razem gdy ktoś będzie chciał takie zestawienie uzupełnić, dopisać, kopiować podobnie jak listę zamawiających PCB lub zamawiających części ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Kolego Henryk Kwinto ja naprawde myslałem iż kolega będzie partnerem w rozmowach , naprawde tak myslałem . Polecam zawsze dokładne przemyślenie tego co sie pisze.

Panie Henryk Kwinto prosze o powtórne napisanie jakie to wpływy maja rezystory na dzwięk .

Wpadłem na pomysł aby za każdym razem gdy ktoś będzie chciał takie zestawienie uzupełnić, dopisać, kopiować podobnie jak listę zamawiających PCB lub zamawiających części ale nie wiem czy to dobry pomysł.

chyba jedyny możliwie skuteczny, dopóki też go nie zaśmiecą

dla twardych zwolenników procentowego ustalania wpływu (...) mam propozycję,

wyślę zainteresowanemu (proszę o adres na PW) dwa rezystory po 300K każdy, jak na obrazku, zakupione na Wolumenie po 20gr

z propozycją wlutowania w układ do słuchania muzyki w tym samym miejscu, zgodnie z początkiem kodu paskowego ale każdy w innym kanale

z prośbą o procentowe określenie różnicy jaką usłyszał

Ukryta Zawartość

zakładam że usłyszy bo jeśli nie to co by robił w tym wątku

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Prosze napisać co psuje metalizowany rezystor a co węglowy ,serio ....

Pan już wie że tu takie nu,mery nie przejdą .

Może w koncu bedzie to normalna konkretna dyskusja .

Mamel@

bardzo wazne sa konkrety , wyslij 100sztuk tych rezystorów jesli sam poprostu jasno niejestes w stanie napisać co słyszysz.A ja myslałem że rozmawiam z ludzmi wiedzącymi co słyszą.

Nopisze co wprost , kiedyś myślałem że ty jeśli podasz przykład to będzie wiarygodne . Tak kiedyś tak myślałem .

Poszukajcie paru kolesi do podparcia tego co piszecie.Z tego co widać inni uczestnicy tego wątku jakoś was nie poprą .

-------------------------------------------------------------------------------------------

Rezystory

Metalizowane w sygnale (poza w rodzaju caddock MK132) - wprowadzają ostrości, metaliczność. Oczywiście w różnym stopniu dla poszczególnych producentów i typów.

Metalizowane równolegle do sygnału - nie wprowadzają ostrości tak jak w sygnale, dźwięk jest dynamiczny, szczegółowy i precyzyjny.

Węglowe w sygnale - takie najtańsze powodują rozmycie, brak blasku i proszę nie mylić z gładkością. Te trochę lepsze, a szczególnie kompozytowe jak Bradley dają ładny, gęsty, gładki i szczegółowy dźwięk. Szumy praktycznie nie słyszalne.

Węglowe równolegle do sygnału - dźwięk traci na precyzji i dynamice. Słyszalne szumy, szczególnie w sprzężeniu zwrotnym lub w katodach lampy.

To bardzo ogólna charakterystyka nie uwzględniająca rezystorów droższych.

Spis konkretnych rezystorów i ich charakterystyka:

Caddock MK132 - świetny zarówno w sygnale jak i równolegle do sygnału. Szczególnie polecam jako rezystory konwersji, w sprzężeniach zwrotnych, katodach lamp. Dźwięk jest gładki bez wyostrzeń, precyzyjny i szczegółowy, nie zaobserwowałem negatywnego wpływu.

------------------------------------------------------------------------------------------

Opis do przedyskutowania i poszerzenia. Proponuję kopiowanie przy każdej zmianie lub dopisaniu nowego opisu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.