Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtwarzaczem Arcam Alpha 9

osimar

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny objaw z w/w odtwarzaczem.

Bez problemu odtwarza płyty oryginalne, z CD-r wydaje zniekształcony dźwięk. Poziom zniekształceń jest różny, ale zawsze przypomina to zniekształcenia z płyty gramofonowej podczas odtwarzania bardzo głośnych fragmentów z zakurzoną igłą. Jakby nakładanie się zniekształceń, szumu, trzasków na muzykę. Przy czarnych CD-r w zasadzie prawie nie słychać muzyki, tylko zniekształcenia.

Oczywiście wcześniej odtwarzał bez problemu CD-r, nawet bardzo porysowane.

Problem powstał, jak właczyłem odtwarzacz i systematycznie przeskakiwał przekaźnik mutujący, po krótkim czasie zaczęły dochodzić niepokojące odgłosy z napędu (bez włożonej płyty). Wyłączyłem odtwarzacz. Rozebrałem, włączyłem i głowica wyjechała na koniec (zresetowała się). Po ponownym właczeniu i wyłączeniu ustawiła się w prawidłowej pozycji, ale odtwarzacz zachowuje się jak wyżej.

Teraz odnośnie pomiarów. Na zasilaczu na analogówce na gałęzi dodatniej jest 12V (na pcb opisane jest, że ma być 18V) na ujemnej jest 18V. Pozostałe napięcia są prawidłowe.

Macie może jakieś pomysły, gdzie można szukać uszkodzenia. Myślałem jeszcze o laserze (KSS-240A), ale nie ma żadnych objawów z przeskakiwaniem na oryginalnych płytach, nawet jak mocno stuka się w odtwarzacz. Przy CD-r długo szuka ściezki.

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

https://www.audiostereo.pl/topic/94723-problem-z-odtwarzaczem-arcam-alpha-9/

Dzięki za odpowiedzi, a w zasadzie odpowiedź. Spuchnięte były kondensatory w zasilaniu analogówki i one zwierały. Wymieniłem wszystkie kondensatory w zasilaczach. Napięcia są ok, niestety nic to nie dało. Cały czas jest tak samo.

Jak sądzicie, warto brać się za laser?

pokręciłem trochę potkami lasera. Czyta wszystko, ciekawe jak długo. Moim zdaniem sugeruje to uszkodzenie lasera. Słusznie myślę, czy się mylę?

przy zwarciu na powierzchni potka mogła się zrobić nieprzewodząca warstwa tlenków i laser może być dobry, ale zawsze możesz dokupić zapasowy na przyszłość.

Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.