Skocz do zawartości
IGNORED

jaki interfejs s/pdif dla pc na usb lub pci

migrena

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakie macie kontrpropozycje urzadzen pozwalajacych na wyprowadzenie sygnalu s/pdif z pc w stosunku do hiface. To urzadzonko moze wypluc z siebie sygnal 24/192 za cene 450zl. Zastanawiam sie czy jest jakas alternatywa. Do dyspozycji mam zlacze pci (nie pci-express) lub usb. W gre wchodza takze projekty diy pod warunkiem sensownej dostepnosci komponentow. W przypadku naprawde atrakcyjnego cenowo rozwiazania (byloby tymczasowe) jestem w stanie zaakceptowac ograniczenie do 24/96. Oczywiscie w gre wchodza tylko urzadzenia gwarantujace bitperfect.

Z gory dziekuje za porady.

server unreachable;--

Witam,

Jeżeli dopuszczasz DIY to zajrzyj na moje rozwiązanie konwertera USB-SPDIF (24but/96kHz).

Szczegóły tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie pójdzie nawet do 192kHz

Ukryta Zawartość

Kiedys sledzilem watek o TAS ale dyskutowane niuanse staly sie dla mnie zbyt techniczne (jestem informatykiem nie mikroelektronikiem). Tak na szybko mam dwa pytania - czy sa jeszcze jakies plytki na zbyciu (a w ogole bylo zamowienie grupowe? musze doczytac) i czy mozna gdzies kupic kostke poza ebay/chiny bo tam czas realizacji wyjdzie pewnie ok miesiaca.

Ronin dziala w jakim trybie interfejsu usb? Jakas strona producenta czy cos by byla niezla ale trzy pierwsze strony wynikow z google nic nie zawieraja. Tak nawiasem mowiac to te 192 to tak na pocieszenie raczej, bo tylko dla 16 bitow. :)

A jak wyglada sytuacja z kartami dzwiekowymi na pci?

server unreachable;--

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

...

A jak wyglada sytuacja z kartami dzwiekowymi na pci?

Z nie DIY i jesli na ten przykład zamiast spdif chciałbyś I2S to ESI Julia, z racji na budowę modułową, ma wyprowadzone I2S na łączeniu modułów. A reszta w niej, to wiadomo, procesor z dwoma osobnymi zegarami, dla krotności 44,1 i 44,8 czyli tak jak być powinno.

Z "czystych", spdifów, to Xonar ST, ten z kolei z racji na dodatkowy moduł stabilizujący zegar. Spdif w ST, uznawany jest za bardzo przyzwoitej jakości.

Z innych rozwiązań na PCI, to nic ciekawego mi do głowy nie przychodzi, chyba że interesują Cię, aby przy okazji dostępne były jakieś dodatkowe szczególne funkcjonalności, typu wirtualizacje dźwięku wielokanałowego itp, wtedy to jeszcze kilka sprzętów można rozważyć.

Przeceniacie moje wymagania. :)

Mnie z takiej karty wystarczylby sam interfejs spdif, wiec xonar i m-audio by mi sie marnowaly, ale uzywana julia to ekonomicznie wyglada juz atrakcyjnie.

server unreachable;--

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przeceniacie moje wymagania. :)

Mnie z takiej karty wystarczylby sam interfejs spdif, wiec xonar i m-audio by mi sie marnowaly, ale uzywana julia to ekonomicznie wyglada juz atrakcyjnie.

Na Julię warto zwrócić uwagę, jeśli potrzebujemy sygnał rozpelciony I2S, a nie spdifa. Taki sygnał jest tam dostępny praktycznie wprost. Julia, jak widać, składa się z dwóch spinanych ze sobą części. Można w ogóle górnej części nie używać, a sygnały I2S wyprowadzić wprost z szyny łączącej oba moduły. W tym aspekcie, jest ona faktycznie warta zainteresowania. Bo to rozwiązanie jedyne w swoim rodzaju.

Chociaż i samemu procesorowi, Via Envy, składającemu cyfrowy sygnał audio, trudno cokolwiek zarzucić.

W takim wypadku julia to by bylo troche przyszlosciowe rozwiazanie. Jesli zabralbym sie kiedys do budowy jednego z projektow przetwornikow dostepnych na forum lub kupil jakiegos gotowca wymagajacego i2s to mialbym juz zrodlo sygnalu. Chyba sie zaczaje na jakas uzywke, a w miedzyczasie pomysle nad projektem JarkaC.

server unreachable;--

Dzialac to bedzie pewnie i na dlugich odcinkach ale o ile dobrze pamietam to niezaleca sie korzystania z i2s na odcinkach dluzszych niz kilkanascie centymetrow. W praktyce nie mialem okazji sprawdzic.

server unreachable;--

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Czytałem często że i2s działa tylko na bardzo krótkich przewodach, Czy to prawda?

Działać będzie i na długich. Ale problemem, przy tych częstotliwościach, są, raz, zakłócenia po drodze. Sygnały I2S są przesyłane na poziomach (napięciach) TTL, więc sieją po okolicy dość znacznie. Dwa, możliwość rozjechania się czasowego sygnałów przesyłanych równolegle. Po to właśnie wymyślono alterantywne metody przesyłania sygnałów cyfrowych audio, między innymi spdif. Tam sygnały mają poziom tzw. konsumencki, w okolicach 1V. A co jeszcze ważniejsze, transmisja odbywa się w zasadzie szeregowo, sygnały pierwotnie równoległe, są "splecione", zakodowane do postaci szeregowej. Dokonuje tego dedykowany układ nadajnika spdif. Po stronie odbiorczej, z kolei, odbiornik spdif dokonuje czynności odwrotnej, rozkodowując sygnały do pierwotnej postaci.

Pozostaje więc kwestia bilansu zysków i strat, zysk w postaci pominięcia po drodze dwóch kolejnych kości, czyli nadajnika i odbiornika sp-dif, ten zysk jest równoważony stratami wynikającymi z natywnego przesyłania równoległych sygnałów I2S, stratami wynikającymi ze zjawisk opisanych przeze mnie na początku.

Wiele zależy więc od konkretnej aplikacji, nadajnika, odbiornika, możliwości ekranowania i układów regeneracji przesyłanych impulsów. Bardzo zaawansowane badania w tym względzie, przeprowadzili inżynierowie ESSa, w kontekście przetworników SABRE. Wnioski wyszły im takie, że przy połączeniu powyżej 7 cm, bilanz zysków i strat jest niekorzystny, czyli to co potencjalnie zyskujemy, pomijając konwersję do spdif i z powrotem, tracimy całkowicie, poprzez naturę samej transmisji I2S.

Jasno z tego widać, że I2S będzie dawać największy zysk, przy krótkich odcinkach, czyli na ten przykład w konwerterach USB wbudowanych w DACa, bo w takim rozwiązaniu, interfejs USB-I2S może być bardzo blisko samej kości DACa. Pomijana jest konwersja do spdifa, czyli zysk, a droga samego sygnału jest na tyle krótka, że nie ma strat wynikających z transmisji sygnałów równoległych na poziomach TTL. Dodatkowo, zegary referencyjne, mogą jednocześnie taktować DACa, jak i służyć do stworzenia strumienia cyfrowego audio w interfejsie USB, co z kolei zapewni najopymalniejszy możliwy scenariusz i 100% zgodność czasową przesyłanych sygnałów.

Jeżeli już to bierz HiFace 2 a nie HiFace 1. Jest dużo lepszy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak, trzy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Witam

Kilka zdań na temat RONIN 24/96.

Dotychczas używałem DAC Nostromo tego producenta i jego brzmienie bardzo mi się podobało. W międzyczasie komputer stacjonarny zamieniłem na laptopa i coraz częściej trafiały do mnie nagrania o próbkowaniu 96khz, niestety Nostromo przez usb działał tylko do 48khz. Udało mi sie go w miarę dobrze sprzedać i szukałem czegoś nowego na "gęste" pliki. Jako że byłem zadowolony z Nostromo, sprawdziłem co ma nowego producent. Okazuje się że jest dostępne Nostromo 3 z obsługą 24/96 przez USB, ale także można kupić nowego DAC-a Nostromo Wolf na WM8741. Słuchałem go u znajomego i brzmi rewelacyjnie, no ale on nie ma wejścia usb i tu do kompletu pasuje Ronin 24/96. Zdecydowałem się na zakup takiego kompletu. Po podłączeniu wszystkiego razem brzmienie było rewelacyjne!

Miałem okazję porównać mój zestaw z Arcamem rDac, zresztą też na WM8741, i gra to moim zdaniem lepiej. Średnie i górne pasmo podobnie, natomiast niskie tony mój zestaw odtwarzał zdecydowanie lepiej, bas jest bardziej dosadny ale tez bardziej wyrazisty. Jak osobno gra Ronin? musi być niezły bo działa nie gorzej niż wbudowany w rDac który podobno działa w trybie asynchronicznym. Ronin połączony z Arcamem przez kabel coaxialny grał dokładnie tak samo jak Arcam podłaczony przez własne wejście usb do komputera, ja nie słyszę żadnej różnicy.

Instalacja Ronina w Win XP jest prosta, w komplecie jest kabel usb którym łączy się z komputerem i po chwili działa. Ja używam z najnowszym sterownikiem ASIO4ALL i działa bez problemów pod foobarem. Ponadto jak gra muzyka wycinane są wszystkie dźwięki systemowe, co jest dla mnie wielką zaletą, ponieważ nic mi wtedy nie przeszkadza.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.