Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Oversampling AD1865

Rekomendowane odpowiedzi

Do ROBERTUS

Mam pytanie odnośnie zastosowanego zamiennie feta J309 zamiast J211 ...zauważyłem problem z różnym pinoutem ?

J211 są od gościa z ebaya ...u niego w zbiorówce Demasked75 zamawiał fety do projektu ( wg. jego informacji nie dotarły do niego )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu jest nota zammiennie zastosowanego J309

Ukryta Zawartość

Ze wzgledu na chęć zastosowania J211 wg. Twoich zaleceń oraz braku schematu proszę o instrukcję jak mamy ten J211 z powyższego linka zaaplikować.

dziękuję Krzysiek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak

Ukryta Zawartość

Czy zwróciłeś uwagę na zdjęcie w linku z aukcji ebay i zrozumiałeś moje pytanie ?

Czy uważasz, że jestem ślepy i nie znam tego linka, który podałeś ?

Ukryta Zawartość

Czy zwróciłeś uwagę na zdjęcie w linku z aukcji ebay i zrozumiałeś moje pytanie ?

Czy uważasz, że jestem ślepy i nie znam tego linka, który podałeś ?

Marer ale o co chodzi i po co ta napinka? J211 i J309 mają ten sam pinout. Wkładasz je tak, jak na płytce masz zaznaczone - płaskie do płaskiego, półokrągłe do półokrągłego. BC550 i 560 podobnie, tam nie masz wątpliwości?

Ja np. użyłem 2sk170 zamiast J211 - i ten fet ma faktycznie inny pinout, więc musiałem inaczej dwie nóżki zgiąć. Działa.

Panowie czy ktoś może podesłać przewidzianą dokumentację na PW - dostałem już wszystkie części i chętnie bym zaczął ale nie mam jak.

Chciałbym przy okazji potwierdzić odbiór części, trafo do generatora bo już nie wiem komu trzeba potwierdzić.

Czy może ktoś się rozgląda za generatorem i szuka kompana do podzielenia się kosztami przesyłki albo ma na zbyciu sztukę ?

W sumie dla wielu to oczywiste, ale dla niektórych może nie być.

W jaki sposób składać ten projekt?

Moim zdaniem najlepiej zacząć od wlutowania elementów SMD, mostków i całości elementów i zasilania kostki WM8804. Samej kostki jednak nie lutujemy! Odpalamy zasilanie i sprawdzamy, czy uzyskaliśmy tam, gdzie być powinny odpowiednie napięcia (3,3V). Dopiero wtedy wlutowujemy kostkę WM'a. Po wlutowaniu WMki sprawdzamy, czy nie przysiada napięcie. Owszem ciut trudniej się lutuje bo wokół wystające elementy, ale nie uszkodzimy głupim błędem kostki. WMka jest tania, chociaż w razie czego wylutowanie jej już do łatwych rzeczy nie należy.

Zdecydowanie jednak tę procedurę - najpierw odpalenie zasilania, potem wlutowanie kostek - stosujemy dla drogich AD i SM. Gdy wszystkie pozostałe 4 napięcia są właściwe i o właściwej wartości, gdy nic się nie grzeje, kondensatory nie puchną bo pomylona biegunowość, wówczas można na koniec wlutować scalaki. Mamy przynajmniej pewność, że nic złego od strony zasilania ich nie spotka.

Dla lutujących cyną ołowiową - pamiętajcie, że płytka pocynowana jest cyną bezołowiową. Lutownicę lepiej ustawić na trochę wyższą temperaturę i rozgrzewać cynę minimalnie dłużej, to tak na wszelki wypadek, żeby dobrze związała. Ja w każdym razie zacząłem od cyny bezołowiowej z domieszką srebra i... szybko wróciłem do zwykłej. Tam przynajmniej zawsze wiem, czy lut jest dobry, czy inie ;-).

Muszę pochwalić Robertusa i zakład, który wybrał. Płytki są świetne jakościowo, a sam layout - bardzo dobra robota.

Witam dzis polutowałem DAC, elementy sprawdzane przed lutowaniem czy dobrze wlutowane.... Pojawił się psikus podczas uruchamiania, wybuchł mi tranzystor J309 dokładnie Q4 wlutowany zgodnie z opisem. Bez schematu nie wiem za co się zabrać i gdzie szukać problemu.. Macie może jakiś pomysł? prąd podany w DCA po wyprostowaniu z trafa dał mi 13,86v ....

W sprawie zamówienia 10szt kości AD.

Brakuje tylko jednej wpłaty i zakup będzie realizowany.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Dodaje fotke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaświecił i strzelił konkretnie...

Tak zenerki jak w opisie w dokumentacji obydwie tak samo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yasioo

Marer ale o co chodzi i po co ta napinka? J211 i J309 mają ten sam pinout. Wkładasz je tak, jak na płytce masz zaznaczone - płaskie do płaskiego, półokrągłe do półokrągłego. BC550 i 560 podobnie, tam nie masz wątpliwości?

Ja np. użyłem 2sk170 zamiast J211 - i ten fet ma faktycznie inny pinout, więc musiałem inaczej dwie nóżki zgiąć. Działa.

Żadna napinka ...kolega podaje mi linka, który dostępny jest ogólnie ...nie zwracąjac uwagi na zdjęcie zamieszczone w opisie aukcji ebay.

Kiedyś była taka zabawka dla milicjantów ...kółko trzeba włożyć do kółka, trójkąt do trójkąta i zapewniam Cię że też znam zasadę działania tej zabawki i co jak gdzie włożyć.

Prosiłem tylko ....i to gospodarza wątku o sprostowanie zdjęcia z pinoutem J211 zalecanego przez niego feta, który proponowany jest w opisie aukcji ebay.

Spójrz kolego na zdjęcie z opisem nóżek w aukcji i porównaj do datasheetu J211, który to podajecie i zrozum moje zapytanie ....

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

@Marer - srzedawca e-bay równie dobrze mógł umieścić zdjecie świnki Piggy albo pomylić zdjęcie topologii. Jeśli masz obawy - sprawdź, kto jest producentem (przeważnie jest logo na elemencie) i zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Masz tam kilku producentów, ściągnij wszystkie datasheety i porównaj. Ale nie wierze, aby jakikolwiek miał inny pinout, bo była by to ostatnia głupota producenta i brak logiki.

@Yasioo - sprawdź, czy nie masz gdzieś przywarcia ścieżek. Bez podania napięć niewiele można powiedzieć ale.... lepiej nie zapodawać napięć, bo być może AD masz jeszcze całe.

@All - procedura uruchomieniowa kilka postów wyżej uchroniła by Yasioo od ew. strat kości...

Ukryta Zawartość

No jak go zlożyłem to nie było procedury :/ .... a mnie chyba szlak trafi jak AD poszło , może felerny j309 scieżki są ok nie widac zadnego zwarcia od spodu.... Kurde nie mam pojecia co sie stało sprawdzałem x razy przed lutowaniem dany element

@Marer - srzedawca e-bay równie dobrze mógł umieścić zdjecie świnki Piggy albo pomylić zdjęcie topologii. Jeśli masz obawy - sprawdź, kto jest producentem (przeważnie jest logo na elemencie) i zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Masz tam kilku producentów, ściągnij wszystkie datasheety i porównaj. Ale nie wierze, aby jakikolwiek miał inny pinout, bo była by to ostatnia głupota producenta i brak logiki.

Oczywiście, że problemem nie są datasheety, a zdjęcie sprzedawcy i bo ono wprowadza niepewność do działań.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam właśnie patrzyłem na PCB od spodu lut po lucie szukałem problemu w ścieżkach wszystko jest w porządku więc nie mam pojęcia czego J309 wybuchł, możliwe ze był jakiś nie pewny lub uszkodzony? wybuchł tylko jeden drugi w stanie idealnym.

Widzę, że większość montuje dołączone do zestawu helitrimy, a autor projektu jeszcze się nie wypowiadał na temat regulacji. Moja wątpliwość dotyczy pozostawienia ich ślizgaczy w przypadkowym położeniu, przy braku możliwości prawidłowego wyregulowania. Czy nie pogorszy to parametrów selekcjonowanej fabrycznie kostki? Osobiście postanowiłem zamontować helitrimy, gdy będę mógł prawidłowo wyregulować THD.

Edytowane przez toza72

Widzę, że większość montuje dołączone do zestawu helitrimy, a autor projektu jeszcze się wypowiadał na temat regulacji. Moja wątpliwość dotyczy pozostawienia ich ślizgaczy w przypadkowym położeniu, przy braku możliwości prawidłowego wyregulowania. Czy nie pogorszy to parametrów selekcjonowanej fabrycznie kostki? Osobiście postanowiłem zamontować helitrimy, gdy będę mógł prawidłowo wyregulować THD.

W informacjach przekazanych na PW Robertus informował, że potencjometry montujemy, gdy mamy możliwośc regulacji THD ...gdy tej możliwości niema nie montujemy.

Sądząc po niektórych wpisach, nie wszyscy otrzymali tę informację.

U mnie też odpalony, tylko nie chce ruszyć na generatorze. Zasilacz do generatora podaje 2.06V, a powinno być 3.3V. Wie ktoś jak wyregulować ten zasilacz, żeby podał tyle ile trzeba?

Kolejna sprawa to PR1 i PR2. Co się tym reguluje i jak mierzyć skutki tej regulacji?

O graniu nie będę się póki co wypowiadał bo DAC ruszył około północy, więc z wiadomych przyczyn nie mogłem się wystarczająco osłuchać.

Z odpaleniem trochę się zeszło bo jak się później okazało musiałem obniżyć źródło (konwerter JarkaC) do 24/44.1 lub 24/48. Na 24/96 nie chciał gadać.

Dobrze więc, że pojawiła się oficjalnie.

Sądząc po niektórych wpisach, nie wszyscy otrzymali tę informację.

Dobrze więc, że pojawiła się oficjalnie.

wpis Koluszkina który wkleiłeś powstał przed tą informacją :-)

Edytowane przez MARER

Dodaje fotke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaświecił i strzelił konkretnie...

Tak zenerki jak w opisie w dokumentacji obydwie tak samo.

Tak jakoś mnie oświeciło. Czasami kilka razy sprawdza się rzeczy mniej oczywiste, a zapomina o oczywistych. Czy przez przypadek nie podłączyłeś odwrotnie zasilania, zamieniając plus z minusem? To by tłumaczyło eksplozję...

Ukryta Zawartość

no właśnie tak mi się zrobiło :/...... wymieniłem j309 dac gra szumem i zakłuceniami a w tle leci przytłumiona muzyka. drugi j309 niepewny moze on tak pierniczy...

przy tym niepewnym stab sie strasznie grzeje przy wymienionym stab letni.

Edytowane przez Yasioo

Pierwsze rzecz, sparwdź, jkie masz napięcia na dac, POWINNO BYĆ +5V I -5V, < 5,4V. Jeśli masz wyżej, WYŁĄCZ to bo palisz kostkę DACa.

Zdecydowanie bez zastanawiania się i kombinowania, wymienić staby LM317 / 337, FETy, przy podłączeniu odwrotnym dostały dość sporo w kość, nawet jeśli chodzą, eliminuj potencjalne elementy uszkodzone.

Sprawdź napięcia za stabami LM, Sprawdź napięcia na FETach, sprawdź napięcia na BD23x. Przed i po wymianie pierwszej części, która dostała odwrotne napięcie.

Sprawdź, czy któryś kondensator nie grzeje się albo się nie wybrzuszył. Taki koniecznie wymienić.

Tyle mogę udzielić rad ze swojej strony. Trzymam kciuki, żeby skończyło się tylko na strachu i popalonych elementach nie scalonych!

Dac dostaje napięcia 4,36 wiec raczej ok, staby U7,U6 sie grzeją sie delikatnie (można dotknąć), obydwa J309 wymienione bez zmian.

Dodam iż raz zakupiłem X-DAC uszkodzonego co miał identyczny objaw okazało się że padł DAC PCM69ap po wymianie gra do dzis.....

Kondy ok to trwało sekundę dosłownie odrazu wypiąłem z gniazdka...

zapewne mój DAC R.I.P ....

Edytowane przez Yasioo

DAC działa od kopyta wystarczy poprawny montaż, u6,u7 sie grzeja znacznie, a poza tym wszystko stabilne.

Czas na odsłuch, ale już wstępnie powiem że na pasywnej konwersji to on nie bedzie grał.

pzdr

panowie,czy ten dac bedzie dziala na pasywnej analogowce?mam luhndale 1517 na ten cel.nie chodzi mi o to co lepiej bedzie gralo.pytam czy w ogole.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Ze sie tak zapytam, ktos juz umiescil daczka w obudowie? Wykonujecie budki na wlasna reke czy zamawiacie cos konkretnego? Chodzi mi o obudowe z miejscem na stopien analogowy w pozniejszym terminie.Jak na razie to mam na oku obudowe z dc-components, malo jest alternatyw .

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi