Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Hehehehe..... rok czekałem a dwa dni temu sprzedałem :))))))

EDIT - Przepraszam, 10 miesięcy ;)

Edytowane przez masza1968
  • 3 tygodnie później...

Test w Audio wskazuje,że SM6 jest połączeniem DAC Magic Plus i NP30. W jednej obudowie. Czy możecie to potwierdzić ? Może zamiast sprzedawać DACa Plus, dokupić do niego NP30, skoro to to samo. NP30 ma wyjście SPDIF i OPTYK. Podłączyć można do DAC Magic Plus i jedziemy.

Plików do 192 kHz i tak nam nie odtworzy ani SM6 ani NP30. Ale 96 kHz tak. Do większych pozostanie okazyjnie komputer (mało mam takich plików, głównie Vinyl Ripy).

Gapless dostały oba urządzenia. Za dźwięk sporą część odpowiedzialności przejmie DAC.

Edytowane przez Lord Rayden

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Pytanko jeszcze - nadal mamy tylko FAT32 w SM 6 i NP30 w przypadku twardego dysku i pendriva ?

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

NTFS już oficjalnie ? Bo instrukcja podaje FAT32.

Czy da się sterować NP30, telefonem z systemem Android ?

bez zadnych problemow system plikow NTFS w modelu SM6 jest obslugiwany ale czy oficjalnie czy nie to nie ma zadnego znaczenia:)

Potwierdzam. NTFS obsługiwane. Nie wiem dlaczego instrukcja tego nie uwzględnia. Z iPhona SM6 obsługuje się dobrze, co do Androida to mi się nie udało połączyć, ale mój sony ericsson jakoś dziwnie działa więc to pewnie jego "wina":)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląda zachęcająco, ale na razie musi wystarczyć pilot.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zanim być może zdecyduję się na zakup NP30, spytam Was jeszcze o to i owo :

- jak podoba Wam się obsługa codzienna strumieniowca CA ? Czy pilot i display dają Wam wystarczający komfort ?

Wiadomo - słucham sobie płyty , nagle zamarzy mi się inna - czy za pomocą tych dwóch urządzeń spokojnie znajduję kolejną pozycję do słuchania ?

- jest przewijanie >> utworu do przodu i tyłu jak w CDkach ?

- testowaliscie już gapless z nowego firmwaru ? Dobrze się sprawuje ?

jak podoba Wam się obsługa codzienna strumieniowca CA

I ja miałem problem z uzyskaniem odpowiedzi na to pytanie w sieci a wiec pomogę w kwestii SM6 (i chyba tak samo będzie w NP30):

- obsługa codzienna - GENIALNIE i intuicyjnie, ze stanu uśpienia przechodzi błyskawicznie do pracy, bardzo sprawnie otwiera kolejne katalogi, wyświetlacz jest wystarczający jak dla mnie do około 3 metrów

- słuchając utworu możemy przeszukiwać nasze zasoby na twardym dysku (z muzyką w tle) i znajdując następny utwór klikamy OK, zmiana trwa poniżej sekundy i jest odczuwana jako bezproblemowa

- z poziomu pilota nie ma możliwości przewijania utworu, brak jest również podglądu długości i czasu pozostałego do końca utworu

- gaples działa perfekcyjnie

- bardzo dobrze spisuje się w roli przedwzmacniacza, regulacja głośności jest przyzwoita choć mogłaby być bardziej precyzyjna

Dzięki ! To znaczy,ze przewijanie działa z przycisku na obudowie ? Czy wcale nie ma ?

Mam jeszcze takie , bardziej ogólne spostrzeżenie. Producenci raczej nie wypuszczają odtwarzaczy strumieniowych bez DAC. Takich "transportów" czyli czegoś ala CD bez DACa. Taki sprzęt działałby tylko z zewnętrznym DACem. Ubyłoby części w środku, może stałby się tańszy. Oczywiscie byłby mniej uniwersalny. Ale skoro producenci telefonów wypuszczają aparaty dla każdego to czemu tak się nie dzieje w branży audio ? Taki np. NP30 bez DACa i NP30Plus z DACem.

Audio to specyficzna dziedzina. Koszt produkcji sprzętu jest całkowicie nie adekwatny do ceny detalicznej, nawet w przypadku produktów wytwarzanych w ilościach prawie masowych. Wszystko robione jest tylko po to aby wyciągnąć jak najwięcej kasy. Niestety zapotrzebowanie na sprzęt bardzo dobrej jakości nie jest duże. Dlatego koncerny mogą sobie pozwolić na sprzedawanie urządzeń np bez DAC'a. Gdyby wypuścić teraz telefon bez aparatu to go po prostu nikt nie kupi. Gdyby konkurencja była taka sama w audio to zapewne taki NP30 nigdy by nie powstał. Od razu stworzono by urządzenie obsługujące przynajmniej 192/24, usb 3.0, posiadające kolorowy wyświetlacz, dysk wewnętrzny (ewentualnie opcję jego montażu), wejście słuchawkowe oraz napęd do ripowania płyt, gapless, radio internetowe, przewijanie utworów i to wszystko co ma zwykłe CD. A cena byłaby np na poziomie Stream Magic 6 a nie Olive 06HD:)

A tak na marginesie, na początku byłem sceptycznie nastawiony do plików, teraz nie wyobrażam sobie przekładania płyt CD odsłuchując np Cantat Bacha Masaakiego Suzuki (49CD)

A ja mam pytanie tego typu:

czy te strumieniowce Magic 6 czy NP30 przy odtwarzaniu widzą plik cue i potrafią podzielić flaca na utwory, czy też trzeba sobie samemu przygotować playlistę?

Słyszałem, że nie radzą sobie z płynnym odtwarzaniem plików 24/192. Czy to prawda?

Rydzyk Fidyk Matematyk :) . Zamówiłem NP30 - przyjdzie w poniedziałek. Potestuję. Napiszę. :)

czy te strumieniowce Magic 6 czy NP30 przy odtwarzaniu widzą plik cue i potrafią podzielić flaca na utwory, czy też trzeba sobie samemu przygotować playlistę?

Słyszałem, że nie radzą sobie z płynnym odtwarzaniem plików 24/192. Czy to prawda?

Plik musisz podzielić np w foobarze2000, bo inaczej będzie widział tylko jeden plik. To samo tyczy sie plików .ape, trzeba je przekonwertować.

24/192 z USB w ogóle nie odtwarza, tzn odtwarza ale się tnie, ogolnie specyfikacja nie przewiduje odtwarzania tych plików z USB, natomiast jeśli podłączysz kompa po USB audio to odtwarza, tylko trzeba przy windowsie zainstalowac darmowy sterownik ze strony CA. Tylko wtedy należy zadac sobie pytanie czy jest sens kupować SM6 bądź NP30 jesli muza ma leciec z kompa, wtedy lepiej chyba kupic laptopa i dobrego DAC'a.

Ja stawiam na serwer NAS i jakość 96/24 mi odpowiada, wiec wybrałem SM6.

Dzięki ! To znaczy,ze przewijanie działa z przycisku na obudowie ? Czy wcale nie ma ?

Nie ma. Natomiast jak obsługuję SM6 z telefonu to mam podany czas i długość utworu. Natomiast mówię tu o odtwarzaniu z dysku zewnętrznego, nie wiem czy takie dodatki istnieją przy odtwarzaniu z NAS'a

24/192 z USB w ogóle nie odtwarza, tzn odtwarza ale się tnie, ogolnie specyfikacja nie przewiduje odtwarzania tych plików z USB, natomiast jeśli podłączysz kompa po USB audio to odtwarza, tylko trzeba przy windowsie zainstalowac darmowy sterownik ze strony CA. Tylko wtedy należy zadac sobie pytanie czy jest sens kupować SM6 bądź NP30 jesli muza ma leciec z kompa, wtedy lepiej chyba kupic laptopa i dobrego DAC'a.

Nie bardzo rozumiem.

Pliki muzyczne mam na zewnętrznym dysku, który podłączony jest do kompa.

Podobno strumieniowca podłącza się NIE do dysku za pomocą USB, tylko do sieci (routera) i jednocześnie do wzmacniacza audio

i w ten sposób odtwarza się muzykę, bo po USB to degradacja jakości.

Nie rozumiem jednak dlaczego są problemy z odtwarzaniem plików 24/192 skoro tam siedzi przetwornik 24/384 (bodajże).

Nie rozumiem jednak dlaczego są problemy z odtwarzaniem plików 24/192

Zadzwoń do UK i zapytaj w dziale technicznym, wiele osób czeka na odpowiedź :)

Możesz podłączyć go na wiele sposobów, bezpośrednio HD pod USB, poprzez NAS, komputer co tam masz z wyjściem USB lub cyfrowym. Tak samo z wyjściami, których jest cały wachlarz.

Próbowałem odtworzyć (skłoniła do tego raczej ciekawość i dociekliwość a nie moje wrażliwe ucho) 24/192 poprzez szybki router oraz kablowo, niestety zrywało.

A więc nie jest to problem słabych łącz a raczej mocy obliczeniowej albo bufora albo programu albo tajemnicy Szwajcarów.

W instrukcji napisane jest, że odtwarza 192/24 TYLKO z komputera podłączonego do tylnego wejścia USB AUDIO. Aby poszło z Windowsa należy zainstalować jakiś sterownik, z maca idzie bez dodatkowych sterowników. Z innych podłączeń i źródeł tylko 96/24.

bo po USB to degradacja jakości.

Nie słuchałem na razie w inny sposób, a porównywałem jedynie z odtwarzaniem CD przez Marantza SA8003 oraz tego samego materiału puszczonego poprzez kabel USB z dysku zewnętrznego. Po USB NIE BYŁO gorzej niż z CD. Podejrzewam więc, że z tą degradacją dźwięku to przesada. Natomiast jeśli jest lepiej z NAS'a to dobrze, bo przy większej ilości plików zewnętrzny HDD staje się trochę niewygodny w obsłudze.

Odtwarzanie przez NAS po sieci to ostatnia audiofilska "moda" ;) . Ja wolałbym aby miał kieszeń na dysk SATA 2,5 cala. Opcja pena czy HDD po USB też mi odpowiada. Jak się ma NAS już w domu to OK, ale specjalnie kupować i konfigurować ? No chyba,że ktoś ma na to środki i zakłada taki system audio - video - foto - dane itp.

Ja by spytał w dziale techniczny, czemu nie ma przewijania takiego ja w CD ? Przecież w odtwarzaczach filmy można przewijać (plikowe) a tu muzy z USB nie ?

Odtwarzanie przez NAS po sieci to ostatnia audiofilska "moda" ;)

Wiele zależy od szumów "tła" i oczekiwań. Mieszkam w spokojnej okolicy, najbliższy sąsiad jest oddalony o niemal 100 metrów, w mojej okolicy nie ma komunikacji miejskiej i słyszę na parterze jak załącza się lodówka na piętrze. W takich warunkach przeszkadza mi szum twardego dysku.

z lan tez nie przewiniesz podobnie jak masz zaprogramowane np. 20 stacji internetowych to tylko wybieranie numerkami -w prawo czy w lewo nie przelaczysz tylko nauka na ktorej pozycji masz dana stacje- chore niedopatrzenie ale jak konsumentow wk***ia- jak tego nie poprawia to sa debile lub maja w tym cel- zakup kolejnego strumieniowca? ale czy to bedzie kolejny ca? klient sam wybieze- poza tym reszta jest ok..

Edytowane przez FIRMA

Stacje internetowe mnie jmnie bolą - i tak nie słucham radia. Mam tyle muzyki. Przewijania trochę szkoda.

Odtwarzanie przez NAS po sieci to ostatnia audiofilska "moda" ;)

Po sieci, albo po kablu. Ja będę po kablu słuchać. Koszt zakupu NAS'a z dyskiem to około 1000 zł (plus/minus 200zł). Tu głównie chodzi o obsługę. W odtwarzaniu z zewnętrznego dysku po USB nie ma np wyszukiwania, nie wyświetla okładek płyt itd. Zresztą to wszystko można zobaczyć na filmiku na stronie CA. Tam akurat gość ma iPada,ale na telefonie też powinno byc tak samo, z tym, że ekran jest mniejszy.

W takich warunkach przeszkadza mi szum twardego dysku.

Musiałbym bardzo cicho słuchać muzyki aby słyszeć swój dysk:) Słyszę go jedynie jak muzyka nie gra.

z lan tez nie przewiniesz podobnie jak masz zaprogramowane np. 20 stacji internetowych to tylko wybieranie numerkami -w prawo czy w lewo nie przelaczysz tylko nauka na ktorej pozycji masz dana stacje- chore niedopatrzenie ale jak konsumentow wk***ia- jak tego nie poprawia to sa debile lub maja w tym cel- zakup kolejnego strumieniowca? ale czy to bedzie kolejny ca? klient sam wybieze- poza tym reszta jest ok..

no jesli chcesz dopracowany odtwarzacz plikow to albo idziesz w odtwarzacz audio-video ktory ma jedna wade, nie nadaje sie do budowy wysokiej klasy odtwarzacza audio albo czekac (byc moze bardzo dlugo na powstanie systemu operacyjnego wspolnego dla takich urzadzen cos jak android dla smartfonow) albo kupic cos przyzwoitego sluchac i czekac, ja wybralem opcje 3 (i slucham na SBT i czekam, moze sie doczekam przed 2020 - az tak zle nie powinno byc juz android sie zbliza do zastosowan strumieniowych moze jeszcze ze 2 wersje wypuszcza i sie uda)

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

A sprawdził ktoś może w pełni sterowanie CA telefonem z Androidem ? Bo ktoś ma tu Sony Eryka ale mu nie działa. Ja mam Galaxy Note. Może polecicie jakiś program ?

• Pokaż nowe odpowiedzi