Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nikomu nie udało się zmusić WD My Book Live do poprawnej współpracy z SM6. Ten serwer jest dobry przy korzystaniu z niego za pomocą komputera. Ja zrezygnowałem z niego już po kilku dniach, wymieniłem na Synology. Teraz nie ma już problemów we współpracy z SM6.

Ja mam Synology DS112. Ale możesz zastosować każdy model. Różnią się parametrami (i ceną), ale mają ten sam program sterujący. Bardzo podobne technicznie są Qnap. Z nimi również Stream Magic 6 bardzo dobrze współpracuje.

<br />Chyba nikomu nie udało się zmusić WD My Book Live do poprawnej współpracy z SM6. <br />

Ja testowałem WD My Book Live Duo z SM6 i nie było problemów. Ale mam wszystko idealnie otagowane ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Też mam otagowane płyty, chociaż nie wiem czy idealnie. Nie udało mi się zmusić WD do odtwarzania utworów w takiej kolejności jak na płycie. Zawsze odtwarzał w kolejności alfabetycznej. Nie sprawdzałem WD w wersji Duo.

czy produkt jak poniżej plus dysk WD My Book 3TB (nie wersja Live) da radę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie znam tego urządzenia ani nic nie czytałem na jego temat. Musisz sam poszukać informacji w internecie. Tam jest zastosowany system operacyjny w wersji DSM 3.2. Mój serwer ma wersję DSM 4.3. Ponieważ nie posiada wbudowanego dysku, nie wiem czy jest możliwe wgranie nowszej wersji. Najlepiej skontaktuj się z firmą Synology. W specyfikacji na końcu (w uwagach) masz odnośnik.

Te urządzenia mogą jednak doprowadzić do rozpaczy :/ Po podłączeniu serwerka Zyxel NSA320S (to "S" to nowa wersja, rzekomo ulepszona) i wgraniu muzyki wszystko było sielankowo, a po wybraniu opcji pokazywania zawartości "by folder" utwory w folderach sortowały się wg numerów tracków (a więc w pełni "alfanumerycznie"). Niestety, po dograniu zrzutów kilku płyt nastąpiła przebudowa bazy danych serwera Twonky, a po niej - mimo opcji "by folder" - serwer zaczął sortować wszystko alfabetycznie, IGNORUJĄC dwucyfrowe numery w nazwach plików! A więc utwory

01. BBB.flac

02. CCC.flac

03. AAA.flac

są pokazywane jako

AAA.flac

BBB.flac

CCC.flac

tak jakby nie było numerów w nazwach plików. Ponowne indeksowanie bazy już nic nie dało - nadal pokazuje jako AAA BBB CCC

Studiowałem rożne fora i okazuje się że wszyscy od lat wyrzekają na ów kretynizm autorów oprogramowania serwerów (różnych zresztą), ale okazuje się, że w XXI w. problem sortowania plików wg numerów jest nadal trudno rozwiązywalny, bo małe, żółte móżdżki uważają, że o wiele lepiej jest alfabetycznie. <wnerw> Szczególnie wściekli na tych forach są ci, którzy kupili sobie odtwarzacze strumieniowe z najwyżej półki, takie np. za $10.000 i mają ten sam trywialny problem oraz żadnego wsparcia ani ze strony dostawców odtwarzacza (to nie ich wina przecież) ani producenta serwera.

Oczywiście podobno istnieje szereg zaawansowanych sposobów rozwiązanie tego problemu, porównywalnego stopniem komplikacji chyba z Zasadą Nieoznaczoności Heisenberga, a jednym z nich jest edycja plików konfiguracyjnych serwera, np. pliku view-definitions.xml

I tu moje lamerskie pytanie: jak w ogóle dojść do tego pliku?! Żadna z opcji dołączonego oprogramowania tego nie umożliwia, wgląd w serwer poprzez FTP pokazuje tylko foldery na media (jest też jakiś //admin, ale nic w nim nie ma)...

Czy pozostaje mi podłączyć dysk przez USB, tracąc wszelkie dobrodziejstwa rozprowadzania muzyki przez domową sieć?...

Edytowane przez MacP

@up

Z Synology nie ma problemów o czym było wielokrotnie w tym wątku pisane

Ale Synology jest dwa razy droższy :) Podobno jednak także mojego Zyxela da się zmusić do poprawnej pracy i tego dotyczyło moje pytanie

Ja testowałem WD My Book Live Duo z SM6 i nie było problemów. Ale mam wszystko idealnie otagowane ;-)

Jestes wyjatkowy o Piopio! Chyba udalo Ci sie jako jedynemu uzytkownikowi WD lub poprostu zmyslasz.

W kazdym razie WD nie jest dobrym NASem - oprogramoanie pozostawia wiele do zyczenia i nie sadze, aby to sie w najblizszym czesie zmienilo.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam

To i ja zadam pytanie. W końcu i postawiłem serwer nas- synology 112+ dysk 2 Tb. Wszystko zainstalowałem tak jak trzeba( chyba) ponieważ jakoś to działa, ale, że ja zielony w te klocki więc pytam kolegów.

1. Mam pod synology podpięty dysk po usb( z tyłu), synology w komputerze po internecie go widzi, strema magic nie widzi, SM 6 widzi tylko te music photo video,

2. Czy jedynym wyjściem jest przegranie wszystkich dysków do tego w synology?- zrobiłem tak z jednym plikiem i jest Ok.

Po wielu godzinach przedzierania się przez setki nic nie wnoszących wpisów na różnych forach i stosowaniu recept, które nie działały, znalazłem jeden niezawodny sposób, który być może przyda się sfrustrowanym właścicielom także innych serwerów. Jest prymitywny i brutalny: należy otóż po prostu wyczyścić tag "tytuł" np. programem MP3TAG. A najlepiej - wszystkie tagi. Np. większość moich płyt to własne ripy i kluczowe były dla mnie nazwy plików (zawierające właśnie tytuł ścieżki) - inne dane mam i tak na skanach książeczek. Więc niewiele mi po tagach, a to one nachalnie włażą do bazy danych serwera i ją zamulają. Bez tagów widzi on po prostu "gołe" pliki i sortuje wyłącznie po nazwach, uwzględniających - jak u mnie - numery tracków. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób to będzie nie do przyjęcia, bo są przywiązane do tagów, ale jeśli są one komuś obojętne, to jest to jakieś rozwiązanie, choć mało eleganckie...

System może i dobry tylko co zrobić jak masz ponad 1.2TB muzyki... nie jestem w stanie przebrnąć przez wszystkie pliki, przynajmniej przed emeryturą....

postanowiłem przejść na Synology, a czytając ostatnie posty wybiorę chyba wersję z dyskiem zamiast wersji USB Station 2, która była pierwotnie w planach.. tylko co zrobić z dwom a produktami WD... poszło na to trochę kasy...

Jestes wyjatkowy o Piopio! Chyba udalo Ci sie jako jedynemu uzytkownikowi WD lub poprostu zmyslasz.

W kazdym razie WD nie jest dobrym NASem -

Może mam dobrze otagowaną bibliotekę ? Zresztą SM6 tylko testowałem. A zgadzam się z opinią, że WD jest do dupy. Jedyna zaleta to jego bezgłośność - dlatego go kupiłem. Jest taki bezgłośny Synology 4x2,5 ale ma ograniczenie dysku do 1TB co w sumie daje 4TB a to dla mnie za mało.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

System może i dobry tylko co zrobić jak masz ponad 1.2TB muzyki... nie jestem w stanie przebrnąć przez wszystkie pliki, przynajmniej przed emeryturą....

Ale zdjąć tagi można hurtem, zapuszczając funkcję wsadową w MP3TAG. Na ogół tytuł w tagu jest tożsamy z nazwą pliku, więc nic nie tracimy - a jeśli nie jest, to możemy nakazać by w określonych przypadkach tytuł z tagu stał się nową nazwą pliku. Przekonwertowanie terabajta plików zajęło mi raptem jeden wieczór i nareszcie mam święty spokój! Każdy program odtwarzający muzykę z tego serwera widzi nareszcie tylko nazwy plików, to może być tez sposób nawet na WD!

jeszcze pytanie do użytkowników Synology bo jestem ciemny jak tabaka w rogu

taki produkt na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wymaga dokupienia dysku wewnętrznego? jeżeli tak, to jak to działa?

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Na to wygląda.

Ten jest chyba jedno kieszeniowy-czyli na jeden dysk.-sam serwer.

Można kupić komplet-razem z dyskiem-np 2TB to cena okoła 1200 pln.

Tak, to jest serwer na jeden dysk (bez kieszeni). Montaż dysku jest bardzo prosty. Dostajesz instrukcję montażu i instalacji oprogramowania.

Chwilę tu nie zaglądałem, ponieważ sprzedałem CA SM6

@ MacP

przerabialiśmy temat nr kawałka jakiś czas temu na forum

celem przypomnienia:)

ja miałem podobny problem, że kawałki układały się alfabetycznie na płycie

pierwsze co zrobiłem to dodałem nr kawałka do tytułu i było OK (dużo roboty)

ale potem w Bubble UPNP pojawiła się opcja sortowania po nr kawałka

i okazało się, że nic nie trzeba robić, żeby wyświetlało się tak jak trzeba

wniosek

to jak się sortuje zależy tylko od klienta UPNP, a nie od serwera

Na moim etapie współpracy z CA SM6 aplikacja standardowa robiła to tylko alfabetycznie

Miłej zabawy

wniosek

To bardzo daleko idacy wniosek, acz kolwiek nie do konca prawdziwy.

Dlaczego wiec synology niezaleznie od tego jakiego oprogramowania sie uzywa, sortuje utwory zgdnie z ich kolejnoscia na plycie (jesli oczywiscie zostala poprawnie otagowana)?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Miałem serwer WD My Book Live i kłopoty z poprawną kolejnością odtwarzania utworów. Wymieniłem na Synology DS112 i koniec kłopotów. Zatem zmienił się serwer, a nie klient.

Ja mam QNapa i na nim postawiony miałem Twonky

Twonky udostępnia nr utworu i tytuł kawałka (oddzielnie), oczywiście można nr kawałka dodać w jednym tagu do tytułu

I tak to robiłem i działało, ale to trochę półśrodek

Tak jak mówiłem nie mam od jakiegoś czasu CASM6

Nie wiem jak zmieniła się aplikacja kliencka CA, ale jak ja ją miałem, to nie było opcji sortowania po tagu nr kawałka, tylko standardowo było po tytule

W innych klientach miałem taką możliwość

Nie mam synology i nie wiem jaki tam jest serwer UPNP i jak podaje tagi

Może jakoś łączy tag nr kawałka z tytułem?

Oczywiście nie neguję tego, że tak macie. Ja na QNapie tego nie osiągnąłem.

Dla mnie na logikę, to klient odpowiada za sortowanie, po odpowiednim tagu, ale oczywiście mogę się mylić.

W wielu aplikacjach dopiero ostatnio pojawiła się możliwość sortowania po nr kawałka (Bubble UPNP).

Ja, w każdym bądź razie, osiągnąłem to co chciałem (mam teraz MPD), chociaż łatwe to nie było i zajęło to trochę czasu:)

@ corvus - na logikę to klient odpowiada, ale w praktyce u mnie decydował serwer Twonky. I - jak wspominałem - mam wszystkie tytuły ponumerowane na poziomie samych nazw plików. Niestety, Twonky to ignorował (sortował wyłącznie po ID-tagu "title"), zaś BubbleUPNP też wariował, bo szukał ID-tagu "track #". W niektórych plikach był, w innych nie. Żałosne jest to, że ani serwer, ani klient nie kierowały się po prostu nazwami plików! Zrobiły to dopiero po całkowitym wykarczowaniu ID-tagów "title" i "track#". Wtedy okazało się, że zaczynają widzieć nazwę pliku. Zapewne w każdym układzie serwer-klient może być nieco inaczej, stąd opisywane przez nas wszystkich różnice, także Twonky ma kilka wersji i nawet te z tym samym numerem zachowują się pewnie inaczej zależenie od hardware'u.

Toteż wskazane przeze mnie rozwiązanie wydaje się najbardziej uniwersalne dla każdego, kto ma kłopoty z sortowaniem, niezależenie od platformy.

Też kiedyś miałem WD My Book Live i , na szczęście pożyczonego na próbę ,CA Stream Magica . Ze względu na problemy wymieniłem serwer z WD na Synology i.. po przeczytaniu kilku wątków na forach stwierdziłem że teraz to ja już żadnego odtwarzacz sieciowego nie potrzebuję, a jedynie DAC-a USB i postawienia Synology gdzieś w pobliżu sprzętu grającego . Oprogramowanie sterujące Synology na Ipada funkcjonalnością i stabilnością biło na głowę to ze Stream Magica więc Stream Magica zastąpił DAC Magic .

Tak dla zamknięcia tematu.... dzisiaj pojawiła się aktualizacja dla SM6.... jako pierwszy temat aktualizacji jest:

- Tell UPnP servers to sort all browse requests according to upnp:originalTrackNumber

faktycznie, teraz WD My Book Live działa jak złoto,pliki porządkowane przyzwoicie

wniosek... jeżeli ktoś szuka nówkę sztukę Synology ds114 to odstąpię w cenie konkurencyjnej.

Tak dla zamknięcia tematu.... dzisiaj pojawiła się aktualizacja dla SM6.... jako pierwszy temat aktualizacji jest:

- Tell UPnP servers to sort all browse requests according to upnp:originalTrackNumber

faktycznie, teraz WD My Book Live działa jak złoto,pliki porządkowane przyzwoicie

wniosek... jeżeli ktoś szuka nówkę sztukę Synology ds114 to odstąpię w cenie konkurencyjnej.

A jak wyglada sytuacja z wyswietlaniem okladek?

Używam BubbleUPnp na Androidzie wersja free. W tej wersji jedynie mogę przesyłać pliki z telefonu (jako local renderer) na SM do odtwarzania. Czy ktoś ma pełną wersję tego programu i może mi powiedzieć czy jest możliwość uruchamiania plików z podpiętego dysku do SM

SM nie wyświetla okładek i nigdy nie będzie ze względu na rodzaj wyświetlacza. Chyba, że - tu odpowiedź do ockeghem , korzystasz z aplikacji SM6 na smartfona. Aplikacja jest darmowa, steruje dyskiem podpiętym do SM6. Niestety, chodzi jak g.wno w przeręblu. Nieustannie się wiesza. Sądząc z punktacji na Google Play oraz recenzji, nie jest to wina mojego nieudolnego wykorzystywania aplikacji

Też posiadam aplikację CA na Android do SM i jest tragiczna, ale można z niej "uruchamiać" muzykę z podpiętego dysku. BubbleUPnp jest stabilny ale (przynajmniej w wersji darmowej") można słuchać plików na SM jedynie wysyłanych z telefonu, widzi tylko bibliotekę lokalną

• Pokaż nowe odpowiedzi