Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak siedzę nad tym Tidal drugi dzień. Fajnie to gra z SM6 ale jest jeden zasadniczy problem. Biblioteka muzyczna jest bardzo uboga. Póki co 40 zeta na pewno za to nie dam. W spotify znajduję o wiele więcej albumów.

Po ostatniej aktualizacji pilot nie uruchamia ani nie wyłącza SM6 .Dodano również opcję wyboru zdalnego sterowania. Niestety w każdej z tych opcji nie mogę uruchomić systemu. Móż jakaś sugestia ?

Po ostatniej aktualizacji pilot nie uruchamia ani nie wyłącza SM6 .Dodano również opcję wyboru zdalnego sterowania. Niestety w każdej z tych opcji nie mogę uruchomić systemu. Móż jakaś sugestia ?

Poczytaj w instrukcji jak zmienić sterowanie,może ci się przestawiło na sterowanie innego urządzenia. Miałem tak kiedyś. To się jakoś robiło z wyciąganiem baterii. Nie mam instrukcji pod ręką....

odpaliłem Tidal na SM6 pecet, smartfon może być wyłączony podczas słuchania muzyki, ale potrzebny NAS Synology. Gra super 44,1khz/16bit, zero zacięć.

Ja to mam wrażenie, że Ty chyba reklamujesz tego NAS-a :). Jak już chwalisz się tym ustrojstwem to rozwiń temat bo nic nie wniosłeś do tematu oprócz przechwałek.

odpaliłem Tidal na SM6 pecet, smartfon może być wyłączony podczas słuchania muzyki, ale potrzebny NAS Synology. Gra super 44,1khz/16bit, zero zacięć.

Trochę zbyt nachalnie reklamujesz.

Ps. A tidal gra bezpośrednio przez sm6 czy potrzebuje serwera?

chwilowy brak działalności w audio.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Trochę zbyt nachalnie reklamujesz.

Ps. A tidal gra bezpośrednio przez sm6 czy potrzebuje serwera?

nic nie reklamuje nie wkręcaj się

nas odtwarza, puszcza muze do SM6, sterujesz tel lub komp, Lumin na ios lub android bubbleupnp, lub komp Linn Kazo

Mogę potwierdzić że spotify śmiga na SM6 v.1 bardzo dobre, sterowanie z tab/komórka bezproblemowe.

Jeszcze może Tidal... z drugiej strony spotify traktuje jak radio z muzyką w tle, a jak chce posłuchać muzyki to daphile i flac.....

pozdrawiam

hmm, może jak CA przestaną, to może znajdą się niezależni pasjonaci... kto wie

Edytowane przez lebros
Gość aqs

(Konto usunięte)

podaję instrukcję jak odpalić Tidal na Synku+SM6

W Synku wchodzimy w cenrtum pakietów instalujemy java menager będzie krzyczeć o składniki też instalujemy, następnie pobieramy z tej strony http://www.bubblesoftapps.com/bubbleupnpserver/ i instalujemy na Synku NAS packages: Synology bubbleupnpserver, wchodzimy w centrum pakietów instalacja ręczna wybieramy plik który pobraliśmy, instalujemy, w menu główne w synku odpalamy bubble w zakładce media renderers ma byś SM6 zaznaczamy Create an OpenHome renderer, to tyle na synku można go jeszcze zrestartować.

Sterownie za pomocą aplikacji

Na kompie instalujemy kazo do pobrania stąd http://www.linn.co.uk/software#kazoo wybieramy tidal wpisujemy login hasło odpalamy album który nas interesuje,kompa można wyłączyć, pilotem od SM6 można przeskakiwać do następnego utworu

są też apki na tel, Lumin na ios lub android bubbleupnp instalujesmy konfigurujemy.

aplikacje działają jako pilot całość obsługuje synek i to on podaje muze do SM6

Pozdro

Super aqs. Teraz konkretnie. Opis z synkiem brzmi zachęcająco pod warunkiem że zabrzmi to lepiej niż bubble na androidzie + Tidal + SM6. Osobiście Synka nie używam bo nie jest mi do niczego potrzebny. Do flac używam dysk USB z zasilaczem + SM6. Jedyna nie wygoda w tym wszystkim to wypinanie dysku w celu zaktualizowana biblioteki muzycznej. Ale cena dysku 1tgb a cena synka... Kupienie synka miało by dla mnie sens tylko gdyby jokosc dzwieku była by lepsza.

Szacunek jednak za opis.

Edytowane przez Piotr_57210

Mogę potwierdzić że spotify śmiga na SM6 v.1 bardzo dobre, sterowanie z tab/komórka bezproblemowe.

Jeszcze może Tidal... z drugiej strony spotify traktuje jak radio z muzyką w tle, a jak chce posłuchać muzyki to daphile i flac.....

pozdrawiam

hmm, może jak CA przestaną, to może znajdą się niezależni pasjonaci... kto wie

Sluchasz plkow z PCta? To znaczy ze dzwiek z SM6 jest gorszy niz z PCta?

Słucha z PC po Audio USB do SM6

Aha, ok - myslalem ze zamiast Sm6 :)

A czy mozna Raspberry Pi po USB z SM6 polaczyc?

Edytowane przez awietek

Myślę o Synology do CXN i wczoraj przeczytałem chyba w AudioVideo, że CXN najlepiej gra po USB Audio, po zainstalowaniu w PC oprogramowania ze strony Cambridge Audio.

Nigdy nie bawiłem się NAS-ami i nie wiem czy taka aplikacja jest możliwa.

Myślałem o Synology 115j podpiętym do routera CAT i z wyjścia USB kablem do CXN. Podłączenie do routera potrzebne tylko do obsługi dysku twardego, muzyka tylko po USB Audio.

Taka konfiguracja jest możliwa?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Synka łączysz bezpośrednio kablem usb do CXN całość sterujesz aplikacją dedykowaną na android, ios, lub windows phone

Da się do synka wgrać program CA?

Gość aqs

(Konto usunięte)

jestem załamany.

podłączyłem CD52 Marantza zwykłymi tanimi chinchami do wzmacniacza, oprócz tego Coax-em jest podłączony do SM6, po przełączeniu wejścia na wzmacniaczu pomiędzy SM6 i bezpośrednio CD nie słychać różnicy w brzmieniu. wcale.

Gość aqs

(Konto usunięte)

po przełączeniu wejścia na wzmacniaczu pomiędzy SM6 i bezpośrednio CD nie słychać różnicy w brzmieniu. wcale.

widocznie SM6 gra bardzo podobnie do Marantza

ja mając fajny cd nie kupował bym SM6 żeby łączyć je licząc na super poprawę

jaki masz wzmacniacz i kolumny, na słabym sprzęcie ciężko usłyszeć różnicę

Edytowane przez aqs

jestem załamany.

podłączyłem CD52 Marantza zwykłymi tanimi chinchami do wzmacniacza, oprócz tego Coax-em jest podłączony do SM6, po przełączeniu wejścia na wzmacniaczu pomiędzy SM6 i bezpośrednio CD nie słychać różnicy w brzmieniu. wcale.

A teraz skopiuj porównywaną płytę CD na twardy dysko albo pendraka programem EAC

podłacz kablem USB do SM6 i jeszcze raz porównaj .

A teraz skopiuj porównywaną płytę CD na twardy dysko albo pendraka programem EAC

twardy dysk mam podłączony sieciówką, myślisz że będzie różnica po USB?

Mam "mającegowszystko i chwalonegowszędzie" Oppo i płyta CD z pliku gra lepiej niż ta sama płyta z napędu i Oppo wykorzystanego jako transport ,chociaz nie wiem jakie topowe kable coaxial bym stosował :-)

Dotyczy SM6 wykorzystywanego jako dac.

Gość aqs

(Konto usunięte)

obstawiam że będzie jeszcze gorzej

jestem załamany.

Pisałem już kiedyś o tym w tym wątku. Jak widać nie tylko ja mam podobne spostrzeżenia. Tyle, że jako transportu użyłem zwykłego DVD za 200 zł. Nawet zadałem pytanie czy to możliwe aby SM6 jako DAC nie działał:)

jaki masz wzmacniacz i kolumny, na słabym sprzęcie ciężko usłyszeć różnicę

Ostateczny argument:)

Dziwne. Bo ja słyszę różnicę. Mam CXN - wg mnie poza paroma dodatkami to samo co SM6.

Niestety na niekorzyść CXN.

Mam Arcama CD37. Arcam gra w każdym porównaniu moim zdaniem lepiej. A bardzo bym chciał, żeby było inaczej. Dźwięk z Arcama jest bardziej wypełniony z lepszym, głębszym basem. Średnica jest pełniejsza. CXN podkreśla przełom średnicy i góry. Dzięki temu dźwięk wydaje się bardziej szczegółowy, ale jaśniejszy. Trzeba przyznać, że w tym bardzo niebezpiecznym paśmie (tendencje do wyostrzeń) robi to bardzo zgrabnie, bo dźwięk w tym zakresie jest bardzo czysty i rozdzielczy.

Porównanie dotyczyło:

1. Arcam - wzmak vs Arcam - coax - CXN - wzmak

2. Arcam - wzmak vs Dysk z własnym zasilaniem - CXN - wzmak (płyta oryginalna i rip zrobiony EAC-iem)

zaraz posypią się opinie że to wina kabli. kolumny raczej nie są złe (Vandersteen 2CI), nie pisałem nigdzie że gra źle,tylko że TAK SAMO

• Pokaż nowe odpowiedzi