Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja będę się wypowiadał o kabelkach zasilających w grudniu :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam Wszystkich

Czy ktos moze wykorzystuje SM6 jako pre amp i ma podlaczonego sm6 do koncowki mocy? Zastanawiam sie jak spisuje sie SM6 jako pre amp(jak steruje koncowka?) ,moze warto pomyslec o sprzedazy w moim wypadku primare i22 i zakupie jakiegos np. primare a31.2 czy cos podobnego, a moze ktos zaproponuje inna ciekawa koncowke mocy ktora by pasowala do sm6 chociaz bardzo lubie dzwiek z primare ale zawsze moge zmienic zdanie :)

Pozdrawiam

Witam Wszystkich

Czy ktos moze wykorzystuje SM6 jako pre amp i ma podlaczonego sm6 do koncowki mocy? Zastanawiam sie jak spisuje sie SM6 jako pre amp(jak steruje koncowka?) ,moze warto pomyslec o sprzedazy w moim wypadku primare i22 i zakupie jakiegos np. primare a31.2 czy cos podobnego, a moze ktos zaproponuje inna ciekawa koncowke mocy ktora by pasowala do sm6 chociaz bardzo lubie dzwiek z primare ale zawsze moge zmienic zdanie :)

Pozdrawiam

Chyba kolega muda opisywal musisz troche cofnąć się w wątku

:)

ja używam sm6 jako pre. Jestem bardzo zadowolony. Niedługo będe robił porównanie do sm6 z Heglem HD20 ciekawe co z tego wyjdzie. Hegel dużo droższy, ale zapowiada się obiecująco. Miałem kiedyś hd10 i grało to wyśmienicie w swojej kategorii cenowej, ale później przyszedł m-dac i sm6. Czas pokaże co lepsze.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dzięki uprzejmosci kolego mircysko miałem okazję przesłuchać sm6 w moim systemie.

Pomimo wielkich ochów i achów brzmienie tego sprzętu okazało się być mniej entuzjastyczne niżby wskazywały te zachwyty.

W porównaniu do M2TECH Young brzmienie jest przygaszone i mniej dynamiczne. Po dodaniu do Younga zasialania w postaci PALMERA różnica w brzmieniu jeszcze bardziej się powiększa.

Niestety kolejny raz potwierdziła się reguła - sprzęt gra tak jak kosztuje. Cudów nie ma. Panowie od sprzedaży w firmach audio świetnie wykonują swoją robotę i nie sprzedadzą nam taniej czegoś co by mogli sprzedwać drożej.

Co ciekawe sm6 gra lepiej po USB (DAC USB) niż jako player ciągnacy muzykę z NAS.

Oczywiście funkcjonalność urządzenia jest rewelacyjna. Tutaj nie ma żadnych wątpliwośći. Do systemów z mniejszymi aspiracjami ten sprzęt nadaje się idealnie. Jednak w wartościach bezwzględnych to tylko przeciętniak. Porządne Hi-Fi. Tylko tyle i aż tyle.

W swoim przedziale cenowym jest godny polecenia.

Pozdrawiam !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

HA HA dobrze napisane.No pewnie że porządne HI-FI a nie HI-END,już kiedyś ktoś napisał że SM6 ocierał się o HI-END ale w magazynie z inny kartonem..No ale są tu też tacy co twierdzą że to już HI-END.Zwał jak zwał jako całość za 3 koła to dobry klocek(nawet jak wcześniej ktoś zapłacił 4 to też nie ma co żałować-bo jest wart tyle) i jak zawsze trzeba dodać "moim zdaniem"

Piopio ,a czy kolega od SM6 też miał takie zdanie ?

Piopio ,a czy kolega od SM6 też miał takie zdanie ?

Tak kolega mircysko może potwierdzić każde moje słowo. Jesteśmy w 100% zgodni co do opinii.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Niech no tylko muda44 tu wpadnie.... ;)

Piopio - mógłbym się podpisać pod twoimi wrazeniami.

Hi fi tak, ale takie zwykłe na poziomie swojej ceny.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Tak kolega mircysko może potwierdzić każde moje słowo. Jesteśmy w 100% zgodni co do opinii.

potwierdzam w 100%

"Co ciekawe sm6 gra lepiej po USB (DAC USB) niż jako player ciągnacy muzykę z NAS."

a ten fakt całkiem nas powalił. Przechodzę na USB.

Edytowane przez mircysko

potwierdzam w 100%

"Co ciekawe sm6 gra lepiej po USB (DAC USB) niż jako player ciągnacy muzykę z NAS."

a ten fakt całkiem nas powalił. Przechodzę na USB.

Czy mógłbyś zasugerować jakieś kable USB?

Przewodów USB jescze nigdy nie porównywałem, ale wolę poczekać na test kabli jak DACi wejda w usb 3.0 to duży skok jakościowy wzgledem 2.0 ciekawe jak w audio. Na chwile obecną nikt sie nie kwapi. Na dniach bede tetswoał SM6 vs. Hegel HD20. Ciekawe jak to wypadnie.

Czy mógłbyś zasugerować jakieś kable USB?

Testowaliśmy sm6 na kablu Wireworld Violet.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ha ha ha.Zobaczcie panowie jak to wszystko działa.Już w podświadomości innych,koledzy Piopio i Mircysko ładnie namieszali i wszyscy od wczoraj już przepinają swoje kable i na siłę sie wsłuchują -i co najzabawniejsze jest od jutra wzrasta sprzedaż kabla Wireworld Violet.A pomyślcie teraz jak taki Pacuła czy inny czarodziej voo doo by tu napisał o czymś co by było do spraktykowania.Na tym właśnie polega robienie ludzi w debili,a że każdego da się wkręcić to biznes się kręci.Oczywiście nie mam chłopaki nic do was,jesli chodzi o test robiony przez was-tylko ogólnie jak ten biznes działa.Ten kto jest uważany za MAGA w sprawach audio(przykład Pacuła) moze wcisnąć większości ludziom taki kit że we wszystko uwierzą.Mało tego,kupią to i będą twierdzić że to jest właśnie to. Na tym właśnie się opierają wszystkie testy(strasznie można nami manipulować)

A napiszcie panowie,bo jakość dojść do tego nie mogę.Czemu niby ma służyć zmiana fazy.Jest na przycisku filtra-jak się przytrzyma to świeci czwarta dioda.Filtry na granicy percepcji to wiadomo-he he.

ja zauwazylem od pierwszych minut ze sm6 gra gorzej albo mniej dobrze w moim systemie od jakiegos tam budzetowego marantza ale zostawilem go dla funkcjonalnosci. pisalem juz wczesniej ze gra troszke metalicznie chwilami a do tego jeszcze malo na basie ale zostanie i tak,mysle ze po prostu w przyszlosci wsadze jakis lepszy dac w tor i bedzie komplet.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Napisano 01.12.2013 - 22:58

HA HA dobrze napisane.No pewnie że porządne HI-FI a nie HI-END,już kiedyś ktoś napisał że SM6 ocierał się o HI-END ale w magazynie z inny kartonem..No ale są tu też tacy co twierdzą że to już HI-END

I na czym to stwierdziłeś ?

Na budżetowym NADzie i budżetowych kolumnach ?

Ale opinia dobitna...

Niech no tylko muda44 tu wpadnie.... ;)

Naprawdę powiewa mi kto i co o SM6 sądzi .

Kolega porównywał go jako USB DAC a ja jako DAC po coaxie i z dysku 2,5cala zewnętrznym bdb zasilaczem.

Jest różnica ?

Younga puszczałem jako USB DAC z Foobara i pliki 32/384 nie zrobiły na mnie wrażenia.

Gra cały system i jeżeli taki jest dopięty na ostatni guzik pod Younga to czy sprawdzi się tam inaczej grający SM6 ?

Jeżeli w moim dogranym systemie zamiast SM6 zagościł by jakiś CD za 100 000zł ale o innym charakterze i równowadze tonalnej to by było lepiej ?

NIE .

Younga z Palmerem próbowałem na różnych kablach , kolumnach i wzmacniaczach . Mogłem mieć komplet w świetnej cenie a jednak oddałem bez żalu .

Co do tego DACa to zadziwiający jest fakt że po jego teście w AV na jakiś czas słuch o nim zaginął . Były rankingi itd a o Youngu słowa brak.

Mija kilka miesięcy i wraca z hukiem jaki jest świetny i jest to sprzęt do testu innych urządzeń .

O co chodzi ?

Mało z Was wie o tym że często to co jest testowane nie jest tym co później kupujemy .

Przykładem niech będzie choćby Arcam rDAC którego są dwie wersje .

Sam kiedyś mocno się zdziwiłem .

Jako że dużo modyfikuję sprzętu NAD to miałem często po kilka takich samych klocków.

Kiedyś jeden z kolegów z tego forum przysłał mi CD 521BEE kupiony gdzieś na zachodzie. I ten CD zagrał minimalnie gorzej niż mój 521BEE po max modach .

Zagrał też o niebo lepiej niż dwa inne 521BEE które akurat miałem do modyfikacji a pochodzące z krajowej dystrybucji.

Tak kiedyś robiło wiele firm.

Pioneer czy Technics co innego dawał na różne rynki mimo tych samych oznaczeń modeli.

Ciekawy i warty przeczytania art.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwłaszcza :

VDH: Jeśli się przyjrzymy amerykańskim i angielskim czasopismom, to idzie tam tylko przygotowany sprzęt. Wiem o tym. Czasami recenzenci nie wiedzą, ale ja wiem. Kupiłem taki sprzęt od importera. Kiedy został on zwrócony do importera kupiłem go i mam go w domu. Jest inny, lepszy od typowego sprzętu, który jest w sklepie i ma to samo oznaczenie. Nawet jest tak, że sprzęt na rynku brytyjskim jest inny niż tak samo oznaczony model w Niemczech. To samo oznaczenie, a lepszy sprzęt na jednym rynku i gorszy na innym. Nie wymienię żadnych nazw ani nazwisk by nikogo nie zranić.

Być może trafiłem na taki egzemplarz SM6 ?

Nie wiem , nie mam innego do porównań .

Gra mi na znacznie wyższym poziomie niż Young , KAV 280CD czy NAIM CDX

Moja końcówka A600P Xindaka została sprowadzona na zamówienie - do sprawdzenia i może jako demo.

Czy gra jak inne ?

Lepiej ?

Kto wie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisano dziś, 12:04

Hydrogen twierdzi że SM6 gra szczupło na basie. Dla mnie to zupełna nowość.

ATC SCM 11 mają midwoofer około 15cm więc basu z tego nie będzie .

Nie da się przeskoczyć praw fizyki .

A SM6 ma bas nieco podbity .

w porownaniu do marantza chyba 5003 basu jest niezaprzeczalnie mniej.

Marantz 5003 wyznacznikiem jakości to raczej nie jest, to budżetowy cedek. Ma wybujały bas i możliwe że nadrabia tym braki reszty Twojego systemu.

Edytowane przez cichom

W porównaniu do Younga basu jest też kapeczkę mniej.

M2TECH Young + PALMER gra naprawdę dobrze. Ale taki DAC-06 A.Stelmacha gra lepiej, a jeszcze lepiej gra Lampizator level 4.

I wszyscy uczestnicy odsłuchu to stwierdzili. Różnice były słyszalne wyraźnie.

Dobry CD/DAC zawsze będzie dobry bez względu na system w jakim gra. Taki SM6 może się sprawdzić w ostrym systemie. Ale to tylko maskowanie niedostatków.

Do pewnego poziomu cenowego (ok 20.000) faktycznie im więcej zapłacimy tym będzie lepiej. Potem to już z tym różnie bywa.

Marantz 5003 wyznacznikiem jakości to raczej nie jest, to budżetowy cedek. Ma wybujały bas i możliwe że nadrabia tym braki reszty Twojego systemu.

tez mnie to irytuje ze budzetowka grala lepiej ;)

Edytowane przez hydrogen

tez mnie to irytuje ze budzetowka grala lepiej ;)

Pamiętaj, że gra cały system. Bez wątpienia SM6 ma dużo lepszy DAC niż ten Marantz i nie ma bata żeby grało to gorzej. Być może u Ciebie gdzie indziej leży problem zbytniego rozjaśnienia systemu, kable etc. Albo po prostu przyzwyczaiłeś się do brzmienia jakie prezentuje Marantz.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

I na czym to stwierdziłeś ?

Na budżetowym NADzie i budżetowych kolumnach ?

Ale opinia dobitna...

Naprawdę powiewa mi kto i co o SM6 sądzi .

Kolega porównywał go jako USB DAC a ja jako DAC po coaxie i z dysku 2,5cala zewnętrznym bdb zasilaczem.

Jest różnica ?

Younga puszczałem jako USB DAC z Foobara i pliki 32/384 nie zrobiły na mnie wrażenia.

Gra cały system i jeżeli taki jest dopięty na ostatni guzik pod Younga to czy sprawdzi się tam inaczej grający SM6 ?

Jeżeli w moim dogranym systemie zamiast SM6 zagościł by jakiś CD za 100 000zł ale o innym charakterze i równowadze tonalnej to by było lepiej ?

NIE .

Younga z Palmerem próbowałem na różnych kablach , kolumnach i wzmacniaczach . Mogłem mieć komplet w świetnej cenie a jednak oddałem bez żalu .

Co do tego DACa to zadziwiający jest fakt że po jego teście w AV na jakiś czas słuch o nim zaginął . Były rankingi itd a o Youngu słowa brak.

Mija kilka miesięcy i wraca z hukiem jaki jest świetny i jest to sprzęt do testu innych urządzeń .

O co chodzi ?

Mało z Was wie o tym że często to co jest testowane nie jest tym co później kupujemy .

Przykładem niech będzie choćby Arcam rDAC którego są dwie wersje .

Sam kiedyś mocno się zdziwiłem .

Jako że dużo modyfikuję sprzętu NAD to miałem często po kilka takich samych klocków.

Kiedyś jeden z kolegów z tego forum przysłał mi CD 521BEE kupiony gdzieś na zachodzie. I ten CD zagrał minimalnie gorzej niż mój 521BEE po max modach .

Zagrał też o niebo lepiej niż dwa inne 521BEE które akurat miałem do modyfikacji a pochodzące z krajowej dystrybucji.

Tak kiedyś robiło wiele firm.

Pioneer czy Technics co innego dawał na różne rynki mimo tych samych oznaczeń modeli.

Ciekawy i warty przeczytania art.

http://www.hifi.pl/wywiad/vandenhul01.php

Zwłaszcza :

VDH: Jeśli się przyjrzymy amerykańskim i angielskim czasopismom, to idzie tam tylko przygotowany sprzęt. Wiem o tym. Czasami recenzenci nie wiedzą, ale ja wiem. Kupiłem taki sprzęt od importera. Kiedy został on zwrócony do importera kupiłem go i mam go w domu. Jest inny, lepszy od typowego sprzętu, który jest w sklepie i ma to samo oznaczenie. Nawet jest tak, że sprzęt na rynku brytyjskim jest inny niż tak samo oznaczony model w Niemczech. To samo oznaczenie, a lepszy sprzęt na jednym rynku i gorszy na innym. Nie wymienię żadnych nazw ani nazwisk by nikogo nie zranić.

Być może trafiłem na taki egzemplarz SM6 ?

Nie wiem , nie mam innego do porównań .

Gra mi na znacznie wyższym poziomie niż Young , KAV 280CD czy NAIM CDX

Moja końcówka A600P Xindaka została sprowadzona na zamówienie - do sprawdzenia i może jako demo.

Czy gra jak inne ?

Lepiej ?

Kto wie :)

muda ja wiem że mój system jest budżetowy :) nie musisz mi o tym cały czas przypominać,kolumny twoje i kolumny 836 W to ten sam pułap cenowy,a 816 W jest tańszy bo jest mniejszy..Więc można powiedzieć że też masz zwykłą budżetówkę.Oceniasz kolumny po tym ile za nie zapłaciłeś(żal) trzeba było się targować-no ale poco,wtedy by wszyscy mówili że to budżetówka ha ha.Ja się tego nie wstydzę,gra dla mnie extra na te pieniądze jakie zapłaciłem i wszystko.A co do Nada to muda może ten mój też jest z tej lepszej serii,być może ja też trafiłem na lepszy egzemplarz :) bo nic mi nie skrzeczy,góra mordy nie pruje,dla mnie git itd ha ha.Powiem tak,nawet jak byś miał Mantę,albo Viwę-takie DVD ale by to było właśnie twoje to byś złego słowa nie dał napisać.ha ha.Mój on ,mój jest naj,naj i nikomu nie oddam..A na koniec nie napisałem postu jako opini-bo tak mnie cytujesz(że opinia dobitna)podchodz trochę z luzem do tego wszystkiego bo się wozisz jak byś miał nie wiadomo co(ale jak to gra w tym twoim pokoju to tylko ty wiesz)a na specjalnie urządzony względem akustyki nie wygląda.Wnioskuję po foto(sporo gołych powierzchni na ścianach) no ale może jest extra-nie wypowiadam się bo nie byłem.Teraz oddaję tobie głos :) ha ha

Boszszsz. ......

Wspomniałem o medale, bo w jego systemie SM6 się idealnie wkomponował i zawsze go broni. Miał być żarcik (mam nadzieję że Cię nie uraziłem), a wyszło "Jak rozpętała kolejną wojnę światową. ".

Miałem okazję przez chwilę posłuchać Xindaka i rzeczywiście SM6 w tym zestawieniu to może być (w tej cenie) niezły wybór.

Dobry CD/DAC zawsze będzie dobry bez względu na system w jakim gra.

To mało tych DACów czy systemów słuchałeś . Nie wyobrażam sobie żeby system złożony pod ciepłego i barwnego Xindaka DAC20 zagrał dobrze z M-DACem .

Nie ma takiej opcji .

Taki SM6 może się sprawdzić w ostrym systemie. Ale to tylko maskowanie niedostatków

Naprawdę zastanawia mnie ta opinia bo stwierdziłem dokładnie odwrotnie oddając Younga z Palmerem .

muda ja wiem że mój system jest budżetowy :) nie musisz mi o tym cały czas przypominać

To po co wystawiasz opinię o SM6 słuchając go w takim systemie ?

twoje i kolumny 836 W to ten sam pułap cenowy,a 816 W jest tańszy bo jest mniejszy..Więc można powiedzieć że też masz zwykłą budżetówkę

Jasne :)

Idąc twoim tokiem myślenia to po cholerę kupować VW Fejtona jak można kupić Polo . To samo tylko większe .

R900 są droższe o dobre 2000zł . Ale mniejsza z tym. Mają pod wa 8 calowe woofery. Woorery których powierzchnia membran jest wielkości typowych 23cm wooferów . I to je różni od choćby R700. A przekłada się to na całkiem inny bas . Tylko bas i aż inny bas . Były też wybrane z pełną świadomością . Kef zrobił wybitne obudowy , nie tylko wykończenie z zewnątrz. Ale konstrukcja kanapkowa , wiele wieńców i metod na walkę z rezonansami. Dał też niesamowite głośniki ( niesamowicie niskie zniekształcenia ) . Zabrakło funduszy na zwrotnice , gniazda i okablowanie . Ale tu nie ma problemu . Dołożyłem około 3500zł i gra to tak że nie widzę już sensu inwestycji w kolumny . No może kiedyś ale musi być woofer który ma kilkanaście cali :)

bo nic mi nie skrzeczy,góra mordy nie pruje,dla mnie git itd ha ha.

Spoko.

Kumpel w swojej BMce ma tylko sssss i coś co napierdziela po nerach. Dla niego to też nie syczy ;)

.Powiem tak,nawet jak byś miał Mantę,albo Viwę-takie DVD ale by to było właśnie twoje to byś złego słowa nie dał napisać.ha ha.Mój on ,mój jest naj,naj i nikomu nie oddam.

No to mnie nie znasz. Akurat na tym właśnie forum pisałem jak mój NAD C320BEE grał mi gorzej od DVD Manta za 100zł . Jak coś jest do kitu to zawsze krytykuję a to co jest warte uwagi - chwalę .

Miałem Krella 280CD . Mogłem go zostawić . Jaki " prestiż " :)

Ale pojechałem po nim równo a wykonanie z zewnątrz i działanie to właśnie taka Manta :)

Mając 14000zł na wzmacniacz / końcówkę nie kupiłem Krella S300i czy używanego Passa X250 . Ale chińskiego Xindaka .

)a na specjalnie urządzony względem akustyki nie wygląda.Wnioskuję po foto(sporo gołych powierzchni na ścianach)

Nigdy nie dawałem fotek całego pokoju .Wiec wnioskować nie masz po czym .

Jest zrobiony jak ma być . Nawet wymiary były odpowiednio dobrane ( obniżany sufit ) .

Gdyby SM6 kosztował 6000zł , też bym go kupił .

Nie wiem. Może trafiłem na taki egzemplarz , może to kwestia lepszego kabla zasilającego i dobrej listwy ?

Tak czy inaczej na początku przyszłego roku pójdzie pod modyfikację bo jest kilka miejsc gdzie można zaingerować .

Panowie jestem po wstępnych testach HEGEL HD20 vs. Steram Magic 6. Hegel jest kapitalny. Co za dynamika i melodyjność. Kurcze tak się bałem, że Hegel źle wypadnie a tu kurcze zaskoczenie. Zostawiam u siebie Hegla.

SM6 jest bardzo dobry, ale to co prezentuje HD20 to skok bardzo duży do przodu.

To mało tych DACów czy systemów słuchałeś . Nie wyobrażam sobie żeby system złożony pod ciepłego i barwnego Xindaka DAC20 zagrał dobrze z M-DACem .

Mówiłem o dobrych DAC ... te które wymieniłeś nie uważam za dobre. Dobre DACi grają neutralnie, realistycznie i nie trzeba ich dopasowywać do systemu. Różnią się brzmieniem ale to subtelne różnice. Wybór któregoś z nich to tylko kwestia prefernecji a nie obiektywnej lepszości. Pułap od którego zaczyna się dobre granie to ok. 6-8 tys. za nowy sprzęt.

Edytowane przez Piopio

• Pokaż nowe odpowiedzi