Skocz do zawartości
IGNORED

Jest ktoś na sali z Cambridge Audio Stream Magic 6 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dźwiękowo nie znam Roomplayera, ale byłbym ostrożny z takimi zdecydowanymi sądami. Są inne playery. Sam mam HiMedia 900B i z tego co czytam potrafi więcej od Roomplayera. Nie wiem czy lepiej, ale nie wiem też czy gorzej.

Podstawowa różnica jest taka, że Roomplayer jest odtwarzaczem strumieniowym dedykowanym tylko do audio, natomiast HiMedia to odtwarzacz multimedialny, taki kombajn. Ja słuchałem Roomplayera+ na przemian z Linn Sneaky DS. Rożnica była na korzyść Linna ale nie na tyle duża by dopłacić kolejne 3 tys zł. Natomiast porównanie to postawiło Roomplayera+ bardzo wysoko w zakresie walorów dźwiękowych.

Zobaczymy, co CA zamierza z tym zrobić. Kupiłem SM 6 w Lutym tego roku a za chwilę weszła nowa wersja i mój sprzęt zrobił się "stary" i bez aktualizacji. Napisałem do nich i czekam na odpowiedź. Jak coś to zakładam wątek oburzonych wobec takiego postępowania :)

Masz racje. Jest to nie fair w stosunku do klientow. CA bardzo dlugo milczalo jesli chodzi o v2. Najpier spektakularna obnizka wersji pierwszej a potem lakoniczne informacje o v2. W sumie to nikt nie wiedzial o co chodzi:)

Tak na zakonczenie. SM6 ma wielki potencjal, ale chlopaki z CA powinni najpierw dopracowac produkt, a potem go sprzedawac. Gdyby nie fatalna aplikacja na ipada, nie sprzedawalbym SM6. Badz co badz jest to calkiem wszechstronne urzadzenie, strumien, dac (choc w mim przypadku calkowicie nic nie poprawial) i radio. Szkoda, ze tego 24/192 nie dali od poczatku.

Tak na prawde to liczylem, ze nowy model bedzie polaczeniem sm6 i azura 851D. Moze nastepnym razem:)

Cześć,

Z Faq ze strony CA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika, że nie ma możliwości upragade do V2.

Can I upgrade my Stream Magic 6 to make it a Stream Magic 6 V2?

No, it is not possible to apply a software or hardware upgrade to the Stream Magic 6 V1, to turn it into a V2.

The Stream Magic 6 V2 is a new product entirely. It uses a brand new and more powerful processor which allows it to play 24/192 audio files over the network and via USB hard drives. It is not possible to upgrade a Stream Magic 6 V1 to become a V2 as there are fundamental hardware changes between the two models.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie, czy lepiej bedzie uaktywnić opcję przedwzmacniacza w SM6 i sterować nim głośnością w połączeniu z (uwaga!) integrą 651a ?

Pamietajmy, że integra CA 651a nie ma wejścia bezpośrednio na końcówkę mocy, sygnał trafi więc i tak na wewnętrzny PRE wzmacniacza.

Pozwoli mi to jedynie na ustawienie stałego wzmocnienia we wzmacniaczu na powiedzmy "godzinę" 10-11, czyli optymalną dla poprawnego działania potencjometru analogowego a sterowanie głośnością w domenie cyfrowej.

Zrobiłem co prawda szybkie próby bez specjalnego "audiofilskiego" podejścia i chyba niewiele to zmienia oprócz widocznego wreszcie poziomu wzmocnienia na wyświetlaczu SM6. Gałeczka bez diody we wzmacniaczu nie daje kompletnie żadnej zwrotnej informacji o pozycji wzmocnienia.

Jedna wada. Trzeba uważać na inne żródła podłączone do wzmacniacza, choćby patefon poprzez osobny PREAMP. Gała na 11 to już całkiem głośno aby się przestraszyć dotknięcia igły płyty przy spuszczeniu windy...

Miałem nic nie zmieniać, a jednak stało się i kończę przygodę z CASM6, zmieniam na coś nieco lepszego, Hegla HD20 bo mam okazje kupić za dobrą cenę :) prawdę powiedziawszy nigdy nie korzystałem z "głównych opcji" tego strumieniowca, dla mnie źródło to od zawsze DAC i laptop :)

Jakby kto chciał kupić taniej, jak nówkę to będzie w ogłoszeniach wkrótce...stan idealny.

maczbik

Dla mnie ten wzmacniacz w ogóle jest kiepski :) Baltlab Epoca 2 to jest przyzwoity budżetowy wzmacniacz.

Miałem nic nie zmieniać, a jednak stało się i kończę przygodę z CASM6, zmieniam na coś nieco lepszego, Hegla HD20 bo mam okazje kupić za dobrą cenę :) prawdę powiedziawszy nigdy nie korzystałem z "głównych opcji" tego strumieniowca, dla mnie źródło to od zawsze DAC i laptop :)

Jakby kto chciał kupić taniej, jak nówkę to będzie w ogłoszeniach wkrótce...stan idealny.

Cześć

Bardzo proszę napisz czy kupiłeś już Hegla HD20? Podziel się wrażeniami muzycznymi. Też pozbywam się CA MS6

Edytowane przez dyzio4

Czy ktoś słuchał Cambridga z NAD C356BEE?

Czy to dobre połączenie, czy szukać innego wzmaka do 2500zł

Do 2,5 to nie widzę konkurenta-nowego.

Miałem go jako KM a SM6 jako PRE i DAC-w tych pieniądzach nie ma na co narzekać.

Czytam kolegów wypowiedzi,jadą na 356 jak po burej suce ;) ale zapytaj który z nich go testował w takim zestawieniu,na jakich kolumnach,i z jakim repertuarem-a na dodatek w jakim pomieszczeniu i do czego porównanie jest w tej kasie, i klasie.

Fakt-jego PRE jest słabe,ale KM w tych pieniądzach za nowy klocek jest świetna.

Do 2,5 to nie widzę konkurenta-nowego.

Miałem go jako KM a SM6 jako PRE i DAC-w tych pieniądzach nie ma na co narzekać.

Czytam kolegów wypowiedzi,jadą na 356 jak po burej suce ;) ale zapytaj który z nich go testował w takim zestawieniu,na jakich kolumnach,i z jakim repertuarem-a na dodatek w jakim pomieszczeniu i do czego porównanie jest w tej kasie, i klasie.

Fakt-jego PRE jest słabe,ale KM w tych pieniądzach za nowy klocek jest świetna.

Dzięki za odpowiedz. Możesz napisać jeszcze z jakimi kolumnami miałeś to podpięte. Zamierzam kupić wzmak i kolumny właśnie pod SM6.

Czy ktoś słuchał Cambridga z NAD C356BEE?

Czy to dobre połączenie, czy szukać innego wzmaka do 2500zł

Lepszy jest modyfikowany NAD C320 a resztę dołożyć do lepszych kolumn .

Kupywac wzmak i kolumny pod SM6. No comment.

To nie jest zły pomysł .

Fajnych kolumn i wzmacniaczy jest trochę a o tak taniego i dobrego DACa już trudniej .

Sam zmieniam ( zmieniałem ) kolumny i wzmacniacze a SM6 zawsze zostawał i został ;)

Kupywac wzmak i kolumny pod SM6.

rafał-to nie TAK,zapewniam cię że do SM6- gdzie ma podbitą górą i troszkę bas,ale jest bardzo szybki i dynamiczny,w/g mojego zdania, ten głupi,cienki,czy mulasty jak go określają NAD jako KM za 2,3 tyś +SM6 jest w tym zastawieniu (jako nowy) LUX.

Podaj proszę lepsze zestawienie z SM6 w cenie wzmaka(integry) do 3 koła.

Nikt nie mówi że to hi-end-ale w cenie 2,2+2,2 za dwa klocki-lub do 20m2 max PA-M +SM6 i mamy extra granie-to moje zdanie.

pozdrawiam

Znajdz coś lepszego z takim wypasem-typu,odbiór,radio internet,pre,DAC to stawiam FLACHĘ.

Sam niedlugo chce przejsc na piliki. W sumie slucham od dawna i zastanawiam sie czy nie lepiej kupic jakis odtwarzacz za 1500 i za drugie tyle uzywanego DACa. Jakos nie przekonuje mnie te CA.

?👈

Dzięki za odpowiedz. Możesz napisać jeszcze z jakimi kolumnami miałeś to podpięte. Zamierzam kupić wzmak i kolumny właśnie pod SM6.

U mnie to było z Focalami (W) seria 800,w pokoju 27m2-+ustroje akustyczneVicoustic Wave Wood+4szt Vari Bass na ścianie za kolumnami+ kotary akustyczne-albo po prostu kotary-,jak kto woli..6 SZT Wave Wood za kanapą, + po dwie szt po bokach .U kolegi SM6 był podpięty pod Denona 1520 AE, chyba coś takiego nie pamiętam symboli końcowych-kolumny to MA GX-300,pokój to 22,może 24 m2-ale prostokąt,a u mnie prawie kwadrat -zafajdolony meblami,dywaniki,obraziki itd-i grało u niego też extra.Mi się nawet na niektórych płytach bardziej u niego podobało jak u mnie,ale może to browar ha ha

Akustyka robi cuda-uwierz mi.

Sam niedlugo chce przejsc na piliki. W sumie slucham od dawna i zastanawiam sie czy nie lepiej kupic jakis odtwarzacz za 1500 i za drugie tyle uzywanego DACa. Jakos nie przekonuje mnie te CA.

Kontakt z CD jest i zawsze będzie wskazany. :)

A kambodzę faktycznie trzeba przypasować.

Kolega Octagon JAK SIĘ NIE MYLĘ NAPISAŁ,ŻE sm6 nic mu nie dodał ani nie ujął,czyli (total neutral) trochę to dziwne bo po experymentach z tym klockiem ja twierdzę że NAD 356,ma tak słaby PRE że właśnie SM6 za niego robił całą robotę,a jego KM czyli 356-tki jest w tej kasie wybitna.

I słychać to było wyraznie.

I jeszcze raz zaznaczę-że do 2,4 tyś tak w miarę równo grającego wzmaka nie znam,a może jeszcze nie słuchałem.... ;) no ale w tej kasie.

• 2 tygodnie później...

Witam

Panowie jestem w posiadaniu sm6 oraz laptopa z internetem mobilnym, czy da się tanim kosztem coś z tego stworzyć żebym mógł korzystać z radia internetowego w sm6 oraz z zasobów flac w dobrej jakości bo podłączenie dysku przenośnego do wejścia usb w sm6 to jakaś katastrofa jeżeli chodzi o jakość dźwięku, zwykły tuner gra lepiej nie wspominając już o flac-ach z kompa via audio z pominięciem sm6...to już jakaś przepaść jakościowa.

Proszę o bardzo proste rady bo z sieci i serwerów to jestem całkowitym laikiem.

pzdr.

Artcar

Witam

Panowie jestem w posiadaniu sm6 oraz laptopa z internetem mobilnym, czy da się tanim kosztem coś z tego stworzyć żebym mógł korzystać z radia internetowego w sm6 oraz z zasobów flac w dobrej jakości bo podłączenie dysku przenośnego do wejścia usb w sm6 to jakaś katastrofa jeżeli chodzi o jakość dźwięku, zwykły tuner gra lepiej nie wspominając już o flac-ach z kompa via audio z pominięciem sm6...to już jakaś przepaść jakościowa.

Proszę o bardzo proste rady bo z sieci i serwerów to jestem całkowitym laikiem.

pzdr.

Artcar

Wszystkie odpowiedzi masz w tym wątku .

Czy Marantz pm 6005, który posiada wejścia cyfrowe: koncentryczne / optyczne i podpięty przez nie do stream magica da jakiś lepszy dźwięk?.

I jeszcze pytanie: Jak zagra ten Marantz ze SM6 i Monitor audio BX2?

Mam trzy topowe urządzenia Cambridge Audio, wszystkie sie popsuły wkrótce po upływie okresu gwarancji. To na prawdę żenujące.

Ale odrobiłem lekcję: nie należy schodzić poniżej pewnego poziomu. Trzeba szukać uznanych marek, za którymi stoi pewna pasja, a nie bezduszny księgowy.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Witam! Mam pytanko, jeśli przytrzymam ten przycisk od zmiany filtra cyfrowego to zapala sie czwarta dioda filtry dalej można zmieniać ale pali się trochę słabiej ta czwarta dioda.Czy to zmiana fazy czy o co tu chodzi? Nie usłyszałem jakiejś różnicy w dźwięku.Ktoś wie?

Nigdy nie słyszałem różnicy w trakcie stosowania tych "filtrów", więc tematu nie zgłębiałem. Brak wpływu na dźwięk = zbędny dodatek, za który płaci konsument.

No u mnie w domu też nie słyszę ale jak kupiłem i podłączyłem z takim roboczym sprzętem to coś tam się zmieniało choć nigdy nie potrafiłem określić który filtr jest dla mnie.Ale ja nie o tym, chcę wiedzieć o co chodzi z tą czwartą diodą,o czym informuje,pali się troszkę słabiej od filtrów i nie wiem czy ma się palić czy wyłączyć(jak się długo przytrzyma to się włącza i wył.) Instrukcja nic nie mówi.

To masz niezly sluch jak cos sie zmienialo:) Natomiast jesli w instrukcji nic nie ma to tym bardziej funkcja wydaje sie byc zbedna. Poszukaj w googlach, albo napisz do ca. Za pomoca aplikacji sterujacej mozesz im maila wyslac. Odpisuja za pierwszym razem, potem jak dalej nic nie dziala to juz klienta olewaja:)

Powodzenia.

Witam. Chciałbym się zapytać o radę albo raczej proszę o pomoc.

Mam w domu CA Azur 651A podłączonony do SM6 a całość gra na MA RX8. Cały zestaw jak na razie dla mnie jest wystarczający (tym bardziej że zaczynam dopiero przygodę z audio). Słuchając dzisiaj radia internetowego przez SM6 podczas podgłaszania >50% na potencjometrze przy użyciu pilota słychać w prawym głośniku delikatne trzeszczenia. Kiedy przestaje zwiększać lub zmniejszać natężenie dźwięku trzaski nie występują.

Ma może ktoś jakiś pomysł gdzie może leżeć problem. (Nadmienie tylko że wcześniej wymieniłem średnioniskotonowy głośnik w lewej kolumnie MA RX8 - jednak wówczas trzaski występowały niezależnie od zmiany natężenia dźwięku).

Dziękuje i pozdrawiam.

Witam! Mam pytanko, jeśli przytrzymam ten przycisk od zmiany filtra cyfrowego to zapala sie czwarta dioda filtry dalej można zmieniać ale pali się trochę słabiej ta czwarta dioda.Czy to zmiana fazy czy o co tu chodzi? Nie usłyszałem jakiejś różnicy w dźwięku.Ktoś wie?

Ta czwarta dioda, która zapala się po przytrzymaniu przycisku do zmiany filtrów to zmiana fazy absolutnej. W instrukcji rzeczywiście nic nie ma.

ooo tototo ktoś w końcu wie tylko proszę jaśniej,ma się palić czy nie?Co to jest ta faza absolutna czy polaryzacja wtyczki w gniazdku i można wtedy przemienić,bo wydaje mi się że z palącą gra trochę lepiej z góry dziękuję bo już myślałem że użytkowników milion a żaden ni w ząb ale do dyskusji o sprzęcie to … jak zawsze

ooo tototo ktoś w końcu wie tylko proszę jaśnie

To tak jakbyś podłączając kolumny zamienił plusy z minusami . Tam gdzie głośnik ma być wypchnięty , będzie cofnięty w danym ułamku sekundy .

Tak w skrócie .

Niektóre sprzęty odwracają fazę , niektóre nie .

Może się przydać powiedzmy w bi ampingu jak część sygnału pójdzie przez jedno źródło a część przez SM6 wtedy można dopasować zgodność fazy między klockami .

A ustaw jak Ci bardziej odpowiada .

• Pokaż nowe odpowiedzi