Skocz do zawartości
IGNORED

Co wymienić pierwsze ?

Piotr Walaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich szanownych forumowiczów,

jestem początkujący w temacie poważniejszego audio, stąd moje dylematy:

sprzęt jest następujący: PC-karta zintegrowana wyjście S/PDIF -> DENON avr-1311 -> Dali Ikon 6

muzyka różna (dżem, vivaldi, wagner, pinkfloyd, the doors, the prodigy, majkel dżekson itd)

pytania: Co jest wąskim gardłem:

-zintegrowane S/PDIF czy amplituner denon ?

-Jeżeli wyjście sygnału z PC, to czy HiFace 2 (600pln) całkowicie wyeliminuje ten problem

-Jeżeli wzmacniacz to jaki do tych kolumn ?

-czy zupełnie inaczej ?

https://www.audiostereo.pl/topic/95047-co-wymieni%C4%87-pierwsze/
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

-Jeżeli wyjście sygnału z PC, to czy HiFace 2 (600pln) całkowicie wyeliminuje ten problem

...

Ale nigdzie nie napisałeś jaki masz problem?

Pisałeś tylko coś o "wąskim gardle", ale w czym to potencjalne wąskie gardło stwarza Ci problem, bo o tym nie było ani słowa?

Chociaż i bez tego można w ciemna napisać, że zakup Hiface 2, w miejsce spdifa z integry, nie zrobi najmniejszej różnicy tej niskobudżetowej pierdziawce do kina domowego. Hiface do niej, to jak z motyką na słońce.

Zaraz pewnie pojawią się słowa oburzenia fanów takich sprzętów, że pewnie nie słyszałem, a się wypowiadam. Ano dość się już takich wynalazków nasłuchałem i nie mam ochoty słuchać kolejnych sprzętów, w których producent usiłuje robić z użytkownika idiotę. Jasno to widać choćby po "katalogowych" parametrach: 5 x 110W mocy oddawanej, Wot kolejne "perpetuum mobile", co więcej mocy oddaje, niż pobiera.

Zamiast Hiface, proponuję to samo, co znajomym którym do głowy przychodzi kupować takie wynalazki jak wyżej. Kup sobie stary wzmacniacz Nada za 2 stówki i się zdziwisz, jaka będzie różnica w dźwięku stereofonicznym :).

EDIT

Dobre, polityczne ;-)

A może by tak jeszcze takich 5 kupić i mamy darmowy prąd dla całego mieszkania.

Dzięki za odpowiedź,

problem jest... w głowie (?). Pięknie mój denonek został zbesztany z błotem :o) - co nasuwa od razu kwestię wymiany 'pierdziawki' - ale na co ? Jedyne doradztwo jakie słyszały moje uszy to NAD i także grało bardzo dobrze. Muzyka z mojego systemu mi się bardzo podoba, ale najprawdopodobniej ze względu na młode kolumny i brak osłuchania z czymkolwiek innym ! Ale możliwości jak na lekarstwo, dlatego ten temat o doświadczenia Forumowiczów, którzy są doświadczeni.

Naczytałem się na forach o rozdzielczości dźwięku, separacji instrumentów itd i tego bym chciał doświadczyć.

Do tych kolumienek mozna by bylo sie szarpnac na cos wiecej niz leciwego nada. Chociaz te stare wzmacniacze potrafia ladnie zagrac.

Oprocz wzmacniacza konieczny bylby jakis dac albo przyzwoita karta dzwiekowa do komputera bo aktualnie to denon robi za przetwornik.

server unreachable;--

Ok, ustalone, że wąskim gardłem jest denon 1311, proszę o pomoc w doborze sprzętu, zakup planuje na koniec wakacji, budżet do kilku kilo, bardziej zależy mi na dobrym sprzęcie niż na pieniądzach, ale nie dajmy się zwariować powiedzmy, że 3-5k. O DAC'ach jest dużo tematów, więc nie będę tutaj tego poruszał.

Lubię głośno, nie koniecznie strasznie dużo basu (denon tutaj przesadza (albo jest taki lipny) i delikatne membranki w głośniczkach świrują - więc głośno się nie da słuchać), proszę o propozycję - żebym wiedział czego szukać do odsłuchu.

Co wymienić najpierw?

1/ Wzmak, Ten Denonek, sorry, ale to pomyłka. Słuchałem. Szwagier ma. Mówię mu że gra super, bo go nie lubię. Znaczy szwagra, bo do Denona nic nie mam. ;) Dobre wzmaki vintage można mieć za grosze - po co się męczyć z amplitunerem?

2/ Zamiast integry z kompa wypuść sygnał na USB, kup konwerter i dobry DAC.

3/ Potem pomyśl, jakich kolumn potrzebujesz

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Niestety, zacząłem od tyłu ;-)

Przerażony jestem i bardzo ciekawy co można usłyszeć z prawdziwego wzmacniacza. Proszę o kilka typów do sprawdzenia, może być też coś starego, używanego, brzydkiego ale z sercem i duszą :-)

Masz rację z tym wejściem USB.

Kolumny nie są złe, więc pójdą na końcu, bo przecież zawsze można lepiej! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witam wszystkich szanownych forumowiczów,

jestem początkujący w temacie poważniejszego audio, stąd moje dylematy:

sprzęt jest następujący: PC-karta zintegrowana wyjście S/PDIF -> DENON avr-1311 -> Dali Ikon 6

muzyka różna (dżem, vivaldi, wagner, pinkfloyd, the doors, the prodigy, majkel dżekson itd)

pytania: Co jest wąskim gardłem:

-zintegrowane S/PDIF czy amplituner denon ?

-Jeżeli wzmacniacz to jaki do tych kolumn ?

-czy zupełnie inaczej ?

zalezy jaki budzet, ale przyjmuje ze nie duzy,

1. sprzedac denona, kupic uzywany wzmacniacz, oczywicie modeli nie podaje bo to zalezy ile sie ma zamiar wydac, ale nawet za 300-400 mozna przyzwoicie grajacy wzmacniacz znalezc na poczatek,

2. kupic jakis tanszy dac z wejsciem usb i podpiac pod pc, nie przesadzac z cena wzmacniacz jest wazniejszy jesli chodzi o dzwiek

3. sluchac muzyki, a jesli bedzie potrzeba dalszej poprawy wymienic kolumny

chwilowy brak działalności w audio.

To nie jest tak, że mam górę kasy :-)

Liczy się, nawet bardzo, cena, ale chcę złożyć dobre stereo i mieć spokój na +/- 5lat, stąd te kolumny, teraz do nich jakiś wzmacniacz... naczytałem się trochę na forach audio, ale nie wiem, czy pod moje preferencję będzie tak samo, czy może ktoś coś doradzić ?

Może jak @SlawekR kupic np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i się przekonać co to znaczy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumn nie wymienię, mam je dopiero od dwóch miesięcy, a poza tym to przecież już wysoka półka...

A co na to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? na próbę ?

Ukryta Zawartość

Śmiejecie się z denona, wiadomo o jakiej mocy piszą jak chodzi o te 5x110W każdy wie, że to nie jest moc w sinusie tylko ta muzyczna, czy coś ;-)

Proszę o pomoc, dalej nie wiem co zrobić, a dali ikon 6 mk2 nadal grają na tej 'pierdziawce' :>

jak ma być do kina to całkiem fajne są arcamy, "pan będzie zadowolony"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przesiadlem sie na taki z budzetowego amplitunera 5.1 yamahy, uwierz ze warto ;)))

Nie ma porownania...

Ukryta Zawartość

2. kupic jakis tanszy dac z wejsciem usb i podpiac pod pc, nie przesadzac z cena wzmacniacz jest wazniejszy jesli chodzi o dzwiek

Nie sądzę żeby wzmacniacz był ważniejszy od DAC'a, jak kupisz byle co to taki byle jaki sygnał będzie wzmacniany przez wzmacniacz który na pewno cudownie tego sygnału nie uleczy tylko wzmocni to co dostanie.

Trzeba zbalansować elementy toru audio.

Jest opinia , że to właśnie DAC gra . Nadaje kształt muzyce . Z tym USB bym polemizował . Przerobiłem troszkę porównań i mówcie co chcecie , ale bez asynchronicznego interfejsu nie ma poprawnego grania .

Możesz zaopatrzyć się w złoty kabel USB i to nic nie da skoro latają śmieci .

Interfejs kupisz już od 300zł. Nó może od 350.

Pozdrawiam .

Maciej

Jest opinia , że to właśnie DAC gra . Nadaje kształt muzyce . Z tym USB bym polemizował . Przerobiłem troszkę porównań i mówcie co chcecie , ale bez asynchronicznego interfejsu nie ma poprawnego grania .

Możesz zaopatrzyć się w złoty kabel USB i to nic nie da skoro latają śmieci .

Interfejs kupisz już od 300zł. Nó może od 350.

Pozdrawiam .

Maciej

Można też światłem przesyłać z peceta.

Ja słucham po optyku i jest bardzo dobrze, zera i jedynki to zera i jedynki po czym płyną to już nie ma znaczenia jeżeli trzymamy się standardów.

Co do nada to nie słuchałem ale sprzęt wygląda ciekawie, na pewno nie będzie słabym elementem toru.

Taki jest mój cel. Czy NAD C 356BEE będzie zbalansowany z ikonami, czy trzeba celować wyżej ?

Taki jest mój cel. Czy NAD C 356BEE będzie zbalansowany z ikonami, czy trzeba celować wyżej ?

Dali Ikon to klasa średnia natomiast NADC356 to jeszcze wzmacniacz budżetowy powinno to zagrać, ale nie na 100 procent możliwości kolumn. Klasa średnia w przypadku wzmacniaczy nowych zaczyna się od ok. 5-6tyś u firmy NAD jest to model C375.Kilka propozycji wzmacniaczy używanych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są to dobre wzmaki w swojej klasie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radze nie spogladac ani wyzej ani nizej ani na klasy ani na cene (az tak bardzo) ani na zawsze subiektywne opinie, ale spokojnie zastanowic sie czego oczekujesz od odbioru muzyki, skoro juz uparles sie na te kolumny z lekkim "usmiechem dyskoteki" to warto przyjrzec sie jak wygladaja ich charakterystyki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zweryfikowac to w praktyce na kilku odsluchach z roznymi wzmacniaczami, a na koncu wybrac jakis ze stajni... Cambridge Audio :)))

Ukryta Zawartość

warto przyjrzec sie jak wygladaja ich charakterystyki:

Ukryta Zawartość

To chyba charakterystyki ikon 6 w wersji pierwszej, ja mam mk2.

Dali Ikon to klasa średnia natomiast NADC356 to jeszcze wzmacniacz budżetowy powinno to zagrać, ale nie na 100 procent możliwości kolumn. Klasa średnia w przypadku wzmacniaczy nowych zaczyna się od ok. 5-6tyś u firmy NAD jest to model C375.Kilka propozycji wzmacniaczy używanych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są to dobre wzmaki w swojej klasie.

Dzięki za odpowiedź na moje pytanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba charakterystyki ikon 6 w wersji pierwszej, ja mam mk2.

No nie wiem czy to roznica na korzysc :) Jeszcze wiekszy "usmiech dyskoteki" :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) NAD nie bedzie pasowal, poszukaj raczej wsrod takich konstrukcji jak np. Mission Cyrus itp.

Ukryta Zawartość

Jeszcze wiekszy "usmiech dyskoteki"

Dlaczego te słowa brzmią jakby te kolumny nie były 'poważne' tylko do 'techniawek' ??

Jak by kolega miał chęć i zdolności to bym polecał coś z DIY.

Jeżeli DIY osiąga wysokie poziomy (czyt. lepsze niż NAD375), to jestem bardzo zainteresowany :-) choć nie wiem od czego zacząć (chyba od trafa 0,5 KW).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.