Skocz do zawartości
IGNORED

Co wymienić pierwsze ?

Piotr Walaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Albo kupujesz używany NAD C320BEE po czym oddajesz do przeróbki i masz wzmacniacz który gra na poziomie wzaków z przedziału 4-6tyś.Koszt przeróbki wraz z wzmacniaczem nie przekroczy 1000zł.

Przede wszystkim wyrzucenie modułów preampu, ominięcie regulacji barwy, soft cliping, wymiana kondów na lepsze.

Jak robisz z niego końcówkę mocy to warto kupować za takie pieniądze ?

Przecież tam połowę flaków pozmieniali. Równie dobrze można coś od zera zbudować np. jak już wspomniałem ugodę. Dodatkowo jak czytam post Muda44:

"Hmmm... Po wymianie kondów na Panasoniki FC dźwięk zmienił się i to znacząco.

No i mam teraz mieszane odczucia - Nadal jest mnustwo detali , bas jest szybki , konturowy wyraźny...

Na plus zmieniła się BARWA dźwięku - teraz głosy są BARDZO zblizone do natury , rewelacyjnie zmieniło się "tło" , jest bardzo ANALOGOWO - super , ale.

Ale góra pomimo , że ładnie wybarwiona , selektywna , to jest za delikatna i jest jej za mało."

to wątpię w tą przeróbkę jeszcze bardziej.

No nie wiem chłopaki ,ale mi to GRA.Doskonale pamiętam wzmacniacz fabryczny, zamulony z kiepska przestrzenią typowa budżetówka po tuningu wszystko jakby odżyło pojawiła się przestrzeń,powietrze, cisza w tle to są cechy średniej klasy wzmacniacza.Autor wątku poszukiwał ciągle odpowiedniego brzmienia podczas przerabiania wzmacniacza to chyba normalne że tak opisywał te kondy.U mnie grają kondensatory Mundorfa.

• 3 tygodnie później...

Przecież tam połowę flaków pozmieniali. Równie dobrze można coś od zera zbudować np. jak już wspomniałem ugodę. Dodatkowo jak czytam post Muda44:

"Hmmm... Po wymianie kondów na Panasoniki FC dźwięk zmienił się i to znacząco.

No i mam teraz mieszane odczucia - Nadal jest mnustwo detali , bas jest szybki , konturowy wyraźny...

Na plus zmieniła się BARWA dźwięku - teraz głosy są BARDZO zblizone do natury , rewelacyjnie zmieniło się "tło" , jest bardzo ANALOGOWO - super , ale.

Ale góra pomimo , że ładnie wybarwiona , selektywna , to jest za delikatna i jest jej za mało."

to wątpię w tą przeróbkę jeszcze bardziej.

To były próby robione WIELE lat temu i w ostatecznej wersji panasy FC wyleciały a zastąpiły je Black Gate STD .

Trzeba czytać do końca :)

Akurat na opinii tego forumowicza bym sie nie opieral. On slyszy roznice miedzy dwoma plikami o takiej samej co do bita zawartości.

Jak się ma gó...ny sprzęt to nawet wpływu kabli kolumnowych nie słychać. A oczerniając moją osobę powinieneś sprecyzować że chodzi o porównanie płyty oryginalnej z jej kopią na CDR .

I dlatego coraz rzadziej zaglądam i udzielam się na forum.

I nie zamierzam też już niczego i nikomu udowadniać.

No nie wiem chłopaki ,ale mi to GRA

Cieszę się że nadal jesteś zadowolony Ty jak i masa innych osób którym NADy przerobiłem. I na te kilkadziesiąt osób i kilka lat przez które je przerobiłem ŻADNA nie zgłosiła reklamacji czy niezadowolenia.

Kto sprytny , ten kombinuje a inni bulą w sklepach krocie za to samo.

Pewnie gra lepiej po takich zmianach, ale prościej i lepiej zbudować coś lepszego od zera no chyba że ktoś już ma ten model w domu.

I tu się mylisz.

Nie będzie ani prościej ani lepiej w tych pieniądzach ( około 1000zł za 320 , 320BEE z modyfikacją ). A masz dodatkowo fabryczną jakoś wyglądającą obudowę i sterowanie pilotem. Do tego kiedyś sprzedaz taki wzmak za jakieś rozsądne pieniądze a za kiepsko wyglądające , zrobione DIY popłyniesz z kasą.

Sam mam forumową UGODE ale to około 3000zł za części i uważam że ten wzmak nie zagra z resztą przeciętnej klasy . O budżetówce nie wspomnę.

Stąd wiele osób UGODY zamienia na ciepło brzmiące PASSy .

Do tego trzeba znaleźć , zrobić czy umieć zaadoptować obudowę , odpowiednio ustawić , połączyć i poprowadzić masy.

A oczerniając moją osobę powinieneś sprecyzować że chodzi o porównanie płyty oryginalnej z jej kopią na CDR .

A no to chyba, że tak, to wszystko zmienia :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

A no to chyba, że tak, to wszystko zmienia :)

No i już macie wpis kolejnego Forumowicza który wypowiada się o zmianach zauważalnych w sprzęcie najwyższej klasy a mający :

Marantz PM-72

Acoustic Energy Nao 3 ( a nie NEO ? )

Czyli sprzęt mocno budżetowy.

Tyle z mojej strony w tym temacie bo zaraz zrobi się śmietnik .

Obowiam się, że nawet na najdroższym sprzęcie na świecie bym tej różnicy nie usłyszał, bo jej tam nie ma.

:)

No i właśnie doświadczenie pewnej grupy aktywnych forumowiczów polega na domysłach " obawach " i domniemaniach czy porównywania różnic brzmienia programami gdzie o lepszym sprzęcie tylko czytali albo słyszeli.

Mój sąsiad jeżdżąc od lat Fiatem UNO też twierdzi że nie kupi BMW wyższej serii bo to i to ma cztery koła i tak samo dojedzie do celu.

Broni swego no bo przecież widzi je na drogach :)

Patrząc po Twojej punktacji mogę tylko współczuć tym którzy tą punktacje Tobie dali wierząc w to co piszesz.

Współczyć to można automatykowi i elektronikowi, któremu wydaje się, że identyczne pliki różnią się dźwiękiem.

Na podstawie twojej analogi można zrobić taką, znam osobę, która miała dwie BMKi, identyczne, z tej samej taśmy, fabryki, na tych samych podzespołach, ale jedna z oryginalnym znaczkiem BMW a druga bez i przysiągłby, że ta bez jeździ jak Fiat UNO...

Zapewne sumujac dwa i dwa zajecze bobki otrzymuje wynik inny niz sumujac dwa i dwa diamenty. Zadziwiajace, ze jest w stanie pisac na forum skoro komputer, z ktorego to robi zaprzeczaja temu co twierdzi.

PS Na jakie czesci wydales tyle kasy w ugodzie? Pomijajac obudowy.

server unreachable;--

Zapewne sumujac dwa i dwa zajecze bobki otrzymuje wynik inny niz sumujac dwa i dwa diamenty. Zadziwiajace, ze jest w stanie pisac na forum skoro komputer, z ktorego to robi zaprzeczaja temu co twierdzi.

Nie wnikam dlaczego tak jest .

I nie robi na komputerze ale na stacjonarnej nagrywarce i porównania na stacjonarnym sprzęcie AUDIO.

Takie zmiany potwierdza wiele osób które z oczywistych względów od dawna już się nie udziela na tym forum.

Nawet w Magazynie HI FI przy okazji testu nagrywarki Pioneer PDR05 jest wzmianka o tym.

Program komputerowy też nie jest doskonały . Nie znam się na tym ale wątpię żeby sprawdzał idealnie bit bo bicie .

Tak czy inaczej zjawisko występuje a czy w to wierzycie czy nie to już Wasza sprawa i wierzcie dalej programikom a do sklepu na porównanie wzmacniacza zabierajcie generator i oscyloskop.

Chciałem pomóc w wątku , wykosztowałem się ( kilkanaście płyt CDR AUDIO po 6zł + wysyłka do każdego ) i nawet złotówki nikt mi nie zwrócił !

A naczelny wódz tematu po sprawdzeniu płyt programikiem nawet nie raczył ich porównać na słuch.

Zresztą , szkoda zaśmiecać kolejnego tematu...

PS Na jakie czesci wydales tyle kasy w ugodzie? Pomijajac obudowy.

Black Gate N , potencjometr , srebrne okablowanie Sonus Oliva , specjalistyczne przekaźniki AUDIO , cyna , wszystkie gniazda posrebrzane CMC w tym niemagnetyczne i parę innych dupereli .

Główny budżet to obudowa .

Musiałem kupić kilka wzmacniaczy żeby złożyć jeden w stanie sklepowym.

Ale to nie koniec bo w planach są rezystory jakie stosuje Audio Note i drabinka za tysiaka :)

Niestety mając sprzęt na pewnym poziomie zauważalne zmiany kosztują już krocie :/

Wracając do tematu wzmacniacza.

Na chwilę obecną , zgodnie z moim doświadczeniem gdybym szukał wzmacniacza to moja klasyfikacja wygląda tak:

- NAD serie C32... C35... z modyfikacją

- Yaqin MC-100B + lepsze lampy

- Yaqin MC100B z modyfikacją którą też opisywałem na tym forum + lepsze lampy

- UGODA - ale tu reszta musi być na najwyższym poziomie bo nie zagra nawet jak NAD po modyfikacjach

I jak wyżej napisałem - kto sprytny ten kombinuje a reszta buli.

Program komputerowy też nie jest doskonały . Nie znam się na tym ale wątpię żeby sprawdzał idealnie bit bo bicie .

To jak się nie znasz to może posłuchaj kolegów jak chcą Ci coś mądrego wytłumaczyć. Bo soft to jest coś co się nie męczy i robi dokładnie to do czego został skompilowany. Co do sprawdzania bitów robi to bardzo dobrze...

Chciałem pomóc w wątku , wykosztowałem się ( kilkanaście płyt CDR AUDIO po 6zł + wysyłka do każdego ) i nawet złotówki nikt mi nie zwrócił !

A naczelny wódz tematu po sprawdzeniu płyt programikiem nawet nie raczył ich porównać na słuch.

Zresztą , szkoda zaśmiecać kolejnego tematu...

Zauważ że żaden z wielkich słyszących, który dostał od Ciebie płytki nie wypowiedział się ani słowem o ogromnych różnicach.

Black Gate N , potencjometr , srebrne okablowanie Sonus Oliva , specjalistyczne przekaźniki AUDIO , cyna , wszystkie gniazda posrebrzane CMC w tym niemagnetyczne i parę innych dupereli .

Główny budżet to obudowa .

Musiałem kupić kilka wzmacniaczy żeby złożyć jeden w stanie sklepowym.

Ale to nie koniec bo w planach są rezystory jakie stosuje Audio Note i drabinka za tysiaka :)

Niestety mając sprzęt na pewnym poziomie zauważalne zmiany kosztują już krocie :/

Wracając do tematu wzmacniacza.

Na chwilę obecną , zgodnie z moim doświadczeniem gdybym szukał wzmacniacza to moja klasyfikacja wygląda tak:

- NAD serie C32... C35... z modyfikacją

- Yaqin MC-100B + lepsze lampy

- Yaqin MC100B z modyfikacją którą też opisywałem na tym forum + lepsze lampy

- UGODA - ale tu reszta musi być na najwyższym poziomie bo nie zagra nawet jak NAD po modyfikacjach

I jak wyżej napisałem - kto sprytny ten kombinuje a reszta buli.

Jesteś pewien że przez przekaźnik w ugodzie płynie sygnał audio? :)

Srebny solid core jest lepszy od przewodu z ekranem którego Ty nie masz?

Co do cyny rozumiem, że ta ze srebrem jest lepsza od tej z ołowiem?

Dużo ozdobników u Ciebie a mało konkretnych rozwiązań. Potem wymiana części na audiofilskie i wszystko gra lepiej...

Odnosnie tych rewelacji z nagrywarka wszystko juz napisal arczi87. Dodam tylko, ze jeden z forumowych specjalistow chcial zeby mu wyslac do porownania pliki zgrane z nagranego cd, ktore mialy taka sama zawartosc... Takie idiotyzmy nalezy pietnowac.

Natomiast w kwestii ugody to faktycznie jak dodasz koszty selektora, budy itp to mozna wykrecic taka kwote. Ale nawet tylko dobierajac przyzwoite elementy mozna osiagnac bardzo dobry rezultat. W sumie bedzie mniej wiecej tyle samo co za fabryczny wzmacniacz plus modyfikacje. Wtedy to kwestia co kto woli.

server unreachable;--

Brakuje mi jeszcze Waszego Kolegi z paczki co nie słyszy kabli ale za to słyszy 14Hz z małych monitorów i amplitunera KD :)

To jak się nie znasz to może posłuchaj kolegów jak chcą Ci coś mądrego wytłumaczyć

Nie znam się na wszystkim a interesuje się tylko tym co jest mi potrzebne , nie ukrywam tego i nie piszę bzdur jak czegoś nie mogłem sprawdzić.

Co mam posłuchać ? Ze kopie z różnych kabli czy transportów się nie różnią ?

Różnice są i potwierdza to wiele osób. Są nawet tematy ze chłopaki słyszą różnice w nośnikach. Nie sprawdzałem więc nie wiem i się NIE WYPOWIADAM.

A że nie da się ich zmierzyć. Do dzisiaj wiele zjawisk nie da się zmierzyć , to oznacza że takowe nie występują ?

Zresztą w międzyczasie były u mnie dwie osoby po odbiór sprzętu i z ciekawości same chciały posłuchać kopii tych samych kawałków przez rożne kable i z różnych transportów.

Na pożegnanie usłyszałem żeby tymi xxxxx z forum się nie przejmować.

Bo soft to jest coś co się nie męczy i robi dokładnie to do czego został skompilowany. Co do sprawdzania bitów robi to bardzo dobrze...

Program jest tak i na tyle dobry na ile pozwala zaplecze sprzętowe jak i to , jak został napisany.

Zauważ że żaden z wielkich słyszących, który dostał od Ciebie płytki nie wypowiedział się ani słowem o ogromnych różnicach.

Gdzie , kto i kiedy napisał o ogromnych różnicach ?

Kiedyś czytając Twoje posty myślałem że masz trochę doświadczenia ale to jest jedynie to co przeczytasz i skopiujesz dalej.

Już się w tym gubisz. Albo kreci Ciebie " podgrzewanie " atmosfery.

Jesteś pewien że przez przekaźnik w ugodzie płynie sygnał audio? :)

Znowu coś źle wyczytałeś albo zapamiętałeś.

W mojej Ugodzie przez przekaźnik idzie sygnał z TV kablowej - z Twojej nie ?

:)

A może Ty naprawdę nie wiesz że jest to przekaźnik którego styki rozłączają wyjście końcówki i są w układzie opóźnionego załączania ( niwelują ujemne skutki stanów nieustalonych po włączeniu zasilacza ) a także w układzie zabezpieczenia w przypadku pojawienie się napięcia stałego na wyjściu.

Srebny solid core jest lepszy od przewodu z ekranem którego Ty nie masz?

To jest pytanie czy stwierdzenie ?

Sonus Oliva z tych drutów robi bardzo dobre kable wiec logiczne jest że robiąc coś w miarę bezkompromisowo okablujemy wzmacniacz czymś pewnym.

Co do cyny rozumiem, że ta ze srebrem jest lepsza od tej z ołowiem?

Tak - lepiej mi się nią lutuje . Ponoć też pozytywnie wpływa na brzmienie czego nie sprawdzałem.

Dużo ozdobników u Ciebie a mało konkretnych rozwiązań.

No popatrz.

W przeciwieństwie do Ciebie i podobnych gdybaczy choćby tylko na tym forum jest kilka moich tematów o przeróbkach różnych sprzętów z opisem i fotkami.

Pochwalisz się czymś podobnym ?

Potem wymiana części na audiofilskie i wszystko gra lepiej...

Widzisz , w czasach kiedy jeszcze uczyłeś się mówić choćby Taki Marantz wprowadzał na rynek swoje odtwarzacze w wersjach standard , MKII i SE a później KI. W większości przypadków wersje ulepszone różniły się właśnie lepszymi audiofilskimi częściami.

Pozytywne zmiany tych części potwierdziło i potwierdza tysiące ich właścicieli na całym świecie , ale Arczi prowadzi swoja krucjatę naprowadzając ogłupiałych i zbłąkanych na właściwą ścieżkę...

Jak automatyk może takie rzeczy robić, bój się Boga...

A co ma Bóg i automatyk do " rzeczy " ?

Ale nie odpisuj - nie interesuje mnie co masz do powiedzenia .

Odnosnie tych rewelacji z nagrywarka wszystko juz napisal arczi87. Dodam tylko, ze jeden z forumowych specjalistow chcial zeby mu wyslac do porownania pliki zgrane z nagranego cd, ktore mialy taka sama zawartosc... Takie idiotyzmy nalezy pietnowac.

Nie dodałeś że kopie na nagrywarce , tych samych kawałków przez kable coax , optyk oraz z rożnych napędów.

Masz racje , piętnuj coś czego nie miałeś okazji sprawdzić i powielaj co ktoś , gdzieś kiedyś napisał.

Cyt :

W sumie będzie mniej więcej tyle samo co za fabryczny wzmacniacz plus modyfikacje. Wtedy to kwestia co kto woli.

I tu kolejne gdybania w stylu " w sumie " , " mniej więcej " .

Miałeś ?

Słuchałeś ze zwykłymi i wysokiej klasy elementami ?

I to drodzy , to czytający Forumowicze jest właśnie przyszłość tego forum .

Piętnujmy i wypowiadajmy się o czymś kto coś napisał , przeczytał czy powiedział .

Nie dodałeś że kopie na nagrywarce , tych samych kawałków przez kable coax , optyk oraz z róznych napędów.

Temperatury i ciśnienia powietrza też nie podał, a to może mieć wpływ nawet większy niż rodzaj kabla cyfrowego! Np. jak se nagrywam kawałki w lato gdzie mam w pokoju np. 30 stopni to bity mi się rozłażą i jest zamulona góra. W dodatku toslinkiem najlepiej nagrywać po ciemku, bo wtedy się fotony w kablu nie mieszają z fotonami z atmosfery i nie zagęszczają sceny. Sprawdź, nie są to może zmiany kolosalne, ale na dobrym sprzęcie spokojnie można je usłyszeć :)

Niektorzy twierdza, ze ich ufo porwalo. Same ich twierdzenia nie sa jednak przyczynkiem do tego aby bezkrytycznie przyjmowac, ze jest to prawda. Twierdzenia jakoby pliki o tej samej zawartosci graly inaczej sa monstrualnych rozmiarow bzdura. To jakby wynik dodawania 2+2 zalezal od czegokolwiek. Podpowiem ci, ze jednak nie zalezy. Ale lepiej sprawdz, bo przeciez jak nie sprawdzisz to do konca nie wiesz i nie mozesz sie wypowiadac, no nie?

Zauwaz, ze ja pisalem teraz o porownywaniu plikow, nie odtwarzania kopii z plyty. Proponuje mniej impulsywnie podchodzic do teamtu i czytac ze zrozumieniem co inni pisza. Kwestia roznic w wykonanych kopiach byla poruszana w innym teamcie, jednak tam takze wszystkie proby wyjasienia ci jak dziala odtwarzacz cd zbywales tym samym belkotem co tutaj iz "nie jest ci to potrzebne", iz sa zjawiska jeszcze niepoznane itp. Takie teksty pasuja do ludzi wystepujacych na antenie ezoterykatv a nie kogos roszczacego sobie prawa do wypowiadania sie w kwestiach technicznych o urzadzeniach audio.

"w sumie" -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"mniej wiecej" - Jesli podalbym ci jakis konkretny zmierzony parametr odpowiedzialbys, ze wyniki pomiarow to nie wszystko bo sa zjawiska jeszcze do konca nie poznane itd itp

PS

Zapraszamy te osoby odsluchujace nagrane przez ciebie roznice do napisania opinii na forum we wlasciwym temacie. Jestem pewien, ze wiele osob sie chetnie z nimi zapozna. Tylko niech napisza takze cos o tym w jaki sposob wykonaly testy, w ktorych uslyszaly badz nie te roznice.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

• 1 miesiąc później...

Witam serdecznie. Pisałem już w innym wątku, że straszne chamstwo na tym forum, ale nie o tym chciałem pisać. Chciałem dodadać swoje skromne spostrzeżenia - SUBIEKTYWNE

1. ja i moja żona słyszymy różnice w kablach głośnikowych

2. Słyszymy też różnicę między cyfrowym przesyłem a analogowym. I uwaga: dla mnie lepiej brzmi najtańszy interkonekt niż dźwięk po hdmi czy też optyku - dlatego kupuję porządny IC

3. Dla nas nie ma różnicy między dźwiękiem cyfrowym z różnych źródeł (przecież wtedy gra wzmacniacz a nie źródło)

4. Ja słyszę różnicę między konwertowanym z koaksjala kablem optycznym a samym kablem optycznym. Jedynym sensownym wytłumaczeniem jest to, że ten "konwerter" to plastikowe badziewie i źle konwertuje prąd na światło

Dlatego z wielkim uśmiechem czytam wypowiedzi Panów szyderczo i bezlitośnie naśmiwejących się z Pana Mudda ( przepraszam za przekręcenie, ale piszę z telefOnu i mam ograniczone opcje widoku wątku).

Panowie: raźniej w grupie kopać jednostkę?

Odnośnie różnic między oryginalnymi cd a cdr. .. Nie porównywałem-nie wypowiadam się. Zgodzę sie natomiast, że nie wykluczam iż mogą być. Ludzie kochani!! Jeśli słychać różnicę w kablach!!! To może i przegrywanie psuje. Był swego czasu na ten temat artykuł - ale proszę mi wybaczyć - nie pamiętam gdzie - mam go w pdf - mogę zlinkować jak będę przy PC.

Dla mnie logiczne jest, że im lepszy sprzęt, wym różnice mogą być większe. Ale na szczęście nie słuchałem sprzętu za kilkadziesiąt tys PLN, także swoje przypuszczenia opieram na domysłach.

A teraz do tych panów pojących siarką i jadem: poczytajcie Wasze wpisy i porównajcje wypowiedzi Muddy i moje z Waszymi. My nie insynujemy, podajemy fakty (usłyszałem, nie usłyszałem, testowałem, sprawdziłem). W Waszych wypowiedziach można tylko poczytać o domysłach.

Pozdrawiam i dla ciekawych mogę podać konfigurację testową- nie ma się czym chwalić;). Panowie mniej domysłów, więcej FAKTÓW.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.