Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy PSVANE 12AX7T GOLD opinie użytkowników

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

dla mnie Telam czy Polam grają identycznie

Elmero - przecież wiesz, że ja ciemny jestem, ale czy plumkają czy nap...ją, to jeszcze rozróżniam :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

a ty zawsze z oślim uporem kontestujesz wszystko co napiszę, w nic nie musisz wierzyć, wystarczy bez ruszania z miejsca dupy, wydać nieco piniądza a później uruchomić przestrzeń między uszami (brzmienie to ci nadmuchuje cukierkowa komercja pt. Leben)

EW odbieram jako bardziej ostre/jazgotliwe od ER (choć tym ostatnim też nie wiele brakuje), -K są milutkie, nie bolące, takie bliżej Mullarda, RFT też mogą się komuś wpasować, dużo wyższego środka, Polam dla miłośników łojenia (Koma! :)) ale z ostrym okablowaniem

ciężkie są te oceny, inny kabel, inne kolumny i już jest co innego, ja pozwalam sobie pisać, bo powtarzalność wystąpiła w wielu konfiguracjach

Pewien użytkownik po odsłuchach, jak to określiłeś "cukierkowej komercji zwanej Leben'em", sprzedał "arcydzieło" Twojego ojca zwące się R500. Był tak bardzo rozczarowany brzmieniem wzmacniacza, że oddał go za 1/8 ceny nowego. Przy wadze tego urządzenia stanowi to właściwie cenę złomu. Ale po co ja Ci to piszę ...przecież to Ty go kupiłeś!

p.s. Doszły mnie słuchy że grzebiąc przy nim ...udało Ci się go spalić! Prawda to? Jeśli tak ...uprzedziłeś nabywcę o tej drobnej usterce?

Pewien użytkownik po odsłuchach, jak to określiłeś "cukierkowej komercji zwanej Leben'em", sprzedał "arcydzieło" Twojego ojca zwące się R500. Był tak bardzo rozczarowany brzmieniem wzmacniacza, że oddał go za 1/8 ceny nowego. Przy wadze tego urządzenia stanowi to właściwie cenę złomu. Ale po co ja Ci to piszę ...przecież to Ty go kupiłeś!

p.s. Doszły mnie słuchy że grzebiąc przy nim ...udało Ci się go spalić! Prawda to? Jeśli tak ...uprzedziłeś nabywcę o tej drobnej usterce?

właśnie macie możliwość poznać próbkę chorej wyobraźni synalka który próbował rozp... firmę ojcu, skończyło się na paru drobnych przekrętach i został ostawiony od cyca

Jacuś, psychiczna cielęcinko, wciąż boli, że nawet skarbówkę próbujesz na ojca nasadzać?

widzisz SzuB, łykasz jak indor każdy wałach, yntelektualysto

Oj dobre to było t2et2o. Mamel coś ty najlepszego zrobił?Chłopie,podniosłeś rękę na naszą świętość i Szub tak się wk...ił że naskarżył na ciebie w "lebenowym klubie".Teraz to masz po prostu przej....e!!! Edytowane przez jerry30

Oj dobre to było t2et2o. Mamel coś ty najlepszego zrobił?Chłopie,podniosłeś rękę na naszą świętość

jeśli ktoś o mamelu pisze "A w jakim to wątku Struss junior "sprzedaje" swoje złote myśli" musi mieć nieźle nasrane do bani

prawdę tą potwierdza także zakup rzeczonego lebena

na szczęście ogłoszenia wskazują, że daje się z tej "świętości" wyleczyć :)

Z całej tej waszej "wymiany zdań" najzdrowszy jest Leben. On nic nie wie o tym, co się tu dzieje.

widzisz SzuB, łykasz jak indor każdy wałach, yntelektualysto

A to wy jesteście braćmi?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

porownywalem 12AX7 psvane (te ze zlotymi nozkami) do RCA long black plate. rca byly lepsze pod kazdym wzgledem.

ale jak wczesniej wlozylem psvane po elektroharmonixach, glodendragonach, goldlajonow, tungsolachozlotychnozkach czy innych teslach z bierzacej produkcji to nie moglem wyjsc z podziwu

i powiem tak - ta roznica miedzy psvane a RCA nie byla tak duza jak miedzy bierzaca produkcja a psvane - ok - tu sie moge zgodzic

nie mniej jednak porownanie RCA vs psvane jest bez sensu - to inna jakosc

wiem jednak ze sa zestawy gdzie tej roznicy sie po prostu nie uslyszy i dlatego uwazam ta dyskusje za bezzasadna.

wmawiane ludziom ze psvane sa lepsze od nosow to wciskanie ludziom bredni. wspomniane wyzej RCA to dobra srednia wsrod nosow. powiedzmy taki bezpieczny zakup z dobrym basem

to samo dotyczy cen. nosy (moze nie wybitne ale przyzwoite) nie kosztuja az tak duzo a kupujac w pewnych zrodlach mamy rekojmie wiec nie ma czego sie bac

Ja miałem (mam) lampy Psvane i mam sporo NOS-ów i lamp z bieżącej produkcji . Używałem Psvane w różnych konfiguracjach i mogę stwierdzić ,że są to najlepsze lampy 12ax7 wśród lamp z bieżącej produkcji .

Nie uogólniał bym , że każdy NOS jest lepszy od Psvane bo tak po prostu nie jest.

Niestety Psvane w porównaniu do niektórych NOS-ów są po prostu gorsze pod względem brzmienia.

Tyle tylko,że kupno dobrych NOS-ów a tym bardziej NIB to nie lada sztuka.

Większość lamp na Ebay to picowany szmelc (piszę o swoich doświadczeniach) a nie wiele z nich jest wartych zakupu.

NOS-y jak to lampy używane są po prostu "używane" a to czasami wiele oznacza.

Podstawowy problem to stopień ich zużycia a co za tym idzie szumy i inne fajerwerki.

Trzeba nieżle natrudzić się aby dostać lampę NOS w dobrym stanie a szczególnie te bardziej popularne.

Ale jest kilku sprzedawców , którzy mają lampy NOS w dobrym stanie tyle tylko ,że są świadomi tego i ceny zazwyczaj są dużo wyższe niż szmelc na Allegro czy Ebay-u ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

NOS-y jak to lampy używane są po prostu "używane" a to czasami wiele oznacza.

Jarek, nie ma używanych NOSów.

Jak NOS to nie używane, jak używane to już nie NOS :)

NOS (New Old Stock lub jak niektórzy używają New On the Shelf ) jest bardzo często nadużywane jako określenie na lampy ze starej produkcji, zapominając już o tym, że były używane w jakimś starym radiu :)

Więc jeśli używamy określenia NOS to bezdyskusyjnie mamy na myśli lampy NIGDY nie używane.

Edytowane przez masza1968
Gość masza1968

(Konto usunięte)

To nie ważne czy i jak one pracują. Chodzi o określenie NOS.

Żadna lampa, stara czy nowa nie da Ci gwarancji, że nie będzie "skrzeczeć". Taka technologia :)

Nie bądźmy ortodksami przy tych NOSach . Jeśli tampa ma paramety elektryczne na poziomie katalogu to mimo iż siedziała w jakimś starym radiu musimy mówić że to złom.

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, nie ma używanych NOSów.

Jak NOS to nie używane, jak używane to już nie NOS :)

NOS (New Old Stock lub jak niektórzy używają New On the Shelf ) jest bardzo często nadużywane jako określenie na lampy ze starej produkcji, zapominając już o tym, że były używane w jakimś starym radiu :)

Więc jeśli używamy określenia NOS to bezdyskusyjnie mamy na myśli lampy NIGDY nie używane.

Hehehe... oczywiście masz rację ale takie powiedzenie ,że NOS to lampa ze starej produkcji utarło się przy określaniu tego typu lamp.

Aby rozgraniczyć to , które lampy jako NOS są nowe czy używane sprzedawcy używają dodatkowo określenia NIB aby było jasne ,że jest to lampa nowa ze starej produkcji.

Tak czy inaczej określenie NOS jest po prostu synonimem "lampy ze starej produkcji" ;)

Książkowo tak. Pomijająć jednak opisy na alledrogo - bo te są po prostu już idiotyczne . Czasem wolę kupić parkę używana która sobie sam pomierzę i sprawdzę. Bo właśnie takowe ze starego np radia są lepiej sparowane niż jak w totolotku wyjęte NOS NIB z pudełek. Mam takowe więc tu akuratnie nie boję się reakcji. To że lampa jest w starym pudełku to tak na prawde jeszcze o niczym nie świadczy

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Książkowo tak. Pomijająć jednak opisy na alledrogo - bo te są po prostu już idiotyczne . Czasem wolę kupić parkę używana która sobie sam pomierzę i sprawdzę. Bo właśnie takowe ze starego np radia są lepiej sparowane niż jak w totolotku wyjęte NOS NIB z pudełek. Mam takowe więc tu akuratnie nie boję się reakcji. To że lampa jest w starym pudełku to tak na prawde jeszcze o niczym nie świadczy

Mądrego warto poczytać

Jak ktoś sprzedaje wyjarane spady w starym pudełku tzn.,że mamy do czynienia z oszukańcem

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś testował już może coś z poniższych. Jakie wrażenia? Aktualnie mam RCA 6SN7 Tall Boy 2750/2800 1962 r.

I. PSVANE CV181-TII [6SN7]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub trochę tańsze

II. PSVANE CV181 [6SN7]

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się też nad sprawdzeniem poniższych EL34 [Psvane Philips Holland Metal Base Replica EL34PH], ale o tej wersji można znaleźć mało informacji, niestety:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

A ja bardzo jestem ciekawy el84(4 szt) całym setem. Mam ec82,83 i grają bardzo dobrze ,ale po zainstalowaniu lamp z epoki np.miniwat'ów psvane nie wzbudziły juz tak pozytywnej reakcji. No cóż trudno sie mówi.

potwierdzam twoją opinię w moim pre phasta ecc83 philips miniwatt lata 60-te zagrały lepiej niż psvane,trochę lepiej kontrolowanym basem i delikatniejszą zwiewną górą.różnica nie wielka ale jest.pzdr

Witam.

Mam we wzmacniaczu następujące lampy w układzie:

12AU7 - preamp tubes - 2 szt,

12AT7 - first stage amplification - 1 szt,

12AU7 - driver tubes - 2 szt,

EL84 - power tubes - 8 szt (2x4).

Wymiana których lamp będzie miała największy wpływ na brzmienie? Jakie lampy byście polecali?

• 2 tygodnie później...

obecnie mam wstawione lampy EH 12AU7 i 12AX7 opinia kolegi ,,totalna kicha,, :)

zamówiłem PSVANE w przyszłym tygodniu dotrą..... ciekawe jakie zmiany nastąpią

w lutym również mam dostać ECC 802S Tesla....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czy ktoś testował już może coś z poniższych. Jakie wrażenia? Aktualnie mam RCA 6SN7 Tall Boy 2750/2800 1962 r.

I. PSVANE CV181-TII [6SN7] http://psvanetube.com/wordpress/store/products/cv181-tii-pair/

lub trochę tańsze

II. PSVANE CV181 [6SN7] http://psvanetube.com/wordpress/store/products/cv181-t-6sn7-pair/

Zastanawiam się też nad sprawdzeniem poniższych EL34 [Psvane Philips Holland Metal Base Replica EL34PH], ale o tej wersji można znaleźć mało informacji, niestety: http://psvanetube.com/wordpress/store/products/psvane-philips-holland-metal-base-replica-el34ph-quad/

Idż lepiej na lody z dziewczyną ;)

A lampę 6SN7 to kup sobie może Tungsol.

Nawet te re-issue są lepsze od PSvane.

obecnie mam wstawione lampy EH 12AU7 i 12AX7 opinia kolegi ,,totalna kicha,, :)

zamówiłem PSVANE w przyszłym tygodniu dotrą..... ciekawe jakie zmiany nastąpią

w lutym również mam dostać ECC 802S Tesla....

Mirek, PSvane 12AX7 i 12AT7 miałem i sprzedałem. Grają o.k. ale "dupy nie urywa".

Napisz lepiej czego szukasz w dżwięku a nie jakich lamp , tak będzie prościej ;)

Edytowane przez jarek&ania

Mirek, PSvane 12AX7 i 12AT7 miałem i sprzedałem. Grają o.k. ale "dupy nie urywa".

Napisz lepiej czego szukasz w dżwięku a nie jakich lamp , tak będzie prościej ;)

Jarek, powiem szczerze że korci mnie kupno kilku dobrych lamp aby coś wiedzieć w temacie

ale przede wszystkim szukam pięknie nasyconej średnicy z dobrze zaznaczonym basem

jak będę więcej wypisywał czego szukam to pewnie usłyszę...zmień sprzęt:)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, powiem szczerze że korci mnie kupno kilku dobrych lamp aby coś wiedzieć w temacie

ale przede wszystkim szukam pięknie nasyconej średnicy z dobrze zaznaczonym basem

jak będę więcej wypisywał czego szukam to pewnie usłyszę...zmień sprzęt:)

Mirek 12AX7 spróbuj Raytheon black plate 17 mm , Bugle Boy i ew. RCA (czerwone logo) i GE triple mica.

Zapomnij o Siemensach , Telefunkenach, Sylvaniach itp.

Miłej zabawy ;)

Edytowane przez jarek&ania

jarek&ania

Mógłbyś polecić jakiegoś sprawdzonego dostawcę lamp 12AX7? Może być na priv.

Gram na Psvankach z tej topologii i jest nieźle, ale podobno można dużo lepiej ...

pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mógłbyś polecić jakiegoś sprawdzonego dostawcę lamp 12AX7? Może być na priv.

Sprawdż priv.

pozdr.

Jarek

jarek&ania,

Bardzo dziękuję ... jak coś upoluję to dam znać.

pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

dziś dostałem lampy PSVANE i właśnie je wstawiłem.....ile trza godzin aby się trochę ogarnęły?

za jakiś czas postaram się o Amperexy BB...zobaczę co z tego wyjdzie

czy ktoś robił porównanie lamp KT120 z KT88 Z Treasure Gold?

• Pokaż nowe odpowiedzi