Skocz do zawartości
IGNORED

wzm UGODA zamówienie na elementy

AudioST

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję kolejną listę na elementy na razie wg w/w wykazu

Chętni na komplet elementów:

1. Gotomik -

2. cezar504 -

3. masakrator

4. c5z06 -

5. boomaga -

6. Herethic -

7. czekin1 -

8. involve -

9. maciekm78 -

10. r1212 -

11. mmaarrcciinn

12. wojtekkom

13. AudioST 1kpl

14. koluszkin -

15. michu_la -

16. fragles -

17. lindrus - 1 komplet (stereo)

Jak na razie jeden plus ja :)

Nie mam też od JAR1 wykazu emementów ...

Nedzie to idzie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/95099-wzm-ugoda-zam%C3%B3wienie-na-elementy/

Proponuję kolejną listę na elementy na razie wg w/w wykazu

1. Gotomik -

2. cezar504 -

3. masakrator

4. c5z06 -

5. boomaga -

6. Herethic -

7. czekin1 -

8. involve -

9. maciekm78 -

10. r1212 -

11. mmaarrcciinn

12. wojtekkom

13. AudioST 1kpl

14. koluszkin -

15. michu_la -

16. fragles -

18. madelektronik - 1 komplet stereo półprzewodniki oraz potencjometry precyzyjne

Nie mam też od JAR1 wykazu elementów ...

Niech to idzie :)

Rezystory precyzyjne były polecane vishay'a z tme, dużo osób brało tranzystory mocy, sterujące, diody prostownika z allegro od użytkownika MARKG_2006, tranzystory małej mocy z tme, rezystory i cześć kondensatorów z rezystory.net. Co do typów elektrolitów to pewnie trudno będzie ustalić typ, który wszystkim podpasuje. Ja elektrolity mam od panasonica, zaś bipolary to nichicon muse. Największą zaleta zamówień grupowych części to redukcja kosztów, bo jak wiadomo im więcej kupujesz z tme czy z rezystorów net elementów tym taniej. O podziale kosztów przesyłek (z tme koło 15 złotych) już nie wspomnę.....

Jak będe miał listę elementów to będę robił listę wykaz

Co gdzie i jak zdobyć wiem, a jak by sie czegoś nie dało to będę pytał ale patrząc na oko nie widziałem problemów

Oczywiście cześć będzie sie musiała pogodzić ze emementy będą takiego producenta a nie innego.

Ale elementy będą max najwyższej klasy choć bez zbędnych przesad :)

Jak pisałem Specjalnie zamówień nie bede rozbijał na poszczególne ele w grupach elementów może być

Proponuję kolejną listę na elementy na razie wg w/w wykazu<br>

1. Gotomik -

2. cezar504 -

3. masakrator -1 komplet (stereo)

4. c5z06 -

5. boomaga -

6. Herethic -

7. czekin1 -

8. involve -

9. maciekm78 -

10. r1212 -

11. mmaarrcciinn

12. wojtekkom

13. AudioST 1kpl

14. koluszkin -

15. michu_la -

16. fragles -

18. madelektronik - 1 komplet stereo półprzewodniki oraz potencjometry precyzyjne

1. Gotomik -

2. cezar504 -

4. c5z06 -

5. boomaga -

6. Herethic -

7. czekin1 -

8. involve -

9. maciekm78 -

10. r1212 -

11. mmaarrcciinn

12. wojtekkom

13. AudioST 1kpl

14. koluszkin -

15. michu_la -

16. fragles -

19. nutka - 1 komplet (stereo)

1. Gotomik -

2. cezar504 -

4. c5z06 -

5. boomaga -

6. Herethic -

7. czekin1 -

8. involve -

9. maciekm78 -

10. r1212 -

11. mmaarrcciinn

12. wojtekkom

13. AudioST 1kpl

14. koluszkin -

15. michu_la -

16. fragles -

19. nutka - 1 komplet (stereo)

Witam

w ramach potwierdzenia - 1komplet dla mnie , ale chciałbym wiedzieć co i skąd ?- no i ile ::))

pozdrawiam

Jak nic nie pisze tzn nie wiem po co pytać ?

Jak będę miał wykaz elementów to bede cos działa

Na razie lista pusta (prawie), wykazu elementów też brak ....

Pisałem już kilkukrotnie, że schemat i BOM (również rysunki PCB) są dostępne na forum KAiM w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Obecna wersja pcb różni się jedynie tym, że można zamontować większe gabarytowo kondensatory zasilające C21 i C22 ( max 35 mm) i nie ma w związku z tym miejsca na pcb dla kondensatorów C32 i C31, które można zupełnie pominąć lub przylutować od spodu płytki. Nie istnieje wykaz elementów z ich wymiarami. Nie rozumiem problemu, parę osób poprzednio już prowadziło zakupy grupowe elementów i nie miały żadnych problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie było wykazu elementów :) - a nie można zrobić zrzuty wykazu elementów z programu ?

Wypisywanie z papiera jest letko upierdliwe

Jesli sie nie da :)

to zrobie to z ręki :)

Na pierwszej stronie wątku w KAiM. jest plik xls spakowany: "ugoda_wykaz_czesci.zip" Są tam tez wymiary dla istotnych elementów oraz symbole elementów z TME.

Z programu nie ma zrzutu takiego, by były podane wymiary. Natomiast symbole footprintów nic nie dadzą, bo wiele z nich sam tworzyłem, na dodatek nie są one w pełni zestandaryzowane z datasheetami.

Proponuję skorzystać z poprzedniego zamówienia i zamówić podobne elementy...na nich Ugoda gra lepiej od poprzedniej, zielonej wersji...nie pamiętam ale chyba tranzystory też były parowane...

Proponuję skorzystać z poprzedniego zamówienia i zamówić podobne elementy...na nich Ugoda gra lepiej od poprzedniej, zielonej wersji...nie pamiętam ale chyba tranzystory też były parowane...

A jaki koszt stworzenia takiej "ugody" przy uwzględnieniu przyzwoitych podzespołów? Oczywiście bez wykończenia, same "bebechy"?

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

tak na oko czesci do wersji stereo (bez radiatorów)

Ale takie mocne elementy :) rez DALE małe C to silver Mica to nie mniej niz 700 PLN.

No cóz zabawa kosztuje :)

To nie są luźne dywagacje albo kogos stać albo nie :)

Jak ktoś zamawia PCB to rozumiem że aby taki wzm złożyć a nie dla sportu.

Do tego trzeba doliczyć koszty obudowy układu wej (selector etc) 2 kPLN to tak lekką reką

moim zdaniem koszt elementów powinien zamknąć się w kwocie ok. 500 zł/kanał.

Największy udział mają kondensatory, tranzystory mocy...koszt rezystorów jest stosunkowo niewielki, w granicach 40 zł

Koszt transformatorów będzie się wahał od 160 do 300 zł. zależy co kto wybierze.

Jak się zsumuje wszystko, płytki, trafa, radiatory, przewody , gniazda, jakiś softstart i inne duperele to to te 1000/1500 zł się może uzbierać na dwa kanały. Co jest jak najbardziej zgodne z tym, co pisze Rick.

Ale to również zależy, co kto ma, jakie elementy chce uzyć. Same elementy do wsadzenia w pcb to koszt znacznie mniejszy. To nie jest głowne obciążnie. To robią trafa, radiatory , gniazda no i płytki.

Tak, wszystkie były parowane, pamiętam dobrze jak siedziałem po nocach. Najgorzej było z końcowymi, ale i one nie muszą być tak idealne sparowane jak te w poprzednich stopniacH.

Niemniej jednak jak bym miał ponownie składać Ugodę to też bym wszystko parował. Przynajmniej ma się komfort, że się nic nie spaprało i wzmak nie "ciągnie" na krawędzi.

Tak, wszystkie były parowane, pamiętam dobrze jak siedziałem po nocach. Najgorzej było z końcowymi, ale i one nie muszą być tak idealne sparowane jak te w poprzednich stopniacH.

Niemniej jednak jak bym miał ponownie składać Ugodę to też bym wszystko parował. Przynajmniej ma się komfort, że się nic nie spaprało i wzmak nie "ciągnie" na krawędzi.

fakt, właśnie składam ugodę(na czerwonych płytkach) i paruję nie tylko trany, ale i rezystory, kondensatory elektrolityczne, a nawet bourns'y.. a co ;)

fakt, właśnie składam ugodę(na czerwonych płytkach) i paruję nie tylko trany, ale i rezystory, kondensatory elektrolityczne, a nawet bourns'y.. a co ;)

A myślałem, że tylko ja tak mam. :)

a co byś ARTW chciał wiedzieć ?

Kolor rezystorów, kondensatorów ?

Najpierw muszą być PCB

Później musi być lista na elementy (chętnych)

A później bedzie można wyceniać

Nie zamierzam też cudować (poczytaj wypowiedzi JAR1) z jakimiś ultra drobgimi elementami to bez sensu

Owszem dobre elementy tak ale nie rezystory po 10 za sztukę :)

Osobiście najbardziej interesują mnie parowane tranzystory,więc chciałbym wiedzieć czy taki secik "półprzewodniki parowane" będzie robiony jako zamówienie grupowe,czy tylko będzie opcja "komplet elementów". Mam odkupioną PCB i część elementów i nie rozumiem proponowanej kolejności(pcb ,lista ,wycena),do przygotowania zamówienia elementów pcb nie jest potrzebna, a wpisywanie się na listę w ciemno tez trochę ryzykowne. Nie chciałbym robić za wichrzyciela , ale dziwnie to zamówienie wygląda.

Co do koloru rezystorów to chciałbym np brązowe w kolorowe paski ,ale mnie nie stać

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.