Skocz do zawartości
IGNORED

głośny boombox do outdooru

gandi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam specyficzną potrzebę - szukam czegoś przenośnego co odtworzy głośno muzykę na dużej przestrzeni otwartej.

Generalnie sytuacja wygląda tak, że będę tego używał głównie postawionego przy pełnowymiarowym boisku podobnym do piłkarskiego (dokładnie Ultimate Frisbee) lub plażowym i chodzi o to, aby sensownie leciała sobie z tego muzyczka i była słyszalna (nie musi być super głośna, to nie koncert) w miarę na całej przestrzeni.

Nie musi to być lekkie, przenośność ma polegać na tym, że mogę to postawić na trawie bez kabla A/C, ale kilka kilo spokojnie może ważyć.

Na razie widziałem dwa rozwiązania - jedno to kolegi głośnik z akumulatorem ładowanym z A/C, do którego podpina zwykłe cinch2mini-jack i w to wpina jakiś mp3 player. Drugie to "Harman Kardon Go play II".

Co do głośnika to zacząłem szukać, ale nie wiem nawet jak zbudować kwerendę dla google, żeby takie znaleźć, a w masowych sklepach z elektroniką typu Saturn nie za bardzo wiedzą o co mi chodzi.

Co do Harmana, to jego sporą wadą jest to, że działa jedynie na 8 baterii R20 (D cell), co sprawia, że każde "ładowanie" to około 50 PLN no i komplikacje w postaci niemożności podładowania z A/C.

Czy możecie polecić mi jakieś głośniki przenośne z akumulatorami, albo tego typu duże playery mp3, ale na akumulatorze?

I drugie pytanie. Ponieważ to ma być muza w trakcie meczu, to fajnie by było, jakby dało się podpiąć dwa źródła dźwięku - muzykę i mikrofon, i czasem przyciszać muzę, aby coś przez ten mikrofon zakomunikować. Czy istnieje szansa, że jakieś rozwiążanie ma to wbudowane, czy aby to osiągnąć będę musiał podpiąć jakiś mixer drugi?

https://www.audiostereo.pl/topic/95168-g%C5%82o%C5%9Bny-boombox-do-outdooru/

Czemu to zlądowało na Bocznicy?

Temat jak najbardziej trzyma się ducha i litery obecnej zakładki STEREO...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

i chodzi o to, aby sensownie leciała sobie z tego muzyczka i była słyszalna (nie musi być super głośna, to nie koncert) w miarę na całej przestrzeni.

Jeżeli muzyka ma być słyszalna na całej przestrzeni, to tylko niewielki procent słuchaczy będzie miał prawidłowy odsłuch stereo. Dlatego Bocznica jest w sam raz. Temat jest jak najbardziej na dalekim obrzeżu głównej tematyki Forum którą jest domowe hi-fi.

Ale taki boombox może być bardziej Hi-Fi niż miniwieże pyszniące się obecnie w zakładce Stereo, albo kompletne systemy za 400 zeta... ;)

Więc wciąż nie qmam czemu temat przeniesiono na bocznicę.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

JVC RV-NB70 robi wszystko czego wymagasz i nawet wiecej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gra z pendriva USB i roznych iPodow, ma wejscie audio na inne odtwarzacze mp3.

Jest zasilany 10 bateriami D (mozesz zainwestowac w akumulatorki NiMh) ale ma tez wejscie na zasilanie 12V DC wiec mozesz uzyc do jego zasilania aumulatora samochodowego lub jakiejkolwiek baterii 12V.

Ma funkcje karaoke z wejsciem na mikrofon lub gitare z regulowanym wzmacniaczem.

Do tego jest sterowane pilotem.

Ukryta Zawartość

Logotech ma w swojej ofercie kilka przenosnych glosnikow z wbudowanym akumulatorem, np Logitech S715i ktory moze grac do 8 godzin. Nie wiem czy gra tak glosno jak JVC i do mikrofonu bedziesz potrzebowal zewnetrzny mikser.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za radę!<br />

<br />

Ten JVC wygląda super jeśli chodzi o funkcje. Tutaj wyjdzie moja ignorancja, ale szukam jakichś parametrów porównawczych głośności i jedyne co znajduje to watty. W przypadku JVC wygląda na to, że jest to 2x15W i 2x5W. To brzmi jakby to było bardzo ciche w porównaniu z Harmanem (2x30 + 2x15), ale nie wiem czy ma sens takie porównywanie cyferek.<br />

<br />

Znalazłem jeszcze Altec Lansing Mix Boombox iMT810, który też, tak jak JVC, ma dwa wejścia aux-in, więc zakładam, że można w jedno wpiąć mikrofon. Natomiast nie mogę znaleźć specyfikacji wattów dla niego.<br />

Jedyne co znajduje to rozmiary głośników i subwooferów w centymetrach, co wydaje mi się być mało przydatne (oba mają 13cm subwoofer i 8cm głośniki pełnozakresowe)<br />

<br />

Czy dobrze rozumuje, że ten Altec i JVC będą miały podobną głośność, a Harman będzie mniej więcej dwa razy głośniejszy?

Polecam tubę JVC którą zaproponował kolega dwa posty wyżej. Samemu przymierzam się do czegoś takiego, aby nagłaśniać rodzinne imprezy okolicznościowe (grille, etc.;). Przy okazji ma wyjście aux więc można także zrobić dla znajomych seans na świeżym powietrzu (tj. kino pod chmurką ;). Ewentualnie Panasonic cobra (ale i tak gra gorzej od tego JVC).

Kolejną opcją jest Sony Xplode, np.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Znalazłem jeszcze Altec Lansing Mix Boombox iMT810, który też, tak jak JVC, ma dwa wejścia aux-in, więc zakładam, że można w jedno wpiąć mikrofon.

Czy dobrze rozumuje, że ten Altec i JVC będą miały podobną głośność, a Harman będzie mniej więcej dwa razy głośniejszy?

Dwa wejscia AUX nie oznaczaja ze mozesz podpiac bezposrednio mikrofon. Bedziesz potrzebowal jeszcze dodatkowy wzmacniacz mikrofonowy (dodatkowe zasilanie i komplikacja okablowania). W JVC masz od razu wbudowany wzmacniacz mikrofonowy z dodatkowa regulacja glosnosci tego wejscia. Mozesz miksowac od razu sygnal z mikrofonu z tym co odtwarzasz (mozesz cos zapowiedziec bez przerywania odtwarzania muzyki). W przypadku Altec mozesz sie tylko przelaczac pomiedzy dwoma wejsciami.

Harman niekoniecznie bedzie dwa razy glosniejszy. Maksymalny pobor pradu w nim wynosi 60W a w JVC 40W. Nie oznacza to jednak ze ten pierwszy bedzie o 50% glosniejszy. Podejrzewam ze roznica bedzie niewielka.

Znalazlem jeszcze tego Pioneera

Ukryta Zawartość

Tez ma wejscie na mikrofon. Jednak zasilanie zewnetrzne DC ma 18V, bedzie trudniej zrobic taka baterie niz 12V jak do JVC.

Jeszcze jedno, jak masz jakiegos znajomego, ktory buduje glosniki, to mozesz sobie zrobic cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A swoją drogą, może ktoś z szanownych forumowiczów miał do czynienia z podróbką JVC - w postaci AEG 4317 ?

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem jak to wypada w porównaniu z JVC (chodzi mi o to, czy także potrafi uczynić podobne trzęsienie ziemi, co jej niepozorny pierwowzór).

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Nie potrafi, produkuje duzo mniejszy dzwiek, choc w swojej cenie (na allegro ostatnio byly ok 160zl) bezkonkurencyjny. Generalnie jest sporo mniejszy od oryginalu, ma mniej funkcji i nie ma pilota : (

Dzięki za wszystkie rady! Skłaniam się ku JVC, ogarnę do tego ładowane baterie i pewnie będzie nieźle.

Jednak zanim to zrobię, zacząłem szukać jeszcze dalej i trafiłem na takie o to rzeczy:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

To już strefa na której kompletnie się nie znam, ale wygląda jakby miało wszystko czego potrzebuje i ładowane akumulatory i jakąś potężną moc (od 80W do 160W) i całkiem przystepną cenę, nawet w porównaniu z tym JVC.

Pytanie - gdzie jest haczyk? Czy to może spełnić moje oczekiwania i czemu takich przenośnych głośników nie polecacie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.