Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD160 - modyfikacje

tomasz_pianista

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu mam trochę czasu więc postanowiłem trochę pogrzebać w gramofonie. W planie na początek wymiana ramienia, później plinta zrobiona z wykorzystaniem oryginalnej, w powstałej komorze między starą i nową będzie ołówiany śrut. pomysł oczywiście z analogdept.

Jestem już po najtrudniejszym etapie - demontażu oryginalnego tp16, strasznie to było uciążliwe,zwłaszcza system od podnoszenia ramienia, teraz już będzie z górki:)

Udało mi się kupić dość tanio ramie Linn Basik, co prawda bez przeciwwagi kabla, ale to drugie już mam od kolegi Yula. Narazie postanowiłem nie grzebać w okablowaniu ramienia, będzie oryginalne.

Pierwsza kwestia - armboard:

-Czy drewno nadaje się do zrobienia armboard'u, czy lepiej się wykosztować i zamówić z tej strony -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Druga kwesia:

- Przeciwwaga do ramienia,ciężko o oryginalną, zastanawiam się gdzie można zrobić taką przeciwwage jak w ramionach Andrzeja analogowego...

Oprócz tych rzeczy postaram się coś zrobić z zawieszeniem, jakieś tweaki z innych stron.

Zastanawiam się jeszcze czy można jeszcze jakoś odsprzęglić silnik od obudowy, choć i tak był właściwie nie słyszalny po wytłumieniu (Bat73 pisał kiedyś o jakiejś tulei, ale za cholere nie wiem jak to może wyglądać), i czy np. wymiana oryginalnego kabla zasilającego ma jakikolwiek sens.

Będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, to moje pierwsze podejście do poważnych przeróbek w gramofonie:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/95239-thorens-td160-modyfikacje/

Tomaszu,

Priorytetem jest chyba ta oryginalna przeciwwaga, gdzieś/jakoś to trzeba zdobyć. Armboard próbowałbym zrobić sam - na Vinylengine jest dobre template (od razu z szablonem) do ramienia Basik, można za jego pomocą obliczyć wymiary i pozycję otworów. Popróbować, posłuchać, a gdy coś nie wyjdzie, to dopiero kupować za 30 funciaków. Materiały mogą być różne - drewno, ebonit, płytka z włókien węglowych; aluminium jest tylko jednym z nich. Kablowi zasilającemu daj spokój.

Pozdro,

Yul

Jak się trafi oryginalna przeciwwaga na ebayu to kupię, póki co nie ma. Pisałem też na adres który mi podałeś na PW i niestety też nie ma na stanie, tak więc narazie staram się zrobić coś prowizorycznie, ale tak, żeby spełniało swoje zadanie i nie odstraszało wyglądem. Wszystkie szablony do basika już mam od dawna, po prostu z armboardem, nawet drewnianym jest dużo roboty, z kolei 30funtów za kawałek metalu to sporo.

te telepiące się na miekkich sprężynach zawieszenia to moim zdaniem knot dla ubogich

zastanów się czy nie ma sensu, przy tak gruntownej modernizacji, przymierzyć się do przejścia na sztywne zawieszenie typu np. TH124

- znacznie lepszy bas i ogólna dynamika, pozostanie do wymiany mata - jak na np. z grubej 5mm 770 dkg "węglowej gumy" (kiedyś taki japoniec kosztował w RFN 500DM)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No cóż, narazie musze pozostać przy gramofonie dla ubogich, z resztą na tle mojego audio i tak się wyróżnia jakością. TD124 to inne pieniądze, z resztą nie wiem czy nie wolałbym garrarda 301/401, jeżeli już miałbym zmieniać. Widziałem też przerobione 160 na sztywne zawieszenie, ale nie chce tego robić, odpowiada mi zawieszenie.

Gruntowna modernizacja nie oznacza wysokich kosztów, za gramofon dałem 399zl, za ramie 394zl, kabel 50zl, wytłumienie 50 czy nawet mniej, więc całość nie przekroczyła jeszcze 1000zł. Plinta też wyjdzie dosyć tanio, zamówie tylko odpowiednio ścięte i wyfrezowane deski, sklejać będe sam.

Tomek, jestem ciekawy efektów. Jak wiesz 320 jest w drodze do mnie. Mówiąc szczerze, mimo dobrego stanu, nie podoba mi się (na zdjęciach), chciałbym mić coś o ładniejszym kolorze drewna. Więc opisuj tu ładnie co robisz :) ja się podłączam pod temat

Narazie zrobiłem prowizoryczny armboard, podczas wczorajszego nudnego meczu, strasznie dużo roboty z wymierzaniem, a potem się okazało że ortofona 2m red przez swoje spore gabaryty muszę zamontować na samym końcu headshella i overhang jest za duży o 3mm. Ale z ciekawości puściłem trochę płyt, gra lepiej, dokładniej, ciekawiej i nawet ze złą geomterią i pseudo-przeciwwagą nie pojawiają się niechciane rzeczy które występowały na tp16.

W 320 wystarczy zrobić nowy fornir, ostatnio jakoś podobają mi się jasne plinty - tu 318 z ebaya z nowym fornirem:

Ukryta Zawartość

Z wizualnych rzeczy możesz zacząć od wypolerowania krawędzi talerza - niestety aluminium się utlenia i matowieje. Ja co jakieś 3 miesiące przejeżdżam wiertarką z filcowym kółkiem i pastą polerską:)

Ukryta Zawartość

Nie szlifuj talerza tylko daj do malowania proszkowego. Należy tylko zwrócić uwagę na to by nie pomalowali wewnętrznej krawędzi, bo będą kłopoty z osadzeniem go na subplaterze.

To nie jest czyste alu tylko stop.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

a potem się okazało że ortofona 2m red przez swoje spore gabaryty muszę zamontować na samym końcu headshella i overhang jest za duży o 3mm.

U mnie było tak samo - Ortofon ma za dużą dupę! Nie słucham go na tym ramieniu. Zastanawiam się czy wymiana tych krótkich kabelków piny ramienia - wkładka, na takie z mniejszymi (krótszymi) konektorkami pozwoliłaby montować tego rodzaju wkładki.

Pozdro,

Yul

Vasa, - też tak mi się wydawało gdy przyszła moja Alexandria Oracle

ale oni tam sporo kombinowali żeby było niby twardo lecz nie do końca

suma sumarum sprzedałem go za szybko, nie przyszło mi wcześniej do głowy usunąć winowajcę - matę silikonową

standard, mądry po szkodzie ... a mogło być pięknie :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dowiedziałem się tutaj, na forum, że mojego TD320 zżerają korniki.

A teraz jeszcze, że to knot dla ubogich.

Nic, tylko się z mostu rzucić.

Może załóżmy dział "Analog dla ubogich" ?

thorogood, Tomek Pianista żartował z tymi kornikami. A w kwestii zawieszenia, to się nie wypowiadam, pewnie jak zwykle wszystko zależy od aplikacji i gustu. Ja przykładowo mam jeszcze nie urządzony pokój i spory pogłos. Drewniana podłoga fantastycznie odbiera drgania z powietrza i od pieszych, którzy śmią zakłócać mi odsłuch. Niewyobrażam sobie gramofonu bez solidnego zawieszenia w moim przypadku. Oczywiście zamierzam zamontować gramofon na ścianie nośnej i problem się rozwiąże, ale jeszcze niz nam układu mebli.

między innymi z tego powodu zrezygnowałem z takich rzeczy jak ad fontes idąc w kierunku czegoś jak td320 wiedząc, ze nie będzie działać jak mikrofon

To akurat nie ja zacząłem z kornikami:)

Czyli muszę poszukać nowej wkładki do ramienia, z resztą i tak już mocno zjechałem ortofona, a igła kosztuje tyle co nowa wkładka. Jaką wkładke warto zamontować do tego ramienia? Pre to będzie nuda Ahaji...Tak patrze po ofertach i straszna bida, wkadki MM ze szlifem eliptycznym po 500zł, nowe goldringi strasznie drogie. Miał ktoś styczność z ortofonem salsa(MC)? Może denon 110/160 do basika? Uf, sam nie wiem...

A ja go już tym na mszyce obsikałem :(

Na fotach niezbędnik thorensiarza :) A z mostu się nie rzucaj, bo chłop jesteś porządny i by szkoda było.

To akurat nie ja zacząłem z kornikami:)

Czyli muszę poszukać nowej wkładki do ramienia, z resztą i tak już mocno zjechałem ortofona, a igła kosztuje tyle co nowa wkładka. Jaką wkładke warto zamontować do tego ramienia? Pre to będzie nuda Ahaji...Tak patrze po ofertach i straszna bida, wkadki MM ze szlifem eliptycznym po 500zł, nowe goldringi strasznie drogie. Miał ktoś styczność z ortofonem salsa(MC)? Może denon 110/160 do basika? Uf, sam nie wiem...

Ja mam aktualnie założonego Goldringa 2200. Jest dobrze, ale jak obserwuję tę wkładkę, to dochodzę do wniosku, że chyba zawieszenie cantilevera jest jednak trochę za miękkie do Linn Basik. Po wakacjach zmienię na MM Clearaudio Aurum Classic i pewnie będzie lepiej.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

post-15186-0-67203400-1340603864_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wow! będe musiał sobie coś takiego sprawić do swojej 160tki he he

A propo modyfikacji, w sumie wiele to nie zrobiłem ale zamiast spodniej płyty pilsniowej dałem mdf 25mm pomalowany na czarno plus trzy solidne regulowane kolce, zmieniłem też mate, co do tej płyty to zrobiłem mały błąd w sztuce bo można było zrobić trzy otwory do regulacji zawieszenia.

Lian, u mnie półka zamocowana do śćiany zdaje egzamin, wcześniej gramofon stał na stoliku rtv i było to niedozniesienia

nawet jak mocniej troche zamknełem szuflade to już igła skakała,teraz problem sie skończył.

• 2 tygodnie później...

W końcu mam porządny armboard z drewna z odpowiednią geometrią, ale i tak zamówiłem aluminowy - drewno ma za małą sztywność i ramie jakoś niepewnie siedzi, wydaje mi się, że jest za mała sztywność, chociaż gra przyzwoicie.

Udało mi się też zamontować 2m red na Basiku, aczkolwiek hmm..musiałem zmniejszyć dupke wkładki, prawą część, żeby dało się dobrze skalibrować. Pewnie można by kombinować ze zmniejszonymi pinami,jak proponował Yul, ale nie wiem czy wtedy i tak nie było by za mało miejsca. Z resztą wkładka ma prawie 2 lata, a jak wiadomo igła to 90% ceny wkładki. Po za tym nie widać, że coś było zmieniane,lekko zeszlifowałem tylnią prawą część.

Jeszcze mam pare pytań - po ustawieniu antiskatingu na 1,5 ramie (w pozycji nad płytą) się cofa - można temu jakoś zaradzić? Może winda jest zbyt "gładka"?

Drugie pytanie: czy to się nadaje pod gramofon? Kabel sygnałowy mam puszczony tak jak było, czyli przez dolną płytę, przez to że kabel jest grubszy, stopki muszą być wyższe niż oryginalne...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie mam pytanko

w swojej 160tce już raczej nic nie będe zmieniał, myślałem natomiast nad innym modelem thorensa 160 z sme 3009

jednak gdzieś tu na forum obiło sie o uszy na temat mocowania tego ramienia, że armboard ma być ustawiony w strone szpindla nie zaś równolegle do talerza.

Czy jest to tak aż istotne i czy ktoś mugłby mi powiedzieć o co w tym chodzi?

Zamierzam włożyć w następny gramofon troche pracy włącznie ze zmianą skrzynki ( z zawodu jestem stolarzem więc sobie poradze :) ) i tu odnośnie nowej obudowy mam pytanie, bo chce wyfrezować w niej ząbek 4mm z czterech stron by można było to nakryć pokrywą z pleksy, właśnie, nie wiecie może gdzie można taką zamuwić, zlecić komuś?

Pozdrawiam Tomasz

Proponujesz poszukać w lokalnej agencji reklamowej :) Ja gdy potrzebowałem konkretny wymiar do zrobiła mi właśnie tego typu firma tyle że z przesyłką wyniosło mnie to około 120zł za klosz na yaqina mc10 i grubości około 5mm

pozdrawiam

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Raczej plexa, pod konkretny wymiar, konkretnej grubośći

na dzień dzisiejszy wymiarów nie znam, bo jeszcze nie wiem jakiej grubośći będzie owa skrzynka

Tu masz łódzką firmę:

Ukryta Zawartość

która zrobi pokrywę z przezroczystego czy jakiegoś innego akrylu.

Pozdro,

Yul

P.S. Zamawiając coś z akrylu należy brać pod uwagę, że cienkie jego płaty są dość giętkie. Dlatego należy skonsultować wpierw jaka powinna być grubość użytej płyty, bo jak będzie zbyt cienka, to może brzydko zapadać się pośrodku pokrywy. Nie wolno zatem skusić się na cienki akryl, który jest, i owszem, tańszy.

Jeszcze mam pare pytań - po ustawieniu antiskatingu na 1,5 ramie (w pozycji nad płytą) się cofa - można temu jakoś zaradzić? Może winda jest zbyt "gładka"?

Hmm, dziwny efekt. U mnie nawet jak nastawię sprężynę antyskatingu na 3, czyli na maksimum, to ramię nie ucieka. I to też przy nacisku 1,5 g. Albo coś jest z naciskiem (jest za mały) albo masz zabrudzoną podpórkę windy ramienia lub/i belkę ramienia od spodu. Spróbuj oczyścić podpórkę za pomocą gąbki Jana Niezbędnego, a belkę od spodu odtłuść za pomocą alkoholu. Tak wogóle to uważam, że tam anyskating rzędu 0,75 jest już wystarczający.

Pomysł ze szlifowaniem raszplą wkładki jest moim zdaniem...hmmm...też dziwny. Jak kupisz nową wkładkę z szerokim body to też zamierzasz ją piłować?

Nóżek z linku nie znam, nie wiem nawet z czego to jest wykonane. Ale pomysł z ich zastosowaniem może być dobry. Są niskie, nie podniosą zatem zbyt wysoko środka ciężkości całego gramofonu. Najtaniej będzie jednak postawić gramofon na 4 podkładkach (byleby równych), na przykład wyciętych z korkowej podstawki pod filiżankę. Zapewni to odpowiedni prześwit i kabel zmieści się pod gramofonem.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Pod śruby mocujące podstawę ramienia do armbordu warto dac małe podkładki gumowe/oringi. Znakomicie to działa. Tylko, że wtedy nie dokręca się tego mocno. Tak jak w SME3009.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Panowie mam pytanko

w swojej 160tce już raczej nic nie będe zmieniał, myślałem natomiast nad innym modelem thorensa 160 z sme 3009

jednak gdzieś tu na forum obiło sie o uszy na temat mocowania tego ramienia, że armboard ma być ustawiony w strone szpindla nie zaś równolegle do talerza.

Czy jest to tak aż istotne i czy ktoś mugłby mi powiedzieć o co w tym chodzi?

Zamierzam włożyć w następny gramofon troche pracy włącznie ze zmianą skrzynki ( z zawodu jestem stolarzem więc sobie poradze :) ) i tu odnośnie nowej obudowy mam pytanie, bo chce wyfrezować w niej ząbek 4mm z czterech stron by można było to nakryć pokrywą z pleksy, właśnie, nie wiecie może gdzie można taką zamuwić, zlecić komuś?

Pozdrawiam Tomasz

Nie jestem pewien co znaczy równolegle do talerza, ale domyślam się że chodzi o mocowanie armboardu SME podobnie jak armboardu oryginalnego.

SME poleca montowanie ramienia tak aby przesuwało się ono w armboardzie po linii łączącej oś obrotu ramienia z osią obrotu talerza. Wtedy regulacja przesięgu ma największy zakres. Jeśli skręcasz długą oś armboardu względem tej linii zakres regulacji przesięgu maleje ale dalej jest możliwy. Istnieje graniczny kąt między tymi liniami (nie jestem pewien ale zdaje się że 70 stopni) okreś.lany przez producenta.

Zamocowanie Armboardu w TD 160 typowo wykonuje się tak jak oryginalnego - kąt mieści się w założonych granicach. Widziałem jednak armboard SME do Thorensa z osią lekko skręconą w kierunku osi ramię szpindel.

Problemem są tu "bebechy" SME które muszą wejść w wycięcie subchassis

Podsumowując armboard SME można zamontować w TD 160 na typowej przejściówcerónoległej do krótszego boku gramofonu. Działa.

bat73 dobrze gada.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by armboard ramienia SME zamontowac "prosto".

Bez problemu miescimy w rzeczonych w poscie powyzej 70 stopniach.

Ponizej wycinek instrukcji SME 3009

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.