Skocz do zawartości
IGNORED

Napęd do wkładki Denon DL-110

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Szanowni Miłośnicy Analogu, mam do Was pytanie. Otóż chcę skompletować ojcu system gramofonowy. Wkładka to Denon DL-110. Chciałbym zapytać o optymalny napęd do niej? Belt drive czy direct drive - obojętne. Najważniejszy jest dźwięk. Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Może do wkładki Denona...gramofon Denona? Jest taki na allegro - DP-30L. Wprawdzie audiofilski specjalnie nie jest, ale chyba nie ma takiego założenia, że ma koniecznie być. Należy tylko dobrze sprawdzić automatykę ramienia żeby nie wyprawiała jakiś cudów. A wkładkę Ortofona od kompletu sprzedasz miłośnikom gramofonów Andrzeja Analogowego.

Pozdro,

Yul

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Od dziwnej strony zaczynasz, wiesz, łatwiej zmienić wkładke niż gramofon. Chyba, że masz już dl110. No i do jakiej ceny gramofon i czy masz przedwzmacniacz.

Dałem ojcu w prezencie. Teraz chcę kupić napęd z odpowiednim ramieniem. Nie ustalam granic cenowych ale powiedzmy 1000 PLN z drugiej ręki.

Może do wkładki Denona...gramofon Denona? Jest taki na allegro - DP-30L. Wprawdzie audiofilski specjalnie nie jest, ale chyba nie ma takiego założenia, że ma koniecznie być. Należy tylko dobrze sprawdzić automatykę ramienia żeby nie wyprawiała jakiś cudów. A wkładkę Ortofona od kompletu sprzedasz miłośnikom gramofonów Andrzeja Analogowego.

Pozdro,

Yul

Dla mnie liczy się dźwięk a nie "audiofilskość".

Do wkładki dobiera się ramię. Napędu do wkładki dobierać nie trzeba.

Najlepiej ramię z odpowiednim napędem na którym można je zainstalować;-)

Discomaniac: Wkładka Denon DL-110 wprost doskonale zgrywa się z ramieniem Rega RB-300. Kup gramofon Rega Planar 3, P3, P3-24 lub RP3 i będzie świetnie. Używany Planar to wydatek ok. 150 funtów, w kraju ok. 1000-1200 zł. Choć ramię to nie posiada regulacji VTA, wg mnie regulacja VTA przy Denonie na Redze jest zbędna.

Mam tę wkładkę od roku, intensywnie jej używam. Kupilem ostatnio Benz Micro Ace, ale mam za słabe phono stage i póki nie kupię lepszego, Denon gra zdecydowanie atrakcyjniej. Nie wymaga MC, pójdzie na MM, choć na MC gra jakby z większymi jajami :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Otóż chcę skompletować ojcu system gramofonowy.

W jakim wieku i kondycji jest szanowny tata? Bo wydaje mi się, iż to może zaważyć na wyborze (manual czy automat) a nie wkładka.

Dałem ojcu w prezencie. Teraz chcę kupić napęd z odpowiednim ramieniem. Nie ustalam granic cenowych ale powiedzmy 1000 PLN z drugiej ręki.

Ale skoro wkładka już jest to bezpiecznym zakupem dla taty i mniej więcej w zakładanym budżecie będzie Denon 45F (są obecnie dwie sztuki na Alle).

Przerobiłem sporo tych starszych Denonów i na żadnym się nie zawiodłem a jestem wobec analogu dość wymagający.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W jakim wieku i kondycji jest szanowny tata? Bo wydaje mi się, iż to może zaważyć na wyborze (manual czy automat) a nie wkładka.

Ale skoro wkładka już jest to bezpiecznym zakupem dla taty i mniej więcej w zakładanym budżecie będzie Denon 45F (są obecnie dwie sztuki na Alle).

Przerobiłem sporo tych starszych Denonów i na żadnym się nie zawiodłem a jestem wobec analogu dość wymagający.

Tata zbliża się do 70-tki ale słuch ma całkiem dobry jak na swój wiek no i wiele lat zajmował się muzyką. Nagrywał między innymi dla lubelskiej rozgłośni PR. Można go znaleźć w sieci jak ze swoim zespołem uczestniczy w koncertach. Tantiemy wpływały jeszcze do końca lat 70-tych.

To Denon czy Rega?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To Denon czy Rega?

Denon się bardzo dobrze zgra z posiadaną przez Ciebie wkładką i będzie praktyczniejszy (bezobsługowy) dla ojca.

Tylko przed zakupem trzeba porządnie sprawdzić jego stan techniczny (automatyka ramienia).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Denon się bardzo dobrze zgra z posiadaną przez Ciebie wkładką i będzie praktyczniejszy (bezobsługowy) dla ojca.

Tylko przed zakupem trzeba porządnie sprawdzić jego stan techniczny (automatyka ramienia).

A który napęd + ramię da lepszy dźwięk?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie miałem Regi i nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Rega zapewne będzie obciążona mniejszym ryzykiem uszkodzenia, Denon jest bardziej skomplikowany ze względu na automatykę ale jest dużo łatwiejszy w obsłudze (zwłaszcza dla starszego pana).

Sam napęd będzie pełnił drugorzędną rolę. Gra głównie wkładka, pre i wszystko co dalej. Sam transport z tego przedziału to (może?) 10% sukcesu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie miałem Regi i nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Rega zapewne będzie obciążona mniejszym ryzykiem uszkodzenia, Denon jest bardziej skomplikowany ze względu na automatykę ale jest dużo łatwiejszy w obsłudze (zwłaszcza dla starszego pana).

Sam napęd będzie pełnił drugorzędną rolę. Gra głównie wkładka, pre i wszystko co dalej. Sam transport z tego przedziału to (może?) 10% sukcesu.

To inaczej zapytam: ile muszę dołożyć żeby jakość dźwięku znacznie wzrosła? Zakładając tą samą wkładkę: DL-110.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

disco, za stary jesteś na takie pytania :)

Sam wiesz, że w tym sporcie nie ma granic :)

Zarówno Rega jak i Denon (Rega bardziej dla purystów a Denon dla wygodnickich) zagra na przyzwoitym poziomie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disco, za stary jesteś na takie pytania :)

Sam wiesz, że w tym sporcie nie ma granic :)

Przecież nie mam ambicji na sprzęt klasy Kuzmy i Transrotora ale jak za powiedzmy 2x tyle da się lepiej to czemu nie? Wkładka może zostać wymieniona z czasem.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A co z preampem? Jaki będzie?

Pamiętaj, że za ok 2,5k możesz zamówić kredens od Andrzeja Analogowego (chyba już nawet z wkładką na pokładzie) i tu zaczyna się zabawa w prawdziwy analog. A w tej cenie próżno szukać czegokolwiek co mogłoby zbliżyć się do jego konstrukcji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

O widzisz, tak do mnie mów;-) Pomyślę już niedługo jak będę składał swój system.

Właśnie miałem pytać o pre. Ile warto wydać żeby to naprawdę zagrało?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Do niewymagających wkładek (jak chociażby przedmiotowa 110'ka) CA640P będzie OK.

Będzie Pan zadowolony :)

Można też zapolować w podobnej kwocie na CS Blue, może trafić się z S/H pre Ahaji...

Jaka jest jego cena?

Nie pamiętam dokładnie ceny obecnej wersji, ale chyba ok. 600zł za kit. Musiałbyś wejść do wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do "drugiej ręki" - nie wiem. W każdym razie jest zdecydowanie wart swojej ceny - moim zdaniem. CS Blue nie zrobił na mnie żadnego wrażenia, ale to być może kwestia gustu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.