Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny komputer

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli mialbym tak kombinowac z obudowa to wolalbym kupic troche wieksza i wszystko ladnie upchnac:)

Sprawdzilem temperature procesora programem OCCT. Procesor pasywnie chlodzony Zalmanem bez zadnych wiatrakow. Temp. spoczynku 42-43 stopnie, po 20 minutach testowania na rdzeniu przekroczyla 85 stopni i program zakonczyl robote.

Prowokujesz pytanie ... w sumie dwa: "Jaki procesor?" i " jaki zalman?" - mało komu chce się czytać cały wątek by doszukać się o jakim modelu mowa, a to bardzo istotne.

Temperatura procesora to akurat najmniejszy problem jeśli chodzi o trwałość procesora. Natomiast wysokie temperatury paskudnie znoszą kondensatory umieszczone na płycie głównej, grafice, itd. Najbliżej procesora co prawda są instalowane kondensatory polimerowe, ale w pozostałych miejscach są już elektrolityczne, a one tracą parametry przy wyższej temperaturze.

Dlatego też w obudowie musi być lekki ruch powietrza, nie ze względu na odbieranie ciepła od radiatorów, ale ze względu na chłodzenie elektroniki i odprowadzanie ciepła poza obudowę. Przecież jeden czy dwa wentylatory podłączone pod potencjometry są praktycznie niesłyszalne. Warunkiem jest dobór wentylatorów, które startują np. przy 7V i nie terkoczą przy niskich prędkościach obrotowych.

Piszecie o napięciu - nic mi to osobiście nie mówi ;) Piszcie lepiej jaki macie nastawiony RPM i średnicę danego modelu. Ja mam np. ustawiony wentylator 120mm poniżej 700 RPM na CPU i HGW jakie to jest napięcie :)

Wielki radiator w komputerze to zwykle za mało do chłodzenia konwekcyjnego.

Zależy jaki radiator, na jakim CPU w jakiej obudowie.

W obudowie w której panuje temperatura bliska pokojowej, żadne tam kondensatory nie muszą był chłodzone przeciągami, ani tym bardziej te od faz zasilana, grzane wiatrakiem od procesora.

Dlatego pasywne chłodzenie układów procesorów i grafiki jest bardzo dobre bo odbiera ciepło i daje je na zewn nie zieje gorącem po wnętrznościach obudowy. Mostek południowy też można dać lepszy radiator akcesoryjny i się nie martwić o przegrzanie czy prace na wysokiej temperaturze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wspominalem juz, ze mam procesor Intela i3 2120 o TDP 65W. Chlodzenie to Zalman CNSP Flex, obecnie bez zadnego wentylatora.

Ukryta Zawartość

Wszystko to mam zamontowane w duzej obudowie Lancool K58 bez bocznych paneli jesli mam byc juz bardzo precyzyjny. Zainstalowalem Core Temp, ktory monitoruje termperature procesora i na takim pasywnym systemie dzis robilem rzeczy, ktore beda robione na co dzien - internet, yotube, filmy HD, muzyka, kilka aplikacji wlaczonych naraz itp.

I tak procesor na calym pasywnym systemie pokazuje w idle 41 stopni, a maksymalana temperatura jaka osiagnal to 59 stopni.

Oczywiscie chlodzenie obecnie nie ma prawa bytu - kupilem juz plyte miniITX i bede chcial calosc upchac do takiej obudowy:

Ukryta Zawartość

Dlatego szukam chetnych na wspolny zakup od dostawcy z UK.

Ukryta Zawartość

Naprawde bardzo przyjemne obudowy w niezlej cenie, biorac pod uwage, ze maja JUZ wbudowane zasilacze pasywne. W2 czy3 osoby koszty przesylki staja sie znacznie bardziej zjadliwe, a odpada problem z clem i VATem.

Docelowo chcialbym na CPU dac cos pokroju Scythe Kozuti, ale wywalic oryginalny 80mm wentylator i na gore dac wolnoobrotowy 120mm Noiseblocker. On jest naprawde praktycznie bezglosny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Ja bym się pisał na jakąś bude, daj znać co Ci wpadło w oko, może u i ja u tego samego sprzedawcy coś znajdę.

Mnie głównie interesuje dość droga obudowa Streacom FC5 fanless, ale też w belgi czy holandi są firmy które wysyłają do PL i jest deko taniej.

np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Streacom jest tanio w niemieckich sklepach caseking i solo entertainment. Ja myslalem o FC8 Fanless za 120 euro, bez dopisku EVO. A rozni sie ponoc lepiej dopieszczonym aluminium i USB 3.0 na froncie - nie widze sensu przeplacac majac USB 3.0 na plycie. Niemniej wychodzi to drozej, bo trzeba dokupic zasilacz. Z drugiej strony odpada zakup chlodzenia CPU.

BTW co myslicie o zasilaczach dedykowanych do ITX - Seasonic, Be Quiet 300W? Sa one nieslyszalne czy trzebaby kombinowac? Moze jednak nie warto sie w to pchac i kupic pasywny zasilacz, ale to wyjdzie drozej. Be Quiet kosztuje jakies 180zl.

Zainstalowalem na chlodzenie Zalmana Flex 1 wentylator 120mm Noiseblocker PL1 900 obr. na 12V. Jesli ktos go uslyszy to gratuluje uszu. Wystarczyl tylko taki jeden wolnoobrotowy, nieslyszalny wentylator, zeby temperatura CPU spadla o 20 stopni w idle i pod obciazeniem (odpowiednio z 45/60 na 27/42).

Niestety obudowy Streacom czy te od angielskiego dostawcy praktycznie uniemozliwiaja zastosowanie chlodzenia CPU powyzej 50mm, a tym samym ultracichego konwencjonalnego. Sa co prawda takie radiatory jak Scythe Kozuti z ukrytym wentylatorem, ale mysle, ze on juz bedzie slyszalny dosyc mocno.

Zastanawiam sie wiec nad obudowami Lian Li:

Ukryta Zawartość

Tutaj jest pokazany przykladowy montaz elementow w tej obudowie:

Mozna uzyc odpowiedniego chlodzenia nawet z zamontowanym dyskiem optycznym do 66mm, a tu juz wybor bardzo cichych urzadzen jest spory. trzeba tylko wiedziec co kupic Tylko ciagle pozostaje kwestia glosnosci tych zasilaczy w zestawie. Ktos testowal je? jak wypadaja pod tym wzgledem, bo z racji mniejszych gabarytow rowniez sa zastosowane mniejsze wiatraczki, ktore moga halasowac dosyc mocno.

Pozostaje oczywiscie opcja pasywnego chlodzenia z obudowa Streacom FC8, ale koszt zabawy wyjdzie z 400zl wiecej.

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze cięższe i wydajniejsze chłodzenie od Scythe o nazwie Shuriken. Ale też deko droższe.

Obniżenie o 10 stopni temperatury pracy osiągnąłem ostatnio zmieniając procesor z serii Sandy Bridge na Ivi Bridge. Mimo większej wydajności ma mniejszą temp i ciagnie mniej z gniazda prądu.

Ukryta Zawartość

to jest też genialna jak dla mnie obudowa, bo ja mam swoją faze na karty na PCI/PCIe

Ukryta Zawartość

ta też nie tuzinkowa. Obie sa na ebaju uk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe, ale ja osobioscie preferuje obudowy w calosci aluminiowe i jak najmniejsze, co nie oznacza, ze nie moga byc nieco wyzsze. Tutaj juz zdecydowanie bardziej przypada mi do gustu Streacom. Lian Li i obudowy Viako z kolei oprocz korzystnej ceny maja juz wbudowane zasilacze co finalnie wplywa na znacznie lepszy stosunek cena/jakosc. A i sa wsrod nich takie z miejscem na karte graficzna.

Dla mnie osobiscie to zbytek laski - mialem ponad rok czasu HD6850 w duzym komputerze, a uzylem jej moze 3 razy poza poczatkowym okresem gdy ja zakupilem.

Lian Li mozna kupic w starszej wersji z mniejszym zasilaczem w ciekawym kolorze:

Ukryta Zawartość

Slot na PCI mozna znalezc w innych, kompaktowych modelach tego producenta:

Ukryta Zawartość

A to sa naprawde male popizdowki:

A jesli ktos jest znudzony tradycyjnym wygladem skrzynek...

Ukryta Zawartość

Juz znalazlem, ze w budach Lian Li siedzi Fortron 300W. Dokladna analiza zasilacza jest tutaj:

Ukryta Zawartość

U nas ten zasilacz kosztuje od 150zl wzwyz tak wiec zakup w pelni aluminiowej obudowy Lian Li wraz z nim staje sie bardzo oplacalny.

BTW ciekawe co mozna w tym zasilaczu poprawic:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety obudowy Streacom czy te od angielskiego dostawcy praktycznie uniemozliwiaja zastosowanie chlodzenia CPU powyzej 50mm

Streacom odprowadzają ciepło CPU ciepłowodami na zewn. obudowy, więc nie montuje się tam nic tak wysokiego jak 50mm, nie wspominając o przekraczaniu tej granicy.

A to że ceny mają kosmiczne (wątły 120-150W zasilacz za dodatkowe 400 zł do budy za 1300zł, do której bieda zamontować dodatkową kartę, a zalecane max TDP CPU to 65W, bo przy 95W trzeba mieć odpowiednie warunki pogodowe, ... który jeszcze ma się walać na zewnątrz) to inna sprawa. Gdyby mieli te obudowy w cenie 1300zł (tyle kosztują) ale razem z zasilaczem wbudowanym do środka o mocy 200W to można by się zastanowić ... a tak, to niech sobie wsadzą.

Ja mowilem o obudowach tgego producenta bez dedykowanego chlodzenia, ktore mozna juz kupic za ok. 350zl. No, ale wtedy jest wlasnie problem wysokosci coolera CPU. W Lian Li takiego problemu nie bedzie.

Natomiast najtansza buda Streacom z pasywnym chlodzeniem CPU kosztuje ok. 650-700zl.

Postęp w architekturze procesorów jest nieubłagany i przy ostatniej technologii 22nm procesorów można tam nawet wsadzić i7 intela z TDP 77 Wat.

Pytanie tylko - po co

Temperatura procesora chłodzonego pasywnie za pomocą heatpipes w takiej obudowe, podczas normalnego użytkowania dla jakiego takie obudowy są dedykowane bedzie 5~10 stopni wyższa od temperatury otoczenia poza obudową.

Nie oczekujmy od Ferrari żeby było wygodne i miało duży bagażnik.

To nie są obudowy skierowane stricte dla graczy i overclockerów.

Ceny są jakie są i dżentelmeni o pieniądzach nie dyskutują :)

Obudowy Streacom to towar jak każdy inny, warty tyle ile jest gotowy za niego zapłacić klient.

Dla jednego to tylko a dla drugiego aż tyle.

Jak chcemy mieć coś ładnego na półce to tak to własnie wygląda :)

Koszerny HDPC (bez HDD i innych silników siejących zakłóceniami do faz zasilania kart na PCI-PCIe czy do sekcji USB)

Temp. spoczynku 42-43 stopnie, po 20 minutach testowania na rdzeniu przekroczyla 85 stopni

temperatura CPU spadla o 20 stopni w idle i pod obciazeniem (odpowiednio z 45/60 na 27/42).

Najpierw piszesz że na pasywie w stresie miałeś 85 st. (kosmos moim zdaniem, biorąc pod uwagę że to i3 i spory radiator), a teraz piszesz że 60 stopni (no ... to już jest OK). To w końcu jak? ;)

Przed chwilą stałem się, drogą zakupów na Ebay UK, przyszłym użytkownikiem takiej o to obudowy :)

m368.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zainstalowalem na chlodzenie Zalmana Flex 1 wentylator 120mm Noiseblocker PL1 900 obr. na 12V. Jesli ktos go uslyszy to gratuluje uszu.

Ja mam 3 wentylatory po ~650-800 RPM i da się je usłyszeć (cichy szum, słyszalny z niewielkiej odległości, chyba przy otwartej obudowie sprawdzałem). Zobaczymy czy nie zaczniesz słyszeć tego wentyla po roku, bo moje już mają trochę lat.

CPU osiagnal temperature ponad 80 stopni pod obciazeniem w programie OCCT, ktory pracowal ponad 15 minut na wlaczonych wszystkich mozliwych opcjach obciazajacych jak najbardziej procesor. Wiemy jednak, ze tak obciazony w normalnym srodowisku nigdy nie bedzie, szczegolnie, ze ja nie mam zamiaru na tym komputerze grac w wymagajace tytuly, a prawdopodobnie w ogole nie mam zamiaru grac.

Test na pasywnym chlodzeniu gdzie uzyskalem max 60 stopni to operacje, ktore beda RZECZYWISCIE wykonywane przez CPU w moim systemie. Sciagnalem sobie nawet Jplay, ktory gral w tle. Dodatkowo przegladalem net, wlaczylem film, otwieralem foldery itp. No i taka temperatura wyszla po monitorowaniu kilkugodzinnym.

Jakie masz te wentyle? Ja mam Noiseblockery ze 2-3 lata jak nie wiecej, a cisza absolutna, przynajmniej z tym majacym 900obr. Mam jeszcze jednego na 1200 obr. Kultura pracy fantastyczna. Przykladalem nawet ucho do obudowy, a normalnie komputer bedzie ze 2 metry ode mnie.

Dodam jeszcze, ze obecny zasilacz, ktory jest overkillem, Seasonic X650 pracuje w trybie polpasywnym. W obecnej konfiguracji wentylator nawet sie nie zalacza wiec jest absolutna cisza. Niestety z racji gabarytow i duzej mocy bede chcial go zmienic.

Jakie masz te wentyle?

Jakieś Arctic Cooling 12L 1000 RPM (ustawione na wspomniane niższe prędkości). Samego wentylatora nie słychać przy tych kilkuset RPM ... ale powietrze uderzające w radiator. Inna sprawa jeśli wentylator ma takie nachylenie łopatek że ma niski przepływ, to może być niesłyszalnie przy tych 900 RPM-1300RPM (oczywiście w ten czas porównanie bez sensu ... chyba że ja skręcę swojego do identycznego przepływu). Ten Accelero 12L @800 RPM nieźle mocno dmucha. Kolejna sprawa ja słuchałem 3 wentylatorów na raz ... jednego pewnie, pomimo strumienia powietrza uderzającego w finy Fortis możliwe że bym nie usłyszał.

ps.

Ukryta Zawartość

Widzę że ten NoiseBlocker ma nawet większy przepływ przy 900 RPM od tego mojego 1000 RPM - może kiedyś kupię to sprawdzę jak daje radę. Teraz i tak muszę wyciszyć zasilacz (myślę o pasywnym) i wywalić talerzowy HDD (wymiana na SSD) - bo to generuje mi słyszalny szum ... gdzieś z 1 metra da się usłyszeć). Jak to wyciszę, to pomyślę o wentylach.

Ukryta Zawartość

Noiseblockery to pewniaki. Mozna zrobic bezglosny komputer z wentylatorem. Predzej uslysze "cwierkanie" elektroniki niz szum wentylatora.

Przed zakupem obudowy z wiekszym zasilaczem powstrzymuje mnie tylko watpliwosc generowania szumu przez wentylator zasilki. Jedyna alternatywa to kupno pasywnego zasilacza typu PicoPSU jesli myslimy o rozmiarach pasujacych do mniejszych budek. Pelnowymiarowe Seasonici fanless nie wchodza w gre. Jedna z opcji to wymiana wentylatora w takim kupnym zasilaczu na cos cichego hehe.

Mozna kupic cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ewentualnie PicoPSU z zewnetrznym zasilaczem z USA, bo fajna cena:

Ukryta Zawartość

Tylko co jak ja sobie upatrzylem Lian Li, ktora ma juz zasilacz i duza dziure z tylu na niego? Trzebaby robic prowizorke. Kupujac zas pasywna bude Streacom wyjdzie to razem z 900zl. Tak zle tak niedobrze:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za dawnych czasów popełniłem taki oto artykuł o kilku wentylatorach 120 mm. Największy nacisk położyłem na cichą pracę, kulturę pracy i wydajność. Nie jest regułą, że to co droższe jest lepsze od tańszego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam tez ta stronke:

Ukryta Zawartość

Komputer naprawde nie musi byc calkowicie pasywny, zeby byl nieslyszalny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo podoba mi się pomysł na taki komputer. Jestem zmuszony ulec presji ze strony mojej ukochanej i pozbyć się komputera w dużej obudowie. W tym pokoju jest miejsce co najwyżej na takie maleństwo jak z linka.

Ale nasunęło mi się pytanie - gdzie jest miejsce na dane? Dysk SSD jaki by nie był nie pomieści mojej dyskografii. Nie widzę miejsca na chociażby 2,5" HDD. Udostępnianie danych przez LAN się kłania? Jak na moje potrzeby jest to bardzo pozbawione sensu.

Ukryta Zawartość

Bardzo podoba mi się pomysł na taki komputer. Jestem zmuszony ulec presji ze strony mojej ukochanej i pozbyć się komputera w dużej obudowie. W tym pokoju jest miejsce co najwyżej na takie maleństwo jak z linka.

Ale nasunęło mi się pytanie - gdzie jest miejsce na dane? Dysk SSD jaki by nie był nie pomieści mojej dyskografii. Nie widzę miejsca na chociażby 2,5" HDD. Udostępnianie danych przez LAN się kłania? Jak na moje potrzeby jest to bardzo pozbawione sensu.

Zgodnie z przyjętymi przez Chrisa zasadami CAPSv3 (oraz v1 i v2) nie zawierają dysków obrotowych. Poza tym płyta główna Intel DN280MT nie posiada portu USB 3.0:

"This motherboard features both standard and high current USB 2.0 ports. Lack of built-in USB 3.0 ports may be disappointing to some, but I don't think it's a showstopper. When connecting a USB DAC to the Lagoon server readers should avoid using USB hard drives due to how the USB protocol operates. This issue may be alleviated some by separating the PCIe SOtM USB 3.0 card and built-in USB 2.0 bus lanes and controllers but that doesn't change the USB protocol. USB relies on a host processor to manage the low level protocol. This can load the host CPU with interrupts and buffer copies."

Również z moich obserwacji potwierdza się, że jeśli mamy włączony DAC USB to lepiej już nie podłączać innych urządzeń USB do komputera.

Tak więc jedynym sposobem (zgodnym z założeniami CAPSv3) jest serwer NAS i udostępnianie danych przez sieć LAN.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

twierdza, ze tak ;]

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Wzialem 2, ktora jest nizsza o 6mm i bardziej wydajna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.