Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny komputer

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo cichymi komputerami sa Maki Mini

Jak się u nas w pracy posypał w takim dysk, to trzeba było pół komputera rozkręcić aby go wyjąć. W tym niektóre elementy były przyklejone. Nie polecam. W zasadzie to taki laptop tylko droższy, bez ekranu i z kiepskim systemem.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Co do "kiepskości" systemu Mac OS, szczególnie Lion, to pozwolę sobie być odmiennego zdania. A już na pewno w odniesieniu do zastosowań, które nas interesują, czyli audio. Jak dla mnie to system ten, akurat łączy zalety i możliwości linuxa, pod kątem audio, z prostota obsługi Windowsa. Jeśli uważasz, że to kiepski system, to podłącz do niego interfejs audio z obsługą UAC2 i podłącz ten sam interfejs do systemu Windows, bez instalacji dodatkowych sterowników. To się kurcze z deka zdziwisz..... jaki to "kiepski" system jest. Albo jak wyślesz muzykę protokołem Airplay, do dowolnego kompatybilnego urządzenia, z cyfrowym, czy też analogowym, wyjściem audio. Spróbuj tego samego w Windowsach ;-). Prześlij to takim samym sprytnym, bezstratnym, asynchronicznym i z dużą nadmiarowością i buforowaniem, protokołem w Windows.

Jak się u nas w pracy posypał w takim dysk, to trzeba było pół komputera rozkręcić aby go wyjąć. W tym niektóre elementy były przyklejone. Nie polecam. W zasadzie to taki laptop tylko droższy, bez ekranu i z kiepskim systemem.

Z serwisem tego komputera nie jest tak zle, ja w swoim dolozylem drugi dysk twardy i rozszerzylem pamiec. Nic nie jest w nim klejone, jedynie co to otwarcie obudowy wymaga specajnego narzedzia (szpachelki do gipsu). W czasie typowej pracy pobiera okolo 15-20W, przy ogladaniu 1080p pobiera okolo 30W. Stojac na biurku okolo 1 metra od glowy jest nieslyszalny, trzeba przylozyc ucho do otworow wentylacyjnych aby uslyszec szum wiatraka. Co do systemu, to moj ma juz prawie 3 lata (bez 3 miesiecy) i dziala tak samo szybko jak nowy, czesto nie jest restartowany przez kilka tygodni, nie mialem zadnych problemow z virusami. Bardzo polecam ten komputer, szczegolnie ze skladak o podobnych parametrach z Windowsem wcale nie wychodzi taniej.

Mój przepis na bezgłośny komputer:

Obudowa: Steacom FC10 z firmowym zasilaczem 250W (obudowa z ciepłowodami, pasywnie chłodząca CPU do TDP 95W)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Procesor: AMD A10 5700 (wydajniejsza grafika zintegrowana niż w najszybszych Intelach z Ivy Bridge włącznie, TDP tylko 65W)

Płyta główna:

Asus F2A85-V PRO A85X s.FM2

RAM: dwa zestawy Kingston HyperX 2x4GB DDR3-2400 (16 GB w czterech kostkach - pamięć tak szybka by integra z CPU działała w pełni swoich możliwości)

Karta graficzna SAPPHIRE AMD Radeon HD7750 1024MB DDR5/128bit chłodzenie pasywne, TDP 55W, jeśli karta będzie się przegrzewać, to wymiana chłodzenia na Accelero S1.

Dysk twardy oczywiście SSD o pojemności od 256 GB (~700zł) do ~500 GB (1300zł kingston).

Komputer który podałem jest w pełni pasywny, wydajny w grach (podwójna karta graficzna, czyli ta z CPU+zwykła).

Ukryta Zawartość

Nie doczytałem twojego posta, nie chcesz na procu montować wiatraka. Desktopowie intele mają chyba 74 C max, od biedy może i tak być. Też kiedyś na g620 nie użwyałem go, ale potem zmiękłem. 120mm na 900rpm mi nie przeszkadza.

Po co tak wysoki RPM na takim kalkulatorze? Ja mam i5 2400, i wentylator poniżej 700 RPM ... temp w idle teraz 30 st. na najgorętszym rdzeniu ... w stresie najwyżej kilkanaście stopni więcej (chwilę pograłem teraz by sprawdzić jak sobie radzi i max było 39st.)

akurat wyciszenie zasilacza czy chlodzenia od procesora to najmniejszy problem.

wystarczy tylko dolozyc troche kasy i po sprawie.

hdd tez mozna wyciszyc bez problemu.

najwiecej klopotow jest z wyciszeniem karty grafiki - w przypadku kiedy chcemy zeby byla wydajna (czyli pograc w najnowsze gry)

tutaj albo drogie i skomplikowane chlodzenie wodne, albo slodki szum wentyli od grafiki.. :]

Ja mam HD4850, który jakoś super energooszczędny nie jest, w wersji pasywnej (Gigabyte), dołożyłem wentylator 120 mm ~675RPM i nie narzekam ani na temp., ani na hałas.

Ja mam HD4850, który jakoś super energooszczędny nie jest, w wersji pasywnej (Gigabyte), dołożyłem wentylator 120 mm ~675RPM i nie narzekam ani na temp., ani na hałas.

No a jest na rynku karta graficzna w wersji z pasywnym chlodzeniem o wydajnosci conajmniej jak amd 6950 ? (tak, zeby dolozyc sobie do niej wolnoobrotowy 12cm cooler)

Colorful zapowiedzial GTX'a 680 w wersji pasywnej, ale cos cicho o nim..

Ukryta Zawartość

Natomiast powoli chodzi za mna pomysl, zmiany chlodzenia w mojej 6950 z fabrycznego Asus DirectCU II, na Prolimatech MK-26:

Ukryta Zawartość

Zyskalbym na nizszych temperaturach, na pewno na ciszy i kto wie? moze i sprobowac calkowicie pasywnego chlodzenia (?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

No a jest na rynku karta graficzna w wersji z pasywnym chlodzeniem o wydajnosci conajmniej jak amd 6950 ?

Nie. Najszybsze co widziałem to HD6850. Poza tym ja widzę potrzebę na rynku takich rozwiązań jak Steacom FC10, jednak z dwoma zmianami:

- dodatkowo poza heatpipe dla CPU, heatpipe dla karty graficznej

- większe rozmiary obudowy, do standardowych gabarytów, co w konsekwencji pozwoli na instalację pełnej wielkości kart PCI-E (bez użycia riserów) i zwiększy to limit oddawanego ciepła, prawdopodobnie do poziomu 130W dla CPU + 130W dla GPU ... co już by mnie satysfakcjonowało (mieści się w tym TDP Radeon 7850). Do tego byłoby dość miejsca na umieszczenie zasilacza pasywnego 400W wewnątrz obudowy.

Zyskalbym na nizszych temperaturach, na pewno na ciszy i kto wie? moze i sprobowac calkowicie pasywnego chlodzenia (?)

Przy tak ogromnym TDP karty graficznej (200W) zapomnij o pasywnym chłodzeniu. Nawet największe sprzedawane obecnie chłodzenia na kartę graficzną nie wystarczą na taki model do pasywnej pracy (wystarczy że nadejdą cieplejsze dni i sobie zechcesz zagrać, a będą artefakty w 3D).

Takie obudowy jaki piszesz zrobił w 2005 Zalman.

Mieścił sie niej miniATX, 4 karty PCI/PCIe, wzmiacniacz 2x50 Wat audio.

Napęd DVD, Dysk 3,5 i i dysk 2,5.

Pełne chłodzenie pasywne dla CPU i GPU na PCI/PCIE.

Jako że z napędu DVD nie korzystam jego miejsce zajął bufor lampowy i wyświetlacz wskazówkowy wysterowania VU.

Takie obudowy jaki piszesz zrobił w 2005 Zalman.

Wiem ... Zalman TNN 500AF

Ukryta Zawartość

... tylko że cena jest z kosmosu (kilka tys. złotych) - jaki procent normalnych ludzi da za taka budę ~5 tys. zł?

Co ciekawe widzę że jeszcze jest coś takiego jak Zalman TNN 300 ... cena w jednym sklepie 2800 zł ... x-P ... już o niej czytam.

... o znalazłem za 1950 - to już bardziej ludzko. Tylko teraz poczytajmy o parametrach.

Ukryta Zawartość

Pasują wszystkie

Trochę też zależy od budowy konkretnej płyty głównej i płyty PCI/PCie

Płyty główne np Asrock jakie miałem w ręce, na socket 1155 ale można na nich zamontować chłodzenie od s1156 i s775.

Można wtedy jakiś starsze używane chłodzenie dać, bo ludzie się często ich pozbywają bo niby w nowym kompie już nie pasują..

Podejrzewam ze z heat pipes do układy graficznego bedzie podobnie, czyli wszystko się da w umiejętny sposób podłaczyć.

Ale czy te chłodzenia w strecomie czy zalmanie sobie z tym poradzą z TDP po 150wat to nie sądze..

Intel ma chłodniejsze swoje procesory, i ciagną mniej z sieci niż AMD ale są droższe.

Podawane TDP przez intela to ilość ciepła liczona w watach a u Amd chyba max moc obciążonego na ful CPU+GPU..

Poza grami wydajność grafiki integralnej na procku takim jak AMD A10 czy Intel i5 nie ma raczej znaczenia.

Właśnie jestem na etapie porównań pod kątem Video w HTPC różnic między Intel HD Graphics a HD 2500 Graphics

Ale czy te chłodzenia w strecomie czy zalmanie sobie z tym poradzą z TDP po 150wat to nie sądze..

Streacom nie ma heatpipe dla karty graficznej. Max TDP dla CPU w Streacom FC10 to 95W - więcej nie potrzeba. Nie wiem jaki max dla CPU ma Zalman 300 ... natomiast dla GPU jest to 75W ... czyli mało, bo nawet HD7770 nie wejdzie (TDP 80W).

Po co tak wysoki RPM na takim kalkulatorze? Ja mam i5 2400, i wentylator poniżej 700 RPM ... temp w idle teraz 30 st. na najgorętszym rdzeniu ... w stresie najwyżej kilkanaście stopni więcej (chwilę pograłem teraz by sprawdzić jak sobie radzi i max było 39st.)

Przecież wentylatory nie uzyskują dowolnych prędkości, takich jakie sobie wymarzysz. Minimalna prędkość mojego wentylatora to 900RPM. Jak będę go wymieniał, pewnie kupie taki który może wolniej się kręcić.

Kupiłem używkę TNN 300 za 300zł

Hmmm w Polsce? ;>

“Kejseren er i garderoben!”

Przecież wentylatory nie uzyskują dowolnych prędkości, takich jakie sobie wymarzysz. Minimalna prędkość mojego wentylatora to 900RPM. Jak będę go wymieniał, pewnie kupie taki który może wolniej się kręcić.

Ja mam jakieś wentylatory 1000 RPM Arctic Cooling 12L i nawet poniżej 400 RPM udało mi się je skręcić z poziomu UEFI (płyta główne ASRock Extreme 4 P67). Na CPU jest jakiś wentylator chyba z 1600 RPM (chłodzenie Fortis) i skręciłem go też z poziomu ustawień płyty poniżej 700 RPM. Więc nie sądzę byś miał wentylatory schodzące jedynie do 900 RPM.

Użytkownik rambo54 dnia 08.11.2012 - 17:54 napisał

Kupiłem używkę TNN 300 za 300zł

Hmmm w Polsce? ;>

A w Polsce. Wczoraj oddałem kolejną stacje HTPC na płycie ITX, i taki Zalman staję z dnia na dzień coraz większym klamotem.

Jakby zrobili wersje TNN 100 na ITX ustawiam sie pierswszy w kolejce. Cena nowych budek Zalmana nie jest droższa np od Streacoma który bardzo mi się podoba

Ja mam jakieś wentylatory 1000 RPM Arctic Cooling 12L i nawet poniżej 400 RPM udało mi się je skręcić z poziomu UEFI (płyta główne ASRock Extreme 4 P67). Na CPU jest jakiś wentylator chyba z 1600 RPM (chłodzenie Fortis) i skręciłem go też z poziomu ustawień płyty poniżej 700 RPM. Więc nie sądzę byś miał wentylatory schodzące jedynie do 900 RPM.

Według UEFI najmniejsza prędkość jaką zaobserwowałem na moim fanie to ok 830RPM. Płyta głowna to Asus P8h67, a wentylator to Zalman który był dołączony do radiatora CNPS10x Performa. Wentylator (i mbo) ma złącze 4 pinowe i jego obroty są sterowane przez UEFI.

Ustawienie mam takie że do bodajże 40 czy 45 stopni C ma być 0% obrotów, a przy 60 C 100% obrotów. Musiał bym zrestartować kompa żeby sprawdzić. Mniej niż 830 nie uzyskałem nawet z rezystorem.

“Kejseren er i garderoben!”

Najczesciej wentylator pojdzie na niskim napieciu, ale ma problem ze startem. Mozna sobie z tym poradzic uzywajac kondensatora elektrolitycznego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do zastosowań Audio wystarczy jakikolwiek micro ITX na przykład Zotac z bardzo dobra grafika przy okazji albo znacznie tańsze VIA z C3 lub C7 wlutowanym na stałe. Całość jest pasywnie chłodzona. Do tego zasilacz jak do laptopa bo te małe płyty zwykle same sobie produkują potrzebne napięcia.

Nie tylko nic nie będzie szumiało ale w dodatku minimalny pobór prądu na poziomie od 20W.

Do zastosowań Audio wystarczy jakikolwiek micro ITX na przykład Zotac

Z całą pewnością, ale wątków dotyczących komputera dedykowanego li tylko do audio już było mnóstwo. Mnie bardziej chodziło o to, że zwykły wydajny komputer można stosunkowo niewielkim kosztem (ok. 600PLN) całkowicie pozbawić wiatraków. Są w końcu osoby, które chcą na przykład słuchac muzyki podczas pracy na komputerze. Jest też bardzo dużo osób, które mają jeden komputer i właśnie z niego puszczają muzykę.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Tak, duży ATX nie wchodzi, czekam na wersje TNN 100 tylko na ITX płyty :)

Tutaj znajdziesz coś dla siebie:

Ukryta Zawartość

np.

Ukryta Zawartość

- tylko pod mini ITX ... tak więc obudowy takie jak potrzebujesz już są produkowane.

Ja natomiast bym potrzebował jakiegoś Zalmann TNN 400 / Streacom FC15 - na full ATX, z heatpipe na GPU, z możliwością instalacji pełnowymiarowych kart PCI-E i ceną dla zwykłego śmiertelnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozecie podawać też inne propozycje. Pytałem o ATX. Skoro dyskusja jest o komputerze uniwersalnym a nie dedykowanym na mini ITX.

Więc tak - stacomy fajne ale drogie. Poza tym tez chyba na M-ATX ?

Zalman wielki i koszmarnie drogi.

W tej chwili mam Logic 502B czyli tak zwany slim ATX Jedna z niewielu obudów slim w która wchodzi ATX. Na Allegro są jeszcze Slim ATX desk-top o nazwie NOX 2

Przewiduję jednak że te obudowy nie spełniają warunków dobrego chłodzenia.

Posiadam też starą obudowę Modecom SKY taka "krótką" na pełny ATX. W niej chłodzenie niemal nie występuje. Nadaje się tylko do przeróbki na jakiś cooler chłodzony płynem.

A innych doświadczeń - najtańszy Antec midi ATX, niestety potrafi buczeć plastikami.

Nie ma nic sensownego - małego i jednocześnie dobrze chłodzonego co nie urywa kieszeni?

mini ATX to 4 sloty PCI/PCI-E. Potrzebujesz ich mieć 6..?

Faktycznie nie ma takiej bezwzgl. <konieczności>, aczkolwiek, skoro mam już tego ASRock Extreme4 p67 to chciałbym go pozostawić. W ostateczności zrezygnuję z Full ATX ... tylko żeby były heatpipe na CPU i na GPU ... i oby były mocowania na dzisiejsze karty graficzne (HD77xx - HD78xx) i procesory (s1155).
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.