Skocz do zawartości
IGNORED

Mac Mini do słuchania muzyki

wist

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Konwertowanie płyty trwa ok 30-60 sek. za pomocą dBPoweramp. Sam teżgo używam. Do odtwarzania iTunes. Sterowane iPadem 2. Więc nie jest tak źle. Pewnie i pod MacOS jest jakiś odpowiedni konwerter.

Pewnie że jest, XLD. Używam z powodzeniem od dawna.Trudno nie polecać, zważywszy na cenę ;).

http://tmkk.pv.land.to/xld/index_e.html

http://www.macupdate.com/app/mac/23430/x-lossless-decoder

• Redaktorzy

a jak do iTunes wcisnąć FLAC ?

Jeśli zainstalujesz Pure Music to FLACi otwierają się normalnie - zaznaczasz i grasz

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Bagatela 107 Euro.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Redaktorzy

Bagatela 107 Euro.

To sprawdź

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który też został opisany na 6moonsie a kosztuje $32.99 (110,48 zł)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

S110_Repeat.png

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 3 miesiące później...

Chciałbym zapytać ile zajmuje Użytkownikom pcApple rozpoczęcie słuchania muzyki. Tzn.czas potrzebny do uruchomienia całego sprzętu i aplikacji. Przy rozwiązaniu tradycyjnym wzmak/cd ok.20 sekund.

+ czas na odnalezienie płyty i włożenie jej do czytnika. Przy sporej ilości...

Po przesłuchaniu jednej, czas na podniesienie czterech liter z siedliska, odszukanie kolejnej, wyciągnięcie tej przesłuchaniem itd. :)

U mnie trwa to mniej więcej 20-30 sek. Tzn. Włączenie listy i dalej kolejno pstryknięcie, wzmaki, DACa i laptopa. System ( u mnie Win 7 z iTunes ) startuje w ok 20 sek. tzn. po tym czasie jest gotowy do pracy, nowy i tunel ok 5 sek. , Airport Express też ok. 20-30 sek., iPad jest gotowy odrazu. Laptop jeśli ze stanu uśpienia 2-4 sek. Po oddalenie wszystkiego i przesłuchaniu płyty nie ma konieczności podnosić się z siedliska. Wystarczy kilka kliknięć na iPadzie - bezcenne :)

Wysłany z iPada 2

• 11 miesięcy później...

Panowie nie wiecie czy zmieniło się coś do tej pory w iTunes w kwestii automatycznego pilnowania zgodności konfiguracji wyjścia toru muzycznego z plikiem źródłowym? Czy ewentualnie jest jakiś darmowy programik rozwiązujący ten problem? Czy ktoś z Was sprawdzał jak spisuje się podłączenie mac-a z DAC-iem kablem optycznym mini Jack - Toslink?

Jesli dobrze zrozumiałem to robi to audirvana, bitperfect i pare i innych programów które współpracują z iTunes. Jesli chodzi o podłączenie kablem toslink to nie ma żadnych problemów.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

• 11 miesięcy później...

Czy ktoś używa J.River na Mac'a?

Jakie wrażenia (np. vs. Audirvana, Amarra)?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Czy ktoś używa J.River na Mac'a?

Jakie wrażenia (np. vs. Audirvana, Amarra)?

Używam Maca Mini od dwóch lat jako źródło dźwięku i obrazu. Do muzyki używam obecnie MC19 i Audirvany 2.0.x Jednak z racji na kilka problemow z Audirvana 2.0 (problemy natury nowego interfejsu i odtwarzania bezproblemowego plików jak i brak aplikacji sterującej na iPada) używam MC19 w trybie Integer Mode w połączeniu z JRemote na iPada. Plusem MC jest bezproblemowe odtwarzanie plików SACD ISO jak i ich tagowanie + odtwarzanie każdego innego formatu muzyki. Aplikacji JRemote może pozazdrościć każdy inny program.

Mac jest podpiety przez USB do Yamahy CD-S2100.

Odnośnie filmów to używam XBMC 13.2, który sterowany jest XBMC Commander z pozycji iPada.

Jeśli chodzi o jakość odtwarzanej muzyki to na pierwszym miejscu stawiam Audirvanę. Jak tylko zostaną rozwiązane problemy wieku niemowlęcego i wprowadzona apka sterująca to przesiada się na nią. Daruj sobie programy typu Amarra, Fidelia. Wg mnie tylko nabijanie każdy. Dobrym rozwiązaniem jest iTunes połączony z BitPerfect ale kuleje przy SACD ISO i całość trzeba konwertowac na ALAC.

Dzięki za odpowiedzi. Wychodzi na to, że J.River jest bardziej dopracowany, a Audirvana lepiej gra. Jak w życiu :)

Gram z iTunes + sterowanie z iPad = wygoda i bezproblemowe działanie.

Ale chciałbym spróbować DSD....

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• 3 miesiące później...

Panowie, zastanawiam się nad przejściem na maca mini, głównie słuchanie muzyki plus film podawany na rzutnik. Z opinii wynika że jest bezgłośny (?)

obecnie podłączam macbook'a do hd12 i na wzmacniacz, jest super ( w mojej kategorii )

Chce na stałe podłączyć maca... i tu pojawia sie kilka pytań: głownie co wybrać?

- czy mac z cd z core2duo jest dobrym wyborem, czy napęd cd który jest zamontowany zupełnie będzie mnie satysfakcjonował, mac co prawda słabszy ale tańszy i z napędem?

- czy maca z 2012 z i7 którego mogę rozbudować o ram i ssd i szukać rozwiązania do cd?

dziekuje i proszę o opinie

Dysk i ram mozesz zawsze zmienic na wlasna reke, w Macu mini nie jest to trudne (od modeli z 2010 roku i te Ci polecam). W kwestii mocy, nie obawial bym sie. Ja mam Imaca z 2009 roku, 2.66 GHz Intel Core 2 Duo, 6 GB ramu, zmienilem mu dysk na WD 1TB green, odkurzylem w srodku. Jesli nie obrabiasz duzych objetosciowo filmow, nie zajmujesz sie grafika 3D i nie grasz w gry, to mocy jest az nad wyrost, Yoshemite dziala plynnie i szybko. Pamietaj tylko by miec min. te 4GB na Yoshemite, chyba ze chcesz pozostac przy Mavericks to wystarcza Ci 2GB ramu.

Moj Imac jest ledwo slyszalny z odleglosci do 1 metra, pomimo posiadania wiekszej ilosci wiatrakow niz Mac Mini. Mac mini ma jeszcze lepsza kulture pracy, z tego co pamietam, ma tylko jeden wiatrak, mozna powiedziec ze dziala jak zrobiony na pasywnym chlodzeniu. Z rozwiazan z CD pozostaje Ci superdrive, ale po co przeplacac, jesli mozesz miec go wbudowany. Z ciekawostek podam ze jesli masz smartphone z Androidem to dzieki aplikacji Retune mozesz sterowac kolekcja bezprzewodowo, o ile masz tylko wl. Itunes.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 3 tygodnie później...

Ja na mini mac-u już 2 lata używam Pure Music i Pure Vinyl + ARC System 2 + Spotify . Do tego jako rejestrator DSD Tascam DA 3000 i preamp mikrofonowy UH 7000.

Jestem bardzo zadowolony .

Dla mnie koniec poszukiwań.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.