Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable sieciowe (hit czy kit?)

corner

Rekomendowane odpowiedzi

od strony elektrycznej - tak, to bez znaczenia

od strony akustycznej może (nie musi) być istotne

ale są kable i urządzenia - dla których ma to znaczenie... :)

Czyli co? Roznica akustyczna bierze sie z informacji, ze podlaczylismy przewody odwrotnie. Urzadzenie elektrycznie tej informacji nie analizuje bo "od strony elektrycznej to bez znaczenia". Logiczna konsekwencja tego co napisales jest wniosek iz roznica akustyczna istnieje jedynie w ukladzie analizujacym informacje o podlaczeniu przewodow, czyli prosciej mowiac w twojej glowie. Gratuluje, poznales sposob w jaki dziala psychoakustyka.

server unreachable;--

W sieci elnergetycznej mamy prąd przemienny, który płynie raz w jedną, raz w drugą stronę i ten kierunek przepływu zmienia się 100 razy na sekundę.

Niemożliwe :-)

Musi wiedzieć w która stronę płynąć - jak może raz w jedną a raz w drugą to by donikąd nie dopłynął :-)

• Użytkownicy+

Odwracanie fazy ma najczęściej wpływ na dźwięk. Nie liczy się "polaryzacja" w jednym urządzeniu, lecz odpowiednia kombinacja wszystkich klocków.

Pytanie jednak, o czym jest ten wątek ?

Odwracanie fazy ma najczęściej wpływ na dźwięk. Nie liczy się "polaryzacja" w jednym urządzeniu, lecz odpowiednia kombinacja wszystkich klocków.

Pytanie jednak, o czym jest ten wątek ?

dokładnie tak - czasem zgodna polaryzacja całości jest niewskazana

ale napisz tu taką herezję... :)

przecież kable nie grają

głuchota jest cnotą widocznie....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Podyskutujmy może o czymś, o czym masz pojęcie.

Odwracanie wtyczki akurat ma konkretne konsekwencje pomiarowe. Dziwne, że koledzy pomiarowcy tego nie doceniają.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Użytkownicy+

Powyższe zdanie, to przejaw braku szacunku i jednocześnie ... tani chwyt erystyczny.

W audio nie wypowiadam się o rzeczach, których nie sprawdziłem.

Powyższe zdanie, to przejaw braku szacunku i jednocześnie ... tani chwyt erystyczny.

to może jako moderator wypowiesz się o wpisie 461?

widzę że wpisy zmieniają numerki

chodzi oczywiście o to:

"Skołę może i skończyłeś, matoły też kończą, ale teraz z tego przyzwyczajenia bez kopa na pierwszej przerwie, nie wiesz która stroną korytarza chodzić, chamie."

ja nie rozumiem, dlaczego tego typu typy się tu toleruje

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Elita testuje dokładnie! sieciówki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Streszczenie: " Nie udało Nam się wskazać różnic, ale nie oznacza że ich nie ma" - no zapewne są w postaci efektu placebo, autosugestii oraz opinii guru. O ile się nie mylę sparowany tam kabelek kosztował ponad 10k zł, ale co tam

Ukryta Zawartość

Odwracanie wtyczki akurat ma konkretne konsekwencje pomiarowe.

No ja nie wiem jakie. Poza tym przypadkiem który opisałem gdzie po odwróceniu źle podłączonej wtyczki faza pojawiła się na obudowie (dokładnie na chasis, niena zewnętrznej pokrywie). Czego konsekwencją pomiarową było świecenie neonówki w próbniku :)

Muszę przyznać że jest to dosyć intrygujące stwierdzenie. Czy byłbyś łaskaw wyjaśnić troszkę obszerniej swój pogląd.

Nie wiem czy masz na myśli skutek pozytywny takiej zmiany czy wręcz przeciwnie, i czy piszesz o przewodach zasilających?

Pozdrawiam

Kubri

Uważnie trzeba czytać znaczki znajdujące się na tylnym panelu : )

W szczególności na takie kwadracik w kwadraciku : )

Cały problem nie tkwi w okablowaniu zasilającym ale w instalacji domowej.

Tu niestety też jest ważne czy aby taka radosna instalacja nie jest zbyt długa.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie rozśmieszaj mnie. Wskazać komuś brak wiedzy to brak szacunku i tani chwyt erystyczny?

Zaraz napiszesz, że łamanie zasad współżycia społecznego, niedozwolone krytykanctwo i chuligaństwo polityczne.

A potem z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku wywalisz mnie z forum?

to może jako moderator wypowiesz się o wpisie 461?

A nie przyszło ci do głowy:

#458, a #418 (twój), a #378 i sporo innych?

Ale nie martw się, pan moderator już ostrzy sobie ząbki i niesłyszący zaraz wylecą z tego forum.

Kubri

Uważnie trzeba czytać znaczki znajdujące się na tylnym panelu : )

W szczególności na takie kwadracik w kwadraciku : )

Cały problem nie tkwi w okablowaniu zasilającym ale w instalacji domowej.

Tu niestety też jest ważne czy aby taka radosna instalacja nie jest zbyt długa.

Ale to nie ja odwracałem więc nie miałem czego czytać :-)

Nie było trzeciego przewodu w sieci więc zamiast dac gniazdo z kołkiem do zera, ktoś połączył to we wtyczce. A wtyczkę można obrócić o 180st. i mamy fazę na uziemieniu :-)

No ja nie wiem jakie. Poza tym przypadkiem który opisałem gdzie po odwróceniu źle podłączonej wtyczki faza pojawiła się na obudowie (dokładnie na chasis, niena zewnętrznej pokrywie). Czego konsekwencją pomiarową było świecenie neonówki w próbniku :)

W starych instalacjach elektrycznych dochodziło do takich sytuacji i nawet lodówki potrafiły "kopać". Działo się to dla tego że przewód zerujący nie był odpowiednio uziemiony, a najczęściej gniazda nie posiadały bolców zerujących. Jako środek zaradczy dla braku trzeciej żyły w gnieździe mostkowano neutralny z bolczykiem zera. Dzisiaj w dobie zabezpieczeń

przepięciowych nie stosuje się takich praktyk.

Jako ciekawostka - jeśli weźmiesz długi trzy żyłowy przewód i dwiema żyłami wepniesz do gniazda, a trzeciej nie wyzerujesz to próbnik zaświeci na niej. Oczywiście taka sytuacja nie oznacza przebić tylko że jest wpływ pola magnetycznego na tę żyłę.

W twoim przypadku jest duże prawdopodobieństwo że mogło dojść do takiej sytuacji nawet bez zmiany fazy w przewodzie.

• Użytkownicy+

Nie rozśmieszaj mnie. Wskazać komuś brak wiedzy to brak szacunku i tani chwyt erystyczny?

Zaraz napiszesz, że łamanie zasad współżycia społecznego, niedozwolone krytykanctwo i chuligaństwo polityczne.

A potem z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku wywalisz mnie z forum?

A nie przyszło ci do głowy:

#458, a #418 (twój), a #378 i sporo innych?

Ale nie martw się, pan moderator już ostrzy sobie ząbki i niesłyszący zaraz wylecą z tego forum.

Może zacznę od końca. Jeśli ktoś czyta post który jest obraźliwy, powinien go zaraportować. Wpisów są setki, nie czytamy wszystkiego. Usuwamy głównie wpisy raportowane, chociaż nie zawsze przyznajemy rację zgłaszającemu.

Zastanawiam się, gdzie w swoim wpisie (cytat poniżej), wskazałeś mi brak wiedzy ?

Muszę przyznać że jest to dosyć intrygujące stwierdzenie. Czy byłbyś łaskaw wyjaśnić troszkę obszerniej swój pogląd.

Nie wiem czy masz na myśli skutek pozytywny takiej zmiany czy wręcz przeciwnie, i czy piszesz o przewodach zasilających?

Pozdrawiam

Dyskutowaliśmy np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W starych instalacjach elektrycznych dochodziło do takich sytuacji i nawet lodówki potrafiły "kopać". Działo się to dla tego że przewód zerujący nie był odpowiednio uziemiony, a najczęściej gniazda nie posiadały bolców zerujących. Jako środek zaradczy dla braku trzeciej żyły w gnieździe mostkowano neutralny z bolczykiem zera. Dzisiaj w dobie zabezpieczeń

przepięciowych nie stosuje się takich praktyk.

Jako ciekawostka - jeśli weźmiesz długi trzy żyłowy przewód i dwiema żyłami wepniesz do gniazda, a trzeciej nie wyzerujesz to próbnik zaświeci na niej. Oczywiście taka sytuacja nie oznacza przebić tylko że jest wpływ pola magnetycznego na tę żyłę.

W twoim przypadku jest duże prawdopodobieństwo że mogło dojść do takiej sytuacji nawet bez zmiany fazy w przewodzie.

Rany :-) Ale wałkujecie ten problem. Już tłumaczyłem o co chodziło.

W większości instalacji jak jest bolec ochronny to jest podłączony z przewodem zerowym. U siebie akurat mam dwa rodzaje dwu i trzy-żyłową instalacje w kuchni, ale uziemienie jest w jednym punkcie instalacji 3 żyłowej podpięte do rury wodnej pionu, więc też nie jest to prawidłowo zrobione ze względów bezpieczeństwa. Istotne tylko że nie jest łączony z zerem w gniazdku.

W tamtych czasach powstał ten mit obracania wtyczek po publikacjach o uziemieniach we wzmacniaczu w gwiazdę które jak twierdzono w prasie, potrzebowały trzeciego bolca -odrębnego od zerowego. Do Polski wzmacniacze przychodziły z Anglii bez wtyczek albo z kablami odłącznymi i angielskimi wtyczkami.

Ludzie to ucinali i potem zostawała im ta żyła uziemiająca z która nie było często co zrobić jeśli nie mieli w mieszkaniu instalacji 3 żyłowej. Więc kombinowali przy pomocy "sznurka i wkrętaka"

Urządzenia elektryczne od dawna budowane są w takiej klasie bezpieczeństwa ze nawet jeśli nastąpi zwarcie między żyłami to zewnętrzne elementy urządzenia są izolowane. No ale zawsze gdzieś tam przez obudowę wzmacniacza, gniazda, chasis pod obudowa i wkręty do niego, prąd ma drogę przepływu więc jak się mu uziemienie podłączy z przewodem fazowym to będzie prąd na tych uziemianych elementach. Wzmacniacz tak podłączony grał, faktycznie niezbyt długo ale nie było zwarcia, korki nie wystrzeliły i nic wewnątrz tez się nie sfajczyło.

oczywiście jak się ten przewód ground odcięło to można już było dowolnie obracać wtyczkę w gnieździe bez obawy. Jakoś nie powodowało to słyszalnych różnic w brzmieniu.

U siebie akurat mam dwa rodzaje dwu i trzy-żyłową instalacje w kuchni, ale uziemienie jest w jednym punkcie instalacji 3 żyłowej podpięte do rury wodnej pionu

Kubri

Czy ta rura jest uziemiona ?

Bo wiesz prawdziwy uziom to bolsze pręty ( konstrukcja ) okopana w glebę : )

Kubri

Czy ta rura jest uziemiona ?

Bo wiesz prawdziwy uziom to bolsze pręty ( konstrukcja ) okopana w glebę : )

Kurna teraz mi się przypomniało że dobrze jak podpięte jest do bednarki w żadnym razie do rury wodnej, bo w przypadku nowszej instalacji ta rura doprowadzająca wodę do budynku jest z grubego tworzywa sztucznego z całą pewnością nie przewodzącego prądu - to tak ogółem.

Poniżej kopiuje wpis Mirkka spod

Ukryta Zawartość

Przydatne będą:

* miernik napięcia przemiennego (o zakresie minimum 500VDC) - IMHO wskazówkowy jest lepszy, ale w czasach obecnych o taki trochę trudno.

* kontrolka (śrubokręt z wskaźnikiem czy końcówka jest pod napięciem).

* kartka papieru, albo dobra pamięć ;-).

1. Wyłącz wszystkie jednostki zestawu. Porozpinaj interkonekty i podłączenia masy.

2. Zmierz polaryzacje gniazda sieciowego (w ścianie) np. przy pomocy kontrolki.

Właściwa polaryzacja gniazda sieciowego jest opisana poniżej

3. Ustaw multimetr na zakres 220VAC. Podłącz jeden przewód multimetru do obudowy urządzenia, a drugi do zera ochronnego.

4. Podłącz urządzenie do zasilania i zmierz napięcie pomiędzy urządzeniem a zerem ochronnym - zanotuj wynik

5. Włóż wtyk odwrotnie (przy wtyku euro bez uziemienia) lub podłącz kable we wtyku lub urządzeniu odwrotnie - ponownie zmierz napięcie pomiędzy urządzeniem a zerem ochronnym.

6. Porównaj wyniki poszczególnych pomiarów. Urządzenie jest w fazie, przy mniejszym napięciu pomiędzy urządzeniem a zerem.

7. Zaznacz polaryzacje na wtyku zasilania, tak abyś mógł znaleźć pozycje 'w fazie' przy pomocy tylko kontrolki.

8. Dobrze jest zmierzyć fazowość dla wszystkich urządzeń wchodzących w skład zestawu.

UWAGI

* Dla kabli z uziemieniem stosowanych w Polsce ( z bolcem uziemiającym) czasem konieczne jest przełożenie żył L i N we wtyku, lub w obudowie urządzenia - przy samodzielnej przeróbce można strącić gwarancje na urządzenie.

* Dla urządzeń, które maja zasilanie + zero ochronne warto robić pomiary przy odłączonym zerze ochronnym - inaczej pomiary wykażą 0 (zero) i nie będzie wiadomo które połączenie jest w fazie, a które nie. Szczegóły wyjdą przy pierwszej okazji podłączenia urządzenia do sieci bez zera ochronnego.

Uwaga moja:

Różnice napięć mierzonych wg powyższej procedury to nie ułamek wolta, nie kilka woltów, lecz najczęściej kilkadziesiąt.

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

P.S.

Po dzień dzisiejszy obowiązuje norma gdzie w Kuchni jak i Toaletach czyli tam gdzie jest kontakt z wodą powinno być prawdziwe uziemienie.

Natomiast coraz częściej ma się to nijak z tym co dzieje się w nowym budownictwie.

Mógłby to ktoś sprostować : ) ?

@drakul

U znajomych, u ktorych bywalem w nowym budownictwie instalacje maja uziemienie we wszystkich pomieszczeniach. Jak wyglada jakosc tego uziemienia poza mieszkaniem to juz nie wiem.

Czy mam rozumiec, ze moge raportowac kazdy post swiadczacy o braku szacunku i zawierajacy tanie chwyty erystyczne? Powaznie sie pytam, bo postow swiadczacych nie tylko o braku szacunku ale wrecz o pogradzie wzgledem rozmowcy na forum nie brakuje.

Nie mozna ekstrapolowac posiadanej wiedzy i doswiadczenia na nowe przypadki? To bylby dopiero tani chwyt erystyczny. ;)

server unreachable;--

Po dzień dzisiejszy obowiązuje norma gdzie w Kuchni jak i Toaletach czyli tam gdzie jest kontakt z wodą powinno być prawdziwe uziemienie.

Jak najbardziej - w UK poszli dalej, zamykają uziom i wszystkie gniazda w ring czyt. wszystkie są podpięte równolegle podobnie jak u nas,(od jakiegoś czasu się tym nie zajmuję więc coś się mogło zmienić) z tą różnicą że od ostatniego jest dodatkowy przewód wracający do tablicy zamykający ring. dzięki takiemu rozwiązaniu linia zasilająca gniazda ma większą wytrzymałość i jest bezpieczniejsza. ************** Jak ma się to do odbioru i interpretacji audio? "nie mam zielonego pojęcia"
  • Użytkownicy+

Czy mam rozumiec, ze moge raportowac kazdy post swiadczacy o braku szacunku i zawierajacy tanie chwyty erystyczne? Powaznie sie pytam, bo postow swiadczacych nie tylko o braku szacunku ale wrecz o pogradzie wzgledem rozmowcy na forum nie brakuje.Nie mozna ekstrapolowac posiadanej wiedzy i doswiadczenia na nowe przypadki? To bylby dopiero tani chwyt erystyczny. ;)

Raportowanie postów świadczących o braku szacunku, jest właściwie obowiązkiem a nie przywilejem. Oczywiście czasami trudno rozróżnić ironię mieszczącą się w granicach smaku, od chamstwa. Można wtedy się zdać na moderację, która podejmie decyzję o przekroczeniu bądź nie regulaminu.

Z doświadczeniem w dziedzinie audio, jest dosyć specyficznie. Wynika to z mnogości elementów i możliwości. Przecież ten sam sprzęt w różnych pomieszczeniach zagra różnie, wystarczy czasami mała zmiana w systemie i dźwięk jest inny. Trudno więc przenosić gotowe schematy, bo nie ma gwarancji, że polecana rzecz zadziała w sposób który znamy.

w 90 % NOWYCH CHAŁUP TAK JEST

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może po prostu wpiszcie do regulaminu święte prawdy audiofilskiej wiary i banujcie za ich podważanie, będzie prościej :)

Allahu akbar :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.