Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable sieciowe (hit czy kit?)

corner

Rekomendowane odpowiedzi

A jak ktoś do systemu za powiedzmy 50-100 000 podłącza sieciówki za 200 000, to wie więcej?

Mam wrażenie, że czasem chodzi o wydanie jak najwięcej, aby potem się popisywać...wiedzą.

Ciekawe, co by powiedział producent np. wzmacniacza na propozycje zamontowanie na stałe kable sieciowego (mniej złączy) za 10 000, może tędy wiedzie droga do doskonałości.

Mam wrażenie, że czasem chodzi o wydanie jak najwięcej, aby potem się popisywać...wiedzą.

zamiast fantazjować o nieznanym sobie temacie - sprawdź kiedyś

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Nie neguje wpływu sieciówek, tylko po co się cieszyć z efektów eksperymentów, kiedy można zażądać od producentów kompletnego urządzenia z właściwą sieciówką...i rzeczywiście nie zamierzam inwestować w kable, aby dorównać komuś wiedzą z zakresu efektów wymiany kabli. Moja wiedza nie przyda się też miłośnikom kabli sieciowych, bo mnie interesuje wydać jak najmniej i nie wymieniać kabli, choć sądzę, że nie jest to tak trudne jak sugerujesz.

Panie Corner

Dyskusja z Panem jest beznadziejnie jałowa z tego względu, że najlepiej wychodzi Panu wróżenie z fusów. Zagonił się Pan w ślepą uliczkę. Zamiast przyznać się do napisania bzdur, stosuje Pan chwyty socjotechniczne – kłamstwa, zmiany tematu, odpowiedzi pytaniem na pytanie, rozszerzanie wątków i agresję wypowiedzi - najlepszą obroną jest przecież atak. Jakby Pan nie rozumiał słowa socjotechnika to wyjaśniam Panu, że chodzi tu o manipulację ludźmi.

Ponieważ w czytaniu ze zrozumieniem jest Pan co najmniej słaby, nie wróżę Panu sukcesu na polu piśmiennictwa i teraz zrozumiałem, dlaczego wcześniej nie pisywał Pan na tym forum. Przypomnę, że w temacie Polskie kable sieciowe (hit czy kit?) i na swojej sławnej stronie zarzucił Pan nam stosowanie kiepskich akcesoriów i absurdalnych cen. I tylko w związku z tą kwestią wypowiadam się na forum.

Niby w którym momencie kłamałem? Podałem jak dziecku przykłady, pokazujące ile kosztuje oferowane przez Ciebie (na Pana trzeba mieć odrobinę kultury) przedmiot i wychodzi że to manipulacja, a przecie to są fakty w najczystszej postaci - zdjęcia są niby retuszowane?

I co – zmiana tematu ? I pytanko ?

Co znaczy dla Pana pojęcie ogólnikowo - w pierwszym moim poście wyjaśniłem, jakie wtyki stosujemy, w drugim podałem tok Pan rozumowania, w trzecim stwierdzam, że z braku argumentów usiłuje Pan zmienić wątek na temat o wtykach innych firm. Czyli, albo przyznał się mi Pan rację i nie jest Pan w stanie tego wyartykułować, albo dalej nic Pan nie rozumie. No cóż, to żadna niespodzianka.

Co to za wyjaśnienia, „stosujemy takie, a nie inne i to jest prawda”, czemu nie ma w opisie wzmianki o Wattgate? W sklepie u polskiego dystrybutora owe wtyki poryte złotem kosztują 99 zł, a u ciebie po 200 zł szt. Tak więc niema ani słowa w treści, bo albo to podróby (co widać po tykach za 600 zł, ale o tym później), albo potencjalny klient po pełnej nazwie (której celowo niema) kupi taniej w sklepie prosto u polskiego dystrybutora. Jeśli sam modyfikujesz te wersje, to raczej bez zgody nie można sprzedawać pod oryginalną marką, co by wyjaśniało brak nazwy Wattgate, o ile to w ogóle stało obok WG.

sklep:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to dosyć znane strony, gdzie można kupić przejściówki - niestety nie po 3 USD – taka też jest rzeczywistość. Ten wątek z Castoramą to kolejny Pana złoty interes ? Nie wiem śmiać się czy płakać, tak szokujące są te pomysły. Niech Pan napisze do Castoramy, bo tam w zarządzie same głupki pracują i nie wiedzą, co się opłaca. Jest Pan albo naiwny , albo …, a może i to, i to. Sam nigdy nie polecałem przejściówek, ale raczej wymianę wtyków. Przy drogich przewodach to jednak najtańszy sposób (nie koniecznie sensownego) zweryfikowania ich przydatności, bez zmiany ich oryginalnej konfekcji i nie chodzi tu tylko o przewody sieciowe. A przy okazji klient świadomie unika stresu związanego z faktem, że może kupił podróbkę. Co do garażu, to mam bardzo mały, ale za to dużą piwnicę, i wilgotną, i tam druty szybko rdzewieją, ale takie najlepiej przewodzą prąd. Jeszcze jedno, niech Pan nie ubliża małym firmom, bo to one, a nie wielkie korporacje utrzymują ten kraj przy życiu i dzięki nim kryzys w Polsce jest jeszcze znośny.

Zrozumiał Pan aluzję ? - nie, no trudno

Ale na co mi te linki?

Przecież podałem sklep w którym są dostępne te same adaptery, ok można poszukać gdzie jest o wiele drożej, ale po co? W porównywarkach cenowych ten sam produkt mamy w różnych cenach (różne sklepy), jak podałem najtańszy ze sprawdzonego sklepu, a ty z końca listy której nikt nie bierze pod uwagę, bo jest kilkakrotnie drożej. Chcesz pokazać nam że przepłacasz (w co wątpię)?

twoja za 120 zł

03.jpg

i za 3$:

yl-3215.jpg

I co – znów zmiana tematu ? I pytanka ?

Dlaczego nie sprawdził Pan i nie podał ceny złoconego ochronnika Kalthoff’a ? - bo za dużo kosztował i okazało się, że nasze gigantyczne marże to mit. Zmienia Pan temat przytaczając normę o której nie ma pojęcia i nawet nie wie czego dotyczy - nie tak ciężko ją zachować. Kalthoff nie miał żadnych zastrzeżeń, a Pan tak. Podam Panu jedną ciekawostkę, na ochronniku Kalthoff'a nie ma oznaczeń sugerujących, że spełnia on normę VDE, a powinien być, bo jest w opisie. Według Pana metody - oceny po zdjęciach, Kalthoff robi podróbkę własnego produktu, dokładnie, jak to opisałem w wątku Wtyki i gniazda. Nie zrozumiał Pan, co napisałem o ochronniku w pierwszym poście ? – nie , no to trudno ?

Po co tak komplikować sobie życie, wyżej podałem link do sklepu gdzie mamy już gniazdo pokryte 24k złotem, a ty masz jakieś wersje niklowane typu „samoróbki” (droższe od pokrytego złotem u konkurencji).

Niżej za 240 zł mamy w pełni wystarczającą wersję ochronnika wypuszczoną przez konstruktora/ producenta, ale twoja za 400 zł pewnie wgniata we fotel:

sklep:

Ukryta Zawartość

I co – zmiana tematu ?

Znów okazało się, że takie gniazdo kosztuje nie 7 a 30 euro i że nasze gigantyczne marże to mit. Co Pan robi ? Podaje link do niekompletnego gniazda, bez ramki za 40 pln. Co gorsza ramki za przypuszczam kolejne 40 pln nikt w tym sklepie nie znajdzie. Poza tym gnazdo ma oograniczoną funkcjonalność, bo jest w standardzie belgijsko/francuskim – z bolcem. Kolejny raz wprowadza Pan ludzi w błąd – tak wyglądają konkrety – linki , którymi się Pan szczyci. Ja w przeciwieństwie do Pana kupiłem gniazda GIRY, BERKERA, BUSCH-JAEGERa i jeszcze inne, by się im dokładnie przyjrzeć pod kątem wykonania i sposobu mocowania przewodnika. Wydałem konkretne pieniądze tylko po to, by je wziąć do ręki. Wybrałem gniazdo bardzo solidne i z możliwością bezproblemowego przyłączenia grubszej żyły niż 2.5 mm2. Niech Pan sobie wyobrazi, że niektórzy ludzie prowadzą do sprzętu audio-video przewody o średnicy większej niż 2.5 mm2, a nie wszystkie gniazda je akceptują. W temacie schematu przewodu z Pana strony też Pan zamilkł, bo to kolejne kłamstwo. Nie rozumie Pan o czym piszę ? - nie, no to trudno.

Niema sprawy, oto wersja (stal nierdzewna) porównywalna z Twoją:

Ukryta Zawartość

32 zł

Ukryta Zawartość

28 zł

Sumując wychodzi 60 zł, zamiast 140 zł z nalepką Artech. Poza tym gdzie jest informacja że moje wyżej przytoczone gniazdo nie poradzi sobie z grubszymi żyłami – czekamy na jakieś źródło, najlepiej od samego producenta, bo na razie piszesz sobie i piszesz jak to twoje solidne, a reszta to co…? Jakieś pomiary pokazujące że nierdzewka z BJ jest lepsza od Berkera?

- wykonywane są na nasze zamówienie i kupowane u … niestety nie ujawnię, bo nie wszystko można ujawnić i podać linka, ale niech Pan grzebie na stronach w USA

- jakość ich i cenę uważam za bardzo rzetelną i dlatego je polecam.

Reasumując, ceny na naszej stronie są jak najbardziej realne, a tak zwane fakty, zdjęcia i linki podawane odnośnie cen akcesoriów z naszej stronie przez Cornera, to kłamstwa, krętactwa i robienie wody z mózgu. Wrzucanie wszystkich do jednego worka to duże uproszczenie. Drogi Panie, audiofilstwo to luksus. Można się bez niego obejść i po prostu tylko słuchać muzyki – Pan tego jednak nigdy nie rozumie.

I mamy w końcu konkrety, dzięki któremu można już prowadzić sensowny dialog : „…wykonywane są na nasze zamówienie i kupowane u … niestety nie ujawnię, bo nie wszystko można ujawnić i podać linka, ale niech Pan grzebie na stronach w USA…”

I tu Cię mam, otóż Dlaczego? Renomowane firmy posiadające identyczny wygląd (acrolink, furutech i chiński sonar) nie pozwoliłby na wygrawerowanie od spodu logo firm trzecich, czyli Artech. Co dziwne wszystkie wtyki z Chin działają na zasadzie OEM, ODM czyli sprzedaż pod własną marką (z możliwością umieszczenia loga jak w przypadku Gigawatt), co ty właśnie robisz. Jaka firma z USA robi na zamówienie (jakieś tajne stowarzyszenie?), skoro już więcej podobnych gniazd (ten sam design) nie ma na rynku, oprócz masy z Azji.

Gigawatt ze swoimi gniazdami z Azji, sklep sprzedający ową polską myśl techniczną:

4cgiga-watt.jpg

A teraz kolej na Ciebie:

artech-600-zl-para.jpg?5230

i wersja, gdzie można tak jak kolega wyżej, wyryć własny napis (Azja):

$(KGrHqIOKjYE6hfCHlw1BOobukDiVw~~60_35.JPG

P.S. Corner, po Twoim ostatnim poście stwierdzam, że używanie Pan w stosunku do Twojej osoby było nadużyciem. Pojęcie DUREŃ wypisane na czole powinno być twoim LOGO. Kolejny raz, na skutek swojej mocno ograniczonej inteligencji, a może nawet debilizmu, wprowadzasz ludzi w błąd, porównując wersję mosiężną ze złoconą.

Po pierwsze, na zdjęciu z Twojej strony (które sam robiłeś) jest wersja mosiężna, widać to po śrubach, masz obrazki:

Wersja oryginalnie złocona, na którą się powołujesz:

168864a2e44e5ce9d20f512f104348a9.image.250x198.jpg

Teraz twoja wersja z ewidentnie innym kolorem śrubek:

01.jpg

i dziwnym przypadkiem taki sam wtyk jak i firma (śrubki) - przypadek???:

e34d1c4149710e303cfa3c5a4ce6fcb8.image.250x166.jpg

Albo nie wierz co sprzedajesz, albo robisz po raz kolejny z klientów jeleni.

Po drugie, na forum panują pewne zasady, wyzywać możesz osoby z Twojego otoczenia, które na to się godzą. Jeśli tak odnosisz się do klientów to pogratulować. Kolejne posty pokazujące jakim dana osoba jest idiotą, zostaną zapewne skasowane, bo kultura przede wszystkim, a u ciebie regularnie słona z butów wystaje. Na pewno tymi obrazami zjednałeś sobie wielu klientów, tak trzymać.

Czy ten post nadal jest według Ciebie jałowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

)):10..czy to juz..? gdzie strzelają ..nie widzę AURORY

Z tego też powodu dziwie się krytyce krajowych firm...skoro ich produkty ze względu na technologię i ceny nie odbiegają od podobnych zagranicznych produktów, to czemu je krytykować nawet, gdy nie jest się przekonanym do ich wpływy na brzmienie.

Z nudów Panie..z nudów.

corner - sieciówki to najważniejsze kable w systemie.

od nich zaczyna się dźwięk

bałem się to napisać a tu proszę.....

Gość StaryM

(Konto usunięte)

corner - sieciówki to najważniejsze kable w systemie.

od nich zaczyna się dźwięk

bałem się to napisać a tu proszę.....

Bzdury! Dźwięk zaczyna się w elektrowni. Degraduje się potem na wszystkich transformatorach i bezpiecznikach.

Nie prawda! Dobry dźwięk zaczyna się już w kopalnii węgla! Albo w biomasie... w rzece... w śpiewie wiatru...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Cholera, niezła jatka ;-)

P.S. Corner, po Twoim ostatnim poście stwierdzam, że używanie Pan w stosunku do Twojej osoby było nadużyciem. Pojęcie DUREŃ wypisane na czole powinno być twoim LOGO. Kolejny raz, na skutek swojej mocno ograniczonej inteligencji, a może nawet debilizmu, wprowadzasz ludzi w błąd, porównując wersję mosiężną ze złoconą.

No i po co te nerwy ? Takim wpisem na wejściu przegrywasz ...., co by nie gadać ten "dureń", "debil" "mocno ograniczony" wygrywa jednak na punkty....Ring wolny...

(...)

Czy ten post nadal jest według Ciebie jałowy?

jak najbadziej.

corner, strasznie sie pienisz i tyle. wyjrzyj poza polski rynek, polskich producentow, itd. nie porownuj cen kompletnych konfekcjonowanych kabli z komponentami.

bo w ten sposob wyjdzie ci, ze jesli kupisz czesci i samemu poskladasz to ci Bugatti Veyron taniej wyjdzie niz od producenta. litosci!

taki np. goldkabel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to sieciowke za 190€ sprzedaje (ok. 800PLN) normalnie zlodzieje!

nie placz jesli cie nie stac na kupno kabla, bo to jest zalosne. juz ktos tu napisal, ze drogi sprzet audio i akcesoria wysokiej jakosci to luksus, jesli cie na nigo nie stac to musisz sie zadowolic tym co masz a nie medzic jakie to wszystko do dupy i w ogole..

Ukryta Zawartość

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Corner wykazał ile się zarabia, no ale ma się zarabiać do cholerki ;-)) Na tym polega prowadzenie firmy ! Przecież nie tylko polskie firmy - a taki Furutech czy Shunyata to aniołki ? :D Toż to diabły najczarniejsze z czarnych ;-)))

Fakt faktem ceny są przegięciem, ale nie tylko w audio przecież tak jest, choć tu może dobitniej, ze względu choćby za głęboko zakorzeniony snobizm audiofilów....epatowanie przynależnością do elity....ci najbardziej zakręceni MUSZĄ porządnie zapłacić.....no trudno...... zostało to wykorzystane przez firmy, ale nie tylko u nas....

Corner wykazał ile się zarabia, no ale ma się zarabiać do cholerki ;-)) Na tym polega prowadzenie firmy !

No właśnie nie wykazał "ile się zarabia".

Pokazał (co najwyżej) ile co kosztuje.

No właśnie nie wykazał "ile się zarabia".

Pokazał (co najwyżej) ile co kosztuje.

To chyba wystarczy...nie chodzi o konkretne kwoty z dokładnością do złotówki....czepiacie się panie Filut, jak zwykle ocieracie się o branżę, którą bronicie niczym upadły giermek mlaskając choćby nad płatnymi odsłuchami...dziwny twór z pana panie Filut.....taka hybryda anty-klient - pro- branża :-)

Ja po prostu nie lubię "zbyt daleko posuniętych uproszczeń". Zwłaszcza jak teoria "naukawa" nie przystaje do praktyki. O prowadzeniu firmy również wolę gadać z tym co firmę prowadzi, niż z tym co sobie wyobraża jak ją prowadzić, bo przeczytał książkę.

Pokazać ile co kosztuje, to zupełnie coś innego niż pokazać "ile się zarabia". To są zupełnie inne sprawy i trzeba mieć odrobinę dobrej woli i wiedzę aby to zauważyć, albo kompletnie nie mieć wiedzy aby tego nie widzieć. O dobrej woli, w tym akurat przypadku nie ma co gadać.

Ale to już tak jest z teoretykami.

Zyzio... znawca wszystkiego. Talent.

Ja po prostu nie lubię "zbyt daleko posuniętych uproszczeń". Zwłaszcza jak teoria "naukawa" nie przystaje do praktyki. O prowadzeniu firmy również wolę gadać z tym co firmę prowadzi, niż z tym co sobie wyobraża jak ją prowadzić, bo przeczytał książkę.

Pokazać ile co kosztuje, to zupełnie coś innego niż pokazać "ile się zarabia".

Ale to już tak jest z teoretykami.

To nie są żadne uproszczenia...właśnie tak usilnie starasz się to przedstawiać..wszyscy doliczają koszty prowadzenia działalności.....a mimo wszystko coś cholera dalej zera się nie zgadzają......nie tylko ty prowadzisz firmę.....

Co do nieszczęsnych płatnych odsłuchów to ten kto je promuje ma mentalność buca, którą zarzuca innym.....co do tego nie mam cienia wątpliwości.....

Zyzio... znawca wszystkiego. Talent.

Na ludziach trochę się znam....masz rację....

To nie są żadne uproszczenia...właśnie tak usilnie starasz się to przedstawiać..wszyscy doliczają koszty prowadzenia działalności.....a mimo wszystko coś cholera dalej zera się nie zgadzają......nie tylko ty prowadzisz firmę.....

Co do nieszczęsnych płatnych odsłuchów to ten kto je promuje ma mentalność buca, którą zarzuca innym.....co do tego nie mam cienia wątpliwości.....

Na ludziach trochę się znam....masz rację....

Cieszę się, że na ludziach też się znasz.

A o co chodzi z odsłuchami? Wątki Ci się mylą?

Cieszę się, że na ludziach też się znasz.

A o co chodzi z odsłuchami? Wątki Ci się mylą?

Bazuję na całokształcie po prostu, zazębia się to wszystko :)

Zyzio napisz o co Ci chodzi. Nie bądź jak buc.

O nic. W odsłuchach byłeś niby na nie, ale miałeś szersze spojrzenie jak to zwykłeś nazywać i zawsze jesteś tak jakoś nijako ustawiony by na buca nie wyjść ? :-)

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 13 Września 2012 - pyskówka
Ukryte przez misiomor, 13 Września 2012 - pyskówka

W tej wymianie zdań Zyzio, właśnie jesteś bucem.

(Jeśli chcesz ze mną dyskutować o odsłuchach, to proszę bardzo. W wątku o odsłuchach, masz mi coś do zarzucenia?)

Tu jest wątek:

"Polskie kable sieciowe (hit czy kit?)"

Na czytaniu się znasz?

W tej wymianie zdań Zyzio, właśnie jesteś bucem.

No patrz, a ja o tobie podobnie myślę :)

Same buce: corner, ja, ty, Artech...same buce cholera jasna ;-)

Zyzio !!!

Ja mysle ze Ty jestes albo Psychiczny albo Cofniety w rozwoju !nie ma forum ani postu w ktorym ty ze swoja Gejowska fantazja nie psujesz swoja osoba tematu i krwi kazdej osobie z A/S

Zajmuj sie dalej damska bielizna jak do tej pory i przymierzaj wciaż Rajstopki,stringi i i daj Nam tu wymieniac sie pogladami ok!!!!

Ps- Panowie nie zwracajcie uwagi na Przygłupa to Transwes.... z problemami ale to forum to nie klinika Psychiatryczna !!!

Zyzio !!!

Ja mysle ze Ty jestes albo Psychiczny albo Cofniety w rozwoju !nie ma forum ani postu w ktorym ty ze swoja Gejowska fantazja nie psujesz swoja osoba tematu i krwi kazdej osobie z A/S

Zajmuj sie dalej damska bielizna jak do tej pory i przymierzaj wciaż Rajstopki,stringi i i daj Nam tu wymieniac sie pogladami ok!!!!

Ps- Panowie nie zwracajcie uwagi na Przygłupa to Transwes.... z problemami ale to forum to nie klinika Psychiatryczna !!!

LOL, a co ci zyzio zrobił ? Bo w wątku o JM Labach to kolega zachowuje się jakby tyle co psychiatryka opuścił :-))) Kolejny skretyniały buc na forum....

masz wiecej Loginow zapewne tak jak damskich ciuszkow?

Bujaj dzieciaku i nie zatrowaj zycia Jełopie!

Zyzio !!!

LOL, właśnie wyskoczyłeś z kaftana ? czy jesteś na tyle ograniczony by rzucać tak oklepanymi inwektywami ....? :-) Zamknij się ze swoimi smętnymi samplerowymi płytami i posłuchaj namiastki basu ze swoich kolumn - może to cię nieco złagodzi - ponoć muzyka łagodzi obyczaje, chociaż te samplerki...brrr ;-)

masz wiecej Loginow zapewne tak jak damskich ciuszkow?

Bujaj dzieciaku i nie zatrowaj zycia Jełopie!

A cóż cię tak zatruło prostaku ?...ktoś zburzył ci ołtarzyk czy jak ?..... żeby od razu tak żyłka skakała....niebywałe....

Jak bede potrzebowal cos wiedziec o damskiej bieliznie Zyzio to wiedz Zboku ze do Ciebie napisze bo ZYZIO Trans zawsze doradzi co kupic Zonie - to jest pewniak!!!!

Jak bede potrzebowal cos wiedziec o damskiej bieliznie Zyzio to wiedz Zboku ze do Ciebie napisze bo ZYZIO Trans zawsze doradzi co kupic Zonie - to jest pewniak!!!!

Nie wiedziałem, że tak cię to kręci....bardziej niż samplerki ? :-) Powodzenia, odgryzłeś się godnie jak zwykle, niestety nie trafiłeś, jak kulą w płot :-)

Ciesz sie Szczeniaku ze chowasz sie za monitorem bo w przeciwnym razie zaciagnal bym Ci Stringi na glowe ot i do Zadka bym Ci Kopa zasadzil,tu cwaniakuj bo Trans kolegow nie znajdziesz a powyżywasz sie od to mozesz tylko !

Na tym koncze bo wstyd sobie tylko robie z Trans piszac gdzie wszyscy to czytaja!!!

FEEeeeeeee! ZYZIO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.