Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable sieciowe (hit czy kit?)

corner

Rekomendowane odpowiedzi

Temat ślepych testów został już definitywnie potwierdzony przez ekspertów, wyniki są jasne - każdy guru wykłada się na tak banalnych testach, tak więc wysiłki na tym forum anonimów są bezcelowe. Klamka zapadła

Niech na Audio Show ktoś przygotuje taki pokaz, zaprosimy wszystkich moderatorów z tej strony, branży oraz prasy i każdy się przekona ile ich rzekoma wiedza jest warta. Skoro potrafią pisać długie wypracowania na temat zmian dźwięku wprowadzonego przez jeden konkretny przewód, to taka w/w próba będzie pikuś.

AudioAcademy kompletnie nie rozmierz definicji "ślepych testów", bierzesz to zbyt dosłownie, nie musisz zamykać oczu ani buzi ;) Nie będziesz widział po prostu ładnym oplotów, marek kabli, które zostaną zasłonięte - a czy ktoś będzie je wypinał, czy zostawi nienaruszone mówiąc że zmienia, jest nieistotne, skoro słyszycie różnice. Możecie przytargać nawet swoje sprzęty (kolumny, wzmaki). Dzięki temu, wielu zrozumie dlaczego jakaś polska firma kupuje gotowe gniazdo sieciowe, nalepia swoje logo i sprzedaję z masakryczna przebitką.

Temat ślepych testów został już definitywnie potwierdzony przez ekspertów, wyniki są jasne...

Czy możesz wymienić tych ekspertów z imienia i nazwiska? Czy mogę prosić o informację gdzie mogę zapoznać się z badaniami wspomnianych ekspertów?

W takim wypadku wychwycenie różnic w 10 próbach będzie chyba dziecinnie łatwe. Zresztą dla pewności można wziąć ze sobą żonę.

W IC były to zupełnie odmienne charaktery, był 1 miedziak i 2 srebrne, z tego 1 srebrny bardzo mocno rozjaśnił dźwięk.

Dla tych co nie słyszą to zalecam zrobić test, 1 kabel miedź, 2 srebro. Tylko nie bierzcie srebra Sonus Oliva, bo on nie gra jak typowe srebro. Zalecam coś z Albedo

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Czy możesz wymienić tych ekspertów z imienia i nazwiska? Czy mogę prosić o informację gdzie mogę zapoznać się z badaniami wspomnianych ekspertów?

Pewnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W IC były to zupełnie odmienne charaktery, był 1 miedziak i 2 srebrne, z tego 1 srebrny bardzo mocno rozjaśnił dźwięk.

Czyli rozumiem, że bez problemu te odmienne charaktery wychwycisz ? Nie widząc co jest podłączone.

Bez problemu i myślę że też byś to wychwycił, jak masz możliwość zrób sobie taki test. Przy moim dość zmulonym systemie nie mam problemów aby wychwycić Albedo od Chorda, z Sonus Olivą już miałem problem.

A po co robić 10 prób, nie można zrobić 2 ?

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

AudioAcademy kompletnie nie rozmierz definicji "ślepych testów", bierzesz to zbyt dosłownie, nie musisz zamykać oczu ani buzi ;) Nie będziesz widział po prostu ładnym oplotów, marek kabli, które zostaną zasłonięte - a czy ktoś będzie je wypinał, czy zostawi nienaruszone mówiąc że zmienia, jest nieistotne, skoro słyszycie różnice.

Rozumiem je doskonale i dlatego zaproponowałem, że kable mogą być w kolorowych koszulkach. Muszę widzieć co się wpina, żeby pracowały u mnie oba zmysły. Jeżeli jeden wyłącze, to drugi zostanie zaburzony.

Poza tym takie próby, żeby cokolwiek udowodnić są lekko naciągane. Wystarczy mieć dwa zupełnie różne kable i bawić się tylko nimi. Jeśli 10 osób usłyszy jakiekolwiek zmiany, znaczy to, że każdy kabel może zagrać inaczej. Jeden zagra z mniejszą różnicą a drugi z większą, ale różnica zawsze będzie.

To jakiś nowy rodzaj nietoperza, jak zamyka oczy to głuchnie :D

Pewnie jeszcze błędnik waruje i od razu pada na kolana :)

Tylko to ciekawe, bo znaczy, że np. jak nałożysz sobie na czarny kabel czerwony oplot, to ci zacznie cieplej grać? Było nie było sprzyja to oszczędnościom...

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Jeden kabel, dwa, może wymienić, ale nie 10, bo każdy od tego zwariuje, nawet ślepy.

Po raz trzeci piszę, że zdrowy człowiek, któremu wszystkie zmysły działają, nie da sobie rady z takim testem i nie o to tu chodzi, żeby wyłowić ślepego mistrza, wśród widzących. Czy ta informacja również nie może dotrzeć do niektórych niesłyszących?

O wiele prościej jest porównać dwa kable a nie 10. Po co to komu? Mamy się skupić na tym czy między kablami są różnice czy nie.

Nikt tu nie pisze o porównywaniu 10 kabli. Dwa kable w 10 próbach. Czy teraz jest to jasne?

Bez problemu i myślę że też byś to wychwycił, jak masz możliwość zrób sobie taki test.

Robiłem sobie i innym. Wynik zawsze taki sam.

A po co robić 10 prób, nie można zrobić 2 ?

Bo przy dwóch próbach szansa ślepego trafienia to 50%. Przy dziesięciu szansa na "ślepy traf" zbliża się do zera. Trzeba po prostu usłyszeć.

Czy to będzie 10 prób czy 10 kabli, to mało istotne. Mamy 10 czynności nad którymi mamy sie skupić.

Ponawiam pytanie. Czy nie lepiej przekonać się o tym czy kable różnią się między sobą na podstawie porównań tylko dwóch zupełnie różnych kabli od siebie?

@Audio Academy

kolega wyżej zaznaczył aby zlikwidować chybił-trafił, może nie 10 ale parę modeli, no przecie różnice są oczywiste patrząc na wasze wypowiedzi. Czekamy na Audio Show, jeśli Wam się uda (fr@nz odgadnie bez popitki, pisać takie recki - no musi wiedzieć) będziecie pierwsi, nikt wcześnie tego nie dokonał, tak więc wasza chwała obiegnie cały glob. Z góry powodzenia życzę

AudioAcadamy, rozumiem, ze jak zaslonisz uszy to przestajesz rozrozniac kolory? ROTFL...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Nie rozróżniam tylko odcieni.

>>corner

Nadal nie odpowiedziałeś mi na moje dwa kolejne pytania. Dlaczego nie można z tobą normalnie podyskutować?

Bodajże na pierwsze pytanie był odzew z mojej strony, co do drugiego: oczywiście że różnice będą, nie mniej chciałem odpowiedziec na twój post o relacji jakość do adekwatnej ceny, gdzie twoje paczki posłużyły za przykład:

Małe porównanie - Akustyk DSD2 vs AudioAcademy HYPERION IV

AkustyK DSD2 : niskośred.: Scan-Speak (280 zł), wysoko.: Scan-Speak (210 zł) - Cena za kolumny: 4500 zł

AudioAcademy HYPERION IV : niskośred.: Visaton (135 zł), wysoko.: Seas (178 zł) - Cena za kolumny: 4800 zł

Nie umniejszam twojej wiedzy i doświadczenia, jedynie pokazuję iż można taniej i lepiej. Akustyk zaimplementował 4 sztuki Scan-Speaków, które są ponad dwa razy droższe od twoich, a mimo to finalny koszt jest mniejszy.

Tak, tak zdaje sobie sprawę że są polskie firemki, gdzie opłacalność jest jeszcze bardziej stratna.

No więc jeśli różnice będą, to znaczy, że kolumny będą się różnić od siebie. Porównanie zatem było nie na miejscu.

>>Nie umniejszam twojej wiedzy i doświadczenia, jedynie pokazuję iż można taniej i lepiej<<

To zdanie nie jest do końca logiczne. Nie możesz powiedzieć, że można lepiej i zarazem nie umniejszać mi wiedzy i doświadczenia nie porównując przy tym osobiście obu tych konstrukcji. Czy nie może być tak, że kolumny na tańszych głośnikach zagrają lepiej niż te na lepszych? Czy sam projekt nie jest ważny? Czy liczą się tylko zastosowane głośniki i ich marka?

Porównanie do Akustyka chyba nie jest dobre. Porównaj moje kolumny do firmy, która sprzedaje swoje wyroby na całym świecie i cena jest tak skalkulowana, aby każdy mógł zarobić. Ja dostosuje swoją cenę również do standardów ogólnej sprzedaży, czyli podniesiemy cene Hyperionów IV do powiedzmy 9500zł.

>>Nie umniejszam twojej wiedzy i doświadczenia, jedynie pokazuję iż można taniej i lepiej<<

To zdanie nie jest do końca logiczne. Nie możesz powiedzieć, że można lepiej i zarazem nie umniejszać mi wiedzy i doświadczenia nie porównując przy tym osobiście obu tych konstrukcji. Czy nie może być tak, że kolumny na tańszych głośnikach zagrają lepiej niż te na lepszych? Czy sam projekt nie jest ważny? Czy liczą się tylko zastosowane głośniki i ich marka?

Na tanszych glosnikach kolumny moga zagrac lepiej.Na gorszych nigdy!

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Porównanie do Akustyka chyba nie jest dobre. Porównaj moje kolumny do firmy, która sprzedaje swoje wyroby na całym świecie i cena jest tak skalkulowana, aby każdy mógł zarobić. Ja dostosuje swoją cenę również do standardów ogólnej sprzedaży, czyli podniesiemy cene Hyperionów IV do powiedzmy 9500zł.

A dlaczego to nie jest dobre porównanie?

Czy należy rozumieć, że swoje kolumny obiektywnie wyceniasz na jakieś ± dziesięć kawałków, a cenę detaliczną zaniżasz?

Czy to znaczy, że należałoby twoje kolumny porównać powiedzmy z Dali Mentor?

Serio pytam, bo nie znam twoich kolumn.

Dokładnie tak. Zaniżam dlatego, że żyjemy w Polsce i nie mamy takich zarobków jak w krajach rozwiniętych.

Jeżeli Dali Mentor kosztuje koło dychy, to chętnie porównam z nimi Hyperiony.

Ukryta Zawartość

2000 funtów. W zależności od wykończenia cena dochodzi do 2400 funtów za parę. 2x Visaton W130S za mniej niż 130zł.

Ukryta Zawartość

Tonsil wkładał głosniki 13cm kosztujące wówczas po 40 złotych do kolumn Mission 753 kosztujących 20 lat temu 2400 DM za parę - czyli na dziś 1200EURo plus ze 100% inflacja. A i tak miały wóczas dwa razy lepszy stosunek jakości do ceny niż te śmieszne Roksany (prawdopodobnie z tej samej dekady).

Zwróć uwagę ze stosowane przez nich głośniki Visatona z serii W, są też parametrycznie lepsze do obudowy BR niż ich większe wersje 17cm które przetrwały w produkcji do chwili obecnej

Czy Jesteś już tak wielką marką jak Roksan, który powstał na produkcji gramofonów, a głośnikowe pierdołki sprzedawał tylko celem rozszerzenia oferty systemu audio Caspian? Produkujesz coś jeszcze oprócz kolumn głosnikowych, które moznaby sprzedawać w ofercie powiązanej?

Mnie nie obchodzi za ile chcesz sprzedawać, nie jestem Twoim doradcą.

Odpowiadałem na Twoje stwierdzenie, że cena kolumn na pospolitych głośnikach jest "okazyjnie" niska, bo powinny kosztować znacznie więcej.

Poza własnym twierdzeniem nie posiadasz jednak innego argumentu potwierdzającego ten stan rzeczy.

Każdy sprzedawca może sobie wymagać dowolnie wymyślonej ceny. Ale każdy potencjalny klient ma prawo tę cenę uznać za wygórowaną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.