Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt Kolumn Trójdrożnych

Robert.Wedder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum, a także w temacie DIY, dlatego proszę o wszelką wyrozumiałość za błędy techniczne lub innego typu wpadki "nowego"

Przeczytałem całkiem sporo na tym forum odnośnie robienia kolumn, tak samo zresztą jak na elektrodzie czy innych forach do, których dawaliście odnośniki. I postanowiłem, że też chciałbym spróbować swoich sił w DIY.

Moje doświadczenie bardziej opiera się na sprzęcie estradowym, a nie hi-fi czy tym bardziej hi-end. Grałem przez ostatnie 5 lat na różnych, raczej mniejszych sprzętach "estradowych". Różne imprezy: karaoke, wesela, studniówki. Wiem co to znaczy grać głośno.... Niestety z jakością dźwięku już jest inaczej....

W domu posiadam aktualnie stare altusy 140 + wzmacniacz Technicsa. Jak na warunki domowe dawało to radę, Chciałbym się natomiast przenieść w całkowicie inny wymiar jakości dźwięku, tak więc pomyślałem o zrobieniu własnego sprzętu.

Co do kosztów pomysłałem o wydaniu około 4500 zł na przetworniki.

Kolumna ma być 3 drożna. Jakoś jestem przekonany do tego układu moje altusy to 3-way.

Kolumny estradowe, które od wielu lat dobrze mi służą, również są trójdrożne.

Myślałem o 4 drożnej, ale.... nie mogłem nigdzie znaleźć na ten temat informacji. Co nieco przedostawało się czasami w jakimś temacie, ale ten nie zostało to nawet dobrze zaczęte a co dopiero wyczerpane.

Kolumna ma być na 100% modułowa, ale wzorowana swoim designem na Sonus Stradivari Homage. Mam pewien pomysł jak to wszystko połączyć aby fajnie wyglądało

Słucham muzyki rockowej: The Doors, Led Zeppelin, Pearl Jam, Dżem,

a także trochę Jazz'u i muzyki gitarowej (Flamenco, Fingerstyle)

I tutaj proszę was o pomoc związaną z trzema aspektami budowy tej kolumny.

1. Układ głośników w kolumnie

Ile powinno być głośników w jednej kolumnie? Jakie są układy? czym się charakteryzują, mam na myśli brzmienie całości?

2. Chciałbym aby pasmo przenoszenia wynosiło: 25-30 000 Hz

Jaka będzie najlepsza obudowa (BR, TL, OZ, z MB) do głośników basowych tak aby zagrało dobrze poniżej tych 30 hz + aby pasowała do muzyki, której słucham

3. Jakich głośników użyć?

Firma, model, charakterystyka brzmienia

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/95481-projekt-kolumn-tr%C3%B3jdro%C5%BCnych/

A kto ci zrobi do tego zwrotnice?

Budżet liczysz na calość czy na same przetworniki?

Mogę z czystym sumieniu polecić głośniki Usher - znakomity stosunek cena jakość.

Do kupienia tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Droższe Scan Speak, seas. Jaki charakte brzemienia Ci się podoba? Zimny detaliczny? Ciepły?

Ukryta Zawartość

Widziałeś może poniższy projekt?

Ukryta Zawartość

(to wersja tańsza - przetworniki kosztują ok. 1600 zł)

Tutaj wersja droższa:

Ukryta Zawartość

To dobry punkt wyjścia do Twoich poszukiwań. Zaletą jest to, że projekt został dokładnie pomierzony (uwzględniając szeroką przednią ściankę).

Przetworniki (oraz części do zwrotnic) możesz kupić tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja z 3 way wybrał bym Harpia DIY sam długo się zastanawiałem. Nawet miałem budować Hurricane 2 way. Bo ciężko o dobry projekt 3 way.

Na moje oko technicznie dużo bardziej dopracowany projekt niż Troelsa.

Generalnie można zarzucić że Troels nie kompensuje wszystkich rezonansów.

Jest osoba na tym forum która dokładnie powiedziała by Ci o zarzutach technicznych.

>arczi87

Też mi się podoba projekt Harpii (no może za wyjątkiem użytego tweetera ;-)) - ale jest policzony na wąską przednią ściankę. Dla szerokiej trzeba by przeprojektować zwrotnicę.

A kto ci zrobi do tego zwrotnice?

Budżet liczysz na calość czy na same przetworniki?

Zwrotnice mam nadzieję poprosić kogoś kto się na tym zna... Za odpowiednią opłatą oczywiście

Budżet liczę na same przetworniki

Droższe Scan Speak, seas. Jaki charakte brzemienia Ci się podoba? Zimny detaliczny? Ciepły?

To jest świetne pytanie. Nie mam pojęcia do tej pory miałem okazję słuchać tylko brzmienia estradowego

Ewentualnie poszczególne Instrumenty na różnych wzmacniaczach.

Wydaje mi się, że jednak ciepło dźwięku może być tym czego szukam, chociaż musiałbym to w jakiś sposób porównać.

Widziałeś może poniższy projekt?

Cóż dzięki za link bardzo się przydał.... projekt mega fajny ale ja chcę wykorzystać moduły w mojej obudowie. Jeżeli uda mi się jutro usiąść do ołówka i kartki papiery to na dniach wyślę wam szkice mojej wizji.

I tutaj znów będę zmuszony zrobić mały wywiad wśród znawców tematu, bo tak jak powiedziałem nie mam doświadczenia i nie za bardzo czaję jeszcze układy głośników w kolumnach,

Myślałem o układzie który podpatrzyłem w innych kolumnach bardzo mi się podoba pod względem designu, ale jak to może zabrzmieć nie mam pojęcia:

(z góry na dół)

nisko-średnio-tonowy

średnio-tonowy

wysoko-tonowy wstęga

średnio-tonowy

niskotonowy

Co o tym myślicie? jak to może zabrzmieć?

Udało się stworzyć wstępny szkic projektu.

Chodzi mniej więcej o coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robert.Wedder

Masz świetny plan, idziesz w dobrym kierunku ( 3 way) ale Twój szkic to już zbytnie marzycielstwo. Aby zbudować takie cudeńko na przetworniki wydasz nie 4 a 8000zł. Chcesz zejścia 25Hz (-3dB) to musisz zastosować minimum10, najlepiej 12" niskotonowy. Wtedy raczej już aktywnie. Padło kilka propozycji Troelsa i też bym Ciebie namawiał na sprawdzony projekt. A jeśli coś autorskiego z pomiarami to padła już ciekaw propozycja na Usherach tylko wg mnie jeśli już jest 7" na średnicy to na dół koniecznie 10" (niestety brak odpowiednika Usher). Więc może:

• Usher 9950-20
  • Usher 8948A (8945A)
  • Dayton Titanic TIT280C-4 10"

Ukryta Zawartość

Twoje marzenie na 5 głośnikach zacne lecz wypadałoby użyć dwa 15 ohmowe średniaki. Wybór prawie zerowy. Wofery koniecznie aktywnie. No i jeszcze jedno pytanie. Kto Ci wykona takie budy? Bo do nich to trzeba już artystę audio-stolarza. Pozdrawiam.

Teraz zauważyłem, że wspomniałeś o wstędze. Można by rzec, że jestem fanem wstęgi i przetworników alu :). Lecz nie jest to brzmienie dla każdego więc musisz posłuchać. Spójrz na te ślicznotki:

SUPREME-s.jpg

Ukryta Zawartość

Dobra propozycja. Nawet nie wiedziałem, że jest dostępny w Akkusie. Niska cena i nadaje się do TL-ki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chce być tym co psuje zabawę ale chciałbym zwrócić uwagę że być może porywasz się z motyką na słońce zwłaszcza że jest to twoje pierwsze DIY.

Sam pomysł jest jak najbardziej godny polecenia ale czy zdołasz taki projekt pociągnąć do końca.

Ja osobiście radziłbym ci skorzystać z jakiegoś gotowego projektu. Przynajmniej sprawdzony a poza tym zaoszczędzisz sobie ponad połowę roboty. Wiem z doświadczenia że nawet poprawnie zrobiony projekt nie koniecznie musi dobrze brzmieć. Jest mnóstwo gotowych projektów które są podobne do tego czego szukasz zmieszczą się w twoim budżecie. Przejrzyj projekty z Klang und Ton i Hobby Hifi. (można znaleźć w internecie) do tego projekty Zaph'a i troelsgravesen. Na pewno coś znajdziesz. Na zwrotnicy do kolumn trójdrożnych możne polec nawet doświadczony konstruktor. Chciałbym tylko zauważyć że w Klang und Ton do druku nie dostają się wszystkie projekty a chłopaki wiedzą co robią i mają dosyć dobrze wyposażone laboratorium.

Bezpieczniej będzie robić projekt który już został wypróbowany.

Jeżeli będziesz robił zwrotnicę pasywną to pierwszy problem jaki napotkasz to dobór efektywności głośników. Nie wystarczy kupić głośniki o podobnej efektywności ale trzeba również uwzględnić efekt baffle step i tu może się okazać że po kupieniu głośników średniotonowe grają za cicho. Pułapek jest mnóstwo i musisz sobie zdać z tego sprawę że nawet jeżeli ludzie którzy ci radzą na forum z dobrymi chęciami i dużą wiedzą mogą popełniać błędy. Wtedy konsekwencje tych błędów będziesz ponosił ty.

Dlatego radzę dobrze rób projekt który już ktoś złożył i był z tego zadowolony.

Nie chce być tym co psuje zabawę ale chciałbym zwrócić uwagę że być może porywasz się z motyką na słońce zwłaszcza że jest to twoje pierwsze DIY.

Sam pomysł jest jak najbardziej godny polecenia ale czy zdołasz taki projekt pociągnąć do końca.

Ja osobiście radziłbym ci skorzystać z jakiegoś gotowego projektu. Przynajmniej sprawdzony a poza tym zaoszczędzisz sobie ponad połowę roboty. Wiem z doświadczenia że nawet poprawnie zrobiony projekt nie koniecznie musi dobrze brzmieć. Jest mnóstwo gotowych projektów które są podobne do tego czego szukasz zmieszczą się w twoim budżecie. Przejrzyj projekty z Klang und Ton i Hobby Hifi. (można znaleźć w internecie) do tego projekty Zaph'a i troelsgravesen. Na pewno coś znajdziesz. Na zwrotnicy do kolumn trójdrożnych możne polec nawet doświadczony konstruktor. Chciałbym tylko zauważyć że w Klang und Ton do druku nie dostają się wszystkie projekty a chłopaki wiedzą co robią i mają dosyć dobrze wyposażone laboratorium.

Bezpieczniej będzie robić projekt który już został wypróbowany.

Jeżeli będziesz robił zwrotnicę pasywną to pierwszy problem jaki napotkasz to dobór efektywności głośników. Nie wystarczy kupić głośniki o podobnej efektywności ale trzeba również uwzględnić efekt baffle step i tu może się okazać że po kupieniu głośników średniotonowe grają za cicho. Pułapek jest mnóstwo i musisz sobie zdać z tego sprawę że nawet jeżeli ludzie którzy ci radzą na forum z dobrymi chęciami i dużą wiedzą mogą popełniać błędy. Wtedy konsekwencje tych błędów będziesz ponosił ty.

Dlatego radzę dobrze rób projekt który już ktoś złożył i był z tego zadowolony.

Właśnie byłem na etapie pisania podobnego posta.

Powiem Ci jeszcze od siebie, że są ludzie na forum, którzy są wstanie wytknąć błędy Trolesowi. Z tego co wiem to nie małe.

Mają ku temu wiedzę i kompetencję. Teraz zastanów się jeśli Troels robi duże błędy a ma duże doświadczenie. To pomyśl na jakim poziomie są inne konstrukcje.

Teraz odnajdź siebie w tym wszystkim i kogoś kto będzie wstanie zrobić coś lepszego.

Stąd projekt Harpii jest czymś co można nazwać kompromisem.

Technicznie jest zrobiony bardzo dobrze. Pytanie czy pewna koncepcja Ci pasuje i dobór przetworników.

Powiem Ci tak, co do twojej obudowy to oddzielny moduł niskotonowy będzie ok. Zaś jeden wspólny dla średnio i wysoko tonowego głośnika pozwoli zbliżyć centra akustyczne. No i będzie to wystarczające dla pewnej izolacji od drgań tego modułu.

Z przetworników technicznie rewelacyjny jest seas H1209-08 L26RFX/P ale ja dużo Ci na ten temat nie powiem.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Powiem Ci jeszcze od siebie, że są ludzie na forum, którzy są wstanie wytknąć błędy Trolesowi. Z tego co wiem to nie małe.

Mają ku temu wiedzę i kompetencję. Teraz zastanów się jeśli Troels robi duże błędy a ma duże doświadczenie.

To ja bym prosił o adresy ich stron i ich projektów, mogą mieć bardzo ciekawe rozwiązania. ;)

To ja skromnie zaproponuje :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja bym prosił o adresy ich stron i ich projektów, mogą mieć bardzo ciekawe rozwiązania. ;)

Widzisz cały bajer polega na tym, że ta osoba już nie udostępni Ci projektu za free.

Oboje to wiemy na wstępie. Więc pozostaje się godzić na pewne rozwiązania które są ogólnodostępne.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Widzisz cały bajer polega na tym, że ta osoba już nie udostępni Ci projektu za free.

Oboje to wiemy na wstępie. Więc pozostaje się godzić na pewne rozwiązania które są ogólnodostępne.

Chodziło mi o coś zupełnie innego. Jeśli ktoś ma krytykować Troelsa i ja miałbym uwierzyć w sens (jako laik oczywiście), to musiałby być ktoś, kto ma jakiś znany i uznany dorobek. Jeśli miałbym zamawiać projekt za kasę, to też nie zgłoszę się do człowieka, o którym coś wiadomo, że niby jest lepszy, ale nikt nic nigdy nie widział, bo...

Nie neguję, że są ludzie o może i większej wiedzy, ale w przestrzeni publicznej liczy się jakieś zaufanie na podstawie dorobku. A w naszych - niestety - warunkach polskich często znajdują się głownie tacy, co potrafią krytykować.

PS. Personalnie nie mam pojęcia o kogo mogłoby ci chodzić, za "świeży" jestem.

Tu masz zestawienie wszystkich projektów z Klang und Ton i Hobby Hifi razem z cenami i opis brzmienia po niemiecku.

Ukryta Zawartość

Tu chyba da się lepiej przeglądać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może znajdziesz coś tutaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to trochę nie wyolbrzymianie problemu. Jestem, powiem nawet przekonany, że siedząc tyle lat w audio jest świadom tych "błędów". To, że nie skompensował jakiegoś tam piku rezonansowego, może było jego celowym działaniem. Np. nie chciał zbytnio komplikować zwrotnicy, albo jakaś tam korekcja nie przyniosła odpowiedniej poprawy dźwięku, albo pogorszyła go. W tych klockach idzie się prze mnóstwo kompromisów, trzeba często wybierać pomiędzy jednym złem, a drugim:)

Też czasami się zastanawiałem dlaczego czegoś nie zrobił, albo pominął. Może po prostu stara się robić maksymalnie proste filtry.

Nie wiem czy to trochę nie wyolbrzymianie problemu. Jestem, powiem nawet przekonany, że siedząc tyle lat w audio jest świadom tych "błędów". To, że nie skompensował jakiegoś tam piku rezonansowego, może było jego celowym działaniem. Np. nie chciał zbytnio komplikować zwrotnicy, albo jakaś tam korekcja nie przyniosła odpowiedniej poprawy dźwięku, albo pogorszyła go. W tych klockach idzie się prze mnóstwo kompromisów, trzeba często wybierać pomiędzy jednym złem, a drugim:)

Też czasami się zastanawiałem dlaczego czegoś nie zrobił, albo pominął. Może po prostu stara się robić maksymalnie proste filtry.

No ale pozbycie się piku na wykresie impedancji zawsze jest na plus dla wzmacniacza... Dla lampowego to już podstawa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.