Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox Classic - jaki NAS ?

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Hello. Jestem na etapie zmiany serwerka do skueezeboxa z PC na NAS. Nie uśmiech mi się wydawać >1000 zł na Qnapa wiec kombinuję z czymś tańszym. Do głowy przychodzą mi takie dwa urządzenia, tylko pytanie czy to ruszy ze squeezeboxem ?? Ewentualnie proszę o jakieś propozycje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z góry dzięki za odpowiedź

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/95571-squeezebox-classic-jaki-nas/

no ja akurat na 2x hdd nie potrzebuję, 2TB kosztuje porównywalnie co 1TB więc jak będę chciał powiększyć dyski to poprostu kupię 2TB. Natomiast wydaje mi się że jeśli Twój DNS-320 działa to ten jedno-dyskowy DNS-315 też raczej ruszy.

QNAP za 500zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pozwolę się podłączyć. Od dziś właśnie testuję squeezebox classic. Wydaje mi się, że do korzystania z sieciowych dysków musi mieć maszynę, na której da się zainstalować squeezebox server. Czyżbym się mylił?

Skrót myślowy. Jeśli da się na nim odpalić media server, to będzie śmigać, ergo nieistotny jest hardware, a software.

Jeśli ja bym kupował NAS, to z myślą nie tylko o muzyce, więc kupił bym urządzenie min. 4 dyskowe i najszybsze na jakie mnie stać.

Ew. sam bym stawiał coś tego typu w ładnej obudowie.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Jeżeli masz smykałkę DIY to możesz spróbować np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) płytę + np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obudowę, do tego 1GB pamięci i twardy dysk, zainstalować FreeNAS i SlimNAS i będzie hulać aż miło. Wiem bo mam od kilku lat i intensywnie oraz bezproblemowo używam wraz ze Squeezebox'em Classic. Można też spróbować wyhaczyć jakiegoś tzw. cienkiego klienta na ogólnie znanych portalach aukcyjnych i być może wyjdzie jeszcze taniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To rozwiązanie które zaproponowałem jest bezgłośne (słychać jedynie dyski, ale to w każdym serwerze chyba że zastosujesz SSD lub bardzo pojemną kartę pamięci jako magazyn muzyki), zajmuje mniej miejsca niż nie jeden NAS fabryczny oraz zużywa porównywalną jeśli nie mniejszą ilość prądu.

serwer-multimediow-zyxel-nsa-310-rj45-usb-esata-

dzięki za odpowiedź

Bezproblemowy, mam i polecam. Wiele funkcji, ale pliki czyta alfabetycznie a więc należy utwory numerować w nazwie.

w ogóle nie potrafie sie dostać na ten serwer, ani przez www ani przez program. W dodatku program konfiguracyjny d-linka podczas instalacji urządzenia sie wyłącza ... i tak na 5 różnych komputerach i z dwoma różnymi HDD na pokładzie - to samo....

dobra...dlink odpalił. Napiszcie mi tylko skąd pobrac odpowiedni slim server i jak go wrzucić na NASa ??

wina leżała w odpowiedniej wersji setup wizard. Najnowsza ze strony d-linka nie działała... okazało sie że jest inna, nowsza na jakimś innym serwerze... wsparcie techniczne dlinka rządzi ...

Ja po prostu używam "starego" HP z Pentium Dual Core E2160, model to chyba DC5700.

Mocniejszy niż komputerki na Atomie, 100% cichy, 2GB ramu i 4xSata i jeśli dobrze się poszuka kosztuje mniej niż byle jaki NAS.

Ja płaciłem za swojego €75 z monitorem 19 LCD.

Zawsze można też ustawić wyłączanie o określonej porze a SQ przy włączaniu puszcza sygnał wake on LAN i serwer się uruchamia.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość StaryM

(Konto usunięte)

zassałem wszystkie i skopiowałem na NAS - i co dalej ?? sorry ale nie ogarniam tego a SB nie działa ...

Tego ci nie powiem, bo nie znam tego NASa. Według strony tylko niektóre NAS firmy Netgear się do tego nadają. Na D-Linku jest Linux, ale chyba procesor to nie jest x86. Mogą być z tym problemy.

Korzystam z WNR3500L firmy NETGEAR z zainstalowanym Tomato - działa bez problemu jako NAS z podłączonym zewnętrznym nośnikiem USB. Z tanich rozwiązań nieźle sprawdza się to (kupiłem swego czasu na alle... za niecałe 50zł):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.