Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Yamaha RX-V661, ale na co ?

piotrek_rr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Od kilku lat używam wzmacniacza Yamaha RX-V661 pół na pół muzyka i film. Do wczoraj myślałem że mój sprzęt gra nieźle. Podpięta jest do Jamo S606 HCS3 +sub Jamo SUB 650.

pokój 28 metrów. Ojciec zakupił na aukcji amplituner stereo Harman Kardom HK 3370. Jak podpiąłem go do moich kolumn szczęka mi opadła. Fantastyczna dynamika, separacja instrumentów i bardzo dobry i precyzyjny bas.(bez subwoofera). Okazuje się że moja Yamaha mimo mocy 90W/kanał RMS przy 8 ohmach nie ma porównania z Harmanem.

Chciałbym się Was poradzić na co proponowalibyście wymienić moją V661. Potrzebuje dalej wzmacniacza 5.1, ale chciałbym żeby gra stereo była taka jak w Harmanie. Zastanawiam się nad Harmanem AVR 460.

Ciekawi mnie czy zagra w stereo podobnie do leciwego już (nie znaczy gorszego) 3370. Audiofilem nie jestem, ale lubię czasem posłuchać dobrej muzyki różnego rodzaju i gra Harmana 3370 mnie zafascynowała.

Dodam że dołączanie do Yamahy po preout drugiego wzmacniacza stereo nie wchodzi w grę, żona się nie zgodzi na drugie "pudło" na półce ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/95617-wymiana-yamaha-rx-v661-ale-na-co/

myślę że tu można jeszcze spróbować z kolumnami pokombinować .... jamo to jamo.... weź wzmaka pod pachę i przejdź się po sklepach ... dołącz inne fronty i zobacz... może jeszcze nic straconego... a co do jamo... też miałem podobny dylemat... jamo czy klipsch ... polecono mi klipsch'a i to był dobry wybór.. ale w miarę jedzenia apetyt rośnie... a skoro nie jesteś "audiofilem" to weź hk255 tańszy od 355 różni się brakiem 3d a od 460 brak 3d usb i mniejsza moc stereo ... jeśli Ci to zbędne .. weź 255... i będziesz zadowolony i kasę zaoszczędzisz i może kolumny też przy okazji... pozdrawiam ... trafnej decyzji

Witaj,

jeśli w jedym segmencie chcesz uzyskać możliwie najlepszą jakość dźwięku, proponuję posłuchać amplituner Harman Kardon AVR460 oraz Marantz SR6006 (teraz w świetnej cenie ze względu na wyminę modeli).

Napewno jednak w przyszłości warto pomyśleć nad zmianą kolumn.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór najbardziej optymalnej konfiguracji.

w przypadku pytań służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

w stereo nawet AVR260 wbije w podłogę tę Yamaszkę

AVR260 nie jest lepszy od Yamaha RX-V661 ... a nawet Yamaha wygrywa.

Od kilku lat używam wzmacniacza Yamaha RX-V661 pół na pół muzyka i film. Do

Używasz bi-amp? Amplitunery kina mają słabe końcówki (widać np. po wsp. tłumienia) i lepiej je odciążyć rozkładając obciążenie na kilka wzmacniaczy.

I się zaczęło. Znowu, że X jest lepsze od Y. Ale ktoś inny twierdzi, że jest na odwrót. Ja porównywałem 3 sprzęty stereo z moim ampli i pod względem średnicy i wysokich wszystkie przegrały. Co do basu to wszystkie wygrały. Ale dla mnie sprawa nie jest taka oczywista jak dla wszystkich. Co prawda nie słyszałem obecnych ampli bo mój ma parę lat. Na tym forum się chyba napędza ludzi na stereo bo te sprzęty się bardzo słabo sprzedają w stosunku do 5.1.

Używasz bi-amp? Amplitunery kina mają słabe końcówki (widać np. po wsp. tłumienia) i lepiej je odciążyć rozkładając obciążenie na kilka wzmacniaczy.

Mam w biampie.

Mam na oku Harmana AVR 4500 oraz AVR 7000. Wiem ze to starszy sprzet, ale jak ze stereo ?

AVR260 nie jest lepszy od Yamaha RX-V661 ... a nawet Yamaha wygrywa.

wg danych technicznych i pomiarów... tylko że brzmienie to nie teoria ale subiektywne odczucia odsłuchowe, a tutaj zdecydowanie więcej osób preferuje brzmienie Harmana

Po doświadczeniach z dość rachitycznym ampAV warto teraz spróbować z porządną elektrownią. Mam tu na myśli ampAV Onkyo np. 906 lub 876. Po za tym brzmieniowo będą pasowały do 606 od Jamo.

Piotrek rr wskazał dwie oferty które pojawiły się na Alle..., ja dodam, że swego czasu były dostępne w atrakcyjnych cenach 7500 i 8500 od H/K.

A i daj sobie spokój z 3D w ampAV, niech amplituner zajmie się napędzeniem kolumn, a obraz zostaw odtwarzaczowi.

Podjąłem decyzje, że bede szukał jakiegoś nowszego sprzętu. Myślicie, że przesiadka z Yamaha V661 na HK AVR 255, 355 lub 460 przyniesie sporą różnicę w stereo ?

No i jak z kinem ? W sumie narazie w kinie na Yamahe nie nażekam, ale nie słyszałem Harmanów...

hmm tylko tutaj chyba kolejność odwrotna ? Harman się wyróżnia spośród amplitunerów do kina tym, że gra znacznie bardziej miękko i z barwniejszą, masywniejszą średnicą

Yamaha i lampa to jak Flip i Flap, gabarytowo :)

Podjąłem decyzje, że bede szukał jakiegoś nowszego sprzętu. Myślicie, że przesiadka z Yamaha V661 na HK AVR 255, 355 lub 460 przyniesie sporą różnicę w stereo ?

No i jak z kinem ? W sumie narazie w kinie na Yamahe nie nażekam, ale nie słyszałem Harmanów...

Zmiana na HK 255? Moim zdaniem jak się przesiadać to na coś wyższej klasy, ew. procesor kina + aktywne kolumny ew. procesor kina + monobloki z pasywnymi kolumnami.

hmm tylko tutaj chyba kolejność odwrotna ? Harman się wyróżnia spośród amplitunerów do kina tym, że gra znacznie bardziej miękko i z barwniejszą, masywniejszą średnicą

Yamaha i lampa to jak Flip i Flap, gabarytowo :)

Ja tak odbieram ampAV obu f-m. Dopiero nowszym ampAV Yamaha xx6, xx7 jest bliżej do Denona. Zyskały neutralność, dodatkowym atutem (nie dla każdego) szczegółowość w pełnym paśmie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.