Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno mieszkania - które lepsze do muzyki?

Coyote2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Wiem, że dość gruby temat, ale miałem nadzieję zasięgnąć Waszej rady. Jestem na etapie zakupu własnego lokum i zostały mi trzy do wyboru. Już nie mam pomysłu jak dalej odfiltrować dwa gorsze, dlatego mam nadzieję, że mi pomożecie.

Mieszkanie A - jeden z wyborów. Wysokość pomieszczeń w mieszkaniu to 2,7m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mieszkanie B i C - drugi i trzeci wybór. Układy obu mieszkań są takie same, jedyna różnica, z perspektywy akustycznej, to fakt, że w mieszkaniu B sufity są na wysokości 2,7m, a w mieszkaniu C - na wysokości 3m.

post-16273-0-24657500-1342278802_thumb.png

Największy pokój będzie salonem, ale z założeniem, że ma się dobrze nadawać do słuchania muzyki i z tym w głowie będzie odpowiednio (dość oszczędnie) umeblowany i wszystko będzie rozstawione.

Proszę Was o podpowiedzi, przede wszystkim czy:

1. Wysokość 2,7m jest lepsza czy gorsza niż 3m?

2. Pokój o kształcie pięciokąta jest lepszy czy gorszy niż czworokątny?

3. Łatwiej jest znaleźć fajny sprzęt do 16 czy 23 metrów kwadratowych (te 23 metry pewnie zmniejszę o 3-5 metrów, żeby zrobić małą garderobę)?

4. Który pokój jest najbardziej ustawny?

Jeśli chodzi o mój sprzęt, to na razie się go pozbyłem, będę nowy dobierał do nowego lokum. Do tej pory miałem monitory AE i badziewny wzmacniacz, ale lubię szeroką scenę, a budżet był kiepski. :) Myślę, że w nowym lokum też będzie mi zależało na fajnej scenie, jeśli to miałoby Wam pomóc w ocenie pomieszczenia.

Dodatkowo - na pewno w pierwszym etapie nie będę miał środków na adaptację akustyczną więc "jakoś" to będzie musiało grać do tego momentu.

Z góry dzięki za wskazówki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie wszystkie są podobnie ciche - są w tym samym budynku, od tej samej strony et cetera. Jedynie różnica taka, że mieszkania B i C są mieszkaniami narożnymi (z czego C na ostatnim, a B na przedostatnim piętrze), a mieszkanie A jest mieszkaniem środkowym.

Proszę Was o podpowiedzi, przede wszystkim czy:

1. Wysokość 2,7m jest lepsza czy gorsza niż 3m?

2. Pokój o kształcie pięciokąta jest lepszy czy gorszy niż czworokątny?

3. Łatwiej jest znaleźć fajny sprzęt do 16 czy 23 metrów kwadratowych (te 23 metry pewnie zmniejszę o 3-5 metrów, żeby zrobić małą garderobę)?

4. Który pokój jest najbardziej ustawny?

Ad.1

Zależy od szerokości i długości pomieszczenia. Jeśli będzie miało 6m długości i lub 3m szerokości przy 3m wys, lub 2,7m wys i 5,4m długości to rezonanse będą się na siebie nakładały i będzie buczący bas. Szczególnie przy minimalnym umeblowaniu.

Ad.2

Czworokątny lepszy.

Ad.3

16 czy 18-21 mkw? Hmmm... oba są małe. Według mnie im pokój większy tym lepiej, aż do około 40mkw.

Ad.4

Pokój 3 mieszkanie A. Pokój 1 w mieszkaniu A to albo zastawienie sprzętem podwójnych drzwi na balkon i uciekająca scena do kuchni, albo przestawienie sprzętu na ścianę dolną, ale uskok 18cm może wpływać na kreowanie się sceny. Do tego ewentualny smród z przypalonych garnków, olej od smażenia i inne niezbyt miłe przypadki wynikające z połączenia kuchni z pokojem odsłuchowym.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ad.1

Zależy od szerokości i długości pomieszczenia. Jeśli będzie miało 6m długości i lub 3m szerokości przy 3m wys, lub 2,7m wys i 5,4m długości to rezonanse będą się na siebie nakładały i będzie buczący bas. Szczególnie przy minimalnym umeblowaniu.

Ad.2

Czworokątny lepszy.

Ad.3

16 czy 18-21 mkw? Hmmm... oba są małe. Według mnie im pokój większy tym lepiej, aż do około 40mkw.

Ad.4

Pokój 3 mieszkanie A. Pokój 1 w mieszkaniu A to albo zastawienie sprzętem podwójnych drzwi na balkon i uciekająca scena do kuchni, albo przestawienie sprzętu na ścianę dolną, ale uskok 18cm może wpływać na kreowanie się sceny. Do tego ewentualny smród z przypalonych garnków, olej od smażenia i inne niezbyt miłe przypadki wynikające z połączenia kuchni z pokojem odsłuchowym.

Dzięki za info!

Ad. 1.

Tutaj mam zupełną dowolność wyboru pomieszczenia, ustawienia sprzętu, przesunięcia ścianek i tak dalej. Z Twojej wypowiedzi rozumiem, że całe wielokrotności długości ścian lub ich wysokości są niepożądane.

Ad. 4.

Tutaj i tak zakładałem, że jeśli wybiorę mieszkanie A, to zamknę to wejście do kuchni z podanych przez Ciebie powodów. Dlatego też raczej myślałem o pokoju 1 w mieszkaniu A jako odpowiednie miejsce na sprzęt z tą ewentualnością, że pozbyłbym się dolnych kilku metrów kwadratowych na potrzeby garderoby (z wejściem od hallu).

Coyote,

Nie głupie spojrzenie na temat,szczególnie jeśli się jest melomanem i audiofilem zarazem.

Z opisu w poście 3 wynika,że są to nowe mieszkania,a podobno im nowsze,tym gorsze akustycznie,więc bez adaptacji ani rusz.

Nawiasem,to nie ma jak stare kamienice:)

Przychylam się do Acoustic Lab.

Skorzystaj z jego rad.Szczerze polecam.

Jakkby nie patrzeć co zrobisz to szacun.

Mało kto kupuje mieszkanie pod kontem dżwięku.

Moim zdaniem większe bedzie lepsze 25-35m2 optymalne.

Tak jak kolego pisal wcześniej un ikac trzeba wielokrotnosci długości pomieszczeń.

Jeśli już tak daleko idziesz to popatrz gdzie mieszka fajniejsza audiofilka. U siebie możesz ściany wyburzyć,na nuty ci kuchnia - jeść możesz u audiofilki,a i wysikać sie też u niej możesz. Kup więc młot wyburzeniowy i do dzieła (wysokość 3 m jest lepsze)

• Redaktorzy

Oba mieszkania mają swoje wady. Większy pokój jest niby lepszy, ale jest bardzo wąski, przez to niewiele skorzystasz z tej dodatkowej przestrzeni. Mniejszy pokój ma nieco bardziej "ekonomiczny" kształt, ale cóż, jest dość mały. W obu przypadkach przypuszczam, ze kolumny będą musiały być podobne: dobre monitoryalbo jakieś bardzo pozbierane na basie podłogowce. Co do różnicy w wysokości to przy tych małych pomieszczeniach... Bo ja wiem? Ja mam pokój 25 m2 przy 2,7 i jest ok, ale ja mam autentyczne belkowanie na suficie. Myślę jednak że przy 16 m2 wysokość 2,7 jest jak najbardziej w porzadku.

Ja by wybrał mimo wszystko ten długi pokój. Będzie można dość znacznie wysunąć kolumny do przodu i za miejscem odsłuchowym będzie sporo miejsca. Boczne ściany trzeba będzie zaadaptować akustycznie.

.

Ad.1

Ad.2

Czworokątny lepszy.

Ad.3

Ad.4

Przy okazji, czy macie jakąś wiedzę, jaki strop (podłoga) jest lepszy akustycznie? Czy srop wylewany, sztywny z żelbetonu czy z belek i desek wypełnionych w środku wełną?

Ze względu na akustykę pomieszczenia lepszy jest strop z legarów i wełny pokryty deskami.

Jeśli chodzi o izolację akustyczną to zależy od grubości stropu wylewanego, konstrukcji legarów, ich ewentualnego odsprzęgnięcia, od przenoszenia drgań na strop właściwy lub konstrukcje nośne budynku, rodzaj i grubość wełny mineralnej itd.

Ze względu na akustykę pomieszczenia lepszy jest strop z legarów i wełny pokryty deskami.

Jeśli chodzi o izolację akustyczną to zależy od grubości stropu wylewanego, konstrukcji legarów, ich ewentualnego odsprzęgnięcia, od przenoszenia drgań na strop właściwy lub konstrukcje nośne budynku, rodzaj i grubość wełny mineralnej itd.

OK, dzięki. A czym to w ogóle jest uzasadnione? Drewniane belki i podłoga wspomaga pozytywne drgania czy lepiej je tłumi te niekorzystne? W czym jest lepsza od betonowej wylewki?

Beton będzie głównie odbijał wszystkie dźwięki, a te najniższe przepuszczał i będą się rozchodzić po całej konstrukcji jak to jest z niskim basem w blokach z wielkiej płyty. A podłoga z legarów wypełnionych wełną mineralną pokryta deskami będzie pochłaniać niskie częstotliwości przez co będzie mniej boczącego basu w pomieszczeniu.

Beton będzie głównie odbijał wszystkie dźwięki, a te najniższe przepuszczał i będą się rozchodzić po całej konstrukcji jak to jest z niskim basem w blokach z wielkiej płyty. A podłoga z legarów wypełnionych wełną mineralną pokryta deskami będzie pochłaniać niskie częstotliwości przez co będzie mniej boczącego basu w pomieszczeniu.

Zastanawiam się czy drewniany strop w ogóle nie pochłonie basu i będzie go subiektywnie mniej niż przy twardej podłodze

Wszystko zależy od konkretnych konstrukcji, jednak można przyjąć że strop betonowy zatrzyma więcej basu przez co czas pogłosu będzie dłuższy raz większe będą podbicia rezonansów pomieszczenia (przynajmniej rezonansów wysokości pomieszczenia, skoro nie rozpatrujemy również ścian). Przy podłodze drewnianej rezonanse będą mniej podbite przez co całe niskie pasmo będzie bardziej wyrównane. Da to również krótszy czas pogłosu co przełoży się na mniej buczącego basu to również lepsza czytelność pozostałych zakresów pasma.

Sam strop na pewno nie pochłonie całego basu, no chyba że konstrukcja będzie miała warstwę 40cm wełny mineralnej pod cienkimi deskami i ściany będą mocno przeszklone.

No właśnie, dlatego nie wiem dlaczego Lacki pisze wszędzie że podłoga powinna być twarda, betonowa, a najlepiej kamień? Może takie ma pojęcie... ;-)

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje i sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.