Skocz do zawartości
IGNORED

HI END CZY NIE

Gość HarpiaAcoustics

Rekomendowane odpowiedzi

corner a czy nie ma znaczenia ze moje Harpie Monk z łatwością radzą sobie z B&W 802D kosztującymi jeszcze o połowę więcej ? Powiem, więcej B&W ma swoje przetworniki więc koszt ich wyprodukowania na takie B&W 802D zapewne zamyka się w 500EUR i to tylko ze względu na diamentową kopułkę bo tak wystarczyłoby ze 150EUR bo kewlar jest już tani jak barszcz m2 kewlaru kosztuje 20-25EUR z metra można trochę tych średniotonówek wyciąć, magnesy są tanie to już grosze zupełnie odlew aluminiowy kosza też obecnie żaden koszt. Atakuj więc ostro B&W bo to są dopiero złodzieje. To, że zegną kawałek płyty na prasie i dadzą jakąś kulkę na górę chyba nie kosztuje 50kzł. Skąd więc ta cena ?

To, że zegną kawałek płyty na prasie i dadzą jakąś kulkę na górę chyba nie kosztuje 50kzł. Skąd więc ta cena ?

Ewidentnie pokazuja, ze leca sobie z klientami w kulki.... zrobili z tego nawet dizajnerski atut. Oszusci! Skandal, hanba..... :)

Ciekawe co na to Macierewicz. Banda Wyludzaczy, to by nawet pasowalo do B&W.

corner a czy nie ma znaczenia ze moje Harpie Monk z łatwością radzą sobie z B&W 802D kosztującymi jeszcze o połowę więcej ? Powiem, więcej B&W ma swoje przetworniki więc koszt ich wyprodukowania na takie B&W 802D zapewne zamyka się w 500EUR i to tylko ze względu na diamentową kopułkę bo tak wystarczyłoby ze 150EUR bo kewlar jest już tani jak barszcz m2 kewlaru kosztuje 20-25EUR z metra można trochę tych średniotonówek wyciąć, magnesy są tanie to już grosze zupełnie odlew aluminiowy kosza też obecnie żaden koszt. Atakuj więc ostro B&W bo to są dopiero złodzieje. To, że zegną kawałek płyty na prasie i dadzą jakąś kulkę na górę chyba nie kosztuje 50kzł. Skąd więc ta cena ?

To sobie powycinaj zdziebko,ponaginaj i wsadz membrankę ze sztucznego diamentu w kuleczke.Kiedy to zrobisz,to będzie oznaczać wysoki poziom Twojej świadomości o technologii projektowania i wykonania elementów głośnika.

Narazie się nie licytuj,co za ile być przypuszczalnie powinno.

Skąd wiadomo ile kosztują przetworniki B&W? podaj jakieś źródło, bo na razie twój post opiera się na zwykłych domysłach. No i czekam na te tanie jak barszcz Scan Speaki.

areczek rozumiem, że konstrukcja tego diamentowca jest dużo wysoce bardziej skomplikowana od innych głośników wysokotonowych i dużo przez to droższa w produkcji? I nie mówię o materiale już doliczyłem za ten diament do ceny 350EUR :-) tylko o reszcie napędzie cewce itd ? Płacisz za myśl techniczną materiały są śmiesznie tanie i płaci się jeszcze za jednostkową produkcję bo nawet takie B&W produkuje z tych najwyższych serii kilkaset sztuk z modelu co jest niczym przy innych branżach. Już raz pisałem producent przetworników bez 1000% narzutu nie utrzyma się bo to bardzo mały rynek, chyba, że będzie klepał głośniczki do radyjek w mln sztuk po dolarze za sztukę, ale to jest możliwe już obecnie tylko w chinach. I ja nie mam im tego za złe każdy robi co chce i dyktuje sobie jakie chce ceny, ale bardzo często nie mają one żadnego przełożenia na jakość i co więcej droższe serie udziwnione na siłę potrafią być gorsze od tańszych.

• Redaktorzy

Powiem, więcej B&W ma swoje przetworniki więc koszt ich wyprodukowania na takie B&W 802D zapewne zamyka się w 500EUR i to tylko ze względu na diamentową kopułkę bo tak wystarczyłoby ze 150EUR bo kewlar jest już tani jak barszcz

Cała produkcja serii 800 odbywa się w jednej fabryce: wszystkie przetworniki, obudowy itd. Podzespoły do przetworników przychodzą od podwykonawców, np. zapakowana sterta okrągłych mat kewlarowych. Byłem, widziałem.

areczek rozumiem, że konstrukcja tego diamentowca jest dużo wysoce bardziej skomplikowana od innych głośników wysokotonowych i dużo przez to droższa w produkcji? I nie mówię o materiale już doliczyłem za ten diament do ceny 350EUR :-) tylko o reszcie napędzie cewce itd ? Płacisz za myśl techniczną materiały są śmiesznie tanie i płaci się jeszcze za jednostkową produkcję bo nawet takie B&W produkuje z tych najwyższych serii kilkaset sztuk z modelu co jest niczym przy innych branżach. Już raz pisałem producent przetworników bez 1000% narzutu nie utrzyma się bo to bardzo mały rynek, chyba, że będzie klepał głośniczki do radyjek w mln sztuk po dolarze za sztukę, ale to jest możliwe już obecnie tylko w chinach. I ja nie mam im tego za złe każdy robi co chce i dyktuje sobie jakie chce ceny, ale bardzo często nie mają one żadnego przełożenia na jakość i co więcej droższe serie udziwnione na siłę potrafią być gorsze od tańszych.

Twoje słowa mówiły-że B&W to złodzieje.Nie pasuje Tobie cena,nie musi...

Zawsze się za coś płaci.Chyba że nie kupi się niczego.

Skoro ci Bowers 802 D gra gorzej od rzeczonych''taniutkich''Charpii Monk,to dobrze,przynajmniej morzesz je sobie kupić.

szwankuje czytanie ze zrozumieniem? Drwiłem sobie z cornera. Pokazuje, że nie da się przeliczyć kolumn na materiały a te taniutkie Harpie Monk mam od pół roku przez zakupem sprawdziłem B&W i wybrałem Harpie na które się tu pluje a wychwala to co zachodnie, które często ani lepsze ani tańsze i też producenci zdzierają ale tam już mogą :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

szwankuje czytanie ze zrozumieniem? Drwiłem sobie z cornera. Pokazuje, że nie da się przeliczyć kolumn na materiały a te taniutkie Harpie Monk mam od pół roku przez zakupem sprawdziłem B&W i wybrałem Harpie na które się tu pluje a wychwala to co zachodnie, które często ani lepsze ani tańsze i też producenci zdzierają ale tam już mogą :-)

Tak sobie czytam ciekawostki na forum i widzę , że kolega tym razem na innym wątku opowiada ciekawe rzeczy.

Przecież już ustaliliśmy wspólnie, że kolega nie ma pojęcia o czym pisze bo nie słyszał i nie porównywał swoich "fenomenalnych" Karpii czy Harpii czy jak im tam do aktualnej serii 800 Diamond lecz do starej serii.

Tak jak już koledze tłumaczyłem - stara seria nie ma nic wspólnego poza ogólnym wyglądem z nową serią.

Zalecam trochę zdrowego rozsądku w pisaniu i ocenianiu czegoś o czym się nie ma bladego pojęcia.

A jak kolega uważa , że B&W 800 D to taki drogi , przereklamowany gadżet to chętnie zapraszam ze swoimi kolumnami na odsłuch i porównanie.

A po tym fakcie zapraszam do komentarzy.

jarek&ania możesz mieć nawet prototypowe B&W póki będzie tam kewlar to nie mają szans z dobermanami nie wspominająć z Monkami które je miażdzą a jak masz jaja to przywieź swoje cuda i porównamy na obu elektronikach i mojej i Twojej jak zobaczysz, że 30% informacji w średnicy u mnie widocznych jak na dłoni u CIebie ginie w kewlarze to pogadamy.

Nie jest tak że się tu pluje na Harpie.

Wiele osób tu ma różne modele Harpii i sobie chwalą.

Czesto czytałem pochlebne opinie o Dobermanach, Monkach i Grand Monkach.

A że są też tacy którzy wolą B&W to ich prawo.

Na razie nic nie pokazałeś, tak więc te drwiny coś nie tak ci wyszły. To że dla ciebie garażowa firma jest lepsza od potęgi b&w, nie oznacza iż zapadł już ostateczny werdykt. To jest twoja opinia, tak samo jak jozwa maryn woli Seasy, co nie oznacza ze SS są gorsze czy nieopłacalne.

Moje wyliczenia mają na celu pokazanie ile wartość przetworników ma wpływ na ostateczną cenę, a nie co jest lepsze - przecież jest to kwestia indywidualnych upodobań.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jarek&ania możesz mieć nawet prototypowe B&W póki będzie tam kewlar to nie mają szans z dobermanami nie wspominająć z Monkami które je miażdzą a jak masz jaja to przywieź swoje cuda i porównamy na obu elektronikach i mojej i Twojej jak zobaczysz, że 30% informacji w średnicy u mnie widocznych jak na dłoni u CIebie ginie w kewlarze to pogadamy.

Po pierwsze skąd czerpiesz takie informacje , bo przecież nie z odsłuchów?

Pewnie wmówił to tobie sprzedawca innych kolumn.

Po drugie nie przyjadę i nie podłączę B&W do byle czego.

Bo jak wiedzą wszyscy na forum z wyjątkiem ciebie B&W to w miarę wymagające kolumny.

Po trzecie nie daj już sobie spokój z tymi opiniami o B&W 800D i porównaniami do Harpii bo nie ma do czego porównywać.

Jest to co najmniej śmieszne żeby nie powiedzieć żenujące.

To wolisz dać zarobić SS niż polskiemu konstruktorowi kolumn, który na 3x tańszych głośnikach Seasa zrobił nie gorsze kolumny niż te na SS? Przyznaj wolisz jak kapitał ląduje na zachodzie bo każdy Polak to złodziej i oszust ! :-) To jest Twoja logika właśnie!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie jest tak że się tu pluje na Harpie.

Wiele osób tu ma różne modele Harpii i sobie chwalą.

Czesto czytałem pochlebne opinie o Dobermanach, Monkach i Grand Monkach.

A że są też tacy którzy wolą B&W to ich prawo.

Sly a tobie co się stało?

Przeczytałeś ale chyba nie do końca skumałeś.

To jest raczej sytuacja odwrotna tutaj pluje się na B&W kolego.

Wymagające to są stare Infiniti mój śmiesznie tani Xindak A600P nie poczuje za bardzo, że ma coś podpiętego grając z Twoimi 800D. To akurat zaleta B&W są łatwe dość do napędzenia. Nie wiem skąd się wzięło to przekonanie, że jest inaczej.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wymagające to są stare Infiniti mój śmiesznie tani Xindak A600P nie poczuje za bardzo, że ma coś podpiętego grając z Twoimi 800D. To akurat zaleta B&W są łatwe dość do napędzenia. Nie wiem skąd się wzięło to przekonanie, że jest inaczej.

80W na kanał w klasie A to b.dużo?

Jak na Harpie to pewnie tak.

Poza tym z chin to lubię tylko kuchnię po seczuańsku ;)

Sly a tobie co się stało?

Przeczytałeś ale chyba nie do końca skumałeś.

To jest raczej sytuacja odwrotna tutaj pluje się na B&W kolego.

Też nie. Nie przesądzaj. Opinie zawsze są podzielone.

Jedni wolą blondynki inni brunetki a jeszcze inni latynoski czy Azjatki.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Też nie. Nie przesądzaj. Opinie zawsze są podzielone.

Jedni wolą blondynki inni brunetki a jeszcze inni latynoski czy Azjatki.

Ależ oczywiście.

Tylko , że nie o tym napisałem.

Każdy ma prawo wyboru.

Natomiast nie należy zabierać głosu a tym bardziej krytykować czegoś czego się nie widziało ani nie słyszało.

Czyż nie o to chodzi?

80W na kanał w klasie A to b.dużo?

Jak na Harpie to pewnie tak.

Poza tym z chin to lubię tylko kuchnię po seczuańsku ;)

Musze tobie powiedzieć że 80W w klasie A to nie jest dużo...bo to jest mega dużo!

Mialem np Vitus-a SS101, stereo końcowkę mocy z tlumikiem czyli mogła pracować jako

integra.

I ona miała 2x50W przy 8om a dawała czadu łeb w łeb z moim Krellem FBI 2x300W(na pomiarach w Stereophile 2x430W).

Tylko cena 120 000 pln troche studziła emocje!

Ależ oczywiście.

Tylko , że nie o tym napisałem.

Każdy ma prawo wyboru.

Natomiast nie należy zabierać głosu a tym bardziej krytykować czegoś czego się nie widziało ani nie słyszało.

Czyż nie o to chodzi?

To prawda.

Ale można też nie lubić szkoły brzmieniowej reprezentowanej przez danego producenta,

a tą można znać z innych jego produktów.

Fakt że to nie jest to samo co posłuchać konkretnego modelu sprzętu.

To wolisz dać zarobić SS niż polskiemu konstruktorowi kolumn, który na 3x tańszych głośnikach Seasa zrobił nie gorsze kolumny niż te na SS?

Dam zarobić SS jeśli kupie kolumny od Akustyka, ale biorąc Harpie z Seasami zarabia polski konstruktor, a akustyk to kto zachodnia marka? Kolego sam nie wiesz co piszesz. Po za tym skąd wiesz co jest lepsze, słuchałeś RD22?

Przyznaj wolisz jak kapitał ląduje na zachodzie bo każdy Polak to złodziej i oszust ! :-) To jest Twoja logika właśnie!

Akustyk jest z PL, ale widzę że ciężko ze zrozumieniem moich postów. Tak na marginesie z marży B&W do polskich sprzedawców ( a jest ich od pierona) wpływa więcej kasy, niż do jednoosobowej firmy Karpia, która oferuje wygórowany cenowo produkt imho.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Musze tobie powiedzieć że 80W w klasie A to nie jest dużo...bo to jest mega dużo!

Mialem np Vitus-a SS101, stereo końcowkę mocy z tlumikiem czyli mogła pracować jako

integra.

I ona miała 2x50W przy 8om a dawała czadu łeb w łeb z moim Krellem FBI 2x300W(na pomiarach w Stereophile 2x430W).

Tylko cena 120 000 pln troche studziła emocje!

Być może.

Mam obecnie klasę A i 60W na kanał.

I w porównaniu high current do high power to nie ma co porównywać.

Przy high current odkręcając potencjometr trochę wyżej już zaczyna brakować tchu.

Tak więc piszę o czymś co znam a nie o czymś co słyszałem od babci.

Poza tym nie chce mi się dyskutować o rzeczach oczywistych bo schodzimy do poziomu przedszkola.

A myślę, że niektórzy są już na forum pełnoletni i nie wypada ;)

Możliwe że tak jest ale ty masz hybrydę lampową a Vitus jest tranzystor i to wyśmienity.

Pokoj 55m2 cały "tańczył" przy odkręceniu do połowy i zero zadyszki.Było bardzo głośno.

Może u ciebie to wina lamp.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Możliwe że tak jest ale ty masz hybrydę lampową a Vitus jest tranzystor i to wyśmienity.

Pokoj 55m2 cały "tańczył" przy określeniu do połowy i zero zadyszki.

Może u ciebie to wina lamp.

Sly chyba nie masz dzisiaj dobrego dnia ;)

Jakich znowu lamp?

Przecież one są tylko na sterowaniu a końcówki są na tranzystorach.

Prawie 2 kW na kanał to przy Vitusach mało?

Co ty prawisz?

jarek@ania wiesz łatwo wydać kasę jak się ją ma w nadmiarze. Idziesz tylko i wybierasz co Ci się podoba wszyscy padają przed Tobą bo chcesz kupić kolumny za 100 000zł. Gorzej jak musisz na nie pracować wiele miesięcy i wtedy szukasz najlepszego co możesz kupić bo chcesz bardzo dobrze wydać pieniądze. Słyszałem już wiele teorii dawałem się łapać na to, że już się nie robi jak kiedyś kolumn, że najlepsze są stare Infinity, innym razem, że legenda B&W w końcu gdzieś tam stoją w najsłynniejszym studiu świata. Przerobiłem masę kolumn u siebie, znajomych, sklepach, tak się składa, że było tego naprawdę sporo miałem w domu w ciągu 3 lat koło 20 konstrukcji kolejne z 50 słuchałem w znanym środowisku. Były wstęgi beryle, diamenty, tytan, aluminium, papier, kewlar, włókno węglowe. Przetworniki z niemal każdej większej wytwórni. Legendy, najlepsze kolumny lat, 80,90 szczytowe modele firm, tuby. Nie poszedłem do pierwszego lepszego sklepu i nie padłem na kolana. B&W są całkiem niezłe, pisałem to już nie raz w tym wszystkim wiele potrafią ale pewnych rzeczy nie potrafią moje Harpie też nie są idealne niski bas mógłby być lepszy. Z tych wszystkich kolumn jakie słyszałem, nic nie rysuje ostrzej, dokładniej niż Harpie. Nic też nie ma takiej dokładności i czystości w średnicy napisał to już kiedyś Pacuła przy teście Dobermannów, że wgląd w nagranie jest referencyjny tylko, że Monki to jeszcze spory krok do przodu wszystko jest dużo wyraźniejsze niż z Dobermannów które też miałem. Pocieszę z B&W dźwięk lepiej rozchodzi się na szerokość to pewnie zasługa tej głowy, ale już różnicowanie planów w głąb jest znów domeną Harpii. Może nowa seria jest lepsza, może ma już lepsze wysokie tony, pewnie inny bas 800D mają go z pewnością więcej i niżej schodzi, ale średnica będzie zawsze odstawać od reszty bo wad materiałów nie da się przeskoczyć. Ideałem jest praca tłokowa a kewlarowi do tego ideału daleko. Ciesz się, że swoich kolumn, ale posłuchaj kiedyś Harpii a ja postaram się posłuchać najnowszych B&W. Tu nie chodzi o szkołę grania bo charakterem to jest dość podobny dźwięk, dynamika, szybkość itd nawet barwa jest dość zbliżona chodzi tylko o tą różnicę na średnicy.

Xindak A600P jest zapewne bardzo mocno niedoszacowany jak i jego końcówka referencyjna PA-20 która ma w papierach 2x 100W a w pomiarach oddała 2x 149W przy 8Ohm. A600P ma większe zasilanie niż Gryphon Antileon i abstrahując od jakości brzmienia to gra z podobną mocą i odpowiednik w klasie AB musi mieć minimum 2x500W/8Ohm aby tak zagrać.

Czy to znaczy że 60W w klasie A ma większego kopa i gra głośniej niż 60W w klasie AB ?

Z tego co ja słuchałem to zdecydowanie tak!

60W w klasie AB to jest zabawka do kuchni żeby kobitka

mogla sobie posłuchać przy robieniu obiadu!

Wiele kombajnów i mini wież ma 2x60W.

A znów 60W w pełnej klasie A to już poważne granie i moc.

Pewnie że można jeszcze wiecej ale tyle w zupełności wystarczy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jarek@ania wiesz łatwo wydać kasę jak się ją ma w nadmiarze. Idziesz tylko i wybierasz co Ci się podoba wszyscy padają przed Tobą bo chcesz kupić kolumny za 100 000zł. Gorzej jak musisz na nie pracować wiele miesięcy i wtedy szukasz najlepszego co możesz kupić bo chcesz bardzo dobrze wydać pieniądze. Słyszałem już wiele teorii dawałem się łapać na to, że już się nie robi jak kiedyś kolumn, że najlepsze są stare Infinity, innym razem, że legenda B&W w końcu gdzieś tam stoją w najsłynniejszym studiu świata. Przerobiłem masę kolumn u siebie, znajomych, sklepach, tak się składa, że było tego naprawdę sporo miałem w domu w ciągu 3 lat koło 20 konstrukcji kolejne z 50 słuchałem w znanym środowisku. Były wstęgi beryle, diamenty, tytan, aluminium, papier, kewlar, włókno węglowe. Przetworniki z niemal każdej większej wytwórni. Legendy, najlepsze kolumny lat, 80,90 szczytowe modele firm, tuby. Nie poszedłem do pierwszego lepszego sklepu i nie padłem na kolana. B&W są całkiem niezłe, pisałem to już nie raz w tym wszystkim wiele potrafią ale pewnych rzeczy nie potrafią moje Harpie też nie są idealne niski bas mógłby być lepszy. Z tych wszystkich kolumn jakie słyszałem, nic nie rysuje ostrzej, dokładniej niż Harpie. Nic też nie ma takiej dokładności i czystości w średnicy napisał to już kiedyś Pacuła przy teście Dobermannów, że wgląd w nagranie jest referencyjny tylko, że Monki to jeszcze spory krok do przodu wszystko jest dużo wyraźniejsze niż z Dobermannów które też miałem. Pocieszę z B&W dźwięk lepiej rozchodzi się na szerokość to pewnie zasługa tej głowy, ale już różnicowanie planów w głąb jest znów domeną Harpii. Może nowa seria jest lepsza, może ma już lepsze wysokie tony, pewnie inny bas 800D mają go z pewnością więcej i niżej schodzi, ale średnica będzie zawsze odstawać od reszty bo wad materiałów nie da się przeskoczyć. Ideałem jest praca tłokowa a kewlarowi do tego ideału daleko. Ciesz się, że swoich kolumn, ale posłuchaj kiedyś Harpii a ja postaram się posłuchać najnowszych B&W. Tu nie chodzi o szkołę grania bo charakterem to jest dość podobny dźwięk, dynamika, szybkość itd nawet barwa jest dość zbliżona chodzi tylko o tą różnicę na średnicy.

Xindak A600P jest zapewne bardzo mocno niedoszacowany jak i jego końcówka referencyjna PA-20 która ma w papierach 2x 100W a w pomiarach oddała 2x 149W przy 8Ohm. A600P ma większe zasilanie niż Gryphon Antileon i abstrahując od jakości brzmienia to gra z podobną mocą i odpowiednik w klasie AB musi mieć minimum 2x500W/8Ohm aby tak zagrać.

Fajnie , że w końcu posłuchasz nowych B&W.

Zapraszam do 3city.

Ponadto zastanów się (tak na chłopski rozum) czy taka firma jak B&W przy produkcji kolumn nie wypróbowała innych materiałów oprócz kevlaru?

Nie stać ich na to było?

Są za głupi na to?

Myślisz , że kevlar znalazł się w tej konstrukcji przypadkowo?

Widocznie sztywna konstrukcja (mineralna) głośnika średniotonowego najbardziej zgrywa się z kevlarem.

Jak by było inaczej to by użyli aluminium, papieru, ceramiki, czy też "brudnej szmaty.

Pomyśl trochę.

Ponadto powtórzę jeszcze raz : stare B&W nie mają czego szukać w starciu z nowymi.

W nowych zmieniło się prawie wszystko.

P.S. nikt mi pieniędzy nie podarował.

Ciężko pracuję na moje hobby.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.