Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,posiadam demona rcd-m37 już pare dobrych lat i słuchałem go z oryginalnymi kolumnami i nie powiem żeby grały złe ������Teraz właśnie zakupiłem (jadą poczta) Pylon audio pearl monitor������Chciałem poprawić jakość dźwięku i pójść pulke wyżej ������Stad moje pytanie czy ktoś z kolegów używa podobnego zestawu?zycze miłego dnia i pozdrawiam

Być może nikt tutaj nie słuchał takiego połączenia. Jeśli tak się okaże pozostaje Ci wlasna ocena. Na pewno znajdzie potrzeba pozbawienia się z ustawieniami itd. Jeśli kolumny są nowe pozwól im pograć co najmniej tydzień.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

A z jaką elektroniką polecacie przetestować Diamondy ? Naim, Audiolab, a może Primare, co zagra lepiej z tymi kolumnami niż Atoll ?

Np. Atoll in200 powinien zagrać lepiej niż in80. Wszystko zależy od wielu czynników jak np. akustyka pomieszczenia, kable w tym także USB do DAC'a. Myślę że żaden wzmacniacz od powiedzmy 5kPLN o przyzwoitej wydajności prądowej nie powinien robić łaski. Wypożyczasz, podłączasz w domu w systemie i wiesz inaczej jest gdybanie. (W niejednym przypadku może się okazać ze wydane pieniądze nie będą adekwatne do różnicy w brzmieniu którą usłyszysz). Niektórzy polecają np. Musical Fidelity M3si ale ja jakbym brał to min M5si. Niezłe wzmacniacze robi też Yamaha (AS1100 lub wyższy) czy Hegel (H80, H160, Rost). Teoretycznie mocniejszy wzmacniacz to lepsza kontrola basu.

Edytowane przez sls

Np. Atoll in200 powinien zagrać lepiej niż in80. Wszystko zależy od wielu czynników jak np. akustyka pomieszczenia, kable w tym także USB do DAC'a. Myślę że żaden wzmacniacz od powiedzmy 5kPLN o przyzwoitej wydajności prądowej nie powinien robić łaski. Wypożyczasz, podłączasz w domu w systemie i wiesz inaczej jest gdybanie. (W niejednym przypadku może się okazać ze wydane pieniądze nie będą adekwatne do różnicy w brzmieniu którą usłyszysz). Niektórzy polecają np. Musical Fidelity M3si ale ja jakbym brał to min M5si. Niezłe wzmacniacze robi też Yamaha (AS1100 lub wyższy) czy Hegel (H80, H160, Rost). Teoaretycznie mocniejszy wzmacniacz to lepsza kontrola basu.

Wzmacniacz ma być mocny koniec kropka, jak chcesz słyszeć kontrolę basu i swobodę dynamiki kiedy gra ściana dzwieku. Dzisiaj pozegnałem Atola IN 100SE i powiem że z perspektywy tego co mam widzę jak bardzo nie pasowaĺ i nie sterował Diamondami.

Atola IN 100SE i powiem że z perspektywy tego co mam widzę jak bardzo nie pasowaĺ i nie sterował Diamondami.

Czym to "nie sterowanie" się objawiało? Teraz grasz na Roksanie K3?

Krótko mówiąc Atoll męczył się okrutnie i przy tym grzał jak piecyk, ale mogłem to stwierdzić dopiero kiedy mam porównanie. Najważniejsze aspekty: swoboda grania, dynamika, kontrola basu. Oczywiscie dochodzi też inny charakter grania Roksana który na pewno podkreśla też wspomniane przed momentem aspekty.

Atoll się nie grzeje, jeśli tak jest wymagana jest wizyta w serwisie. Dlatego też nie grał tak jak powinien.

Ciekawe jest to co piszesz. Zerknij do klubu Atoll i zadaj im to pytanie, chłopaki stwierdza że jednak się grzeje. W zależności od obciążenia będzie to różne grzanie ale akurat przy njemaĺych Diamondach 28, grzał się i to bardzo.

Ciekawe jest to co piszesz. Zerknij do klubu Atoll i zadaj im to pytanie, chłopaki stwierdza że jednak się grzeje. W zależności od obciążenia będzie to różne grzanie ale akurat przy njemaĺych Diamondach 28, grzał się i to bardzo.

Nie muszę zadawać pytania, wiem to z własnego doświadczenia. Jeśli ktoś potrzebuje informacji na ten temat zapraszam na priv, bo tu mówimy o Pylonach

Nie muszę zadawać pytania, wiem to z własnego doświadczenia. Jeśli ktoś potrzebuje informacji na ten temat zapraszam na priv, bo tu mówimy o Pylonach

Ja również nic takiego nie zauważyłem a posiadam zestaw in100 i diamond28.

Nie ma mowy o grzaniu.

BTW polecam ten zestaw to długo myślałem o in 200 ale budżet nie pozwolił :(. Okazało się jednak że gra to wyśmienicie :)

Ja również nic takiego nie zauważyłem a posiadam zestaw in100 i diamond28.

Nie ma mowy o grzaniu.

BTW polecam ten zestaw to długo myślałem o in 200 ale budżet nie pozwolił :(. Okazało się jednak że gra to wyśmienicie :)

Jeśli tak to bardzo dobrze. U mnie nie ma tematu ponieważ dzisiaj Atoll zmienił właściciela :)

Chodziło mi o sprawdzone połączenia z których jesteście zadowoleni, nie będę wypożyczał wszystkich dostępnych wzmacniaczy, trzeba obrać jakiś kierunek.

Myślę że nie ma jednej najlepszej konfiguracji i każdy może być zadowolony z innego wzmacniacza pod warunkiem że przekracza się pewien próg jakościowy (stety czy niestety są to też wrażenia subiektywne a na wynik wpływa też akustyka pomieszczenia u każdego inna) dlatego sam musisz wyznaczyć sobie kierunek poprzez ustalenie np. widełek cenowych i preferencji co do funkcjonalności czy wyglądu. Nie oczekiwałbym że coś tańszego bądź słabszego pod względem mocy niż masz zagra lepiej o ile wybrany wzmacniacz nie rozjedzie się totalnie z dopasowaniem do źródła. Trzeba pamiętać że gra cały system i zwykle czym droższy tym więcej jest różnych zależności wpływających na uzyskany efekt końcowy.

Pylon nie tak dawno zajmował się projektami pudełek paździerzowych czyli prymitywnych opakowań i w tym rzeczywiście był dobry, pudełka nierozklejały się. Kiedy Pyle nżynieria zaczęli projektować głośniki to na tym forum i nie tylko było wiele na temat odklejających się głośników. Jeszcze wiele lat upłynie. Dla przykładu, pierwszy z alfabetu np. Audio Academy i załóżmy zestaw Rhea, w porównaniu z Pylonem to tak jak porównanie Porshe Panamera z Dacią Duster.

Pylon nie tak dawno zajmował się projektami pudełek paździerzowych czyli prymitywnych opakowań i w tym rzeczywiście był dobry, pudełka nierozklejały się. Kiedy Pyle nżynieria zaczęli projektować głośniki to na tym forum i nie tylko było wiele na temat odklejających się głośników. Jeszcze wiele lat upłynie. Dla przykładu, pierwszy z alfabetu np. Audio Academy i załóżmy zestaw Rhea, w porównaniu z Pylonem to tak jak porównanie Porshe Panamera z Dacią Duster.

Ale które to Porshe a które Duster ? Mi nasuwa się jedna odpowiedź . No dobra troszkę przesadziłś ale faktycznie wizualnie i wykonanie to jednak Diamondy to wyższa klasa, haha.

Dla nieosłuchanego osobnika Diamondy, czy nawet Sapphirey mogą brzmieć w pierwszej chwili lepiej - grają bardziej basowo, jakby mocniej. Natomiast jeśli ktoś ma już jakiekolwiek obycie ze sprzetem to Pylon Duster nie ma startu nawet do Hyperionów nie wspominając o Rhea.

Diamondy to piękne obudowy, raczej kiepskie przetworniki.

Powiem krótko - nowe Diamondy powystawowe mogłem mieć w cenie 4000zł, po 3 min odsłuchu w domu wiedziałem, że to nie jest nawet namiastka dobrego dźwięku, każda kolejna minuta mnie w tym utwierdzała. Nie miałem w ogole radości ze słuchania muzyki na nich. W porównaniu z nimi Rhea totalnie pozamiatała, na tyle, że wyłożyłem za kolumny 2x tyle (gdzie katalogowo Diamond stoi jakos ok 7500), ale już sam Hyperion był dużo lepszy.

Powiem tam. Gra system a nie kolumny. Słuchałem Rhea i mam zdanie ale nie pisze i tym ponieważ mam pojęcie że z innym źródłem i wzmacniaczem zagrają inaczej poza tym dochodzą osobiste preferencje. Nie jestem zwolennikiem wypowiadania skrajnych opinii o jakimś elemencie toru ponieważ tutaj dochodzi wiele zmiennych.Ja jestem bardzo zadowolony z tego co mam teraz. Uzyskanie tego to przewalanie kilku Dac i kilku wzmacniaczy oraz kabelki. Było warto.

Dla nieosłuchanego osobnika Diamondy, czy nawet Sapphirey mogą brzmieć w pierwszej chwili lepiej - grają bardziej basowo, jakby mocniej. Natomiast jeśli ktoś ma już jakiekolwiek obycie ze sprzetem to Pylon Duster nie ma startu nawet do Hyperionów nie wspominając o Rhea.

Diamondy to piękne obudowy, raczej kiepskie przetworniki.

Powiem krótko - nowe Diamondy powystawowe mogłem mieć w cenie 4000zł, po 3 min odsłuchu w domu wiedziałem, że to nie jest nawet namiastka dobrego dźwięku, każda kolejna minuta mnie w tym utwierdzała. Nie miałem w ogole radości ze słuchania muzyki na nich. W porównaniu z nimi Rhea totalnie pozamiatała, na tyle, że wyłożyłem za kolumny 2x tyle (gdzie katalogowo Diamond stoi jakos ok 7500), ale już sam Hyperion był dużo lepszy.

Osłuchany osobnik nie wydaje kategorycznych opinii bo dobrze wie, ze na ocenę składa się wiele różnych czynników m .in akustyka, zestawienie sprzętu, gust i oczekiwania słuchacza. Chyba nie myślisz, że przy obecnych możliwościach wyboru, wypożyczania, odsłuchu u siebie i ewentualnego zwrotu, ktoś wydaje 7500 na kolumny, które mu "nie grają". Ja nie żałuję ani złotówki wydanej na moje Diamondy. Mam nadzieję, że masz podobne odczucia co do swoich Rhea. Niech każdy się cieszy tym, co mu najbardziej odpowiada i trafia w gust. Jeżeli poczytasz zakładkę HI-END to przekonasz się, że nawet Grand Utopie dla jednych "totalnie pozamiatały" a dla innych "nie była to nawet namiastka dobrego dźwięku".

Jest na rynku dużo gorszych kolumn niż Pylony, ale tu nie chodzi o ocenę subiektywną ale jak najbardziej obiektywną.

Możemy dyskutować o dźwięku - tutaj faktycznie bywa subiektywnie, z tego co ja miałem okazję posłuchać to tak:

Diamondy podpinaliśmy do 3, a własciwie 4 wzmaków - tranzystory/hybrydy, ale to przecież nie kolumny pod lampę, prawda? Grały na Atollu 100,200, Vicku SV237, a nawet jakims starym Pioneerze z lat 90 - modelu nie przytoczę. Vicek, Atoll w swojej klasie są generalnie baaardzo solidnymi wzmakami.

Mało tego - kolumny grały u mnie na 20mkw u u kolegi na ok 30 - w obu przypadkach była lipa - obniżone pasma, za dużo basu, mało detali, bardzo kiepska góra, na każdym wzmaku - najprzyzwoiciej brzmiały z Atollem IN200. Źródła tez były rozne - rózne DACi, CDki, gramofon - tych kolumn nic nie uratuje.

Aha inny kolega kupił je okazyjnie chyba za 3800 w czarnym połysku i sparował z jakims Heglem - 2 miesiące u niego postały.

Ale tutaj mówimy o kwestiach subiektywnych. Polecam zapoznać się z cenami zastosowanych przetworników w tych kolumnach pogadać z ludźmi którzy mają jakiekolwiek pojęcie na temat konstruowania kolumn. Ten dziwięk moze się podobać - do czasu, ale każdy kto choć liznął troszkę lepszego dzwięku Pylona nie traktuje poważnie.

Tutaj to dopiero przy...eś! Jak mogłeś wymienić w jednym zdaniu zacnego Porsche Panamerę i Dacię Duster! To oburzające. Tak jak wałkowanie bez końca tematu przyklejonych głośników w Topazach.

Polecam zapoznać się z cenami zastosowanych przetworników

Moim zdaniem cena przetworników to żaden argument , ale ok. Poniżej ceny detaliczne.

http://akustyk.com.pl/p/56/13/scan-speak-d2008851100

https://audiotransducers.com/pl/18cm/209-seas-ca18rly-h1217-08.html

Czy w przytaczanych wcześniej Hyperionach nie siedzą tańsze przetworniki?

Edytowane przez Silver_85

Polecam zapoznać się z cenami zastosowanych przetworników w tych kolumnach pogadać z ludźmi którzy mają jakiekolwiek pojęcie na temat konstruowania kolumn.

Czepianie się o jakość i cenę samych przetworników użytych w Diamondach to moim zdaniem nieporozumienie jak już coś to zastrzeżenia można mieć co najwyżej do aplikacji.

Gość

(Konto usunięte)

Mało tego - kolumny grały u mnie na 20mkw u u kolegi na ok 30 - w obu przypadkach była lipa - obniżone pasma, za dużo basu, mało detali, bardzo kiepska góra, na każdym wzmaku - najprzyzwoiciej brzmiały z Atollem IN200. Źródła tez były rozne - rózne DACi, CDki, gramofon - tych kolumn nic nie uratuje.

Na jakich kablach graliście? Chodzi o sieciówki i IC?

Miałem przyjemność słuchania tych pylonów z dobrym okablowaniem i powiem, że mnie zaskoczyły kulturą grania. Nie można powiedzieć podstawa basowa była ale była bardzo kontrolowana, mało tego, jak na budżetowe kolumny kreowały niezłą scenę i dobra holografię.

Jeśli spodziewasz się, że w salonach Ci dobiorą okablowanie do sprzętu, to cóż, muszę Cię zmartwić.

Musisz mieć dużo szczęścia, by trafić na w miarę obiektywnego sprzedawcę, który jeszcze na dodatek się zna na dobraniu okablowania i sprzętu.:)

Osobiście uważam że Pylony są całkiem fajnie grającymi kolumnami. Kwestia tylko dobrania reszty systemu.

Oczywiście mówimy o niższym pułapie cenowym.

Jest na rynku dużo gorszych kolumn niż Pylony, ale tu nie chodzi o ocenę subiektywną ale jak najbardziej obiektywną.

Możemy dyskutować o dźwięku - tutaj faktycznie bywa subiektywnie, z tego co ja miałem okazję posłuchać to tak:

Diamondy podpinaliśmy do 3, a własciwie 4 wzmaków - tranzystory/hybrydy, ale to przecież nie kolumny pod lampę, prawda? Grały na Atollu 100,200, Vicku SV237, a nawet jakims starym Pioneerze z lat 90 - modelu nie przytoczę. Vicek, Atoll w swojej klasie są generalnie baaardzo solidnymi wzmakami.

Aha inny kolega kupił je okazyjnie chyba za 3800 w czarnym połysku i sparował z jakims Heglem - 2 miesiące u niego postały.

Ale tutaj mówimy o kwestiach subiektywnych. Polecam zapoznać się z cenami zastosowanych przetworników w tych kolumnach pogadać z ludźmi którzy mają jakiekolwiek pojęcie na temat konstruowania kolumn. Ten dziwięk moze się podobać - do czasu, ale każdy kto choć liznął troszkę lepszego dzwięku Pylona nie traktuje poważnie.

Może to komuś coś rozjaśni. Miałem Diamondy z Atollem IN100SE, nie dało się tego słucha dłużej niż godzinę. Zgaszona góra, brak powietrza, oddechu , masywna dominująca średnica, mało urozmaicony bas z naciskiem na tzw. Kick bas. Nie mam zamiaru obwiniać tutaj wzmacniacza. Z Roksanem jako końcówką mocy mam zupełnie inną filozofię grania, perlista góra, smaczki, lekkość i dynamika zarazem. Głęboki , nisko schodzacy bas ( zasługa Dac Audio GD ).

Mam otwarty rachunek w salonie i kilka złotych u nich na koncie, męczą mnie żebym coś wziął :IC, kabel sieciowy...A ja kombinuje jak się wykręcić bo nic nie chcę zmieniać . Skończ już ! Ok?

Clans, te same aspekty brzmienia o których pisze wyżej Tomek mam u siebie z Creekiem 50a. Diamondy poprzez świetnie brzmiącą górę i średnicę tworzą w takim zestawieniu bardzo muzykalny przekaz. Jeśli masz możliwość, to warto sprawdzić takie połączenie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.