Skocz do zawartości
IGNORED

Tungsol EL34B vs SED winged-C EL34

makumba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoję przed koniecznością wymiany setu EL34 w Manley Neo Classic 250. Do tej pory używałem firmowanych przez Manelya GT EL34 LS ( JJ El34L ) ale z powodu wyschnięcia źródełka i dużej zawodności JJ muszę zdecydować się na którąś z powyższych. Żadnych z tych lamp nie słyszałem, a że do wymiany jest 20, trudno przetestować obie opcje i muszę wybrać którąś w ciemno. Manley aktualnie oferuje retubing w oparciu o Tungsole więc teoretycznie jest to pewniak , z kolei z info na forach wynika że SED są sporo bardziej muzykalne od Tungsoli, ale grają mniej czysto przy niższych poziomach głośności co u mnie ma miejsce (kolumny o wysokiej skuteczności , słucham najczęściej przy ok 5W podanych ze wzmacniacza.) . Więc ciekawią mię opinie osób które miały okazję porównać bezpośrednio oba typy.

https://www.audiostereo.pl/topic/95868-tungsol-el34b-vs-sed-winged-c-el34/

Mam Snappery... i to w nich sprawdziły się najlepiej 6CA7. Manley zagrał wogle innym dźwiękiem...

a jak chczesz ranking lamp EL34 to prosze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W życiu piękne są tylko chwile...

Mam Snappery... i to w nich sprawdziły się najlepiej 6CA7. Manley zagrał wogle innym dźwiękiem...

a jak chczesz ranking lamp EL34 to prosze:

Ukryta Zawartość

Czytałem, tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie, wydaje mi się że jest ono precyzyjne i konkretne ;)

Ukryta Zawartość

Najlepiej napisz meila do Evy Manley... ona Ci doradzi co i jak...

a po drugie... jak słuchasz cicho i najczęsciej przy 5W tak jak napisałeś, to po co Ci tak wielkie mocowo klocki... na Twoim miejscu sprzedałbym te 250 a kupiłbym tez Manleya, ale monobloki Neo-Classic SE/PP 300B... to tylko moja taka sugestia :-)

W życiu piękne są tylko chwile...

i sie dowiedziales:)

sprobuj KT77 Genalexa, co prawda nie sluchalem Tung-Sola ani -C- ale mialem 6CA7 i KT77 zagraly o niebo lepiej

nalezy pamietac ze gra caly system, aby ocenic lampy potrzebowalbys je przetestowac na tym samym piecu i w tym samym systemie,

ja i tak stawial bym an Genalexa:)

dobrej zabawy

Gram na SED C EL34 ponad rok (Jadis DA7 - 12szt.) - el34 lampa jak lampa, u mnie sprawuje sie bardzo dobrze, jest bardzo muzykalna, gra grubo piekna barwą i zjawiskową średnicą, nie jast tak linniowa jak 6550, czy kt88 (tutaj najlepszy bas), ale to wiadomo, coś za coś.

Nie ma sie co przejmować, wczesniej mialem kt88 EH, jeszcze wczesniej SED C 6550 - wszystkie super! :-)) W zapasie mam nowy komplet kt88EH, ale pewnie za moment zdecyduje sie wymienić na 6CA7 EH lub tak zachwalane kt120, bo nie znam a lubie sobie co 1,5 roku zmienić na inne - jak masz dobry wzmacniacz, ustawisz poprawnie prądy w okolicy 70-75% i duzo lamp to jest fajne doświadczenie, a muzyka i tak gra...

ABS

Przy 20 lampach zabawa ze zmianą brzmienia jest cokolwiek lekkomyslna ;) To już wolę inwestować w płyty, a jeśli brzmienie jest odpowiednie to i tak nie mam ciśnienia na zmiany.

Poszukałem trochę informacji i na teraz mam plan zakupu Tungsoli a docelowo Psvane 6ca7 - na nie aktualnie mnie nie stać ze wzgledu na inne priorytety kosztowe..

Gram na SED C EL34 ponad rok (Jadis DA7 - 12szt.) - el34 lampa jak lampa, u mnie sprawuje sie bardzo dobrze, jest bardzo muzykalna, gra grubo piekna barwą i zjawiskową średnicą, nie jast tak linniowa jak 6550, czy kt88 (tutaj najlepszy bas), ale to wiadomo, coś za coś.

Nie ma sie co przejmować, wczesniej mialem kt88 EH, jeszcze wczesniej SED C 6550 - wszystkie super! :-)) W zapasie mam nowy komplet kt88EH, ale pewnie za moment zdecyduje sie wymienić na 6CA7 EH lub tak zachwalane kt120, bo nie znam a lubie sobie co 1,5 roku zmienić na inne - jak masz dobry wzmacniacz, ustawisz poprawnie prądy w okolicy 70-75% i duzo lamp to jest fajne doświadczenie, a muzyka i tak gra...

>makumba

Psvane to jest TO - mam u siebie cały set sterujący i nawet nowy komplet w pudełkach zakupiłem na potem.

Jednak jezeli chodzi o lampy mocy i mamy ich sporo, a wymieniać trzeba często (u mnie góra półtora roku) to już potrafi zrobć przy topowych lampach jakiś tam koszt (ja tutaj po doswiadczeniach z pudłem sterujących NOSów nie mam zamiaru ponosić ryzyka 12 sztuk mocy, wybieram tanioche i probuje :-)

Zresztą jak wymienisz lampy na nowe, żarniki z 200 godzin się wygrzeją i ustabilizują to i tak zazwyczaj zagra fajniej/inaczej niż wysłużony set.

ps

brzmienie i tak sie Tobie zmieni jak wymienisz lampy na inne, pamiętać trzeba tylko o ustawieniu poprawnego biasu, zapisać i podkreślić wężykiem w pamięci ;-))

Ja mam u siebie wszędzie PSVANE wejściowe i na tej podstawie bym zaryzykował jednak zakup setu mocy. Wydaje mi się że w tym wypadku tak czy siak będzie całkiem spory ROI ;)

>makumba

Psvane to jest TO - mam u siebie cały set sterujący i nawet nowy komplet w pudełkach zakupiłem na potem.

Jednak jezeli chodzi o lampy mocy i mamy ich sporo, a wymieniać trzeba często (u mnie góra półtora roku) to już potrafi zrobć przy topowych lampach jakiś tam koszt (ja tutaj po doswiadczeniach z pudłem sterujących NOSów nie mam zamiaru ponosić ryzyka 12 sztuk mocy, wybieram tanioche i probuje :-)

Zresztą jak wymienisz lampy na nowe, żarniki z 200 godzin się wygrzeją i ustabilizują to i tak zazwyczaj zagra fajniej/inaczej niż wysłużony set.

ps

brzmienie i tak sie Tobie zmieni jak wymienisz lampy na inne, pamiętać trzeba tylko o ustawieniu poprawnego biasu, zapisać i podkreślić wężykiem w pamięci ;-))

ano, też bym zaryzykował nowiutkie i dobrane Psvane mocy niż zebrany set dwudziestu NOSów Mullarda z 1958, chociaż która lampa by zwyciężyła? - pewnie tego nie wie nikt i podejrzewam, ze sie nie dowie :-)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.