Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk lampy EL34 vs 6L6 (KT66, 6P3S)

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucam kolejny temat, który jak mniemam pozwoli mnie jak i innym rozwiać kolejne wątpliwości.

Która lampa gra lepiej: EL34 (KT77) czy 6L6 (KT66, 6P3S)? Pierwsza to pentoda a druga tetroda mocy. Która według Was jest lepsza pod względem generowanego dźwieku i z jakimi lampami strującymi powinno się budować wzmacniacz na jednych lub na drugich lampach mocy? Koledzy, liczę jak zwykle na Wasze wskazówki i swoje spostrzeżenia. Pozdrowionka :-))

Dla mnie bez sensu zawracanie gitary. Jest tyle czynników wpływających na dźwięk, wiec i tak będziesz strzelał kulą w płot. Myślałem że Ty już działasz coś z wybranym wzmacniaczem, a wychodzi na to że lubisz lanie wody.

pozdrowionka

To trochę jak z kobietami - która będzie lepszą żoną: blondynka czy brunetka?

Miałem 2 wzmacniacze na EL34, jeden na 2A3 i ostatecznie wybrałem lampy 6V6. Ale tylko dlatego, że taki dźwięk preferuję. I to wcale nie znaczyło, że 6V6 wygrało z lampą 2A3. Wygrało W TYM ZESTAWIENIU JAKI POSIADAŁEM. Gdybym 2A3 lub EL34 podpiął do innych kolumn, to wynik mógłby być inny. Wówczas zapewne 6V6 by się skompromitowało.

Nie można osądzać wzmacniacza po wpięciu go w przypadkowy tor. To może być aplikacja, która absolutnie mu nie będzie odpowiadała - serwowanie wyroków typu "ten wzmacniacz to złom, rozjechał go inny" nie za bardzo ma sens. Za to ma sens informacja, że "ten wzmacniacz z tymi kolumnami gra źle".

Therion, masz rację. Ja miałem do czynienia z dwoma wzmakami Yaqina na EL34 i oba grają zupełnie inaczej, ale to zupełnie inaczej. Dla mnie temat do zamknięcia, tym bardziej, że kolega nickotonowiec pytał w innym wątku.

Therion, masz rację. Ja miałem do czynienia z dwoma wzmakami Yaqina na EL34 i oba grają zupełnie inaczej, ale to zupełnie inaczej. Dla mnie temat do zamknięcia, tym bardziej, że kolega nickotonowiec pytał w innym wątku.

Po to jest to forum chyba ... no chyba że się mylę??

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Po to jest to forum chyba ... no chyba że się mylę??

Forum na pewno nie jest do lania wody, mnożenia wątków na ten sam temat i lansowania się na siłę. A to ostatnie, moim zdaniem, uprawiasz koncertowo i wszelkie możliwie i wstrętne sposoby.

GM

Forum na pewno nie jest do lania wody, mnożenia wątków na ten sam temat i lansowania się na siłę. A to ostatnie, moim zdaniem, uprawiasz koncertowo i wszelkie możliwie i wstrętne sposoby.

GM

Wstrętne sposoby? Obraziłem kogoś? Może Ciebie? Przepraszam :-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.