Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

myślę że potencjometrem można zrobić to lepiej, bo dokładniej i szybciej - są przecież rozwiązania regulacji głośności za pomocą gałki multiobrotowej ( nie wiem jak się to dokładnie nazywa ) która w bardzo szybki sposób pozwala na zmianę stopnia wzmocnienia - mogło by też być zwykłe "mute" - nie raz miałem sytuację że oglądałem coś na komputerze co było cicho nagrane po czym następny filmik wskakiwał na takim poziomie że zrzucałem słuchawki z głowy ponieważ nie było możliwości sciszenia ( a wtyku też nie da się wyciągnąć )

myślę że potencjometrem można zrobić to lepiej, bo dokładniej i szybciej - są przecież rozwiązania regulacji głośności za pomocą gałki multiobrotowej ( nie wiem jak się to dokładnie nazywa ) która w bardzo szybki sposób pozwala na zmianę stopnia wzmocnienia - mogło by też być zwykłe "mute" - nie raz miałem sytuację że oglądałem coś na komputerze co było cicho nagrane po czym następny filmik wskakiwał na takim poziomie że zrzucałem słuchawki z głowy ponieważ nie było możliwości sciszenia ( a wtyku też nie da się wyciągnąć )

Możesz wykorzystać przełącznik High/Low :)

Dokładniej, nie sądzę aby tanio dało się to zrobic. Poza tym sporo potencjometrów nie "zbiera" równo od początku skali. Ja praktycznie nie ruszam "głośności". Stale mam na 09 albo 11.

Analogowe potki masz w najtańszych konstrukcjach Audio-gd.

Dokładniej, nie sądzę aby tanio dało się to zrobic. Poza tym sporo potencjometrów nie "zbiera" równo od początku skali. Ja praktycznie nie ruszam "głośności". Stale mam na 09 albo 11.

Analogowe potki masz w najtańszych konstrukcjach Audio-gd.

Dokładnie tak.. Ideą takiego systemu regulacji głośności jest praktycznie idealna równowaga po miedzy kanałami dochodząca do 0.5 %. To jest nieosiągalne dla potencjometrów i w przypadku potencjometria zmienia się w czasie (zużycie mechaniczne )

w tanich ampli jest nawet regulacja o której mówię - pokrętło nie steruje potencjometrem tylko "zczytuje" że się daje ciszej lub głośniej i daje sygnał do układu wewnątrz który reguluje głośność/wzmocnienie a na panelu wyświetlana jest wartość - myśle że nie jest to nic hi-end skoro da się w kinie domowym - ja w każdym bądź razie raczej bym drugi raz nie wybrał tego sposobu regulacji - doświadczenie uczy

ale dyskusje na temat regulacji głośności chyba sobie odpuścmy bo i tak nic z tego nie wyniknie

Słuchałem sobie dziś jak zwykle muzyczki. Musiałem odejść od kompa, pauza w foobarze, wracam po godzinie wyskoczył w międzyczasie jakiś błąd. Ok, pomyślałem, bo błędy są dosyć częste. Restart foobara, play... nie ma audio-gd. Komputer, menadżer urządzeń, audio-gd brak. No dobra, robimy restart kompa. Po restarcie, nadal brak audio-gd w menadżerze urządzeń. Oki, reinstalacja sterownika. Trochę zabawy i jest audio-gd. Odpalamy foobara, wasapi event, zmiana utworu i trzaski. Jak się pojawiły, koniec. Restart foobara, wasapi push, to samo. Ok, wywalamy wasapi, ponowna instalka i... dalej to samo. Gra sobie, gra, przewiniemy kawałek, pojawiają się trzaski i koniec, muzyki brak. Pytanie, czy można zapakować tenora 7702, albo cokolwiek innego, byleby można było wreszcie w spokoju posłuchać muzyki?

A czy czegoś nowego nie podłączyłeś do kompa? Zmień gniazdo USB. Ja na tych nowych sterownikach i ASIO z Tenorem nie mam kłopotów. I jeszcze jedno... Audio-GD ze by nie było domyślnym urządzeniem audio dla Windowsa. Uruchom wewnętrzną kartę dźwiękową i zrób z niej główne urządzenie audio

Edytowane przez Groh

Groh, wiem, ja to wszystko przerobiłem od a do z i z powrotem. Nic nie było podłączane, nic instalowane. Po prostu poszedłem zjeść obiad. ASIO zupełnie odpada ze względu na zbyt duże opóźnienia i trzaski (delikatne ale zawsze). DACów na usb miałem kilka i nigdy nie było takich cyrków ze sterownikami. Odechciewa się tego "komputerowego audio".

Unrecoverable playback error: Unsupported stream format: 44100 Hz / 24-bit / 2 channels

albo np takie coś :)

Edytowane przez smykus_likas

Tu jest problem z WASAPI i wyłącznością dla niego. Ale jak masz jakieś trzaski przy ASIO to i tak coś nie jest dobrze. Ściągnij jakiś program profesjonalny wykorzystujący ASIO (np. Sound Forge Sony w wersji trial) i sprawdz jak tam sie zachowuje ASIO i czy masz z nim problem. Może podniesienie priorytetu dla ASIO pomoże. Taka opcja w Foobarze

ps. component asio dla foobara w wersji 2.1.2

post-45171-0-87581900-1376335775_thumb.jpg

W menu start jest katalog Audio GD a w nim panel sterowania. Wyłącz automatyczne ustawienia dla ASIO i ustaw na mniej więcej 1000 (to dotyczy przetworników z Tenorem nie z VIA - tak dla reszty świata :)

problem z WASAPI

Opisywałem jakis czas temu problemy w swoim systemie (odbiornik usb VIA),gdzie przez Wasapi nie mogłem puszczać z foobara sygnału do przetwornika (Wind Vista 32bit,Intel 1.8Ghz/2 Gb ram,starutki Toshiba Satelite)

Niedawno,jakieś dwa tygodnie temu po lekturze z zakresu PC audio,zainstalowałem sobie wersję TRIAL JPLAY.

Wszelkie problemy zniknęły ,puszczam sygnał KS lub Wasapi bez zająknięcia.Inna sprawa jak bardzo zmienił się dźwięk,na plus,zdecydowanie !!! Dodam,że mój odbiornik ma firmware nr 1.

Polecam wypróbowanie JPlay,nie radzę włączać Hibernate mode bez zaznajomienia się z tematem (sporadycznie uzytkownicy mieli problem z systemem).Poza tym same zalety.Programik używa się na Foo,JRiver i podejrzewam na innych platformach do odtwarzania muzyki.

Teraz mogę powiedzieć,że dźwięk z mojego Ref 5.32 po usb nabrał nowej jakości,a to dopiero początek zabawy.

Zapomniałeś że wersja trial Jplay robi przerwy w odtwarzaniu. Widocznie lubisz słuchać z przerwami skoro grasz już tak od dwóch tygodni.

Zamiast reklamy cudownych programów popracuj nad konfiguracją kompa. Będziesz mógł słuchać muzyki w całości bez przerw zgodnie z zapisem plikowym. Wymień w końcu firmware na aktualną dopracowaną wersję.

Na czym polega wyższość WASAPI nad ASIO ?

ASIO zupełnie odpada ze względu na zbyt duże opóźnienia i trzaski

W czym mają przeszkadzać te duże opóźnienia ? W tym że muzyka staruje z sekundowym opóźnieniem. Chyba żartujesz :)

Przyczyny trzasków trzeba poszukać w komputerze. U mnie nie trzeszczy :)

Edytowane przez marekzawa

Korzystając z DS, trzaski nie występują i przy przewijaniu opóźnienia są pomijalnie małe (ustawione FI i FO na 50 ms). Przy ASIO pojawiają się trzaski przy przewijaniu (przy uruchamianiu także- play i delikatne pyknięcie) i zwłoka przy przewijaniu jest na tyle duża, że zaczyna to denerwować. Przy standardowym ustawieniu latencja jest na poziomie 3 sekund, udało się "zjechać" do poziomu 1 sekundy i już jest w miarę ok. Porównując jednak komfort "pracy" DS i ASIO, to niebo i ziemia.

Marekzawa, gdybyś miał ochotę pomóc w pozbyciu się tych trzasków/pyknięć przy użyciu ASIO, a także zminimalizować latencję byłbym bardzo wdzięczny.

I żeby było jasne, przy odtwarzanej muzyce ŻADNE trzaski nie występują.

Nie wiem czemu ma służyć zabawa z przewijaniem.Nie słuchasz od początku do końca ? Może jesteś DJ Mixiarz :)

Na Asio schodzę do 120ms i i jest OK. Przewijanie też działa płynnie. Rwie się dopiero przy 50ms.

Buforowanie 3000ms to strasznie dużo. Czemu ustawiasz taką wartość ?

Wiem że trzaski są wkurzające i czasami trudno dojść ich przyczyny.

Miałem podobnie na płycie Intela. Po całodziennym boju okazało się że winny jest sterownik grafiki obsługujący wyjście HDMI.

Po odinstalowaniu problemy ustąpiły.

Trzeba szukać. Nie ma uniwersalnej recepty na sukces. Na każdym komie co innego może być przyczyną.

Skoro dobrze gra na DS to w czym problem ?

Zapomniałeś że wersja trial Jplay robi przerwy w odtwarzaniu

Witam! Dziwne bo nie robi mi żadnych przerw !? W setup JPlay widzę Audio GD ,czyli JP zarządza systemem.

Z Foo2000 zniknęły mi ustawienia OUT ,więc wszystko działa.

Nie chodzi mi nawet o to wasapi out,bo wiele ono nie wnosi,a porównywałem z KS i DS.

JPlay robi niesamowity porządek w dźwięku.Pierwsze to oczyszczenie do absolutnej ciszy w tle,co przekłada się na polepszenie dynamiki i lokalizacji.Bardzo łatwo usłyszeć jak dalece zmiena się bas,na pełniejszy ,lepiej kontrolowany i wypełniony.Scena jest osadzona głębiej z lepszym ogniskowaniem źródeł pozornych. Ogólnie,dźwięk nabiera większej kultury,zwartości i jest pełniejszy,bez utraty informacji w nagraniach.

Nie namawiam nikogo do kupowania ,a wypróbowania :) Wiem jak ciężko jest zainstalować to i owo,sam się ociągałem.

Niestety ,pewnych ustawień,przeciętny posiadacz kompa nie zrobi sam.Wszystko co da się z poziomu panelu sterowania,ustawiłem.W Bios wolę nie zaglądać :)

Nowe firmware będę próbował (do VIA) i nie dlatego bo coś mi nie działa ,bo działa bardzo dobrze,a dlatego,żeby usłyszeć więcej i lepiej z transportu jakim jest laptop.

Dziwne bo nie robi mi żadnych przerw !?

Faktycznie dziwne tym bardziej że tym własnie różni się wersia Trial od pełnej.

"Note Trial version is fully-functional apart from occasional inserted silence. "

Sprawdzałem i robi przerwy więc jak u Ciebie może ich nie być ?

JPlay robi niesamowity

Jedyne co JP robi to zapewnia strumień bit perfect pod warunkiem że nie używa się jego tłumika cyfrowego. Sprawdzone i pomierzone. Skoro słyszysz zmiany to nie miałeś spełnionego warunku zgodności bitowej.

To samo można uzyskać na Foo2000 bez JP.

Niestety ,pewnych ustawień,przeciętny posiadacz kompa nie zrobi sam.

Masz rację. Nie wszystkim się to udaje.

Nie wiem czemu ma służyć zabawa z przewijaniem.Nie słuchasz od początku do końca ? Może jesteś DJ Mixiarz :)

Zazwyczaj słucham od a do z, ale czasem potrzebuję coś cofnąć, np i wtedy mnie trafia. Poza tym, sama świadomość, że nie gra tak jak bym chciał (i nie chodzi o brzmienie)

Na Asio schodzę do 120ms i i jest OK. Przewijanie też działa płynnie. Rwie się dopiero przy 50ms.

Buforowanie 3000ms to strasznie dużo. Czemu ustawiasz taką wartość ?

Bufor w foo mam na 450ms, przy niższych wartościach pojawia się czkawka przy przeglądaniu internetu. Bufor w ASIO (audio-gd) natywnie ustawiony jest na auto adjustment, przerwy wychodziły właśnie ok 3 sekund. Zmniejszyłem ręcznie do 1024B, niżej i pojawiają się zniekształcenia w dźwięku.

Skoro dobrze gra na DS to w czym problem ?

W sumie nie wiem, człowiek się naczytał, że DS to taka "atrapa" dobrego dźwięku, tylko ASIO, albo WASAPI. A w sumie, nie słyszę jakichś różnic.

Ale momencik. Przełączam sobie teraz miedzy DS a WASAPI (event). Głuchy by usłyszał, że jest różnica. Dlaczego? Przy WASAPI na pewno głośniej.

Gość magicman77

(Konto usunięte)

Panie Groh - prosze sciagnac 2 nowe wzmacniacze zeby w koncu bylo z czego wybierac na polu wzmacniaczy z audio-gd, bo nfb-6 wiem ze zwykle sa, ale nic poza tym, a w ciemno nikt nie bedzie nic zamawiac i kupowac raczej

Interesuje mnie Precision 1 glownie, dodatkowo SA-31SE - jak tylko beda, to biore na odsluchy i cos wybieram, mysle ze znajdzie sie spora ilosc osob rowniez zainteresowanych czyms mocniejszym do orto o typowo niskich skutecznosciach

http://audio-gd.com/Pro/amp/Precision1/Precision1EN.htm

http://audio-gd.com/Pro/SA/SA31/SA31EN.htm

Dokładnie - przydało by sie więcej wzmacniaczy od audio gd , najlepiej , aby firma wyprodukowała jakiś model pomiędzy "precision 1" - mocniejszy/lepszy od niego (np. o mocy 150w przy 8 ohm na kanał) , a "master 3" - słabszy od niego/deczko gorszy, - wtedy kto wie czy bym sie na jakiś nie skusił..., ale ten "precision 1" - także niczego sobie....nie jest zły...- bardzo ciekawe jak cenowo by u nas wyglądał....?

?

Gość magicman77

(Konto usunięte)

super, czekamy na info kiedy beda wzmacniacze, mysle ze coraz wiecej osob moze byc zainteresowanych nie tylko dac-ami, ktorych jest w nadmiarze i chwala za to :)

Edytowane przez magicman77

Witam, mam pytanie do szanownych użytkowników daców Audio GD, chodzi mi o wasze opinie na temat referencyjnego modelu master7 i o ile to możliwe w odniesieniu do modelui NFB 7,32, z góry dziękuję i pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.