Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzałem i robi przerwy więc jak u Ciebie może ich nie być ?

Witam ! Masz absolutną rację! On wogóle mi nie działał :) Nie ukrywam,że namieszałem sobie wczoraj(skasowałem flasha w układzie usb),jednak wybrnąłem jakoś z sytuacji.JPlay poszedl w odstawkę.Jedynie co mi się udało,to zwiększyć priorytet Foobara w systemie.Skąd więc taka różnica w dźwięku ? Autosugestia chyba.

Może podpowiesz co jeszcze ustawić w Foobar ?

Dzięki,pozdrawiam.

Witam, mam pytanie do szanownych użytkowników daców Audio GD, chodzi mi o wasze opinie na temat referencyjnego modelu master7 i o ile to możliwe w odniesieniu do modelui NFB 7,32, z góry dziękuję i pozdrawiam

Witaj

To tak jak byś porównywał Lamborghini i Ferrari... po prostu dwa DAC`e grające super i to już zależy od twoich preferencji i gustów :) Szczerze mówiąc ciężko mi to tak porównać bezpośrednio i wyciągnąć jednoznaczne wnioski. Generalnie dwa DACe dobrze zrównoważone i przezroczyste. Sabre ma szerszą scene, PCM wydaje się ze głębszą. Sabre jest bardzo dynamiczny i szczegółowy PCM w tej konfiguracji też lecz ma inną prezentacje dźwięku bardziej "analogową" i delikatniejszą. Mamy na stanie dwa tak więc zapraszam na odsłuch i porównanie.

Witam, mam pytanie do szanownych użytkowników daców Audio GD, chodzi mi o wasze opinie na temat referencyjnego modelu master7 i o ile to możliwe w odniesieniu do modelui NFB 7,32, z góry dziękuję i pozdrawiam

Nie wiem czy ktoś posiada master 7, też byłbym ciekawy opinii, ale chyba pozostaje tylko head-fi.org i John Darko, który przetestował garść DAC-ów od Audio GD:

http://www.digitalaudioreview.net/the-darko-dac-index/

Testował m.in. Reference 7.1, którego następcą jest Master 7, ale nie testował niczego na Sabre, czyli porównania do NFB 7,32 brak.

Generalnie to ten wątek w przeważającej większości kręci się wokół kłopotów ze sterownikami do sprzętu Audio GD, natomiast opinii o brzmieniu sprzętu jak na lekarstwo. Wizerunkowo to nienajlepiej wypada.

Generalnie to ten wątek w przeważającej większości kręci się wokół kłopotów ze sterownikami do sprzętu Audio GD, natomiast opinii o brzmieniu sprzętu jak na lekarstwo. Wizerunkowo to nienajlepiej wypada.

Nie do końca,osobiście opisywałem swoje wrażenia dotyczące Ref 5.32,działa u mnie do dzisiaj :) Nie wiem,jak wiele osób ma kłopoty ze sterownikami,nie zaobserwowałem u siebie takowych.Główny problem,to konfiguracja sprzętowa,komputer,odtwarzacz i wtyczki.

Producent daje spore możliwości (Audio-GD),kilka platform ze sterownikami(Windows)oraz,możliwość zmiany firmware (VIA) .

Niestety PC Audio wymaga wiedzy i cierpliwości.

Jeżeli chcesz przetwornik klasy Ref.7 ,to moim zdaniem,najlepszym transportem będzie jednak CD.Seria 7 wyposażona jest w wejścia BNC i obok Spdif ASEBU,co umożliwia podłączenie wyrafinowanego transportu CD.

Być może w niedalekiej przyszłości,wejście usb osiągnie poziom spdif ?

Skoro dystrybutor ma oba przetworniki na stanie,to tylko brać na odsłuch.

Wygląda na to że nie tylko ja narzekałem na regulacje głośności i kingwa poszedł w stronę o której mówiłem w najnowszym nfb-28 http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/NFB28/NFB28EN.htm - btw. świetnie zrobiona maszynka - ma wszystko czego brakuje mi w nfb-10. Jest pseudo analogowa regulacja głośności, możliwość wykorzystania jako pre ( jakby ktoś chciał np. podłączyć sobie tuner czy coś ) oraz bnc.

Nareszcie nowy firmware do DI-V3 ver. 11 http://www.audio-gd.com/En%20audio-gd.htm

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość magicman77

(Konto usunięte)

czekamy na sa-31se i precision 1, rozumiem, ze sa juz zamowione ??

swoja droga po wielu dyskusjach z Panem Kingwa i tym co tak naprawde chodzi w czystej klasie A dla danej impedancji wyszlo na to, ze jak komus na tym zalezy, to jedyne co da sie maksymalnie wyciagnac, to czysta klasa A od 40 omow w gore, w customowym zamowieniu na mastera 8 do 6,5W z tym ze wtedy nie ma opcji przelaczania low/high power model

reszta wzmacniaczy to praktycznie wszystko przez diamond cross stage, niby jakis patent na to zeby nie byc w klasie A i unikac wszelkiego rodzaju paskudnych znieksztalcen, jak jest w praktyce - nie wiadomo, dla zainteresowanych podaje to do wiadomosci

master 8 ma wszystko czego bym oczekiwal, zarowno wejscie w ACSS, w pelni zbalansowany i moze grac w czystej A klasie do 6,5W dla 40 omow i powyzej oczywiscie rowniez (tylko ta cena troche juz stawia obok innych konkurentow jak hifiman EF-6, auralic taurus, bryston bha-1, schiit mjolnir)

przewidywane sa w niedalekiej przyszlosci jakies akcje promocyjne na mastera 8 Panie Groh ? :D

piter z - taka galeczka i sterowanie przekaznikami zalaczajacymi drabinki rezystorow poprzez standardowy potencjometr jest juz rowniez zastosowana w precision 1 i pewnie bedzie intensywnie wdrazana w reszte produktow, bo jest to super praktyczne rozwiazanie ...

Edytowane przez magicman77

Na Head-fi Currawong "popelnil" calkiem zacna recenzje NFB-10ES2. http://www.head-fi.org/products/audio-gd-nfb-10es2-balanced-desktop-amp-dac/reviews/9481

Edytowane przez Alighieri

Pytanie do Groha, jakie zegary TCXO stosuje w swoich urządzeniach Audio-gd, chodzi mi konkretnie o parametry, marke itp. Czy wymiana na lepsze/dokładniejsze wniesie słyszalną zmianę? Jakie zegary są obecnie najlepsze?

Witam

Własnie wróciłem i nie wdając się w szczegóły jutro rozkręcę DAC`a i zrobię zdjęcie TCXO żeby wszyscy wiedzieli co tam siedzi :) Generalnie dla Sabre zamawiamy obecnie DACe tylko z TCXO bo to słychać... Przy Wolfsonach nie ma różnicy.

Nowości będą w następnej dostawie...która przyjdzie na początku października. Niestety nie załapały się na obecnie idąca dostawę. Jest na cle i czekamy...

Groh,

są plany zrobienia DACa na pcm1704 w stylu NFB-28 z regulacją głośności?

Tak wyglądają TXCO z audio-gd:

http://www.audio-gd.com/Pro/dac/USBface/TCXO.JPG

gdyby częściej używane były te prostokątne to wymiana na crysteka byłaby możliwa bez pająka.

Z fotki poniżej wynika, że wymiana jest jak najbardziej możliwa:

http://www.audio-gd.com/Pro/dac/USBface/Clock.htm

Groh,

w których modelach jest stosowany stoliczek na zegar?

Super ze znalazłeś to zdjęcie bo własnie brałem się za rozkręcanie swojego DAC`a :)

Jest wersja z PCM i regulacją głośności Reference 10.32.:)

w każdym jest na stoliku, nawet w NFB-15.32

Ten clock wejdzie na stoliczek?

http://pl.mouser.com/ProductDetail/Crystek-Corporation/CCHD-950-25-100000/?qs=sGAEpiMZZMt8zWNA7msRClINuqG8pv0x52dVCIdnn0k%3d

To chyba najlepszy z ogólniedostępnych....

Edytowane przez EMiL

To co jest w NFB-28 to powrót do rozwiązania stosowanego kiedyś. Była taka seria C i preamp miał własnie taka regulacje. Różnica jest tylko w obsłudze, pod względem technicznym niczym się nie rożni. Obie zarządzają pracą styczników.

Teraz nie mam niczego na sabre pod ręka ale sądzę ze jest to zunifikowane i akurat teraz mam rozkręconego Ref 5 i Compasda 2 z Wolfsonem i PCM5102 i w obu jest 12M. To co jest na zdjęciach to stare rozwiązanie bo w moim Ref 5 jest już inna płyta z DSP. Teraz wszystko jest zsynchronizowane z zegarem przy USB i po I2S zapewne zasuwa MCK. Sabre jako jedyny ma dodatkowy zegar ale to pewnie z racji posiadania własnego portu SPDIF

Edytowane przez Groh

Nie do końca jest tak tak piszesz, dla Sabre zegar jest niezbędny, żeby przeprowadzić upsampling/oversampling. Nawet gdy nie korzysta się z SPDiFa wbudowanego w Sabre to zegar musi być a jego jakość jest kluczowa.

Gość magicman77

(Konto usunięte)

W modelu 1.32 na 9018 siedzi zegarek 80MHz (standardowy, nie TCXO - jest od CTS-a), gra to tak dobrze, ze nawet nie mam ochoty brac czegos lepszego i odklejac "gluta" :)

pelna domena pradowa w 1.32, zasilacze w klasie A, mocny r-core na trafoku, brak opa, feedbackow, kondow w sygnalowce, elementy dyskretne, parowanie tranow, przy takiej cenie urzadzenia z 3 letnia gwarancja i 10 letnia gwarancja naprawy ja wymiekam

niech reszta popatrzy jak sie robi grajace urzadzenia audio, bo to co dzisiaj mozna spotkac na polkach za smieszna kase wola o pomste do nieba

jakby tego wszystkiego bylo malo, urzadzenie gra i to jak gra, uwazajcie tylko zeby nie bylo bypass-u DIR-a (ja mialem domyslnie powyciagane zworki, a konwerter usb-> toslink byl sredniej jakosci, zdalem sie na patentowanego jitter eliminatora w kosci i sie przejechalem), bo przy obecnej konfiguracji 1.32 sabre (podobno sa rozne poziomy konfigurowalne - pewnie programowo, usuwajace jitter) daje rade z wejsciowym jitterem na poziomie 100ps (jitter w zasiegu petli PLL pracujacego sabre z korespondencji z Kingwa), dlatego tez po przelaczeniu na usb doznalem szoku, aczkolwiek samo laczenie samej masy PC z reszta toru audio juz mi nie pasuje (plus za to, ze 5V z linii USB nie jest nigdzie uzywane, pomimo ze jest wprowadzone na PCB - na head-fi dla niektorych nawet to "zbyt wiele" i tna sobie na kablu linie +5V)

po zapieciu DIR-a (domyslnie jest WM8805 i chwala za to, aczkolwiek mozna zamowic DIR9001) wszystko wraca do normy i dzwiek niszczy, wg datasheeta wolfsona jitter na poziomie 50ps, z czego mamy zapas dla wspominanych 100ps przez Kingwe

link do (chyba) najbogatszego info o sabre:

http://hifiduino.wordpress.com/

http://hifiduino.wordpress.com/sabre32/

patentowanego jitter eliminatora w kosci i sie przejechalem

owy eliminator działa zawsze, gdy sygnał przechodzi przez wolfsona też.

magicman,

zegar u Ciebie jest na stoliku?

Gość magicman77

(Konto usunięte)

link do (chyba) najbogatszego info o sabre:

http://hifiduino.wordpress.com/

http://hifiduino.wordpress.com/sabre32/

owy eliminator działa zawsze, gdy sygnał przechodzi przez wolfsona też.

magicman,

zegar u Ciebie jest na stoliku?

wiem ze dziala zawsze, nigdzie nie pisalem, ze nie dzialal, dziala do 100ps (jest podobno kilka poziomow usuwania jittera, cos jak glebokosc, Kingwa skonfigurowal do 100ps - przynajmniej tak mi pisal) jesli zrobisz bypass i podajesz sygnal bez DIR-a pod drodze (tyczy sie tylko i wylacznie coaxiali i toslinka), a masz gorszej jakosci konwerter usb-toslink, to beda kwiatki (z jitterem powyzej 100ps), zapiecie sygnalu przez wm8805 i dopiero jego podawanie na wejscie sabre zrownuje jakosciowo poziom dzwieku z tym co jest na USB, korzystajac zas z toslinka znow mamy pelna separacje galwaniczna i brak laczenia chociazby smieciowej masy PC z reszta toru audio

usb nie ma tego problemu, bo ma wlasny zegarek na VIA vinylu VT1731, jest tez w pelni asynchro bodajze od firmware 7 w gore, wczesniej byly kombinacje jak sie zaglebicie dokladniej w temat i wymiane firmware sterujacego praca USB (banalnie prosta procedurka trwajaca moment)

na stolikach sa zegarki od USB VIA (12MHz) oraz SABRE (80MHz), ten od opcjonalnie zalaczanego DIR-a wydaje mi sie ze jest niewymienny (tez 12MHz)

tak przy okazji to tu chyba sa troche ciekawsze informacje i wiecej na temat tej kostki :D

http://myl8test.files.wordpress.com/2013/05/download-es9018-datasheet-here.pdf

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.