Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

zarówno coax jak i optyk

Rozumię,że PG,to płyta główna :) Weź jak masz kabel cinch(bez obaw) i podłącz do wejścia coaxial w swoim dac ,sprawdzisz ,czy działa :)

Optyk,jeżeli działa,powinien świecić :)

Udanych prób !

A tak z innej beczki...

Ktoś wie jaki filtr cyfrowy jest używany w przetwornikach Audio-gd opartych na Sabre? Z tego co pamiętam Sabre ma wbudowane tylko slow roll-off i fast roll-off. Oba są raczej średnie, bo dodają tzw pre-ringing. Przynajmniej w M-DACu te filtry brzmiały najgorzej... Wiem, że producenci często programują chip swoimi filtrami. Ciekaw jestem jak to jest w Audio-gd?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Sprostowanie

Napisałem że w moim 7.32 odbiornikiem jest Wolfson sugerując się ilością obsługiwanych sześciu wejść i formatem 24/192.

Po przeczytaniu postu SlawekR na temat odbiornika w DAC na Sabre , rozkręciłem swój czołg i sprawdziłem jak jest w rzeczywistości.

Okazało się że 7.32 nie posiada odbiornika SPDiF. Sygnał ten jest wprowadzany bezpośrednio do odbiornika ESS9018 przez układ selektora zbudowany na kościach 74HCU04 i 74HC125D.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd :(

post-3249-0-89547700-1381705903_thumb.jpg

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Skoro tak calkiem doprecyzowujemy to niestety, musimy skorygowac. Niestety powtarzasz bzdure opublikowana wcześniej na cytowanym przez Ciebie forum au. Plytki z regulacja glosnosci zawsze były w tym samym miejscu, po prostu na pierwszych zdjęciach 10ES2, były nieprzykrecone do mb i lezaly obok.

Masz rację, faktycznie płytka tam nie jest przykręcona. Nie zauważyłem tego wcześniej. Niestety nie miałem dostępu bezpośredniego do wcześniejszych modeli 10ES2, aby to sprawdzić samemu. Więc mogłem się opierać tylko na zdjęciach z netu. Tak czy inaczej, niezależnie od ułożenia płytek dawniej i dziś, nie zmienia to ostatecznego wniosku, że są one pod tym względem identyczne w modelach NFB-28 i NFB-10ES2. A ten wniosek jest najważniejszy :).

Odnosnie okablowania wewnętrznego, to znakomicie ze koncowka produkcji otrzymala również OCC, przy takiej dlugosci kabli wewnętrznych OCC to duzy+ imho.

Co do okablowania, to tutaj przynajmniej mogę być pewien, bo zdjęcia wykonałem osobiście. Więc co do zastosowanych kabli, to nie ma już cienia wątpliwości :). Zresztą te rozważania i tak zaczynają być co najmniej zabawne, jak się weźmie pod uwagę cenę i co te sprzęty oferują w zamian, na tle konkurencyjnych produktów z podobnego zakresu cenowego. Wtedy wszelkie dywagacje bledną totalnie i tracą sens :P. Moim zdaniem, zaznaczam iż jest to moje własne prywatne zdanie. Taki M-DAC oferuje jakość dźwięku na poziomie modelu najtańszego na Sabre, czyli 11.32. Wszelkie wyższe, te z analogiem realizowanym w domenie prądowej, są całkowicie poza jego zasięgiem już. To już liga oczko wyżej. Może to dla niektórych zabrzmi kontrowersyjnie, ale tak właśnie uważam.

Sprostowanie

Napisałem że w moim 7.32 odbiornikiem jest Wolfson sugerując się ilością obsługiwanych sześciu wejść i formatem 24/192.

Po przeczytaniu postu SlawekR na temat odbiornika w DAC na Sabre , rozkręciłem swój czołg i sprawdziłem jak jest w rzeczywistości.

Dokładnie tak jest. Sabre ES9018 to zintegrowana konstrukcja: interfejs wejściowy (odbiornik cyfrowy) / filtr cyfrowy / DAC. I właśnie pełna integracja tych elementów w jednej strukturze, praca w bardzo wysokiej domenie czasowej i pełne retaktowanie sygnału według własnego zegara wzorcowego, te elementy które stanowią o sile tej kostki. Omijanie ich i korzystanie z rozwiązań zewnętrznych firm trzecich mija się z celem o tyle, że w grę wchodzi praca na sygnałach z bardzo wysoką częstotliwością. Przypominam że Sabre jest taktowany zegarem 80-100Mhz. A gdzie transport sygnałów na większe odległości, już rzędu kilku centymetrów, zaprzepaszcza całą ideę kombinacji z zewnętrznymi modułami filtrów cyfrowych i interfejsów wejściowych.

Okazało się że 7.32 nie posiada odbiornika SPDiF. Sygnał ten jest wprowadzany bezpośrednio do odbiornika ESS9018 przez układ selektora zbudowany na kościach 74HCU04 i 74HC125D.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd :(

Te kości nie stanowią raczej układu selektora. Selektor wejść jest zaimplementowany w samej kości Sabre, już na poziomie jego interfejsu wejściowego. Jedynie czego potrzeba to odpowiednia adresacja rejestrów w przetworniku. I być może temu służy jedna z tych kostek. A druga to konwerter sygnału konsumenckiego spdif z poziomu 1V do poziomu TTL 3.3V. A na których dopiero pracuje interfejs wejściowy w Sabre. Ta kostka jest praktycznie samowystarczalna. Jedyne czego wymaga to zapewnienie jest bardzo dobrej jakości zegara, równie dobrego analoga i doskonałego zasilania. Wtedy zagra na 100% swoich możliwości.

A tak z innej beczki...

Ktoś wie jaki filtr cyfrowy jest używany w przetwornikach Audio-gd opartych na Sabre? Z tego co pamiętam Sabre ma wbudowane tylko slow roll-off i fast roll-off. Oba są raczej średnie, bo dodają tzw pre-ringing. Przynajmniej w M-DACu te filtry brzmiały najgorzej... Wiem, że producenci często programują chip swoimi filtrami. Ciekaw jestem jak to jest w Audio-gd?

W przetwornikach na Sabre, używany jest wewnętrzny filtr cyfrowy, który zresztą jest wyśmienitej jakości. Pracuje na 48 bitowym słowie i na sygnale, o ile mnie pamięć nie myli, z częstotliwością rzędu 1,5MHz. A konifuracji filtra jest zdaje się 7 różnych. Zasadniczo na każdą okazję i wedle każdego gustu. Stosowanie jakiegokolwiek zewnętrznego filtra cyfrowego i interfejsu wejściowego w tym przypadku, praktycznie mija się z celem. Zważywszy na długość słowa i częstotliwość obrabianego sygnału w samej kostce, raczej trudno znaleźć mu godnego kompana zewnętrznego, pracującego jako filtr cyfrowy.

EDIT

Jeszcze ciekawostka, trochę z innej beczki. konwerter USB w 10ES2 "zapina się" bez problemu na 384kHz 32bit i tak nawet pracuje. Oczywiście to w systemie Mac-OS Mountain Lion, który ma natywną obsługę UAC2. Bo w Windowsie można zapomnieć. W 1.32, który teoretycznie miał ten sam konwerter USB na VT1731, po przełączeniu na 384kHz, konwerter tracił synchronizację po kilku sekundach i zaczynał przeraźliwie szumieć. Ale to tylko w sumie w ramach ciekawostki, bo mało kto raczej zamierza pracować na takich sygnałach wejściowych.

Edytowane przez SlawekR

Odn. filtrów polecam poczytać: http://resonessencelabs.com/digital-filters/

Z powyższego wynika że domyślnie są skonfigurowane w Sabre 2 filtry. Oba z pre-ringingiem.

W sumie to zawsze można przetaktować sygnał na komputerze używając dobrego algorytmu z wybranym filtrem i wypluć do DAC już sygnał np 192kHz albo 384kHz. Wtedy filtr w DAC nie powinien już mieć znaczenia, bo powinien się przełączyć wyższe fs...

Nawet znalazłem stronkę porównującą wyniki takiego przetaktowania: http://src.infinitewave.ca/

Dla przykładu proponuję porównać odpowiedź impulsową na algorytmy SoX linear phase i minimum phase.

Z ciekawości spróbuję jak przyjdzie do mnie NFB-10ES2. Ciekawe czy słychać jakąś różnicę.

mam dac19 (NFB2), zamówiłem NFB10ES2 i Precision 1. Połączę to przewodem acs.

Zobaczymy, jak to zagra.

Na razie lampa na diabełkach sprawdza się u mnie najlepiej.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Juz od dluzszego czasu posxukuja jakiegos dacka.Praktycznie bylem zdecydowany ns audiolaba m-dac ale kiedy przeczytalem wczesniejsze wpisy chybs zmienie zdanie.Dlatego prosze o posiadaczy tego dacka o opis dzwieku jaki sie wydobywa z tego modelu poniewaz nie wiem czy mi przypasuje do mojego systemu.Dzieki.

Dzisiaj odebrałem NFB-10ES2 i od razu mam pytanie do posiadaczy. Czy u Was też przy włączeniu opcji przyciemnienia wyświetlacza on tak dziwnie reaguje? Mianowicie przy nadawaniu czegoś z pilota (jakiegokolwiek) wyświetlacz przygasa (mruga) nieregularnie a po przestaniu nadawania miga raz na jasno? Czasem potrafi przygasnąć na ułamek sekundy sam z siebie. Przy pełnym podświetleniu problemu nie ma....

Groh napisz coś więcej o zestawieniu HE-500 z Precision-1, jak to połączenie grało jaka była reszta toru, jakiej muzyki słuchałeś,, poleć troszkę Pacułą opisując wrażenia ;)

Groh napisz coś więcej o zestawieniu HE-500 z Precision-1, jak to połączenie grało jaka była reszta toru, jakiej muzyki słuchałeś,, poleć troszkę Pacułą opisując wrażenia ;)

Pacuła nie polecę ... za mało zdolności językowych :)

Zestaw to SB -> Master7 -> Precision-1 po ACSS czyli dość wypaśny zestaw :)

Cóż można powiedzieć... świat się zmienił... nie mogę patrzeć obecnie na swoje DT770pro. To tak gra ze łeb urywa. Niczego nie jest za mało. Żadnych kompromisów. Nic nie muli nie świszczy, żadnych dziur w pasmie. No po prostu bajka. Na taką dogłębna analizę to nie jestem teraz gotowy, bo za mało czasu miałem. Słuchałem i uśmiech nie znikał mi z twarzy Jesteśmy tak zachwyceni tym sprzętem i z jaką jakością on współpracuje z Audio-GD ze wprowadzimy go do sklepu. Będziemy mieli pełen komplet Hifiman`a na Audio Show. Czekam jeszcze na SA31SE i się już doczekać nie mogę ( święta w chinach). Jak ktoś chętny do odsłuchu to w przyszłym tygodniu będziemy mieli na stanie wszystkie modele HE oprócz 6 ... dystrybutor Hifiman też czeka na dostawę

Ale ważna rzecz przy tych słuchawkach... nowe wersje czyli HE300;HE400:HE500 są bardziej wydajne i teoretycznie już grają nawet z dobrej mp3, lecz dźwięk jest ... hmm... niezaskakujący :) one nadal wymagają świetnego wzmacniacza. Już kiedyś czytałem niezbyt pochlebne opinie o nich, ale jak się wgłębić w temat to były podłączane do byle wzmacniacza i nie zabrzmiały. One pokazały po prostu wszelkie wady sprzętu do którego zostały podłączone i dlatego kogoś tam nie zachwyciły. Mnie zachwyciły... :)

jakiś czas temu w Audiostylu też słuchałem HE-500 ,miałem wtedy jeszcze swoje HD-600 ,HIFIMANY je po prostu rozjechały ,inny wymiar słuchania,też się do nich przymierzam ,zastanawia mnie tylko jedna sprawa ,wpływ tak silnych magnesów na organizm ,kiedyś yamaha propagowała tę technologię jednak od tego odeszła właśnie ze względu na silne pole magnetyczne negatywnie wpływające na głowę ...

Edytowane przez gabler

groh,

dotarły już precision-1?

mam xindaka klasy D A-08, lampę na diabełkach 20W SE, i pora na wzmak audio-gd.

używam obecnie 10ES2 i jest fajnie, zwłaszcza z kolumnami JBL Dorian (lata 70-te).

wcześniej miałem dac-19 (NFB-2, bodajże)

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Właściwie to 1.32 z części SMD. Tańsza wersja.

Groh ja bez watpienia mam slabosc do produktow Kingwy, ale nie zaklinajmy rzeczywistosci. Kingwa wyznaje prosta zasade spopularyzowana przez Nvidie, nic nie moze sie zmarnowac a kotlety odgrzewamy regularnie. NFB-1P nie ma nic wspolnego z projektem 1.32. Tak jak napisalem, mainboard jest dokladnie re-use'm NFB-17 pozbawionym 2 modulow WM8741 + dodanym modulem ES9018 z Compass2, to wszystko, nic wiecej ani nic mniej.

Panowie.Duza bedzie ronica miedzy 17.32 a 1.32?Czy warto jest doplacic tych pate stowek?

Roznica bedzie, imho warto, ja rozwazylbym rowniez NFB10ES2. Jednak przede wszystkim masz wlasne uszy, mozliwosc wypozyczenia i porownania, nie znajdzisz lepszego sedziego niz ty sam.
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Kingwa płodnym artystą jest:

http://www.audio-gd.com/Pro/dac/NFB1/NFB1PEN.htm

Bez watpienia jest, ale powiedzmy sobie smialo to po prostu NFB-17 z wymieniona czescia DAC'a z WM8741 na ES9018.

Właściwie to 1.32 z części SMD. Tańsza wersja.

Mam niejasne przeczucie, że Kingwa zaczyna postępować wzorem producentów drukarek. Co 3 miesiące "nowy" model, żeby był ruch w interesie. Marketing nie znosi próżni :).

EDIT

A tak przy okazji, wspomniane HE-500. Miałem je akurat jednocześnie z 11.32 i z 1.32. Wiadomo, że w tym pierwszym to nie tak klasa wzmacniacza które Koledzy rozważacie. Ale dla formalności wspomnę, że dźwiękowo to nie było dobre połączenia. Mam wrażenie, że bardzo ciężko złapać synergię pomiędzy wzmacniaczami Kingwy a słuchawkami orto. Z racji na fakt, że jedne i drugie sprzętu idą brzmieniowo w tę samą stronę, lekkiego łagodzenia góry i są "po ciemnej stronie mocy". Sumowanie się tych cech niestety nie daje dobrego efektu. To znaczy mocy jest aż nadto, ale charakterystyka brzmieniowa staj się nieco "głucha", że tak to określę. Zapewne nieco tę sytuację może poprawić podłączenie symetryczne słuchawek, do wzmacniacza, które taką opcję posiada, tak jak choćby w rzeczonym 10ES2. Ale i tak generalnie, myślę że wzmacniacze Audio-GD będą świetnym kompanem dla słuchawek dynamicznych także tych wysokiej klasy, bo tam cechy brzmieniowe powinny się równoważyć, ale do orto... to już tak sobie. Tak uważam na podstawie średniej doświadczeń z wieloma konstrukcjami planarnymi. A z orto, miałem już HE-400, HE-5LE, HE-500 i ostatnio Audeze LCD-2. O Yamahah YH-100 i kilku innych po drodze, nie wspominam. A i dla porządku wspomnę, że jako DAC zarówno 1.32 jak i 10ES świetnie dogaduje się ze Staxami. Gdzie szczególne cechy właśnie się wzajemnie uzupełniają.

Edytowane przez SlawekR

Ja nie miałem takiego odczucia aby HE-500 grały ciemno. Dla mnie wszystko było zrównoważone, ale to moje odczucia :) Na pewno na ilość i jakość góry ma duży wpływ stopień wygrzania sprzętu. Takie minimum to 100 do 200 godzin. HE-300 też dobrze zabrzmiały, ale to nie to samo...

Co do NFB-1P to Kingwa sam nam napisał ze to NFB-1.32 w wersji SMD, ale mniejsza o to. Sadze ze jest to zaczątek konstrukcji uniwersalnej z możliwością wymiany przetwornika.

idą brzmieniowo w tę samą stronę, lekkiego łagodzenia góry i są "po ciemnej stronie mocy".

Czy miałeś na myśli konkretne urządzenia czy wszystkie DACe i wzmaki ?

Mam DAC oraz osobny wzmak słuchawkowy i nie zgadzam się z z taką oceną.

Ja mam porównanie do M-DAC i mogę powiedzieć, że to raczej tam była góra złagodzona w porównaniu do 10ES2... chyba wszystko zależy z czym porównywać... Fakt też, że HE-500 raczej mają spokojne/nieagresywne brzmienie. Mnie tam się podobało w połączeniu z 1.32, ale nie jestem osłuchany w słuchawkach.

Mam niejasne przeczucie, że Kingwa zaczyna postępować wzorem producentów drukarek. Co 3 miesiące "nowy" model, żeby był ruch w interesie. Marketing nie znosi próżni :).

EDIT

A tak przy okazji, wspomniane HE-500. Miałem je akurat jednocześnie z 11.32 i z 1.32. Wiadomo, że w tym pierwszym to nie tak klasa wzmacniacza które Koledzy rozważacie. Ale dla formalności wspomnę, że dźwiękowo to nie było dobre połączenia. Mam wrażenie, że bardzo ciężko złapać synergię pomiędzy wzmacniaczami Kingwy a słuchawkami orto. Z racji na fakt, że jedne i drugie sprzętu idą brzmieniowo w tę samą stronę, lekkiego łagodzenia góry i są "po ciemnej stronie mocy". Sumowanie się tych cech niestety nie daje dobrego efektu. To znaczy mocy jest aż nadto, ale charakterystyka brzmieniowa staj się nieco "głucha", że tak to określę. Zapewne nieco tę sytuację może poprawić podłączenie symetryczne słuchawek, do wzmacniacza, które taką opcję posiada, tak jak choćby w rzeczonym 10ES2. Ale i tak generalnie, myślę że wzmacniacze Audio-GD będą świetnym kompanem dla słuchawek dynamicznych także tych wysokiej klasy, bo tam cechy brzmieniowe powinny się równoważyć, ale do orto... to już tak sobie. Tak uważam na podstawie średniej doświadczeń z wieloma konstrukcjami planarnymi. A z orto, miałem już HE-400, HE-5LE, HE-500 i ostatnio Audeze LCD-2. O Yamahah YH-100 i kilku innych po drodze, nie wspominam. A i dla porządku wspomnę, że jako DAC zarówno 1.32 jak i 10ES świetnie dogaduje się ze Staxami. Gdzie szczególne cechy właśnie się wzajemnie uzupełniają.

Ja mam u siebie teraz 10ES2 i używam z Denonami AH-D7100. Coś w tym jest że połączenie z dobrymi słuchawkami dynamicznymi daje efekty. Jest drive, ale witalność, barwa i przestrzeń. Denony to takie słuchawki które dość dobrze różnicują tory.

Nawiasem mówiąc w promocyjnej cenie 10ES2 uważam za hit nie do pobicia. Nie wiem co na rynku może mu podskoczyć w kategorii jakość/cena... nawet DIY jest do tyłu.

I jeszcze jedno : mam wersję ze standardowymi zegarami i czekam na TCXO, czy ktoś już wie jakie dokładnie zmiany brzmieniowe wywołuje zastosowanie lepszych zegarków w tym urządzeniu ?

Ja mam porównanie do M-DAC i mogę powiedzieć, że to raczej tam była góra złagodzona w porównaniu do 10ES2... chyba wszystko zależy z czym porównywać... Fakt też, że HE-500 raczej mają spokojne/nieagresywne brzmienie. Mnie tam się podobało w połączeniu z 1.32, ale nie jestem osłuchany w słuchawkach.

Nigdy bym nie podejrzewał, że na MDACu może być złagodzona góra:)

kilka słów napiszę w temacie "ciemności" brzmienia od audio-gd

kupiłem nfb-5 jak się tylko pojawił, pierwsze wrażenie po włączeniu bardzo kiepskie, z przerażeniem stwierdziłem, że chyba utopiłem pieniądze

na różnych forach opisywano, że zabawka potrzebuje bardzo dużo czasu aby zacząć poprawnie grać i to jest prawda

po jakimś czasie z nudów i ciekawości wymieniłem wewnętrzne okablowanie zarówno sygnałowe do wyjścia RCA jak i słuchawkowego oraz potencjometru głośności

największa różnica pojawiła się po wymianie przewodów do alpsa, przypuszczam że z powodu też przylutowania przewodów bezpośrednio do nóżek potencjometru, a nie jak w oryginale przez dodatkową płytkę - z tego co już zauważyłem to audio-gd jest poprawne elektrycznie, ale trochę za mało tu "audiofilizmu"

użyłem popularnego przewodnika z mikrofonowego Canare

później zmieniłem jeszcze we wzmacniaczu mocy potencjometr alpsa na drabinkę rezystorową i stwierdzam, im lepiej tym gorzej;)

brzmienie jest zbytnio rozjaśnione, możliwe że teraz będę eksperymentować z przyciemnieniem brzmienia kablami głośnikowymi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.