Skocz do zawartości
IGNORED

Gapless w produktach Cambridge Audio

Lord Rayden

Rekomendowane odpowiedzi

Według tej strony :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mamy gapless w produktach NP30 i Stream Magic .

The new firmware update includes a number of upgrades and most importantly, means your Stream Magic 6 or NP30 now support gapless playback. We’ve also added a handy digital volume control feature to the NP30 to allow you to control the volume of the NP30 using the app or front panel selector.

Features of the firmware update include:

Added gapless playback via UPnP and local USB

• Added digital pre-amp mode (digital volume control) to NP30

• Ensure mute status persists over power-cycle and idle mode

• Changes to improve interworking with iOS/Android app

• Some minor fixes to improve UPnP browsing

• Fix issue where start of playback is lost on analogue output on SM6

• Improve buffer control on Internet Radio

• Allow volume control and balance control from iPhone/Android apps

• Fixes a bug where when switching from internet radio to a digital input of the Stream Magic 6, there is no sound coming from the digital input – requires a restart the Stream Magic 6 in order to get sound again from the digital input

• Fixes a compatibility issue with Apple ._ files, where they would show as duplicates

• Other miscellaneous bug fixes

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

https://www.audiostereo.pl/topic/96049-gapless-w-produktach-cambridge-audio/

i czym się tu podniecać. Ta maszyna za taką cenę powinna dodatkowo parzyć kawę, obierać ziemniaki i myć naczynia.

Gapless, hmm - to tak jakby reklamowano samochód, że ma cztery koła i skręca.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Jest tylko jedno rozwiazanie naciskac powaznych producentow na standard audio-video dotyczacy plikow i strumieni tzw system iperacyjny strumieniowcow google moglo by cos zdzialac albo inny powazny gracz, poza m$ bo oni jeszcze nie sa zdopni do przejscia poza pc i pobierac malo za to chociaz narzedzia ku temu maja idealne

chwilowy brak działalności w audio.

Jest tylko jedno rozwiazanie naciskac powaznych producentow na standard audio-video dotyczacy plikow i strumieni

Naciskaj, naciskaj.

CA, dało radę, czekamy na innych.

Ukryta Zawartość

Czytając tą recenzję, dowiedziałem się,że po USB jako player CA odtwarza pliki tylko do 96 kHz. Resztę czyli do 192 khz tylko jako DAC (czyli playerem musi być PC). trochę to smutne i przygasza to moją chęć wymiany sprzetu. W takim razie moge pozostać przt DAC Magic Plus (czyli tym co siedzi także w SM6) i komputerku Acer. Może mniej wygodnie ale taniej. Ale skoro jest gapless może i to poprawią ?

Ukryta Zawartość

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• 4 tygodnie później...

Ten gapless w NP30 (a pewnie i w SM6) nie jest taki doskonały. Nagranie koncertu Tangerine Dream w MP3 (bootleg z 2012 - Santa Barbara) - słyszę minimalne przerwy, choć odtwarzacz stara się jak może. Ale możliwe,że to wina formatu mp3 albo źle podzielonego pliku - całego koncertu.

Ten gapless w NP30 (a pewnie i w SM6) nie jest taki doskonały. Nagranie koncertu Tangerine Dream w MP3 (bootleg z 2012 - Santa Barbara) - słyszę minimalne przerwy, choć odtwarzacz stara się jak może. Ale możliwe,że to wina formatu mp3 albo źle podzielonego pliku - całego koncertu.

W dokumentacji do mpd jest napisane, że gapless dla mp3 to ogólnie czelendż. Jeśli gapless jest w przypadku flac to nie jest źle.

Nie wiem jak z tym challeng'em. Mam odtwarzacz multimedialny na Sigma SMP8642 (jeśli dobrze kojarzę podstawowy procesor to MIPS 667MHz CPU / FPU + MIPS 333MHz IPU oraz 333MHz audio DSP, pracuje toto w oparciu o Linux), który gapless odtwarza bez zająknięcia. A testowałem na jednym utworze podzielonym co kilka...kilkanaście sekund na kilkanaście plików. Grało jak z jednego pliku, zarówno .flac jak i .mp3. Być może czelendż wynika ze słabej wydajności procka w Kambodży?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie wiem jak z tym challeng'em. Mam odtwarzacz multimedialny na Sigma SMP8642 (jeśli dobrze kojarzę podstawowy procesor to MIPS 667MHz CPU / FPU + MIPS 333MHz IPU oraz 333MHz audio DSP, pracuje toto w oparciu o Linux), który gapless odtwarza bez zająknięcia. A testowałem na jednym utworze podzielonym co kilka...kilkanaście sekund na kilkanaście plików. Grało jak z jednego pliku, zarówno .flac jak i .mp3. Być może czelendż wynika ze słabej wydajności procka w Kambodży?

Problem dotyczy chyba mp3 z vbr. No i czelendż nie oznacza "impossible mission" :))

Chyba wiele zależy od oprogramowania. W sprzęcie CA, być może gapless zrobiono "na siłę" słuchając głosu ludu :) . Jak dotąd Marantz czy Denon w swoich odtwarzaczach tego nie zrobili. Z definicji gapless ma tylko ProJect Stream Box.

....... Z definicji gapless ma tylko ProJect Stream Box.

I CocktailAudio X10, co prawda nie tej klasy ale ma i gra naprawdę przyzwoicie.:D

Wysyłane z mojego Transformer TF101G za pomocą Tapatalk 2

Coctail akurat nie ma z definicji, a po ósmej aktualizacji firmware'u, jakiś rok po premierze.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Naciskaj, naciskaj.

CA, dało radę, czekamy na innych.

no na pewno dalo rade, nawet deezera nie posluchasz, sto lat za murzynami, a jak stwierdza ze to oprogramowanie juz jest nic nie warte albo nie oplaca sie i wylacza wsparcie? to pozostaniecie z przyslowiowym drogim g... a nie odtwarzaczu strumieniowym, i bedziecie mieli nadzieje ze nic nie padnie w oprogramowaniu bo nawet pliki sie posypia,

... a gdyby tak zainplementowac androida serwisy strumieniowe udostepniac jako aplikacje na androida i skojarzyc to z kontem google to mialo by to sens, chociaz android tez jest problematywny jeszcze bo z fragmentacja nie poradzili sobie i ma jeszcze male braki jesli chodzi o wysokiej jakosci audio, ale tutaj jest szansa na cos dobrego i przystosowanego do obecnych czasow

"Who the f..k is Dezeer ? :) . Mnie odtwarzacz strumieniowy słuzy do odtwarzania plików dobrej jakości a nie jakichś odmian radia w sieci. I tak nie nadają tego co lubię.

"Who the f..k is Dezeer ? :) . Mnie odtwarzacz strumieniowy słuzy do odtwarzania plików dobrej jakości a nie jakichś odmian radia w sieci. I tak nie nadają tego co lubię.

rozumie twoj tok myslenia ale ja mam troche wieksze wymagania, ty wyznajesz zasade np. komputer ma sluzyc do szybkiego przegladania internetu i korzystania z pakietu biurowego i masz gdzies czy mozesz na nim obejrzec film czy zagrac w gre, ok niech bedzie ale ja mam wieksze wymagania, u mnie ma dzialac wszystko ma byc rozbudowywalny i tyle,

a co to jest deezer? zaloz konto wez bezplatny okres testowy i sie przekonaj,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i pamietaj to dopiero poczatek tego typu dzialalnosci i sa lepsze i nawet za free i pamietaj rowniez ze nie wlaczysz sobie tego na cambridge,

a plikow w dobrej jakosci tez lubie posluchac, poczawszy od flac 16bit 44.1kHz konczac na kopii sacd 1:1 ktorej obecnie tez nie moge posluchac na cambridge

Ukryta Zawartość

Grać w gry mogę - komputer da radę ale nie lubię. Filmy oglądam bez problemów na TV LCD Samsunga B650. Mam tez do wyboru napęd BD Samsunga (radzi sobie z płytami i MKV), CDka do płyt... Więc pewnie dlatego nie zwalam wszystkiego na komputer :) . A kopie SACD 1:1 hm.. w mojej muzie to chyba taki jeden tylko Ricochet Tangerine Dream widziałem. Jakby co poleci z małego Acerka na DACa i do wzmaka :) .

Znając siebie, jeśłi powstanie coś lepszego ze strumieniowców w rozsądnej cenie to po jakimś czasie sobie kupię. W jakim kierunku to wszystko pójdzie ? Nie za bardzo wiadomo, tyle pomysłów, często głupich mają producenci...

Strumieniowce z ekranami dotykowymi albo tylko sterowane z iPoda/smartfona, może czerpiące pliki prosto z "chmury" ale tej własnej, nie czyjejs ;) . Zobaczymy.

Słuchanie konkretnych utworów w mp3?

zartownis sie znalazl...

a zreszta zdarza mi sie sluchac mp3 ze strumienia na squezeboxie jesli chce poznac plyte i zdecydowac sie czy warto ja miec w wersji cd-audio lub wyzszej(jesli jest) albo po prostu poznac nowa muzyke, po co kupowac w ciemno albo chodzic po sklepach po znajomych czy chol...a wie gdzie zeby sprawdzic, wystarczy search i play i juz jest i juz

zreszta sa jeszcze inne metody na oszczednosc kasy na papke dzieki mp3 z deezera 1. chocby impreza w domu, wlaczasz deezera programujesz xxxnagran do zabawy i jazda, 2. przychodzisz z kobieta i wlaczasz jej muze ktora przy okazji strawi i pobudzi jej emocje - kobietom nie puszczamy analitycznych rzeczy jak klasyki kobiety potrzebuja emocji - tylko nie w postaci uslyszenia wiecej dzwiekow czy bardziej kontrolowanego basu ttd itd!!!!! (poza wyjatkami) itd itd (np z jakis powodow nowosci popowe i papke chcesz wlaczyc i nie chcesz wydac na plyty z papka kasy bo nie warto to nie musisz kupowac mozesz z radia w mp3 zarzucic - uciazliwe bo zalezne od tego co zaserwuje stacja albo strumien - tam to juz co chcesz robisz)

kobietom nie puszczamy analitycznych rzeczy jak klasyki kobiety potrzebuja emocji

znawca kobiet się znalazł... :)

Dla tych z opieką prokuratora jest disko-polo, dla straszaków jest S-ka a dla babć masz Złote przeboje. Oczywiście no gapless :)

znawca kobiet się znalazł... :)

Dla tych z opieką prokuratora jest disko-polo, dla straszaków jest S-ka a dla babć masz Złote przeboje. Oczywiście no gapless :)

problemy prosze leczyc na innym forum, najlepiej psychiatrycznym, tutaj dyskutujmy o strumieniowcach

Tak.
To postaraj się wymyślić adekwatną karę. Możesz podać powód ? dlaczego słuchanie mp3 to taka wielka zbrodnia?Ja się przyznaje, słucham CD,winylu, Flac'ów i Wave'ów ale jak mam możliwość posłuchania utworu w formacie mp3 to słucham i ewentualnie idę kupić płytę.:DKoniec, tematem był gapless w CA.:):angry:Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

ps. tak samo jak hi-res przy muzyce slabo nagranej nie daje zadnej poprawy tak samo przy sporej czesci papki mp3 nie wnosi pogorszenia.... i mozna smialo posluchac w tym formacie

a tymczasem ide sobie posluchac John Frusciante - Letur-Lefr w wersji 24bit 96kHz ktora nabylem dzieki przeszukiwaniu deezera pod katem nowosci wydawniczych i wczesniejszym odsluchaniu na deezerze w wersji mp3 320... idealne miejsce do testu przez nabyciem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.