Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Yamaha RX-V430 RDS (lub podobnej klasy) czy wzmacniacz Yamaha AX-396/496/596 ???

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o odpowiedz doswiadczone osoby. Nutruje mnie temat w sprawie wyboru pomiedzy wzmacniaczem a amplitunerem... Czy w tej klasie cenowej (do 2 tys. zl) jest rzeczywiscie mocno zauwazalna roznica w jakosci dzwieku pomiedzy wspomnianym amplitunerem, a wymienionymi wzmacniaczami? Poniewaz oscyluje w kregu Yamaha, to pytanie jest tym bardziej interesujace - czy nie sa to de facto niemal te same urzadzenia? Jezeli ktos mial mozliwosc porownania, prosze o mozliwie szeroki komentarz roznic. Chcialbym napedzac wymagajace dosyc kolumny AA Hyperion (4 ohm, choc czasami schodza nawet w okolice 3 ohm - moc 100-120W). Dziekuje.

troszkę źle sformułowałeś swoje pytanie, ale grunt, że wiadomo o co Ci chodzi...

Odpowiem Ci tak, masz dwie nogi oraz, dajmy na to, 400 zł. Kupisz za to dobre albo bardzo dobre buty.

Teraz wyobraź sobie, że masz 5 albo 6 nóg i dalej 400zł na ich obucie, tak kupisz sobie, ale gumofilce albo pepegi...

W bardzo dużym uproszczeniu: żeby mieć tę jakość dźwieku z amplitunera AV jak ze wzmacniacza stereo za ok 2 tys. musisz przeznaczyć na niego ok 5-6 tys zł. lub nawet nieco wiecej...

Jeżeli interesuje cię głównie muzyka to zdecydowanie wzmak, ja wybrałbym 596- z łatwociš pocišgnie AA, ma wsp. tłumienia=90, praktycznie najwyższy w tej klasie cenowej, jest mocny, wydajny pršdowo, a i gra całkiem niele.

Jeli lubisz też kino to możesz zastanowić się nad Yamahš 630, za 2299 zł, ale w stereo będzie gorsza, AA też jednak powinna pocišgnšć.

Hmmm... Zastanawiam sie i jednoczesnie zapytuje, czy jest znaczaca roznica w jakosci dzwieku ze wzmacniacza Yamaha AX-396 a powiedzmy AX-596? Czy jest ona az tak kolosalna, ze stanowi roznice klas? Jezeli jest to roznica niemal znikoma, to moze warto skierowac sie w strone Yamaha AX-396 + zewnetrzny tuner w miejsce samego AX-596? Dziekuje.

Majac na uwadze, ze model AX-396 to 95W przy 4ohm, AX-496 to 120W, a AX-596 to 155W takze przy 4 ohm, to moze... wyposrodkowac? Czy do napedzenia AA Hyperion wystarczy moze wzmacniacz w wersji AX-496? Jest te 300 zl tanszy od AX-596 a czy nie bedzie bardziej dopasowany moca do owych Hyperionow (100-120W)? Jezeli jednak elektronika AX-496 a AX-596 to dwie rozne epoki, to prosze o podpowiedz - wtedy doplace do AX-596, choc mam wrazenie, ze to zbyt mocny wzmacniacz i moze okazac sie "niechcacy" nawet niebezpieczny dla moich kolumn (zdazalo mi sie uruchamiac zestaw przy maksymalnym wysterowaniu...).

Na pewno nie będzie niebezpieczna 596-ka, do AA polecam ten wzmak-po prostu jest mocniejszy, b. wydajny pršdowo od 396,496- warto dopłacić, choć 396,496 też być może poradziłyby sobie z AA, ale w przypadku 596 jestem tego pewien.

No oczywicie nigdy nie ustawiaj gałki głonoci na maksa, przed wyłšczeniem ustaw jš na min., bo w przeciwnym wypadku nawet słabszy wzmak rozwali wszystkie kolumny, nie tylko AA...

Gość Krzysztof do Zyzio

(Konto usunięte)

Dziekuje za Twoje szczegolne zaangazowanie i pomoc! Chcialbym Cie jeszcze "wykorzystac" ;p Mam pytanie - czy poza roznica mocy wyczuwalna jest tez roznica w barwie brzmienia? Mam na mysli wersje AX-396 i AX-596? Jest z pewnoscia roznica w dynamice, ale czy przeklada sie ona na odsluch przy zalozeniu ze odtwarzam z CD, ktory teoretycznie ma mniejsze mozliwosci w zakresie dynamiki niz AX-596? (mowie o Technics SL-PG-396). Ogolnie sprawa wyglada w ten sposob, ze nie chce, aby moc i brzmienie AX-596 bylo niewykorzystane, a pieniazki sobie "wyszly"... Slucham raczej spokojnej muzyki, rzadko rozkrecam regulator powyzej godziny 9-10-tej, wiec... moze AX-596 to jednak za duzo? Czy 95W przy 4 ohm to za malo dla Hyperionow (AX-396)? AHA! Czy latwiej jest wysterowac kolumny 4 czy 8 ohm? Z tego, co czytalem - podobno trudniejsze dla wzmacniacza sa kolumny 4 ohm - dlaczego? Dziekuje Ci za pomoc!

No i dobrze trafiłeś że akurat przeczytałem Twojego posta :) Po pierwsze daj spokój z amplitunerem, nie napędzi tak poprawnie kolumn jak wzmacniacz, będzie to dźwięk ,,pusty,, i szary i płytki z naciskiem na 1 i 3. Po drugie sam odsłuchiwałem modele Yamahy trochę starsze wydanie bo 493 i 593 i różnica w brzmieniu jest słyszalna nawet dla laika, 493 gra bardzo ładnie czysto i dynamicznie, ale po przełączeniu słychać klase 593, dźwięk był bardziej ,,kolorowy,, więcej szczególów, wyrażniejsza góra, choć 493 grał naprawde dobrze był jakby lekko przyciemniony, może nie stłumiony ale szarawy. Po trzecie do napędzenia poprawnego AA Hyperion starczy i to z dużym zapasem (chodzi o samą moc) model 496, kierując w stronę 596 otwierasz barwy brzmienia, ale fundujesz już troszeczkę za dużą moc AA. Pzdr

Trudniejsze dla wzmacniacza są kolumny 4 omowe, ale tylko dla wzmacniacza 8 omowego, a takich bardzo mało, pytanie na pewno kierujesz względem amplitunera bo ten ma 8 ohm, a dlatego że wzmacniacz, amplituner 8 omowy zmusza się aby dać większą moc kolumn które są 4 omowe, przez to się męczy i nie zawsze wyrabia przy większych poziomach głośności (można wtedy coś uszkodzić) , bierz wzmacniacz.

Ha! A wiec pojdzmy za ciosem! Juz jestem zdecydowanie blizej decyzji... Obecnie oscyluje w okolicach AX-496/596, ale... Zastanawiam sie jeszcze nad (doslownie) NAD... 320 :-) Czy ow NAD 320 prezentuje wyzszy poziom od Yamaha AX-596 i czy pradowo poradzi sobie z Hyperionami? Jakie sa roznice, jakie zalety owych modeli w kontekscie mocy, brzmienia i przeznaczenia (rodzaju muzyki odgrywanej na danym sprzecie jako idealnie dobranej)? To bylo ostatnie pytanie, wszystkim ktorzy odpowiedzieli bardzo dziekuje.

Gość Arek do Zyzio/Leo/Seba

(Konto usunięte)

odnosnie wydajności pradowej wzmacniaczy Yanmahy serii x96 - jedno co mnie zastanawia to jak jest mozliwe, że sumaryczna moc z obu kanałóów na 4ohm jest sporo WIĘKSZA niz pobór mocy z gnizdka sieciowego przez te urządzenia??

Z całym szacunkiem dla Yamahy, ale cos tu cyganią ... bo przecież perpetum mobile nie istnieje, prawda??

Tak to prawda, nie ulega jednak wštpliwoci, że 596-ka to dosyć mocny piecyk, który wysterował nawet moje Paradigmy Studio 80, z którymi Technics A1000 sobie zupełnie nie poradził. Liczba AK Yamahy 596 wg. niemieckiego Audio to 65-całkiem dużo jak na cenę tego wzmaka.

Zgadzam się z Zyzio, może nie jest tak perffekt do końca prawdą z tą mocą, ale nie ulega wątpliwości że nawet (śmiało mogę stwierdzić) że to tej klasie cenowej nie jeden z najdynamiczniejszych wzmacniaczy a najdynamiczniejszy.