Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór odtwarzacza strumieniowedo do zestawu

bobo29

Rekomendowane odpowiedzi

Ja polecam Ci Stream Magic 6. Lepszy od Marantza i Yamahy, ma gapless, czyta z zew. dysku HDD, obsługa upnp, radio internetowe i za 3.5 koła można kupić nówkę w polskim sklepie z gwarancją.

W czym jest lepszy od Yamahy? Pytam o dźwięk i napomknę o możliwości odtworzenia przez np-s2000 192/24 w wav czego chyba Magic nie zrobi po lanie.

Pozdr.

nie jest moim zdaniem; prym wiodą odtwarzacze multimedialne. popcorn hour, dune hd, dvico, teac i masa innych azjatyckich zabawek napakowanych portami USB HDMI i innymi. SQ jest w sumie ograniczony do audio.

Ale o tym to ja caly czas wspominam i zgadzam sie tylko jest jedno ale, tam nie przyklada sie zbyt duzej wagi do jakosci wyjscia cyfrowego, w reszcie sa nie do przescigniecia przez.audiifilskie drogie strumieniowce

Dokladnie. Taki dune hd d1 za ok tysiaka odtwarza wszelakie formaty audio i video + radio internetowe i youtube . Co chciec wiecej? :)

Mam od ponad roku i zlego slowa powiedziec nie moge...

Tak i wkrotce nawet bkuray czy dvdaudio zripujesz i odtworzysz na tym i jeszcze strumieniiwe serwisy .... i to bedzie strumieniiwiec z orawdziwego zdarzenia

Ja mam sbt i tez nie narzekam akurat jest warty swojej ceny w przeciwienstwie do innych audiofilskich no i spokojnie czekam na w pelni sprawny strumieniowiec i slucham muzyki

chwilowy brak działalności w audio.

Bo to jest przede wszystkim radio - przynajmniej tak go opisuje producent i dystrybutor. Nie zauważyłem tez aby miał usb i czytał z dysków zewnętrznych oraz aby obsługiwał gęste formaty. Jeśli tego nie ma to jest to bardzo drogi sprzęt w stosunku do SM6. Poza tym jak jest radio po wi-fi to po co radio FM?

Jest to przede wszystkim radio internetowe oraz odtwarzacz z funkcjami sieciowymi ( faktycznie wyjścia USB nie posiada, jednakże pliki z tego wyjścia ponoć brzmiały gorzej), ma wejścia cyfrowe więc może pracować jako DAC a na końcu jest i radio FM, które jest pewnie tylko dodatkiem. Ma też DAB+ który będzie aktywny jeśli się u nas specjaliści od cyfryzacji trochę bardziej postarają.W przeciwieństwie do starszego modelu RT-09 obsługuje również FLAC.

Jeśli ktoś chce to współpracujący router przeważnie ma złącza USB i wtedy nie będzie problemu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

tam nie przyklada sie zbyt duzej wagi do jakosci wyjscia cyfrowego

no właśnie. tutaj pojawia się problem o którym piszę w temacie w zakładce PC Audio - albo drogi, dedykowany strumieniowiec albo zwykły odtwarzacz multimedialny i DAC który jakość dźwięku ulepszy. SQ w tym zrozumieniu jest bardzo ciekawą alternatywą.

W czym jest lepszy od Yamahy? Pytam o dźwięk i napomknę o możliwości odtworzenia przez np-s2000 192/24 w wav czego chyba Magic nie zrobi po lanie.

Pozdr.

Nie masz innego wyjścia jak udac sie do salonu, w ktorym będzie stał obok siebie marantz, yamaha i SM6 i posłuchac wszystkich tych urządzeń. W tym wątku nie dostaniesz odpowiedzi na nartujace Cie pytanie. Jak zauważyłeś są 2 opcje. Tanie urządzenie multimedialne plus DAC, bądź strumieniowiec. Jest jeszcze 3 opcja, laptop plus DAC. Ja wybrałem strumieniowca i jestem bardzo zadowolony. Idealnie zgrał się z moim Linear Audio Research IA-30T oraz kolumnami Dynaudio Contour S 1.4. SM6 dźwiek ma dość ciepły z pięknym dołem, jest też bardzo szczegółowy, także detali ie zabraknie. Jeśli masz zamiar wydac około 5 tyś zł to szkoda kasy aby ufac opiniom na forum, bo juz nie raz sie przekonałem, że niewiele mają wspólnego z rzeczywistością. Przejedź się do salonu i posłuchaj, nawet kabyś musiał pojechac 100km. Warto.

Nie masz innego wyjścia jak udac sie do salonu, w ktorym będzie stał obok siebie marantz, yamaha i SM6 i posłuchac wszystkich tych urządzeń. W tym wątku nie dostaniesz odpowiedzi na nartujace Cie pytanie. Jak zauważyłeś są 2 opcje. Tanie urządzenie multimedialne plus DAC, bądź strumieniowiec. Jest jeszcze 3 opcja, laptop plus DAC. Ja wybrałem strumieniowca i jestem bardzo zadowolony. Idealnie zgrał się z moim Linear Audio Research IA-30T oraz kolumnami Dynaudio Contour S 1.4. SM6 dźwiek ma dość ciepły z pięknym dołem, jest też bardzo szczegółowy, także detali ie zabraknie. Jeśli masz zamiar wydac około 5 tyś zł to szkoda kasy aby ufac opiniom na forum, bo juz nie raz sie przekonałem, że niewiele mają wspólnego z rzeczywistością. Przejedź się do salonu i posłuchaj, nawet kabyś musiał pojechac 100km. Warto.

Napisałeś, że jest lepszy od Yamahy, ale w papierach, testach, budowie wygląda to inaczej. Porównywałeś je zatem sonicznie i wybrałeś SA6 jak rozumiem. Co zatem kulało w np-s2000, że wybrałeś SM6?

Gość partick

(Konto usunięte)

wypij beamisha za mnie, za tym tęsknię najbardziej po powrocie z wyspy :)

to może już w jak wrócę do Szkocji, bo jak na razie to walczę z biurokracją w Anglii (w sezonie urlopowym, niestety - swoją drogą, nie rozumiem dlaczego oni wyjeżdżają latem w ciepłe kraje) i sączę sobie w przerwach soczek z prądem Smirnoffa ;)

Ja mam sbt i tez nie narzekam akurat jest warty swojej ceny w przeciwienstwie do innych audiofilskich no i spokojnie czekam na w pelni sprawny strumieniowiec i slucham muzyki

dokładnie tak. wszystkim polecam kupić tego Squeezebox Touch na Amazon UK za głupie £168, słuchać muzyki i spokojnie czekać na rozwój wydarzeń :)

Nie chodzi mi o porownanie dzwiejowe bo sbt wymaga daca oddzielnego chodzi o dopracowanie urzadzenia i jego mozliwosci, sm6 trocye sie polepszyla po zmianie firmware ale wciaz sbt jest liderem wsrod tanich strumieniiwcow po prostu jest lepiej dopracowany i funkcjonalny

wrzucajac popcorna c300 mowilem wlasnie o funkcjinalnosci.

chinskie odpowiedniki sa gorzej wykonane, chlodzone sa masa wentylatorkow i zupelnie nie sa w stanie podac dobrego czystego sygnalu nawet cyfrowego,

popcorn jest montowany na sprawdzonej juz platformie sigma, ma calkowicie pasywne chlodzenie, calkiem niezle zasilanie i przetwarza sygnal 24/192, dodatkowo mozemy wybrac ktory z formatow wychodzacych bedzie konwertowany przez strumienowca a ktory wyjdzie w formie niezmienionej do Dac-a w tym przypadku chodzi tutaj o podzial na muzyke i kino domowe, gdyz popcorn jest jednym z nielicznych strumieniowcow nadajacych sie zarowno do ogladania filmow jak i sluchania muzyki. z dobrym Dac-em jest to urzadzenie ktore moze nas uraczyc audiofilskim dzwiekiem, Jedyne co nie polecam to wlasnie podpinanie jakich kolwiek czesci z silniczkami elektrycznymi bezposrednio do urzadzenia, jesli dysk to wylacznie z wlasnym odobnym zasilaniem (nie nalezy wkladac do do obudowy, bedzie "sialo")

moj zestaw wyszedl ponizej 5 tys jeszcze na starym popcornie c200 ale nowszy ma zdecydowanie fajniejsze oprogramowanie pozwalajace na pelna nawigacje po plikach zgromadzonych na dysku USB z poziomu telefonu/tabletu na systemie android lub oS

ps.

Polecam kukurydze w zestawieniu z Dac-em Mcgyvera,

Wciaz porownuje to z wieloma naprawde dobrymi klockami i wciaz jestem pod wielkim wrazeniem.

Oczywiscie jakosc tego dzwieku to glownie zasluga Dac-a bo popcorn jedynie odczytuje z dysku i przesyla dalej, dziej sygnal zostaje przekonwertowany i wypuszczony przez dwie piekne lampki ;]

Piekno tkwi w prostocie i dobrym zasilaniu ;D

a jak trafić na tego DACa, McGyver jeszcze to robi ?

Nie trzeba trafiac akurat na tego daca to jest dac diy i gra niezle ale jasno, niedawno ktos sprzedawal daca waldiego tez sluchalem i tez gral przyzwoicie i bardzo podobnie ale tez jasno, trzeba tylko poszukac mozna trafic na niezle urzadzenie,

i popcorna tez sluychalem i polecam tak samo jak squezeboxa a nowy cambridge audio, jak za ta cene to mozna lepiej.

Kup olive.04 lub 06

za tyle to wolę kupić wyższej klasy gramofon, jeszcze na płyty starczy, olive jest najbardziej absurdalnie wycenionym sprzętem jaki widziałem.

To znaczy?

wiesz

z squezebox uzywany to700-800zl, dacmagic+ 1500zl nowy najtaniej jaki widzialem a to jest 2200-2300 i mamy sm6,

to najprostsza opcja ale gdy pojdziemy dalej to juz przebijamy na calego, squezebox 700, ps audio 2900 - i mamy o 1-2 klasy lepiej

dac mcgyvera i squezebox - cena sm6 mamy lepiej od linna sneaky, jak i z ps audio

za tyle to wolę kupić wyższej klasy gramofon, jeszcze na płyty starczy, olive jest najbardziej absurdalnie wycenionym sprzętem jaki widziałem.

No tak a co powiesz ludziom ktorzy kupuja sprzte a wartosc kabli do mich podlaczona jest takiej samej wartosci? Olive mozna dobrze z cena pohandlowac wiec nie jestbjuz taka straszna

No tak a co powiesz ludziom ktorzy kupuja sprzte a wartosc kabli do mich podlaczona jest takiej samej wartosci?

Nieporozumieniem?:)

Olive mozna dobrze z cena pohandlowac wiec nie jestbjuz taka straszna

To ile można przyciąć na olive 06?

8 tys?! Chodzi mi o to ze zalujemy na elektronike a wydajemy kupe kasy na kawalek miedzi. Na kable nam kasy nie szkoda bo wszedzie pisza ze warti o nawet trzeba kupowac dobre ale elektronika za ponad 10 tys ro jyz wydatek, ale kabel za 3-4 tys to jest ok...

8 tys?! Chodzi mi o to ze zalujemy na elektronike a wydajemy kupe kasy na kawalek miedzi. Na kable nam kasy nie szkoda bo wszedzie pisza ze warti o nawet trzeba kupowac dobre ale elektronika za ponad 10 tys ro jyz wydatek, ale kabel za 3-4 tys to jest ok...

no my tutaj jak najtaniej miec najlepszy sprzet a to olive za 8tys i jeszcze cos o kabelkach,

jak ktos nie slyszal daca mcgyvera to lepiej sie nie wypowiada.

olivka jest fajna i sluchalem kazdej wersji, ale kupowac ten sprzet tylko po to zeby podpiac pod dobrego daca, to lekka przesada.

niestety wszystkie strumieniowce ("audiofilskie") all in one, sa sredniej jakosci jak sie porowna do sprzetu laczonego, ktorego mozemy dowolnie zestawiac a w szegolnosci jesli mozemy korzystac z dobrodziejstw polskich manufaktor ktore i tak zdobyly juz spore uznanie.

olivka jest fajna, ale nie wydal bym tyle pieniedzy na przereklamowany produkt,

to tak jak z linn-em kawalek poprawnie zrobionej elektroniki za chore pieniadze.

sorry ale jestem realista.

Ktoś mniej audiofilsko wymagający może wybrać taki produkt :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Noxon A540+ - kosztuje koło 1300 zł , ma podobno gapless dla FLAC i WAV.

Niestety :

MP3 (do 320kbps, 48kHz)

AAC/AAC+ (do 320kbps, 48kHz)

WMA-9 (bez DRM10, do 320kbps, 48kHz)

FLAC (do 24bit/48kHz)

WAV (PCM, do 24bit/48kHz)

M4A (AAC, do 48kHz)

M3U/PLS (tylko przez UPnP)

Obsługa tagów ID3 V1.0/V2.0

Gapless play dla plików FLAC i WAV

Gdyby nie brak opcji 24/96 byłby to może niezły sprzęt. Podłączony do DACa...

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ktoś mniej audiofilsko wymagający może wybrać taki produkt :

Ukryta Zawartość

Noxon A540+ - kosztuje koło 1300 zł , ma podobno gapless dla FLAC i WAV.

Niestety :

MP3 (do 320kbps, 48kHz)

AAC/AAC+ (do 320kbps, 48kHz)

WMA-9 (bez DRM10, do 320kbps, 48kHz)

FLAC (do 24bit/48kHz)

WAV (PCM, do 24bit/48kHz)

M4A (AAC, do 48kHz)

M3U/PLS (tylko przez UPnP)

Obsługa tagów ID3 V1.0/V2.0

Gapless play dla plików FLAC i WAV

Gdyby nie brak opcji 24/96 byłby to może niezły sprzęt. Podłączony do DACa...

Flac do 48!!!

nie rozumiem po co szukac czegos "podobnego" do kukurydzy jesli stary model popcorn c200 ktory mam z reszta i sobie bardzo chwale kosztuje 1000zl

probkowanie do 192/24

co z reszta nie ma tak do konca znaczenia, bo przeciez nie konwertujemy wszystkiego poza cyfrowym przeslaniem do Daca.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam, szukam strumieniowca z radiem internetowym, tunerem FM, czytelnym wyświetlaczem, obsługującym dyski co najmniej 500 GB (bo taki posiadam), który obsłuży jak najgęstsze pliki, oczywiście, który zagra jakościowo jak najlepiej. Chciałbym wydać około 2500 zł na nowy lub używany sprzęt. Wymagany jest też pilot, dzięki któremu można poruszać się po folderach itp. Wiem, że za takie pieniądze trudno o coś świetnie grającego, ale coś na poziomie zestawu jaki posiadam (Creek 4330, Epos 15.2, DAC HiFiMan HF101) mnie zadowoli. Nie interesuje mnie sprzęt plastikowy typu Logitech itp.

Denon DNP720 nowy. Minus to fakt, że nie obsłuży mi dysku 500 GB, jednak ma WiFi no i jak czytam na forum z jakością dźwięku i gęstością plików szału nie ma. Pytanie czy zagra gorzej niż aktualnie mój laptop połączony przez USB z DACiem i dalej przez jack-2RCA do wzmaka.

Cambridge Audio NP30. Nie wiem jak z dyskami, jakością dźwięku w porównaniu do Denona.

Pioneer N-50 nowy. Nie wiem jak z dyskami, jakością dźwięku. Czyta gęste pliki. Do Pionka N-30 nie podłącze dysku, bo nie ma USB.

Marantz NA 7004 cena chyba dobra 2349 zł. Gęste pliki. Nie wiem jak z dyskami tutaj. Jeśli pociągnie mój dysk to chyba najbardziej do mnie przemawia to urządzenie.

Proszę o pomoc, jeśli się mylę to o sprostowanie, swoje uwagi i propozycje odnośnie innych produktów. Używane jak najbardziej wchodzą w grę. No i jak to jest z tym radiem internetowym co jest płatne a co nie itd.

Rotel RT-12. Piszę gdyż od kilku tygodni takowy posiadam. Mam podłączony do niego 2TB dysk NAS ( za pośrednictwem routera). Z przesyłem gęstych plików nie ma problemu, flaczki śmigają aż miło, nic nie rwie, nic nie buforuje. Uważam, że jest to zdecydowanie ciekawsze i praktyczniejsze rozwiązanie niż USB ( w tym modelu Rotel zrezygnował z niego).

Radio internetowe bajka- stacje o wysokim bitrate praktycznie nieodróżnialne od płyty CD, ma DAB+ ( może kiedyś będzie i u nas....), na pokładzie ma DAC Wolfsona, można przez niego podpiąć np. BD lub DVD i wykorzystać jako zewnętrzny DAC.

Solidny sprzęt.

Rotel za drogi, a poza tym USB się przyda nie tylko do dysku.

Moje poszukiwania jednak zamykają się do:

-Pioneer N-50 (najbardziej by pasował designem do Creeka)

-Cambridge Audio NP30

-Marantz NA7004

Chodzi mi tu głównie o cechy/różnice jakie zauważą użytkownicy.

Pod który podłącze mój dysk Verbatim 500 GB po USB? Jeśli dysk sformatuje pod FAT32 to mogę normalnie zapełnić go FLACami i cieszyć się muzyką beż odpalania kompa?

wiesz

z squezebox uzywany to700-800zl, dacmagic+ 1500zl nowy najtaniej jaki widzialem a to jest 2200-2300 i mamy sm6,

to najprostsza opcja ale gdy pojdziemy dalej to juz przebijamy na calego, squezebox 700, ps audio 2900 - i mamy o 1-2 klasy lepiej

dac mcgyvera i squezebox - cena sm6 mamy lepiej od linna sneaky, jak i z ps audio

Słuchałeś tych zestawień czy porównujesz funkcjonalność?

W przypadku serwerów NAS z zawartością plików FLAC nie ma żadnych problemów z graniczną wielkością dysku, jakość dźwięku jest niezaprzeczalnie lepsza niż po USB, nie ma problemu z buforowaniem oraz bez problemu można słuchać muzyki bez włączania komputera.

są tu jacyś użytkownicy pionka n-50? ktoś podpiął dysk większy niż 80 GB?

np. ja. Packard bell jakieś 300 gb fat32 pod usb z przodu. W tej chwili słucham wav-ów i flaców zgrywanych EAC-em na pc z win xp. Brak gapless n-50 obchodzę przez zgrywanie obrazu i arkusza dyrektyw.

N-50: super solidna maszyna w porównaniu do dvd 610av, którym odtwarzam cd po optyku i coaxialu. Gra super.

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.