Skocz do zawartości
IGNORED

Za ile prywatna sala kinowa?

bartekxyz

Rekomendowane odpowiedzi

XLS215 graja taka dynamika ze doslownie wgniota w fotel.

Obejrzalem sobie te XLS, no to moze byc rzeczywiscie bomba.

Gdbybm nie mial juz calego seta od B&W , sam bym sie chyba skusil.

marslo

Konto w trakcie usuwania

Witam, moim marzeniem jest posiadanie własnej sali kinowej z pomieszczeniem technicznym w którym byłaby szafa rackowa na sprzęty typu ampli, serwer rozsyłający na cały dom multimedia itp, w sali dobre oświetlenie którego strefy i natężenie byłyby ustawialne. W niedalekiej przyszłości chciałbym postawić dom i stąd pytanie: czy za 100tys można zrobić salę z prawdziwego zdarzenia dla 8-10 osób gdzie dźwięk i obraz wgniecie w fotel nawet najwybredniejszego odbiorcę? A jeśli 100tys jest kwotą niewystarczającą/za dużą to ile taka przyjemność może kosztować? W moim wypadku odpadał by koszt robocizny budowlanej i ciągnięcia infrastruktury kablowej bo to mogę zrobić przy nadzorze akustyka sam. Hipotetycznie jest to sytuacja budowania pomieszczenia od zera w powstającym domu - prawdopodobnie byłoby to 50m2 piwnicy.

Mam od pewnego czasu bardzo podobną do Ciebie sytuację i sie non stop uczę i uczę i co raz więcej niezwykłości odkrywam tj przerabiałem ją i jestem w trakcie rozwiązywania "problemu" ( większego kalibrem i kubaturą ) teraz na przykład rozglądam się m. in. za dobrymi meblami w Polsce a co do projektora i sprzętu audio to jak chcesz usiąść z wrażenia jak i ja siadłem to zaglądnij sobie na te chocby dwie strony (co ciekawe polskich firm a nie żadnych amerykańskich jak się okazało) . cenowo jeszcze rozsądnych ale to co mają z audio i oferują do kin i sal projekcyjnych zamurowało mnie , nie przypuszczałem ze tej klasy mamy coś w Poslce. Zobacz sobie choćby te dwie niesamowite stronki:

www.kino2.profesjonalnespacerywirtualne.pl/

www.audio-high-end.com

Pierwsza niesamowicie klimatowa robią super ładne wnętrza kin do domu i to na zamówienia, a co do samego sprzętu o ile chcesz mieć taki odlot w czasie seansu, że twym gościom buty pospadają z nóg z wrażenia jak po ...."marysiuni" to polecam szczególnie ta drugą zupełnie magiczną stronkę, obejmuje całościowo jak już się przekonalem "nausznie" temat takich rzeczy z najwyższej półki z zakresu audio właśnie do kina jakie nam czy tobie potrzebne że mi dech w piersiach zaparło i w pierwszej chwili i myślałem że to żart, ale potem sie zaczałem przekonywać krok po korku że to nie żart. . No jak z bajki. no i te dysajny miodzio.

W efekcie zapomniałem o sprzęcie sklepowym tzw nazwijmy to "japońskim" czy azjatyckikopodobnym seryjnym po tym co ujrzalem a raczej usłyszłem co można mieć i jest w zasiegu ręki w Polsce . A ci pierwsi są mega czaderscy z wystrojem swych kin oni je robią na zamówienie w takim stylu, mnie sie podoba choc to sprawa gustu. . .FAjnie bo projektują wszystko od podstaw. W sumie jak połaczyć mozliwosći takich firm to nie mamy się czego wstydzić na eksport.

tak w ogóle ku memu zaskoczeniu okazuje się , że w Polsce mamy takie resorsy w tematyce kina domowego że nawet często nie wiemy. Mnie męczy teraz na przykład temat projektora no i chyba tego w Polsce sie jednak nie produkuje haha , bo tu sie szybko wszstko zmienia w technologii (zamierzam sobie kupić chyba takie duze bydle SONY w technologii 4K tak na zapasas) a teraz odkryłem że fajnie by było kupić meble takie ze skóry takie rozkładane z podajnikami na czipsy jak w Mutikinie i szukam jakiegoś żródła oczywiście mowie tu o meblach dedykowanych i eleganckich do kina i do sali dla wiekszej ilości gości .

Co raz bardziej mnie to wkręca. No bo teraz już 3 D. facet co mi projektował kable teraz musi nieco zmieniać bo ja np nie chcę miec jak to nazywasz raka do sprzetu , Tu ciekawe rozwiażanie mi właśnie podsuneli mi goście z salonu audio w Krakowie i potem powtórzyli niezależnie ci od tej drugiej strony tj audio-high-end.com z Warszawy bo oni mają takie maleńkie cacka (wzmaki) co rozwiązują ten problem, tj sie stawia je obok klumny i wtedy odpada ogromny koszt bardzo drogich grucych audiofilskich kabli głosnikowych W duzym pomieszczeniu to czesto nawet jak sie zsumuje grubo pod 100 metrów i wiecej takiego kabla mozna utopić w ścianach -to potrafi wyjść pół twego całego budzetu albo małe dobre autko na sam kabel..........wiec mi sie strasznie spodobała idea postawienia bardzo ozdobnie malutkiego wmacniacza na postumenciku tuż obok kolumny i nagle 50K w kieszeni oszczędnosci!!.

. W kazdym razie jak sie to wszystko policzy koszty są niemałe, mnie nie przerażają ale zwykłego człowieka moga przygnieść sszcsególnie w kryzysie . Ja mam wiekszą powierzchnie i w tym budżecie o którym mówisz się kompletnie oczywiście nie mieścimy ale to ze wzgleldu na metraże i szerszy cel naszego pomieszczenia , sam projektor chyba nam tyle zeżre.. Ale Ty jak masz te 50 m i jak rozumiem do potrzeb domowych to myśle, że to realne zmieścić sie w 100K i zrobić wstępny dobry wypas. .

Przy dobrej organziacji pracy i mądrym wydawaniu kasy 100K moze dać swobodę w prywatnym domu . A te stronki to ci serio polecam bo człowiekowi jak i mnie to sie zdarzyło sie dopiero oczy otwierają jak sie na nie zajrzy, co jest w Polsce możliwe a czasem jest za późno bo sie juz coś porobiło (tak jak my cześć okablowania. a teraz żałuję bo przejedziemy na ta super ideę ładnych wzmaków obok kolumn ) no sporo wydatków na takie kino ale warto ........ czy tego chemy czy nie, żyjemy w erze filmów, kina, multimediów no a teraz jeszcze 3D doszło no no . ale fajne to życie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-43704-0-14680300-1345375897_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez palton, 19 Sierpnia 2012 - wpis nie na temat
Ukryte przez palton, 19 Sierpnia 2012 - wpis nie na temat

Mam od pewnego czasu bardzo podobną do Ciebie sytuację i sie non stop uczę i uczę i co raz więcej niezwykłości odkrywam tj przerabiałem ją i jestem w trakcie rozwiązywania "problemu" ( większego kalibrem i kubaturą ) teraz na przykład rozglądam się m. in. za dobrymi meblami w Polsce a co do projektora i sprzętu audio to jak chcesz usiąść z wrażenia jak i ja siadłem to zaglądnij sobie na te chocby dwie strony (co ciekawe polskich firm a nie żadnych amerykańskich jak się okazało) . cenowo jeszcze rozsądnych ale to co mają z audio i oferują do kin i sal projekcyjnych zamurowało mnie , nie przypuszczałem ze tej klasy mamy coś w Poslce. Zobacz sobie choćby te dwie niesamowite stronki:

www.audio-high-end.com

Pierwsza niesamowicie klimatowa robią super ładne wnętrza kin do domu i to na zamówienia, a co do samego sprzętu o ile chcesz mieć taki odlot w czasie seansu, że twym gościom buty pospadają z nóg z wrażenia jak po ...."marysiuni" to polecam szczególnie ta drugą zupełnie magiczną stronkę, obejmuje całościowo jak już się przekonalem "nausznie" temat takich rzeczy z najwyższej półki z zakresu audio właśnie do kina jakie nam czy tobie potrzebne że mi dech w piersiach zaparło i w pierwszej chwili i myślałem że to żart, ale potem sie zaczałem przekonywać krok po korku że to nie żart. . No jak z bajki. no i te dysajny miodzio.

W efekcie zapomniałem o sprzęcie sklepowym tzw nazwijmy to "japońskim" czy azjatyckikopodobnym seryjnym po tym co ujrzalem a raczej usłyszłem co można mieć i jest w zasiegu ręki w Polsce . A ci pierwsi są mega czaderscy z wystrojem swych kin oni je robią na zamówienie w takim stylu, mnie sie podoba choc to sprawa gustu. . .FAjnie bo projektują wszystko od podstaw. W sumie jak połaczyć mozliwosći takich firm to nie mamy się czego wstydzić na eksport.

tak w ogóle ku memu zaskoczeniu okazuje się , że w Polsce mamy takie resorsy w tematyce kina domowego że nawet często nie wiemy. Mnie męczy teraz na przykład temat projektora no i chyba tego w Polsce sie jednak nie produkuje haha , bo tu sie szybko wszstko zmienia w technologii (zamierzam sobie kupić chyba takie duze bydle SONY w technologii 4K tak na zapasas) a teraz odkryłem że fajnie by było kupić meble takie ze skóry takie rozkładane z podajnikami na czipsy jak w Mutikinie i szukam jakiegoś żródła oczywiście mowie tu o meblach dedykowanych i eleganckich do kina i do sali dla wiekszej ilości gości .

Co raz bardziej mnie to wkręca. No bo teraz już 3 D. facet co mi projektował kable teraz musi nieco zmieniać bo ja np nie chcę miec jak to nazywasz raka do sprzetu , Tu ciekawe rozwiażanie mi właśnie podsuneli mi goście z salonu audio w Krakowie i potem powtórzyli niezależnie ci od tej drugiej strony tj audio-high-end.com z Warszawy bo oni mają takie maleńkie cacka (wzmaki) co rozwiązują ten problem, tj sie stawia je obok klumny i wtedy odpada ogromny koszt bardzo drogich grucych audiofilskich kabli głosnikowych W duzym pomieszczeniu to czesto nawet jak sie zsumuje grubo pod 100 metrów i wiecej takiego kabla mozna utopić w ścianach -to potrafi wyjść pół twego całego budzetu albo małe dobre autko na sam kabel..........wiec mi sie strasznie spodobała idea postawienia bardzo ozdobnie malutkiego wmacniacza na postumenciku tuż obok kolumny i nagle 50K w kieszeni oszczędnosci!!.

. W kazdym razie jak sie to wszystko policzy koszty są niemałe, mnie nie przerażają ale zwykłego człowieka moga przygnieść sszcsególnie w kryzysie . Ja mam wiekszą powierzchnie i w tym budżecie o którym mówisz się kompletnie oczywiście nie mieścimy ale to ze wzgleldu na metraże i szerszy cel naszego pomieszczenia , sam projektor chyba nam tyle zeżre.. Ale Ty jak masz te 50 m i jak rozumiem do potrzeb domowych to myśle, że to realne zmieścić sie w 100K i zrobić wstępny dobry wypas. .

Przy dobrej organziacji pracy i mądrym wydawaniu kasy 100K moze dać swobodę w prywatnym domu . A te stronki to ci serio polecam bo człowiekowi jak i mnie to sie zdarzyło sie dopiero oczy otwierają jak sie na nie zajrzy, co jest w Polsce możliwe a czasem jest za późno bo sie juz coś porobiło (tak jak my cześć okablowania. a teraz żałuję bo przejedziemy na ta super ideę ładnych wzmaków obok kolumn ) no sporo wydatków na takie kino ale warto ........ czy tego chemy czy nie, żyjemy w erze filmów, kina, multimediów no a teraz jeszcze 3D doszło no no . ale fajne to życie.

Chyba znowu Pan T. Rogula próbuje podszyć się pod użytkownika własnych kolumn, zachwyconego swoimi produktami. Ten styl pisania łatwo poznać :)

Chyba znowu Pan T. Rogula próbuje podszyć się pod użytkownika własnych kolumn, zachwyconego swoimi produktami. Ten styl pisania łatwo poznać :)

wyrażnie nie trafiłeś kolego ale to nie ma znaczenia. hle hłe. nie jestem urzytkownikem.pudło.chyba gościa nie lubisz.moze konkurencja? ach ci ludzie . a pogoda taka dobra. idz na basen albo steka zrób.

po za tym koncepcja nieładowania grubych (i zawsze drogich) kabli głosnikowych w mury a postawienie wzmaków obok głosników bardzo mi przypadła do gustu bo elegancka i nie wiem czemu ci sie nie podoba to co tacy proponują. bo mnie bardzo.nie do konca wole sie wymądrzać co się na tym zyskuje od strony parametrów(aż o to zapytam przy okazji) ale juz sama oszczednosc kasy i to czesto dużej jest argumentem niezaprzeczalnym. wiec skąd ten minor i szukanie dziury w całym?

Przy dobrej organziacji pracy i mądrym wydawaniu kasy 100K moze dać swobodę w prywatnym domu . A te stronki to ci serio polecam bo człowiekowi jak i mnie to sie zdarzyło sie dopiero oczy otwierają jak sie na nie zajrzy,

100.000zł na adaptację akustyczną kolumny, elektronikę, fotele i całą resztę, a Ty podajesz kolumny Zeta zero w cenie ponad 60.000 zł/para. I zachwycasz się salą kinową z "plackiem" po środku. Pewnie po zakupie kolumn dla właściciela nie wystarczyło na wykonanie podestu i zakup foteli, że o adaptacji akustycznej nie wspomnę.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

cycat

" W kazdym razie jak sie to wszystko policzy koszty są niemałe, mnie nie przerażają ale zwykłego człowieka moga przygnieść sszcsególnie w kryzysie "

o japierdole jak bym z onetu komentarze czytał :)

eheheheheheheh ohh dobre ubawiłem się na wieczór hehe

Stawiałbym na zestaw procesor + kolumny aktywne + 2 suby, pasywne głośniki ze stratami na zwrotnicy nie maja w kinie domowym sensu ale to jakoś się przyjęło , ze po audiofilsku niby bardziej...blureja można wtedy bez szaleństw bo i tak za rok czy dwa pójdzie do wymiany, ekran porządny, a projektory poogladać ze dwa , trzy w gotowym pomieszczeniu...jak krucho z kasą to bym w ogóle zrobił adaptację akustyczną na gotowo żeby nie wracać do tematu , a to co zostanie zainwestowal w procesor/glośniki/projektor....lepszy ekran i blureja w przyszłości...ekran oczywiscie nie mechaniczny tylko ramowy jak Pan Bóg przykazał...ja do tej pory żałuję , ze oparłem zestaw na koncówce mocy i kolumnach pasywnych bo póżniej szkoda sie tylu głosników pozbyć ze strata , a takie krk audio studyjne czy adam audio robia o wiele lepszą robotę, studyjne suby roznoszą te tzw. audiofilskie za 1/3 ceny często z moich porównan...nie pisząc juz o takim przypadku jak sub KEF-a za 6,5 tysiaca został rozniesiony przez starego krk audio co kiedyś chodziły po 1200 pln/sztuka, teraz nowy model jest trochę droższy....w tej chwili wzialbym do kina krk audio z serii VXT i dwa najwieksze suby krk audio, jak już rzeczywiscie klasy w opór to seria expose, jak jeszcze wiecej kasy to bardziej odjechane studyjne z odjechanymi subami, np. adam audio....procesor juz taki za 8 tysiecy pln robi w miarę robotę....to jest wg mnie dosyc bezkompromisowe podejscie, ogromna dynamika dzwieku, żadnych strat na zwrotnicy, kupić dobry XLR miedziany ze szpuli i zakonfekcjonować, dużo gniazdek pociagnać dobrą miedzią i można grać, moje następne kino w nowym domu bedzie takie....

tutaj np. są bardzo uczciwe subiki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Sporo tu marzeń i gdybań. No to czekam na recencje i zdjęcia z budowy tych kin marzeń, etap po etapie...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Sporo tu marzeń i gdybań. No to czekam na recencje i zdjęcia z budowy tych kin marzeń, etap po etapie...

ja już mam zbudowane wodzu....napisałem co zmienię w następnym na pewno....

Odniosłem się do postów powyżej....

A na pewno to Kopernik umarł, skąd wiesz, że za tydzień nie potrąci Cię śmiertelnie samochód, czy jakieś inne nieszczęście?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A może wrzucisz jakieś fotki jak to wszystko poustawiane?

Po co Ci to? książkę piszesz?

Odniosłem się do postów powyżej....

A na pewno to Kopernik umarł, skąd wiesz, że za tydzień nie potrąci cię śmiertelnie samochód, czy jakiej inne nieszczęście?

k... ja to mam szczescie, zawsze trafie na jakiegos psychola, nawet jak niechcacy cos od serca w kinie domowym napisze....

Każdy sądzi w/g siebie (to odnośnie psychola)....

Podniecać się czego to ja nie będę miał (jak dożyje oczywiście) to jest trochę chore....

To takie gadanie w stylu: jak wygram w Lotto to kupię sobie Ferrari :)

Każdy sądzi w/g siebie (to odnośnie psychola)....

Podniecać się czego to ja nie będę miał (jak dożyje oczywiście) to jest trochę chore....

To takie gadanie w stylu: jak wygram w Lotto to kupię sobie Ferrari :)

z tego co widzę grasz na tanim kinie [vide Twoje o mnie] i ja nic do tego nie mam absolutnie, bardzo nieładnym jest natomiast , ze wypowiadasz sie tak drwiąco o moich planach w stosunku do kina domowego w domu , który buduję ...myślę , ze forum służy do wymiany doświadczeń i ja opisałem swoje doświadczenia z kinem , które mam w tej chwili i co zmienię w przyszłości, lotto, ferrari? nie widzę związku prymitywie ....

Prymitiwie? Zważaj sobie na słowa! Na pewno masz o wiele droższe kino ( w marzeniach)....

Boże, jaka wiocha ...

Technologiczne muzeum. Stare LD robiące za ustroje akustyczne ? Czy to tylko ekshibicjonizm jak u Pawlaka z traktorem i TV w tle ?

Zeta Zero słuchałem w DAT na prezentacji i wielkiego szału nie było - sucho jak na pustyni , a tu jeszcze ktoś mądry wpycha je do "kina" .

Bezguście totalne ...

Tak to się robi :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

100 tys na kino? Dla jednych bardzo dużo, dla innych bardzo mało. Jeżeli będzie się zapraszać audio czy kino-filów to zawsze będą niezadowoleni i zawsze powiedzą że coś jest fajne a coś do kitu. Wg.mnie za grubo mniejszą kasę można zrobić bardzo przyzwoity pokój ale i za grubą wiekszą kasę również.

Jeżeli ktoś się nie zna, nie siedzi w temacie to raczej powinien zadać pytanie "Co zrobić za 100tys bo taki mam budżet?" A i tak posypią się odpowiedzi podające sprzęt za 150tys. Więc powinien się zapytać o sprzęt za 50tys i wtedy mu ludzie doradzą za 100tys zł.

To tak jakby ktoś pytał: "Jakie dobre auto kupić za 300tys zł? A ludzie by odpowiadali że lepiej dołożyć 150 i kupić S klasę bo Eklasa jest ogólnie kiepska, albo dołożyć do BMW 7 bo BMW serii 5 jest lipne. I tak laik czytający temat słyszy że Mercedes E i BMW 5 jest kiepskim autem i tak sobie o tym myśli jaka to lipa...

Panowie to moze jakies konkrety...zakladamy moze budzet 50/50, znaczy sie 50% na sprzet i drugie tyle na wystroj.

Moze cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 32000PLN (alternatywnie za pol ceny uzywany system Theater 10)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2290PLN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3299PLN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) liczac z transportem, clem itp.. 10000PLN (alternatywnie uzywane koncowki mocy pewnie za pol ceny)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 13000PLN (alternatywnie uzywki z malym przebiegiem typu HW15, JVC DLA etc)

PLus kable jakies 2000...mamy 62000.- i to sprzet nowy z gwarancja i przeznaczeniem typowo kinowym. A mozna by wiele taniej patrzac na lekko uzywane klocki i szukajac okazji na rynku wtornym, np. Teufel Theatre 10 za jakies 4000 euro. Reszta zostaje na ekran i adaptacje pomieszczenia tym bardziej ze kolega czesc by robil sam.

Mysle ze 100K to wystarczajacy budzet....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg.mnie przedewszystkim zainteresowany powinien rozejrzeć się i zpaoznać czego wymaga. Może mu starczy projektor za 3500zł a może stwierdzi że taki za 20tys też jeszcze nie jest tym co mu się podoba. Podobnie ze strefą audio. Nie każdy ma słuch, który wymaga kolumn po 10tys zł, nie ma co od razu rzucać się na najdroższe rzeczy. A może właśnie tańszy projektor spełni wymagania a strefa audio będzie musiała być wybitna? Albo odwrotnie? Tu chyba podobnie jak z muzyką - zależy co się ogląda :) Czy to są koncerty czy melodramaty i obyczajowe, gdzie efektów za wiele nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.