Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki wysokiej rozdzielczośći - skok jakościowy czy nabijanie w butelkę?

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

Już sam wiesz, to wystarczy.

Ja nie używam peceta do słuchania muzyki. Bo to, co do tej pory syszałem z takich zestawów nie sprawia bym sie tym mógł zadowolić. I z pewnością żaden soft tego nie zmieni. Bo to nie soft jest problemmem ale syf, jaki jest nierozłącznie związany z hardware.

Chcę słuchać muzyki w dobrej jakości dźwięku a nie muzyki z kompa.

Ojej :)

Szlachta nie umie skonfigurować peceta ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ja nie używam peceta do słuchania muzyki. Bo to, co do tej pory syszałem z takich zestawów nie sprawia bym sie tym mógł zadowolić. I z pewnością żaden soft tego nie zmieni. Bo to nie soft jest problemmem ale syf, jaki jest nierozłącznie związany z hardware.

Chcę słuchać muzyki w dobrej jakości dźwięku a nie muzyki z kompa.

Myślisz że dałoby się pokazać różnicę między muzyką z cd a ripem z tej płyty.

Rejestrujemy sygnał SPDIF jeden z Cd drugi komputer + konwerter USB/SPDIF.

Ciekawe co wykazał by taki test.

Po co? Muzyka i tak zawsze była grywana na dworach a nie w czworakach :)

W czworakach ludzie bawili się i tańczyli, a na dworach szlachta knuła intrygi i wystawiała się na pokaz, żeby inni szlachcianie mieli kogo obgadywać i oceniać po wyglądzie :D

A na końcu szlachta doprowadziła do trzech rozbiorów polski i zdechła ;)

Podejrzewam, że nie wykazałby jakichkolwiek różnic - bo niby skąd miałyby się wziąść?

A to zależy, czy uczestnicy wiedzieliby z góry czego w danej chwili słuchają ;)

Haha :)

Audiofilskie zera i jedynki :D

Sounds good to me!

Dopóki jesteśmy jedynie w kregu cyfówki i poza nią nie wychodzimy - jesteśmy w świecie cyfrowym a nie analogowym.

SPDiF jest przecież cyfrowy. Taki test byłby jedynie miernikiem na cyfowe przetwarzanie sygnału i jego jakość.

Zauważ, ze po to wprowadzeno cyfrę bo to, co degraduje analog to cyfra sobie radzi. Oczywiście w pewnym zakresie, dopóki nie będzie błędów związanych z cyforwym przetwarzaniem.

Poza tym, co chcesz rejestrować i jak?

Poza tym, co chcesz rejestrować i jak?

Tym dało by chyba radę.

Dopóki jesteśmy jedynie w kregu cyfówki i poza nią nie wychodzimy - jesteśmy w świecie cyfrowym a nie analogowym.

SPDiF jest przecież cyfrowy. Taki test byłby jedynie miernikiem na cyfowe przetwarzanie sygnału i jego jakość.

Ale to jest ta właśnie zmienna, która ma decydować o jakości lub bylejakości "grania plików z komputera".

Zauważ, ze po to wprowadzeno cyfrę bo to, co degraduje analog to cyfra sobie radzi. Oczywiście w pewnym zakresie, dopóki nie będzie błędów związanych z cyforwym przetwarzaniem.

Można też przeprowadzić test dalej jak ww. zmiana ma wpływ na tor analogowy dając rejestrator za daciem.

Tym dało by chyba radę.Ale to jest ta właśnie zmienna, która ma decydować o jakości lub bylejakości "grania plików z komputera".

Poza tym, to niekoniecznie akurat ta zmienna, która wpływa na końcowy efekt w postaci tego, co wydobywa się z kolumn. Plik przecież sam z siebie nie jest niczym złym.

Jeśli np. samo włączenie do sieci w poblizu jakiegoś "szumiącego" urządzenia bywa nieraz raportowane jako wpływ na dźwięk, to czemu sam komputer ma tego nie robić.? Nawet nie wykorzystywany jako transport?

Dalej nie wiem, co rozumiesz pod rejestracją sygnału SPDiF

Dalej nie wiem, co rozumiesz pod rejestracją sygnału SPDiF

Zwykłe nagranie.

Odtwarzamy nagranie odtwarzaczem cd rejestrujemy to co wychodzi z SPDIF. Mamy pierwszy plik wav.

Odtwarzamy nagranie za pomocą komputera i tak samo nagrywamy. Mamy drugi plik wav.

Trzecim wzorcowym jest ten, którego użyliśmy do odtworzenia.

Poza tym, to niekoniecznie akurat ta zmienna, która wpływa na końcowy efekt w postaci tego, co wydobywa się z kolumn. Plik przecież sam z siebie nie jest niczym złym.

Jeśli np. samo włączenie do sieci w poblizu jakiegoś "szumiącego" urządzenia bywa nieraz raportowane jako wpływ na dźwięk, to czemu sam komputer ma tego nie robić.? Nawet nie wykorzystywany jako transport?

Dlatego też można zrobić podobny test gdzie nagrywamy już sygnał analogowy. W tym wypadku będziemy mieli zarejestrowany wpływ dziadowskiego komputera na większą część systemu.

Odtwarzamy nagranie odtwarzaczem cd rejestrujemy to co wychodzi z SPDIF. Mamy pierwszy plik wav.

Odtwarzamy nagranie za pomocą komputera i tak samo nagrywamy. Mamy drugi plik wav

Ni kuta, dalej nie rozumiem jak :)

Zwykłe nagranie.

Odtwarzamy nagranie za pomocą komputera i tak samo nagrywamy. Mamy drugi plik wav.

Trzecim wzorcowym jest ten, którego użyliśmy do odtworzenia.

Dlatego też można zrobić podobny test gdzie nagrywamy już sygnał analogowy. W tym wypadku będziemy mieli zarejestrowany wpływ dziadowskiego komputera na większą część systemu.

Zaciekawił mnie temat dlatego mam pytanie. Jak/czym chcesz przeanalizować wyniki tego testu ?

Na ucho będzie cieżko. Myślę, że przydał by się jakś program. Tylko jaki?

Nagrane wav można sobie porównać na wszelkie dogodne dla siebie sposoby a także porównać z wav wzorcowym.

Zaciekawił mnie temat dlatego mam pytanie. Jak/czym chcesz przeanalizować wyniki tego testu ?

Na ucho będzie cieżko. Myślę, że przydał by się jakś program. Tylko jaki?

Po to było by nagranie by nie robić tego tylko na słuch.

Podejrzewam, że nie wykazałby jakichkolwiek różnic - bo niby skąd miałyby się wziąść?

Z tego, że dobry CD-ek może więcej. ;-)

Podany rejestetor ma wejście SPDiF i może nagrywać z tego wejścia

Czyli chcesz wykorzystać urządzenie nagrywające, które ma wejście spdif. OK.

A w jaki sposób nagrasz na nim z CD? Po analogu czy z wyjscia spdif cd?

Z spdif jeśli miał by być testowany tylko tor cyfrowy.

Wyjścia spdif są nieraz kiepskie w cd. Poza tym dodajesz dodatkową obróbke cyfra -analog. Ale powiedzmy, ze od czegoś można zaczac.

Pytanie na czym będziesz odgrywał zgrane w ten spsosób pliki?

Gdyby chodziło o przetestowanie wpływu komputera na większą część systemu, nagrwal bym z wyjść ananlogowych daca podłączonego po spdif z cd i konwertera usb/spdif. Zrobił bym to po to by uniknąć wpływu różnych dac na zaistniałe zmiany.

Wyjścia spdif są nieraz kiepskie w cd. Poza tym dodajesz dodatkową obróbke cyfra -analog. Ale powiedzmy, ze od czegoś można zaczac.

Przy nagrywaniu z spdif konwersji d/a nie będzie.

Co do tego na czym to odsłuchać,moim zdaniem nie jest to istotne jeśli będzie chodzićt tylko o wykazanie różnic i ich skali.

Jeśli jakieś wystąpią to ten test powinien je wykazać przy edycji pliku.

Co do tego na czym to odsłuchać,moim zdaniem nie jest to istotne jeśli będzie chodzićt tylko o wykazanie różnic i ich skali.

Jeśli jakieś wystąpią to ten test powinien je wykazać przy edycji pliku.

Nie wiem jak działa ten rejestrator i co po drodze robi z sygnałem spdif by z niego zrobić plik wav. Przynajmniej musi to być jakać konwersja cyfra-cyfra. Może też robić najpierw ca a potem dopiero ac.

W każdym razie spdif musi być najpierw rozkodowany do i2s a ten jakoś przekszatłacony na plik danych wav.

W takim doświadczeniu badasz właściwie jakośc obróbki cyfrowej i, jesli uzyskasz bit pefect, co nawet już w dobrych kartach muzycznych jest podawane jako fakt, to i tak nie da się tego przenieść bezpośrednio na wnioski o różnicach w dźwieku przy graniu całego systemu.

Lepiej, moim zdaniem, rejestrować sygnały analogowe pobierane z zacisków kolumn po zmianach śródla, np. raz komp a raz CD, po wypięciu poprzedniego z sieci, by wyeliminować wpływ urządzeń na siebie.

Lepiej, moim zdaniem, rejestrować sygnały analogowe pobierane z zacisków kolumn po zmianach śródla, np. raz komp a raz CD, po wypięciu poprzedniego z sieci, by wyeliminować wpływ urządzeń na siebie.

Można zrobić i taki test.

Nie wiem jak inni ale, ja mimo tego że nie wierzę we wpływ komputera na brzmienie, to nie wpinam komputera do jednego obwodu sieci razem z resztą systemu audio.

Od blisko 2 lat nie miałem problemów, które związane były z SO Daphile (terminal działa bez przerwy poza restartem podczas aktualizacji).

Podbijam. Squeezebox Touch - sześć lat :)

9edeee131c42fe5e3f5e715f33089585.jpg

Podbijam. Squeezebox Touch - sześć lat :)

Pobiłeś tyko dlatego że daphile jest młodszy ;)

Tak czy inaczej SB to fajne rozwiązanie a twórca Daphile sprytnie przeniósł je na platformę Pc.

Pobiłeś tyko dlatego że daphile jest młodszy ;)

Tak czy inaczej SB to fajne rozwiązanie a twórca Daphile sprytnie przeniósł je na platformę Pc.

Konkretnie tylko na Intela i to mi się akurat nie podoba.

Ja potrzebuję LMS na Sparc i ARM.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konkretnie tylko na Intela i to mi się akurat nie podoba.

Nie tylko. Wpiera wszystkie procesory z architekturą x86.

Jedna aktualizacja SO potrafi położyć sterowniki. Jeśli ktoś zna się na PC i rajcują go takie możliwości to jego sprawa.

A kto mówił, że Windows się nadaje do audio?

Przepraszam, to czego potrzebuje wg Ciebie transport?

Transport to jest przemieszczanie się ludzi i towarów. A do grania to są odtwarzacze bez mądrych słów i voodoo.

A kto mówił, że Windows się nadaje do audio?

Np. ja :)

Ale uważam również, że są bardziej optymalne w konfiguracji i obsłudze systemy operacyjne dedykowane do słuchania muzyki z plików.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.