Skocz do zawartości
IGNORED

Coś zamiast winampa do SPDIF

bartleby

Rekomendowane odpowiedzi

foobar2000 gra najgłośniej

1. Wyłącz ReplayGain.

2. Sprawdź, czy jest bit-perfect. Jeśli nie jest, to zastosuj WASAPI, Kernel Streaming lub ASIO.

Jedno co sensowne i prawdziwe, Foobar trochę przesterowuje sygnał

Prawidłowo skonfigurowany nic nie przesterowuje. Bo nie ingeruje w sygnał.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

W mixerze od karty dźwiękowej , z odpalonym foobarem, sygnał dochodzi do 0db

Inne playery na Wasapi/Asio/Recklock, czy to do audio czy video nie dochodzą do 0dB

U mnie również foobar gra najgłośniej z tym samym plikiem

Gość cycus12

(Konto usunięte)

1. Wyłącz ReplayGain.

done

2. Sprawdź, czy jest bit-perfect. Jeśli nie jest, to zastosuj WASAPI, Kernel Streaming lub ASIO.

KS nie polata na mojej karcie, używam WASAPI (push)

w output format ile bit ustawić ? (obecnie jest 24, max co DAC'a rozumie)

Ponadto:

- DSP pusto (nic nie instalowałem)

- sterowanie głośnością wywaliłem z paska, da się to jakąś wogle wyłączyć ?

Czy mam coś jeszcze zrobić ?

Mam problem z tymi CUE, dla przykładu ląduje plik i AIMP rozbija mi to normalnie na pojedyncze pliki flac, jak zrobić by foobar też tak robił (nie mogę się dokopać)

Tak trochę pojechałem to teraz napiszę że bardzo podoba mi się personalizacja za pomocą uproszczonych wyrażeń regularnych.

Mam problem z tymi CUE, dla przykładu ląduje plik i AIMP rozbija mi to normalnie na pojedyncze pliki flac, jak zrobić by foobar też tak robił (nie mogę się dokopać)
Jeżeli dodasz plik cue do playlisty przy pomocy File->Add files to musi "rozdzielić" to na tracki (jeżeli w cue nie ma błędów). Podobnie chyba, przy pomocy "przeciągnij i upuść".

- DSP pusto (nic nie instalowałem)

Bardzo dobrze

- sterowanie głośnością wywaliłem z paska, da się to jakąś wogle wyłączyć ?

Po co to wyłączać, wywalać?

Głośność powinna być na 0dB

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Po co to wyłączać, wywalać?

Głośność powinna być na 0dB

by wyeliminować prawdopodobieństwo spadku 1bit = 6db

Jeżeli dodasz plik cue do playlisty przy pomocy File->Add files to musi "rozdzielić" to na tracki (jeżeli w cue nie ma błędów). Podobnie chyba, przy pomocy "przeciągnij i upuść".

faktycznie CUE rozbija, nie robi tego z dużymi flac'ami (aimp rozbija) a biblioteka miała pominięte pliki cue, teraz jest ok.

thx

by wyeliminować prawdopodobieństwo spadku 1bit = 6db

Wiele lat używam foobara. Jeszcze mi się nie zdarzyło przypadkowo zjechać o jakąkolwiek wartość z tych 0dB

faktycznie CUE rozbija, nie robi tego z dużymi flac'ami (aimp rozbija)

Tego nie rozumiem :) .

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ja ogólnie nie używam regulacji głośności, a temat w jaki sposób jest ona regulowana jest wałkowana i tutaj i na zagranicznych forach. Funkcjonalnie mi nie przeszkadza więc na wszelki wypadek :) (i tak ją ledwie widać)

aimp duże pliki flac sam rozpoznaje i dzieli na utwory, foobar tego nie robi a biblioteka nie wyświetlała plików CUE, jak się załadowało plik cue nie flac;a to jest ok.

aimp duże pliki flac sam rozpoznaje i dzieli na utwory, foobar tego nie robi a biblioteka nie wyświetlała plików CUE, jak się załadowało plik cue nie flac;a to jest ok.

Wystarczy ponazywać wszystkie "duże" pliki obrazów płyt w ten sam sposób (np. "CDImage.flac", taką nazwę domyślnie nadawały starsze wersje EAC-a w momencie wybrania opcji IMG), a następnie w opcjach foobar2000 (Preferences -> Shell Integration -> Exclude file types) wpisać tę nazwę. Oczywiście nazwę pliku trzeba też zmienić w ścieżce dostępu w samym arkuszu dyrektyw (.cue).

Teraz gdy przeciągniesz cały katalog z muzyką, foobar skorzysta tylko z plików .cue (czyli podzieli płytę na tracki), ignorując duże pliki obrazów.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

ja ogólnie nie używam regulacji głośności
Ja też w foobarze nie używam głośności, dlatego napisałem, że przypadkowo mi się nie zdarzyło, bo nie przypadkowo to już na pewno nie. Czyli nigdy mi się nie zdarzyło regulować głośności. Dlatego nie widzę potrzeby jej usuwania, ale to szczegół.
aimp duże pliki flac sam rozpoznaje i dzieli na utwory
Sam na pewno tego nie robi, tylko pewnie ma jakiś domyślny mechanizm, który wiąże duży plik z plikiem cue i dzieli według pliku cue (czego foobar nie ma).

Można sobie "wtagować" cue do takiego dużego pliku i wtedy foobar automatycznie będzie ładował już podzielony plik.

w opcjach foobar2000 (Preferences -> Shell Integration -> Exclude file types)
Można wpisać tylko rozszerzenie cue i wtedy foobar będzie szukał dowolnego pliku cue, ale nie jest to najlepszy sposób.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.