Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD-10 czy ONKYO CS5VL ?

Roth

Rekomendowane odpowiedzi

Pioneer PD-10 czy ONKYO CS5VL

Witam forumowiczów,

Chciałem zapytać czy Ktoś z Was miał okazję posłuchać wyżej wymienionych modeli i czy Ktokolwiek ma jakąś wiedzę na ich temat, co jest w środku, jak są skonstruowane, który z tych odtwarzaczy zagra lepiej? Jakie maja zalety i wady? Nigdzie nie trafiłem na informacje na temat tych sprzętów, dodam, że Pioneer oferuje jeszcze modele oznaczone PD-30 oraz PD-50, wyglądające identycznie jak PD-10, jedyną rożnicą jest numerek na froncie i cena na półce, bo oficjalnie niewiele wiadomo jakie są między nimi różnice.

Wracając do głównego wątku to obydwa odtwarzacze kosztują poniżej 2000 zł, obydwa obsługują SACD, na którym mi zależy, mam kilka płyt w tym formacie i chciałbym mieć możliwość słuchania w gestszym formacie. Niestety nie mam możliwości porównania tych sprzętów, nie mam możliwości przyzwoitego odsłuchu, takiego, który dałby mi obraz co maja do zaoferowania. Być może poniżej 2000 zł można kupić coś lepszego? Niestety nie mam tak dobrej orientacji czy jest jakiś sprzęt, który będzie dobrym żródłem i obsługiwał SACD.

Jeśli chodzi o rodzaj muzyki jaki chciałbym odtwarzać to jest to pełne spectrum, od AC/DC czy Iron Maiden, przez Pink Floyd, Dire Straits, Michael’a Jacksona’a, Diane Krall, Miles’a Davis’a. Duke Ellingtona, Jarre do Vivaldiego czy kilku płyt z muzyką filmową. Nie chcę rezygnować z jakiegoś gatunku na rzecz innego, zdaję sobie sprawę, że nie będzie idealnie, ale za takie pieniądze o których rozmawiamy idealnie być nie może, ale może można wydać je najlepiej jak się da.

Rozważałem różne inne odtwarzacze, nawet brałem pod uwagę multiplayera Yamaha DVD-S2700, natknąłem się na dobre opinie na temat dźwięku jaki wydobywa się z tej Yamahy, mimo, że jest to odtwarzacz do wszystkiego, a ponieważ mam okazję nabyć go w przyzwoitej cenie, dlatego pojawił się na mojej liście do rozważenia. Oczywiście dźwięk jest absolutnym priorytetem i wizja mnie nie interesuje, jest tylko miłym dodatkiem.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam w oczekiwaniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/96401-pioneer-pd-10-czy-onkyo-cs5vl/

Czy to oznacza, że SACD poniżej 2000 zł nie działa? W takim razie kiedy zaczyna się SACD, które warte jest słuchania i dlaczego?

Byłbym wdzięczny za sugestie, które odtwarzacze SACD są warte zainteresowania i dlaczego?

Zadaje takie pytania zupełnie bez złośliwosci, najzwyczajniej chciałbym się czegoś nauczyć, na co ma zwracać uwagę, co jest tylko marketingową pułapka, itp...

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To znaczy że tanie urządzenia są kiepskimi urządzeniami niezależnie od formatu. Implementacja SACD niczego tutaj nie poprawi. Kiedy kupisz poprawnie grające urządzenie zapomnisz o niszowym formacie jakim jest SACD. Będziesz się cieszył wysokiej jakości dźwiękiem. Niestety potrzebna jest do tego reszta toru na odpowiednim poziomie. Do 2.000 PLN można kupić z drugiej ręki naprawdę przyzwoicie grające źródło i to przyzwoite w skali ogólnej a nie w swoim przedziale cenowym. I co najważniejsze kilkuletnie a nie stare. Jego dźwięk nie będzie nijak porównywalny z tanim SACD bez względu na format. Jeśli zależy Ci na dyskusyjnej poprawie jakości jaką według niektórych daje SACD (jest to niestety bzdura ale nie wszystkim dane było słuchać dużej ilości urządzeń zwłaszcza z wyższej półki cenowej, ci którzy krzyczą najgłośniej nie wychodzą poza własne systemy) i minimalnej ilości tytułów (w Japonii którą niektórzy uważają za mekkę SACD temat w największych sklepach tak jak i u nas w ogóle nie istnieje) to oczywiście możesz szukać tylko po co? Dobrze się nad tym zastanów.

Zapytam w takim razie konkretniej... Co mógłbym dostać w takim przedziale cenowym? Jakie urządzenie spełni kryteria o których piszesz? I jaki odtwarzacz jest w miarę uniwersalny, z racji na rozpiętość repertuaru muzycznego, ktorego słucham. Nie upieram się przy SACD, ze względu na to, że mam kilka takich płyt zainteresowałem się takim odtwarzaczem, który pozwoliłby mi na słuchanie warstwy SACD, ot wszystko. Przyznaję, że nie mam doświadczenia w tej materii, a zasięgnąć opinii kogoś, kto ma większe doświadczenie nie zaszkodzi. Problem w tym, że nie mam możliwości posłuchać różnicy pomiędzy normalną warstwą CD a SACD.

Z przyzwoitych odtwarzaczy bez SACD znam Audiolaba, który ostatnio namieszał na rynku i ma bardzo dobre recenzje, ale mimo wszystko jeszcze troszkę za drogi... Zupełnie nie mam orientacji na co zwrócić uwagę.

podobnie Denon DCD1500AE również w bajki włożyć, że SACD to cuda wianki, owszem gra SACD lepiej niż warstwę CD ale w wypadku materiału od podstaw przygotowanego w DSD.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Panowie, co polecacie w tym przedziale z normalnych CD? Na marginesie dodam, ze szkoda troszkę bo liczyłem, że uda mi się kupić coś, czego będzie można posłuchać, mam tych płyt SACD wystarczająco dużo aby brać ten format pod uwagę, ale rozumiem, że za te pieniądze może lepiej zainwestować w dobry CD. A swoją drogą chcę zapytać jaki odtwarzacz SACD warto kupić? Innymi słowy chciałem zasięgnąć rady ile musiałbym przeznaczyć na w miarę dobry odtwarzacz SACD?

Dzięki!

Witam ponownie!

Swoją drogą zupełnie w tej dyskusji odeszliśmy od moje pytania podstawowego :), czym nie jestem specjalnie zaskoczony. Jednak pozwólcie, że z czysto teoretycznych względów ponowie prośbę o odpowiedź. Czyli, gdybyście stanęli przed takim wyborem i bez dodatkowych możliwości, to który z tych modeli wybralibyście.

Pozdrawiam licząc na odpowiedź.

Za 1750 zł z przesyłką jest Yamaha CD-S700, która posiada system z flagowego CD-S2000 który kosztuje już prawie 5 000 zł, a różni się praktycznie kawałkami drewna po bokach.

Co do Pioneer PD-10 czy ONKYO CS5VL to w środku się specjalnie nie różnią, więc najlepiej sugerować się ceną bądź wyglądem.

W cenie sensownego CD do 2000 PLN rozważyłbym tez opcję kupna jakiegoś używanego CD taniego z łatwodostępnym laserem + do tego kupno zewnętrznego daca. Myślę, że to jeszcze lepsza opcja niż kupno samego CD.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Za 1750 zł z przesyłką jest Yamaha CD-S700, która posiada system z flagowego CD-S2000 który kosztuje już prawie 5 000 zł, a różni się praktycznie kawałkami drewna po bokach.

Co do Pioneer PD-10 czy ONKYO CS5VL to w środku się specjalnie nie różnią, więc najlepiej sugerować się ceną bądź wyglądem.

Tyle że CD-S 700 nie gra jak CD-S 2000. Cokolwiek w środku posiada. W/w Onkyo i Pioneer to urządzenia bardzo budżetowe.

W cenie sensownego CD do 2000 PLN rozważyłbym tez opcję kupna jakiegoś używanego CD taniego z łatwodostępnym laserem + do tego kupno zewnętrznego daca. Myślę, że to jeszcze lepsza opcja niż kupno samego CD.

To zależy.

Bardzo podoba mi się dyskusja na ten temat. Jak już wyżej wspomniałem nie upieram się co do modeli wymienionych w temacie. Teraz wręcz jestem głodny konkretnych sugestii jakie odtwarzacze warto brać pod uwagę w tym przedziale?

Fajnie byłoby mieć doświadczenia z odsłuchów, jednak w praktyce to mało realne, bo ile sprzętów można posłuchać, zakładając, że jest się normalnym obywatelem i nie dysponuje się nieograniczonym budżetem :)

Zatem wszelkie podpowiedzi jak najbardziej wskazane.

Panowie, daliście mi do myślenia i ostatnie kilka dni spędziłem na szukaniu i zastanawianiu się oraz czytaniu, pod wpływem suestii, postanowiłem poszukać odtwarzacza na innym poziomie.

Ponieważ będzie to rozmowa o zupełnie innym sprzęcie, zatem będę musiał założyć nowy temat... chyba?

Nie mam wielkiego doświadczenia na forach i jest to tylko moje domniemanie. Zatem proszę Was o wyrozumiałość.

A teraz do rzeczy! Zacząłem się zastanawiać nad zakupem Marantza Pearl Lite albo Yamahy cd-s 1000.... i tak tez chciałem postawić problem, co wybrać?

Roth - Musisz wiedzieć, że każda firma prezentuje inną barwę brzmienia, a zazwyczaj cena krztałtuję tylko jakość odtwarzania.

To już nie drobne, więc przejazd do byle salonu w którym mógłbyś porównać Pearl Lite i cd-s 1000 to koszt który warto ponieść.

Najpierw zadzwoń, sprawdź czy posiadają te modele i poproś o przygotowanie ich do odsłuchu.

Idealnie byłoby gdybyś zabrał ze sobą swój wzmacniacz i kolumny, chyba że mieliby je też na stanie.

Odwarzacz Maranntz Pearl Lite ma wejścia cyfrowe więć może służyć jako dac, dodatkowo z wejścia usb mógłbyś posłuchać plików MP3, WAV, AAC. Jeżeli chodzi o Yamahę serii 1000 to niewiele drożej kosztuję cd 2000, często pojawiają się używane w dobrej cenie.Moim zdaniem Maranzt wydaje się być lepszą propozycją.

Ale nie od CD-S 2000.

ale funkcjonalnośc Marantza na duży plus. Sporo osób narzekało też na głośny napęd Yamahy cd-s 2000, trochę wtopa przy tej klasie sprzętu, przy cichym odsłuchu może przeszkadzać, mnie takie rzeczy denerwują. Mus odsłuchać obe modele. Jeżeli prawdą jest to co piszą, tzn., że cd Marantza to przepakowane 8003 plus dodatki funkcjonalne (wejście na dac,usb) to Yamaha faktycznie może okazać się lepsza.

p.s. ale w tej cenie i tak bym kupił daca Audiolaba M-dac.

tu jest fajne nowe cd w dobrej cenie, okolo 1800zł z wysyłką:

C.e.c. 3300r

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam pytanie do discomaniac71 związane z odtwarzaczami z przed lat, poszperałem troszkę na forum i zacząłem nawet zastanawiać się nad kupnem jakiegoś starszego sprzętu z wyższej półki, moje pytanie dotyczy Kenwood'a DP-8010, o modelu DP-8020 nawet da się poczytać ale o DP-8010 jakoś nie miałem szczęścia. Chciałem zapytać czy może wiesz cos o tym modelu? Jeśli jest jakieś podobieństwo do DP-8020 to może warto byłoby? Jakby nie było DP-8020 uchodzi za bardzo dobt sprzęt, fantastycznie skonstruowany i pięknie grający (przynajmniej do takich informacjo dotarłem)

Pozdrawiam

:) Gdybym zapytał o Pioneera PD-75 to nie byłoby wątpliwości :) cóż... gdybym znalazł gdzieś w rozsądnej cenie, to kupiłbym go choćby po to aby mieć, są rzeczy ponad czasowe i to jest chyba jedna z nich.

A swoją drogą znalazłem Pioneer'a PD-S901, wiem że nie jest to Twój faworyt, ale może warto byłoby... pytanie do jakiej kwoty warto się tym modelem zainteresować?

Interesujące jest też to, że pod wpływem dyskusji o SACD i Waszych podpowiedzi, rozszerzyłem krąg poszukiwań, człowiek uczy się całe życie :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

:) Gdybym zapytał o Pioneera PD-75 to nie byłoby wątpliwości :) cóż... gdybym znalazł gdzieś w rozsądnej cenie, to kupiłbym go choćby po to aby mieć, są rzeczy ponad czasowe i to jest chyba jedna z nich.

A swoją drogą znalazłem Pioneer'a PD-S901, wiem że nie jest to Twój faworyt, ale może warto byłoby... pytanie do jakiej kwoty warto się tym modelem zainteresować?

Interesujące jest też to, że pod wpływem dyskusji o SACD i Waszych podpowiedzi, rozszerzyłem krąg poszukiwań, człowiek uczy się całe życie :)

Nie każdy zna się na wszystkim;-) Nie mam doświadczenia z Kenwoodami aczkolwiek w DP 8020 są pewne rozwiązania stosowane przez Accuphase. 901 fajny model z dostępnym laserem. Tak do 700-800 PLN w zależności od stanu i pilota. 901 ma dość specyficznego pilota.

Discomaniac71 wybacz proszę jeśli jestem zbyt upier..., nie jest to moją intencją, faktycznie przyznaję, że jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy i wszelkie sugestie są bardzo mile widziane. Od momentu jak rozpocząłem dyskusje z Wami, zdecydowałem, że nie będę się upierał przy SACD, o czym zresztą już pisałem. Dlatego pojawiły się starsze modele sprzętu, o których można przeczytać wiele dobrego na tym forum. O wspomnianym przez Ciebie DP 8020 jest trochę informacji i w zasadzie wszystkie pozytywne, natomiast o DP 8010 nie ma nic! Ciekawi mnie jak wielkie są różnice między tymi modelami? Za Twoja radą discomaniac71 napisałem do Pawła, ale jeszcze się nie odezwał, czekam. A jeśli chodzi o Pioniera PD-S 901 to obserwuję ten model i może się uda... zapytam Cię jeszcze o to czy mogę oczekiwać przyzwoitego dźwięku tego sprzętu?

Na forum jest trochę tekstów o Pioneerach, czytam i czytam i... o wyżej wymienionym Pionku też jest trochę, discomaniac71 sam zresztą sporo pisałeś o tym co można zobaczyć pod pokrywą, nie będę nawiązywał do tych dyskusji, zapytam tylko o jedno, o laser, bo kupując taki sprzęt głupotą byłoby zakładać, że nie będzie do wymiany. Kilka lat temu pisałeś, że da się go kupić w rozsądnej cenie, a jak sytuacja wygląda dziś? Czy nadal można go dostać? Liczę się z tym, że jeśli ktoś zdecydował się sprzedać ten odtwarzacz, to... musi być jakiś powód. A swoją drogą miło popatzreć na środek tego sprzętu, teraz już się tak nie robi :)

Dzięki, kurcze może się skuszę na ten odtwarzacz... :) jak sam napisałeś nie jest to PD-75, ale po tym co dziś przeczytałem wynika, że zagra on lepiej niż odtwarzacze o które zapytałem na początku tego postu?

901 fajny model z dostępnym laserem.

pd-s901 to faktycznie fajny CD i godny polecenia o ile stan jego jest ładny ,ja bym jeszcze postarał się poszukać PD-9700 kupisz go w podobnej cenie ,proponuje poszukać PD-9700 dlatego że słuchałem oba i muszę powiedzieć ze 901 to następca 9700 ale ten starszy grał jak dla mnie lepiej

Pozdrawiam

Tomasz

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

pd-s901 to faktycznie fajny CD i godny polecenia o ile stan jego jest ładny ,ja bym jeszcze postarał się poszukać PD-9700 kupisz go w podobnej cenie ,proponuje poszukać PD-9700 dlatego że słuchałem oba i muszę powiedzieć ze 901 to następca 9700 ale ten starszy grał jak dla mnie lepiej

Różnica na pewno była na pograniczu słyszalności. Oba odtwarzacze są w zasadzie identyczne, różni je jedna mała kość: układ Legato Link Conversion. Nie ma go 9700 i nie ma go nawet 75. Ale potwierdzam: 9700 też jest wart uwagi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.