Skocz do zawartości
IGNORED

Drapak peezeeta

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Outerringi zawsze były drogie, czasem pojawia się coś tańszego, ale kalibracja tych oterringów domowej roboty to musi być koszmar. Szkoda, że to rzadki wynalazek, bo w sumie lekko pofalowane płyty pojawiają się często i w muzyce akustycznej czasem to słychać.

A i tutaj bylo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prosze o odznakę górnika roku 2013.

pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Wiem ,ze Zontek ma jakiś patent na wykonanie takiego gadżetu , Ale sprawa upadła z powodu "prozy życia" Ja generalni stosowałbym To do każdej płyty. Jakoś falujące i odstające brzegi płyty doprowadzają mnie do fqrwienia.

Heh ... koliberkiem przejechać po takim ringu to chyba nie ... fajowo ( jak w skeczu o lachonach).

Jak wpadniesz wreszcie na odsluchy do mnie to masz to koniecznie ze sobą przytargać.

Pozdro

To rozwiązanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wydaje sie perfekcyjne.

Mój manual: bierzesz outer ring w obie ręce trzymając na nim nałożoną nakładkę z pleksy, równając palcami brzegi ringu i pleksy. Nakładasz centralnie na szpindel i zdejmujesz pleksę. Proste w teorii, nie wiem jak w praktyce. Dobrze kombinuję?

Ciekawe za ile pojdzie.

Pozdro

Ukryta Zawartość

23 godzinki na liczniku. Wkładka zrobiła się delikatnie bardziej kulturna ale charakter brzmienia pozostaje ten sam. To dobrze bo mi się podobał.

Pozdro

Jakiś czas temu dostałem w prezencie outer ring z wkładką do centrowania z pleksiglassu.Montaż nie jest specjalnie trudny.Wystarczą dwie trzy korekty ustawienia.Mam go ok pół roku i wykorzystałem dwukrotnie.W tym czasie przesłuchałem ze 200 płyt w stanie normalnym..Kupiłem także nowe egzemplarze tych krzywych i mam problem z głowy.Niestety w przypadku bardzo krzywych płyt - nie daj Boże na 45 obr to narzędzie niczego nie załatwia.Dodaje za to powagi i zawiera cień magicznego uroku winylu..

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Na "pogniecione" winyle raczej nie ma rady . Żaden outering tego nie załatwi. Outering stosuje się do tego ,aby płyta przylegała całą powierzchnią do talerza . Oczywiście jeśli płyta jest lekko nierówna to takie ustrojstwo pomoże.

ja jako docisk stosuję:

Ukryta Zawartość

pasuje na każdy szpindel.

Ukryta Zawartość

Wilku, powiedz mi, czy ten Clearaudio zaciska się mocno na szpindlu po dokręceniu górnej części? Czy to jest tylko do nakładania bez możliwości zaciśnięcia się record clamp'a na szpindlu?

Pozdro,

Yul

Wilku, powiedz mi, czy ten Clearaudio zaciska się mocno na szpindlu po dokręceniu górnej części? Czy to jest tylko do nakładania bez możliwości zaciśnięcia się record clamp'a na szpindlu?

Pozdro,

Yul

Dociska się mocno, tak mocno ile masz siły w palcach. Najpierw kładziesz go na szpindel, a później kręcąc górną (częścią) śrubą zaciskasz.

Taki sam patent mają w swoich myjkach do płyt; kładziesz na label, dociskasz label i przekręcasz śrubę, wszystko się trzyma super.

Dzięki za info. A czy umiałbyś ocenić (w mm) jak krótki może być szpindel, aby docisk się zdołał zacisnąć? Wiadomo, że na długim szpindlu zaciśnie się bez problemu, ale co z krótkim?

Pozdro,

Yul

Dzięki za info. A czy umiałbyś ocenić (w mm) jak krótki może być szpindel, aby docisk się zdołał zacisnąć? Wiadomo, że na długim szpindlu zaciśnie się bez problemu, ale co z krótkim?

Pozdro,

Yul

ten potrzebuje dłuższego szpindla tak około min 8mm, ale mam jeszcze też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tu wystarczy tak 4mm.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

ten potrzebuje dłuższego szpindla tak około min 8mm, ale mam jeszcze też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tu wystarczy tak 4mm.

pozdrawiam

Nie za letkie to to?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie za letkie to to?

To nie tak działa :)

Są dwa sposoby dociskania płyt. Jeden to masą a drugi na zasadzie ściśnięcia płyty z talerzem jak w imadle, bez obciążania łożyska.

Yul, jak pragnę zakwitnąć... Czyżbyś miał problemy z za krótkim szpindlem???

;)

Masza, stary żeś chłop, a nie wiesz że rzecz nie w długości??? :)

Wilku, dzięki jeszcze raz. Widzę, że nadałby mi się bardziej ten Twister, ale nie ma go w sklepie :(

Gdybyś doszedł do wniosku, że drugi clamp Ci niepotrzebny, a potrzebna żywa gotówka, to napisz do mnie :)

Pozdro,

Yul

Masza, stary żeś chłop, a nie wiesz że rzecz nie w długości??? :)

Wilku, dzięki jeszcze raz. Widzę, że nadałby mi się bardziej ten Twister, ale nie ma go w sklepie :(

Gdybyś doszedł do wniosku, że drugi clamp Ci niepotrzebny, a potrzebna żywa gotówka, to napisz do mnie :)

Pozdro,

Yul

pierwszy jest razem z myjką :) i generalnie do niej używam, za to clamp jest do gramiaka.

Ale, ja mam w Nottinghamie długi szpindel, więc mogę kupić sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mieć dwa takie same a odsprzedać Ci clampa.

Jak jesteś zainteresowany to pisz na PW, a teraz idę pooglądać dobrą piłkę :)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

To nie tak działa :)

Są dwa sposoby dociskania płyt. Jeden to masą a drugi na zasadzie ściśnięcia płyty z talerzem jak w imadle, bez obciążania łożyska.

Kumam.

A do takiego mojego drapaka z ciezkim talerzem ktory sposob bedzie lepszy?

Znalazlem jeszcze w Clearaudio taki kawalek plastiku na zasadzie sciskowej.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.