Skocz do zawartości
IGNORED

RANKING LAMP KT88

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, GB napisał:

A co to za kielecki sklep? I jak jest z klasą tych GL w kontekście tego, co tu napisano? Czy to A-grade.

PS Czy GL mają nabitą klasę na opakowaniu

Sklep lampyelektronowe.pl. Natomiast jak jest z klasą GL dostępnych u nas to nie wiem. Do mojego aktualnego pieca opartego o tetrodę KT Gold Lion nie robi lamp (niestety lub stety mam KT170).Możesz do nich zadzwonić i dopytać i podzielić się wiedzą na forum. 

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• Moderatorzy

Sam już od dłuższego czasu nie słucham KT88 ale sentyment do lampy pozostał. Zauważyłem ostatnio bardzo ciekawy model Carbon S4A z czarną naweglaną anodą. Obecnie niemal wszystkie lampy jakie używam mają czarne anody i brzmienie takich lamp bardzo przypadło mi do gustu. Dźwięk z nich jest dobrze kontrolowany ale bez zbytniego wyostrzenia górnego pasma. Bas zazwyczaj jest silny ale nie "gruby" czy charakteryzujący się brakiem kontroli. Możliwe, że warto zainwestować się nowymi modelami.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 10.02.2024 o 15:43, bluesboss napisał:

Jeżeli chce się uniknąć kupowania lamp KT88 i innych produkcji chińskiej lub rosyjskiej to są jeszcze europejskie alternatywy. Warto jednak zwrócić uwagę na to aby nie kupować odpadów lampowych w Polsce ale od poważnego dystrybutora np. w Austrii lub USA.

Polscy sprzedawcy - firmy kupują lampy C-Grade, które są tak naprawdę odpadem ale przecież w fabryce nikt lamp nie będzie wyrzucał. Fabryki lamp dokonują bardzo dokładnych pomiarów po produkcji i klasyfikują je w/g zmierzonych parametrów.

W ten sposób polscy cwaniacy - handlarze zepsuli opinię fabryce JJ. Kupują odpady i sprzedają jako premium.

Podobnie jest z lampami Electro-Harmonix. Można kupić w Polsce tylko odpady, które nie wiem w jaki w ogóle sposób do nas trafiają a można kupić A-Grade tylko trzeba sobie ściągnąć samemu z USA.

A ja bym chciał zobaczyć choć jeden dowód na te tezy o selekcji lamp i wysyłania do naszego kraju tych "odpadów".

Dla mnie to nazbyt śmiała teza, choć oczywiście mogę się mylić.

Edytowane przez StachMuszel
1 hour ago, StachMuszel said:

A ja bym chciał zobaczyć choć jeden dowód na te tezy o selekcji lamp i wysyłania do naszego kraju tych "odpadów".

Dla mnie to nazbyt śmiała teza, choć oczywiście mogę się mylić.

Dla mnie też to jest bardzo dziwna informacja. Ktoś coś….?

Czy ktoś z Was miał odczynienia z lampami KT88 od Linlai?

znalazłem na Ali takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
55 minut temu, pp napisał:

Czy ktoś z Was miał odczynienia z lampami KT88 od Linlai?

Ja miałem - powinien być mój opis w tym temacie lub innym.

W skrócie z tego co pamiętam fajna lampa z szybkim ale nie odchudzonym basem, precyzyjną nie uwypukloną górą i dynamiczną średnicą. Ogólnie byłem na tak dla tych lamp.

Edytowane przez Seyv

14 hours ago, Seyv said:

Ja miałem - powinien być mój opis w tym temacie lub innym.

W skrócie z tego co pamiętam fajna lampa z szybkim ale nie odchudzonym basem, precyzyjną nie uwypukloną górą i dynamiczną średnicą. Ogólnie byłem na tak dla tych lamp.

Podzielisz się informacją gdzie je nabyłes? Ali?

• 1 miesiąc później...
On 1/11/2024 at 12:39 PM, Sebastian_2020 said:

Ja również zakupiłem EH po wielu latach używania GL.

Poniżej moje subiektywne odczucia. Jestem super zadowolony z EH, ale może i tak wrócę do GL w przyszłości, bo GL są mniej równe, ale może bardziej potrafią czarować? Hmm...  EH są dla ludzi, którzy nie potrzebują korekty dźwięku lampami. 

Gold Lion, jak to ktoś powiedział, są… złote. Co to oznacza?

1.     Góra jest nienatarczywa, nie tak otwarta jak w przypadku EH.

2.     Góra jest mniej otwarta, co może być zaletą w wielu systemach, gdzie należy górę troszkę temperować. W takich systemach ta góra z Gold Lion może być nazwana „bardziej szlachetną”. Dzwoneczki są bardziej dźwięczne.

3.     Średnica jest dopalona, ale jest jakaś dziwna rzecz z tą średnicą. Z jednej strony średnica jest gęsta, a jednocześnie też nie do końca idealnie zgrana/zszyta z górą pasma. 

4.     Bas jest bardziej potężny niż z EH ale gorzej kontrolowany, bardziej misiek.

EH:

1.     Bas krótszy, ale bardziej zróżnicowany. Zamiast miśka, zróżnicowanie, ale może komuś brakować basu, lżej tu jest. Dużo pewnie zależy od systemu. Ja mam monitory i jest OK, ale jak cherlawe jakieś monitory, to pewnie lepiej GL.

2.     Średnica nie jest taka gęsta, ale zdecydowanie lepiej zszyta z górą. Ktoś napisał, że te lampy brzmią jak dobry tranzystor – może coś w tym jest. 

3.     Góra bardziej rozciągnięta – nie ma ostrości, ale można potestować do jakiej częstotliwości słyszymy 😉

4.     Konsekwencją puntu 3, przy EH jest lepsza przestrzeń, zwłaszcza w głąb. 

EH są mniej lampowe ale mają zalety łączące cechy lampy i tranzystora. 

Cześć podpisuje sie pod tym też mam takie obserwacje z tym ze gram na duzych podlogówkach

@Sebastian_2020 napisz pls coś konkretnie o swoim systemie. Dzieki

Edytowane przez pp
  • 2 miesiące później...
W dniu 15.08.2020 o 12:41, fido920 napisał:

Jak kolega po dłuższym czasie ocenia te lampy? Grają?

Pozdrawiam.

Witam widzę że minęło już 4 lata jak długo się sprawowały te lampy też je zakupiłem i dzisiaj zamontowałem 4 sztuki są naprawdę ciekawe 

• 6 miesięcy później...
W dniu 11.01.2024 o 12:39, Sebastian_2020 napisał:

Ja również zakupiłem EH po wielu latach używania GL.

Poniżej moje subiektywne odczucia. Jestem super zadowolony z EH, ale może i tak wrócę do GL w przyszłości, bo GL są mniej równe, ale może bardziej potrafią czarować? Hmm...  EH są dla ludzi, którzy nie potrzebują korekty dźwięku lampami. 

Gold Lion, jak to ktoś powiedział, są… złote. Co to oznacza?

1.     Góra jest nienatarczywa, nie tak otwarta jak w przypadku EH.

2.     Góra jest mniej otwarta, co może być zaletą w wielu systemach, gdzie należy górę troszkę temperować. W takich systemach ta góra z Gold Lion może być nazwana „bardziej szlachetną”. Dzwoneczki są bardziej dźwięczne.

3.     Średnica jest dopalona, ale jest jakaś dziwna rzecz z tą średnicą. Z jednej strony średnica jest gęsta, a jednocześnie też nie do końca idealnie zgrana/zszyta z górą pasma. 

4.     Bas jest bardziej potężny niż z EH ale gorzej kontrolowany, bardziej misiek.

EH:

1.     Bas krótszy, ale bardziej zróżnicowany. Zamiast miśka, zróżnicowanie, ale może komuś brakować basu, lżej tu jest. Dużo pewnie zależy od systemu. Ja mam monitory i jest OK, ale jak cherlawe jakieś monitory, to pewnie lepiej GL.

2.     Średnica nie jest taka gęsta, ale zdecydowanie lepiej zszyta z górą. Ktoś napisał, że te lampy brzmią jak dobry tranzystor – może coś w tym jest. 

3.     Góra bardziej rozciągnięta – nie ma ostrości, ale można potestować do jakiej częstotliwości słyszymy 😉

4.     Konsekwencją puntu 3, przy EH jest lepsza przestrzeń, zwłaszcza w głąb. 

EH są mniej lampowe ale mają zalety łączące cechy lampy i tranzystora. 

Witam, i jak po dłuższym czasie słuchania wrażenia z eh ? Sam je posiadam i myślę o zakupie gold lion by uzyskać jeszcze trochę więcej gęstości w dźwięku.

• 1 miesiąc później...
  • Moderatorzy

U mnie na odsłuch zawitały takie lampy

Ukryta Zawartość

IMG_3338.JPG

Czyli KT88 S4A Carbon. Już wcześniej miałem na oku te lampy ze względu na ich nawęglane czarne anody. Jestem dużym fanem lamp z czarnymi anodami. Jeszcze nie rozczarowałem się na żadnej z nich i podobnie było tym razem. Grają szybkim, sprężystym dobrze kontrolowanym basem. Nie jest on jednak pod żadnym pozorem szczupły. Ładna czytelna i pełna średnica na której po prostu dużo się dzieje. Szybka i precyzyjna góra wykańcza całość. Doskonała równowaga pomiędzy każdym pasmem. Szybkość i dynamika idealnie połączona z muzykalnością. Do tej pory jeśli chodzi o KT88 moim faworytem zawsze były Gold Liony ale teraz faworyt jest nowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, Seyv napisał:

U mnie na odsłuch zawitały takie lampy

Ukryta Zawartość

IMG_3338.JPG

Czyli KT88 S4A Carbon. Już wcześniej miałem na oku te lampy ze względu na ich nawęglane czarne anody. Jestem dużym fanem lamp z czarnymi anodami. Jeszcze nie rozczarowałem się na żadnej z nich i podobnie było tym razem. Grają szybkim, sprężystym dobrze kontrolowanym basem. Nie jest on jednak pod żadnym pozorem szczupły. Ładna czytelna i pełna średnica na której po prostu dużo się dzieje. Szybka i precyzyjna góra wykańcza całość. Doskonała równowaga pomiędzy każdym pasmem. Szybkość i dynamika idealnie połączona z muzykalnością. Do tej pory jeśli chodzi o KT88 moim faworytem zawsze były Gold Liony ale teraz faworyt jest nowy.

A co to za firma? Jakaś nowa na rynku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W życiu piękne są tylko chwile...

• Moderatorzy
12 minut temu, zurek napisał:

A co to za firma? Jakaś nowa na rynku?

Podejrzewam, że lampy są produkcji Linlai, mają wiele modeli z nawęglaną anodą ale pod ich marką nie są dostępne w Polsce. Kiedyś już słuchałem KT88 Linlai bez nawęglanej anody i brzmieniowo bardzo mi odpowiadały. Nie miały jednak takiej muzykalności były trochę techniczne. Te nawęglane są lepsze pod tym względem.

Niestety kt88 tak mają, są pewne mody jeśli chodzi o typ lamp w danym czasie. Zazwyczaj to pierwsze lampy albo przesiadka z tranzystora. Bo kt88 najbliżej do takiego grania.

Jak szukasz muzykalności to dobra lampa na El34 i 300B. Tam jest wszystko. 

Sam mam lampę gdzie mogę zamiennie wstawić trzy typy lamp kt88, 6550 i EL34.  Po przerzuceniu kilku setów różnych lamp, zostałem przy El34. Jednk dziś wybrałbym jeszcze inna 6L6 . Czemu ? Głównie  dla barwy i muzykalności. 

52 minuty temu, Seyv napisał:

Akurat mnie EL34 nigdy nie zauroczyła

Bo nie miałeś dobrego wzmaka z dobrze zaprojektowanymi analogiem na tych lampach. Oczywiście tylko na triodzie.

Niestety większość oferowanych na rynku wzmakow to przecietny sprzęt i dotyczy również innych lamp w tym kt88 . Takie czasy. 

Edytowane przez Mariusz03
19 minut temu, Mariusz03 napisał:

Bo nie miałeś dobrego wzmaka z dobrze zaprojektowanymi analogiem na tych lampach. 

Niestety większość oferowanych na rynku wzmakow to przecietny sprzęt i dotyczy również innych lamp w tym kt88 . Takie czasy. 

Miałem wzmak na lampach KT88 i dla mnie grały najlepiej KT88 Gold Lion... Myślałem że to jest najlepsze granie z lampy...

Do czasu, aż kupiłem monobloki Manleya Snappery na EL34 i wtedy usłyszałem jak gra porządnie zaprojektowany wzmak pod lampy EL34... Było wielkie zdziwienie i radość...

A o 300B to już nie wspomnę....

Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Bo nie miałeś dobrego wzmaka z dobrze zaprojektowanymi analogiem na tych lampach. Oczywiście tylko na triodzie.

To argument, który łatwo odwrócić. A w moim przypadku jest to o tyle proste, że gdybym chciał wymienić lampy, których nie słuchałem musiłabym jakiś mocno egzotycznych wyszukiwać. Na ocenę wpływa nie tylko gust ale i system w jakim mamy możliwość słuchać danych lamp. Dobrze zaprojektowany i wykonany wzmacniacz zagra dobrze na każdej  lampie w tym również na EL34. Po prostu nie słyszę wyjątkowej przewagi tej lampy nad innymi.

EL34 są też w wersji z nawęglaną anodą już namawiam jednego kolegę z forum by je kupił. Jeśli się zdecyduje może podzieli się opinią.

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Dobrze zaprojektowany i wykonany wzmacniacz zagra dobrze na każdej  lampie w tym również na EL34. Po prostu nie słyszę wyjątkowej przewagi tej lampy nad innymi.

Rozumiem Twój punk widzenia,  ja znam wyjątkowość między innymi tych lamp bo trafiają w mój gust,  nawiązałem tylko dlatego tą rozmowę bo wywnioskowałem ze szukasz ciepłego i barwnego brzmienia, które slyszysz w nowych lampach z nawęglaną anodą . Ja uzywam tylko tz. Nosów, gdzie wszystkie mają taki przekaz (niektore wiecej jak stara Tesla czy mullard po mniej RFT czy Telefunken). Dlatego mam kilka setów i w zależności jaki mam humor taki slucham. 

A temat dobrego seta to długa historia,  można na pewno dużo tym ugrać, ale nie ostateczniego brzmienia zwlasza średnicy,  za to moim zdaniem odpowiada dany typ lampy oczywiście dobrze zaimplementowany.

Polecam posłuchać 6L6. 

• Moderatorzy
3 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Polecam posłuchać 6L6. 

Miałem i słuchałem. Najbardziej przypasowały mi do bluesa. 
O S4A chciałem napisać kilka słów bo to w miarę nowe lampy a jak się okazuje niezwykle ciekawe. Być może warto sięgnąć po inne nawęglane lampy z nowej produkcji jak choćby 300B czy 2A3 lub EL34 o których pisaliśmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi