Skocz do zawartości
IGNORED

Idealnie uniwersalny uchwyt do projektora

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zaraz po kupnie projektora zmontowałem na szybko ścienny uchwyt. Jest to wielka improwizacja i prowizorka, pomyślana tylko jako tymczasowe rozwiązanie. Niestety (albo stety), od ponad 3 lat spełnia swoją funkcję dobrze i bezpiecznie. Ale chyba czas na zmiany.

Chciałbym projektor powiesić pod sufitem. Z dwóch powodów.

1. Projektor nie będzie już wył bezpośrednio pod uchem.

2. Projektor ów nie posiada lens shift, przez co obraz musiałem "dopasować" za pomocą cyfrowego keystone'a (ustawionego "na maxa"). Oznacza to, że projektor rzuca na ścianę obraz w postaci trapezu i w trapezie tym jest dopiero "cyfrowo" wkomponowany prostokątny obraz (jak to wygląda, pokazałem na obrazku). Wady tego rozwiązania są następujące:

- obraz jest mniejszy, niż byłby w przypadku rzucania prostokąta

- obraz nie jest "bit-perfect", czy raczej "pixel-perfect"

Dlatego szukam wieszaka/uchwytu, który pozwoliłby mi na precyzyjną regulację ustawienia projektora. Chcę ustawić keystone na 0 (oczywiście wszystkie pozostałe regulacje cyfrowe też mają być wyłączone) i tylko za pomocą regulacji uchwytu (oraz optycznego zooma w projektorze) idealnie wkomponować obraz w "ekran". Od dłuższego czasu przeglądałem wszystkie możliwe wątki w necie, szukałem gotowych urządzeń i nic.

Uchwyt musi posiadać następujące funkcje:

- bezstopniowa regulacja wysokości (czyli odległości od sufitu) w jak największym zakresie

- możliwość przesuwania całej konstrukcji w stosunku do sufitu (prawo/lewo/przód/tył) w jak największym zakresie

- obracanie i pochylanie/poziomowanie projektora we wszystkich kierunkach (ale to akurat potrafi większość uchwytów)

Zna ktoś może jakieś gotowe rozwiązania? A może ktoś miał podobny problem i sam wykonał sobie taki uchwyt?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gotowego uchwytu nie znam, ale podaj jeszcze:

1. typ projektora
  2. wysokość pomieszczenia
  3. odległość projektor - ekran
  4. rozmiar ekranu i odległość dolnej krawędzi od podłogi.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

-> wiatrak

Dziękuje za zainteresowanie.

Mogę podać te dane, wykorzystasz je zapewne do obliczenia, gdzie powinienem projektor zawiesić.

Tylko że ja wiem, gdzie dokładnie mam ten projektor zawiesić (robiłem obliczenia, znam netowe kalkulatory). Problem w tym, że szukam jakiegoś uchwytu "na dłużej", czyli czegoś, co także po zmianie pokoju/mieszkania/domu i projektora dalej będzie w pełni uniwersalne i będzie spełniało moje wymagania.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Powyższe jest oczywiste, ale jeśli ktoś ma doradzić jakiś model uchwytu, to powinien chociaż znać wymagany zakres wysięgu. "Jak największy zakres" to dość względne określenie... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

"Jak największy zakres" to dość względne określenie... ;)

Im większy zakres tym lepiej ;) Najlepiej byłoby od ca. 20 do 150 cm.

Tak kombinuję, czy może zrobić coś z dwóch różnych uchwytów. A mianowicie do ściany pod sufitem zamontować uchwyt do TV jak na obrazku. Obciążalność 37kg. Odległość TV od ściany można ustawiać w zakresie 7,5 - 68 cm, czyli regulacja prawo-lewo też powinna być wystarczająca. I do tego zamontować jakiś standardowy wieszak projektorowy z regulacją wysokości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko że ja wiem, gdzie dokładnie mam ten projektor zawiesić.

Problem w tym, że szukam jakiegoś uchwytu "na dłużej", czyli czegoś, co także po zmianie pokoju/mieszkania/domu

i projektora dalej będzie w pełni uniwersalne i będzie spełniało moje wymagania.

Uniwersalne to mogą być, ja wiem - skarpetki.

Nie podałeś nawet typu projektora, ani wysokości od sufitu, czyli nie wiemy nic.

Wiemy jedynie, że znasz idealne miejsce do powieszena, więc w każdym następnym mieszkaniu także je znajdziesz.

To ja Ci napiszę tak : zleć wykonanie uchwytu, który będzie się składał z 3 elementów.

Element mocujący projektor i element mocujący do sufitu - oba elementy muszą posiadać centralnie zamontowane tuleje nagwintowane

pod śrubę rzymską ( jeden lewy, drugi prawy gwint ) 3 element to łącznik ( nagwintowana wewnątrz rurka , w zależności od wysokości dłuższa lub

krótsza ) Kręcąc rurką możesz płynnie dopasować położenie ekranu i takie położenie zakontrować na stałe.

W przypadku zmiany projektora pozostaje jedynie nawiercenie nowych otworów montażowych pod ew. inny rozstaw śrub w dolnym uchwycie.

Jeśli wysokość w nowym mieszkani będzie inna, to wystarczy wymienić rurkę-łącznik pomiędzy sufitem, a projektorem.

Rozwiązanie to jest optymalne i pozbawione sprężystości - projektor wisi sztywno i obraz nie drga jak w innych rozwiązaniach, gdzie są przenoszone

na niego mikrowibracje, co skutkuje utratą ostrości.

Do dzieła !!!

PS. Z Twojej propozycji wykorzystania jakiejś kombinacji wieszaków, wynika jednak, że kompletnie nie wiesz

w którym miejscu powinien znaleźć się obiektyw projektora ! :) Odpuść sobie to rozwiązanie, ani to ładne, ani stabilne.

PS. Z Twojej propozycji wykorzystania jakiejś kombinacji wieszaków, wynika jednak, że kompletnie nie wiesz w którym miejscu powinien znaleźć się obiektyw projektora ! :)

To akurat na szczęście wiem ;)

Może masz rację i pewnie warto zamontować projektor po prostu "na sztywno".

Każde ruchome połączenie to wróg. Wyświetl sobie jednopikselową kratkę na ekranie i zobacz co potrafi zrobić nawet niewielki

wentylator lampy ze stabilnością obrazu. Na dużym dystansie drżenie proja potrafi skutecznie rozmyć taką kratkę. Efekt motyla :)

Oczywiście że na sztywno. Ja kupiłem wieszak za chyba 70zł i po kłopocie. Zmiana mieszkania, pokoju projektora... cóż kolejne 80zł w plecy... ale czy taki kombinowany wieszak o jakim myślisz nie wyjdzie sporo drożej? Np. Winda do projektora + do niej od spodu wieszak... Największym minusem będzie estetyka a ona jest BARDZO ważna.

zleć wykonanie uchwytu, który będzie się składał z 3 elementów.

Element mocujący projektor i element mocujący do sufitu - oba elementy muszą posiadać centralnie zamontowane tuleje nagwintowane

pod śrubę rzymską ( jeden lewy, drugi prawy gwint ) 3 element to łącznik ( nagwintowana wewnątrz rurka , w zależności od wysokości dłuższa lub

krótsza ) Kręcąc rurką możesz płynnie dopasować położenie ekranu i takie położenie zakontrować na stałe.

Mógłbyś może wrzucić jakąś fotkę, obrazek albo schemat?

Bo Twoja propozycja brzmi ciekawie.

...................................88619356760755249430.jpg

Łącznik rurowy wg. potrzeby - do precyzyjnej regulacji wysokości projektora.

Nie ma żadnego pochylania i bujania lewo, prawo, góra , dół - jest tylko jedno

miejsce do zamocowania projektora bez deformujących korekcji i takie trzeba wyliczyć.

-> BoDeX

Dzięki. Teraz jest wszystko jasne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.