Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Używałem jej przez ponad 20 lat i dopóki jej nie wymieniłem to nie mogłem zrozumieć dlaczego niektórzy uważają, że winyl brzmi lepiej od CD.<br /> <br /> <br />
Dobry tekst do wątku " Dlaczego winyl brzmi lepiej od CD" ale jest to jak wsadzenie kija w mrowisko.

całym szacunkiem dla sentymentalnych ludzi (sam nim troche jestem) lubiących dawne sprzęty, ale ta wkładka dobra nie była. Używałem jej przez ponad 20 lat i dopóki jej nie wymieniłem to nie mogłem zrozumieć dlaczego niektórzy uważają, że winyl brzmi lepiej od CD.

Oj, kolega musi poczytać cały wątek :). Takie argumenty excel odrzuca z definicji twierdząc, że widocznie coś u ciebie nie tak z konfiguracją, albo masz zły wzmacniacz, czy kolumny. A gdybyś chciał na to dictum zapytać jaki sprzęt towarzyszący ma nasz bohater, czy jak ma ustawioną wkładkę (!) to... daj sobie spokój :)). Z życzliwości radzę, a i nerwów oszczędzisz. Pozdrowienia.

Powiedz mi bo ja nowy jestem na tym forum. Z tą mf-ką tak na serio, czy tylko dla podgrzania atmosfery?

. Oczywiscie, ze na serio . bo czasami na tym forum zartujemy - mf100 gra bardzo ladnie - inaczej sadza ci, co jej nie slyszeli - ale to nie nasz problem - dodam, ze jest to najopularniejsza wkladka na forum...:)....pzdr..

excelvinyl winylmania blog szukaj

No patrz,a ja myśllałem że Ortofon.

Rudy-102 wpisz tylko w forumową wyszukiwarkę mf-100 i pewnie sporo wyskoczy do poczytania.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Albo inaczej: co jeśli inni słyszeli mf i więcej już nie chcą? W końcu swego czasu cały PRL na tym jechał, nie trudno było spotkać się z tą wkładką. Sam je zajeżdżałem.

Ci co mieli tą wkładkę (ja też,fabrycznie montowana do gramofonu Foniki),a potem spróbowali innych,już do niej nie wracali taka dobra była.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Oczywiscie, ze na serio . bo czasami na tym forum zartujemy - mf100 gra bardzo ladnie - inaczej sadza ci, co jej nie slyszeli

Taak. I co ja mam teraz powiedzieć?

Ja ją słuszałem. Ja jej słuchałem przez długi czas. Bardzo długi - o wiele za długi.

Po pierwsze - bo wszyscy byliśmy skazani na jedynie słuszną wkładkę (no potem pokazały się trochę inne wariacje do 105)

Po drugie - bo nie wiedziałem, że można inaczej.

Potem spróbowałem czegoś innego i mf-ka poszła do szuflady ze wspomnieniami.

Exel! Ja też gram na taniej wkładce (Ortofon 510 MKII), ale ta w porównaniu z MF`ką to zupełnie inna bajka.

Warto spróbować.

pzdr

timeforchangesalvatorevuono-300x225.jpg

03.28.11-6-Signs-it%E2%80%99s-Time-to-Change-Careers-Featured.png

time_to_change.jpg

time-to-change.jpg

No to teraz wyjdzie, że jestem bezczelny

W sumie to szkoda lepszej wkładki do jak to Yul określił "stereo i kolorowo".

Rudy-102, excel jest tu swoistym folklorem i dostarcza nam rozrywki. Ma też zapędy trolla. Musisz przywyknąć, dyskusja merytoryczna sensu nie ma. Chyba, że lubisz gadać ze ścianą. Betonową.

OK. Byłem niegrzeczny.

To w końcu jego wątek, żeby pochwalić sie tym, czym lubi a my mu wciskamy różne kazania.

To tak jak wejść do kogoś do domu i powiedzieć. Eeee, a twoja żona ma włochate nogi.

Już nie będę. No - przynajmniej nie tutaj.

Rudy102, a teraz wpadaj do wątku "dlaczego winyl brzmi lepiej od CD", napisz tam dlaczego i się przy okazji dowiesz, że tak naprawdę to Twój sprzęt jest niewiele lepszy od tego, na którym Excel słucha płyt, ze się nie znasz itd, itp. No śmiało. Czekamy na ubaw po pachy :)

• Redaktorzy

Poziom niektórych wpisów z ostatnich kilkudziesięciu stron jest tak żenujący, że cieszę się, że dostałem tam BANa. Aż żal czytać że piszą to niby kulturalni ludzi, których pasją jest muzyka i audio. Wychodzi szydło z worka ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

niby kulturalni ludzie,

O to właśnie chodzi - niby-kulturalni :)

których pasją jest muzyka i audio.

Ooo! To są prawdziwi humaniści, którzy na słowo "kultura" odbezbpieczają rewolwer, hehe.

Pozdro,

Yul

To zależy od tego czego słuchamy. Gdy z winyla płyną np słowa Dmuchawce latawce wiatr to trudno o agresję, nawet pisaną, no a jak się kupi płytę z pierwszych koncertów z Jarocina i słyszymy Zarąbałem go siekierą itd to już strach na sali. Nic tylko uciekać ;)

<br />Exel! Ja też gram na taniej wkładce (Ortofon 510 MKII), ale ta w porównaniu z MF`ką to zupełnie inna bajka.<br />
- bajka ? - możliwe - ale spróbuj założyć nową igłę do swojej starej mf-ki i porównaj - z tym, że musi to być mf100! - wtedy stwierdzisz, że to jest całkiem inna bajka ..:)..

- ten film nagle miał ok. 1000 wyświetleń w ciągu ostatnich 3 dni ! - sprawdziłem lokalizację i wszystkie wyświetlenia są z Danii - czyżby Radmuś ? - dziwne - dlaczego ? - pewnie dla jaj, jak słusznie zauważył kolega rydz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

- dzisiaj nagrałem Beatlesów z płyty Help - klip jak zwykle zablokowany w Niemczech...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- dzisiaj trochę grzebania po półkach - natknąłem się na tę oto płytę - nagrana jak ostatnia nędza - w porównaniu z pierwszą lepszą płytą zagraniczną to tak jak niebo i ziemia - gdybym opierał się w swoich opiniach o płytach PRL-u na tym produkcie, to przyklasnąbym Yulowi - na szczęście mam jeszcze inne i to przeważnie - ale i tak się tego lepiej słucha jak cd..:) - znowu zmieniłem wkładkę na tę starszą, bo wydawało mi się, że jest za mało wysokich, a dla mnie wysokie są bardzo ważne, jak i basy, średnica mniej, ona i tak zawsze jest - jednak po godzinie wróciłem do tej nowej, bo jakby tu powiedzieć... - daje jednak więcej funu - pzdr...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- dzisiaj z nowu z uporem, godnym lepszej sprawy popularyzuję PRL-owską fonografię jazzową - zespół Chałturnik...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- ten film z postu 2361 ma już 1340 odsłon i awansował na 3 miejsce ! - swoją drogą bardzo ładna melodia - na drugim Sława Przybylska 3450 odsłon - a na pierwszym niezagrożony mój idol Janusz Gniatkowski i Indonezja 4045 odsłon. Włączyłem sobie ostatnio szufladę i słuchałem trochę kaset, nawet było nieźle ale do czasu gdy nie przełączyłem na winyl - to tak jakbym w ciemnym pokoju zapalił nagle światło ! - dźwięk z kasety, nie mówiąc już o cd odbieram jak dźwięk wytworzony przez urządzenia elektryczne, jakiś taki zmięty, natomiast dźwięk z winyla, mimo jego wielu oczywistych ułomności, sprawia wrażenie jakby odsłuchu na żywo, instrumenty grają w pokoju - wysokie wyraziste acz nieuciążliwe przyprawiają całośc - fortepian - gra jak fortepian , perkusja jak perkusja , flet jak flet a już sax, szczególnie tenorowy, to szkoda gadać... - bas jest basem a nie łomotem - rozdzielczość wysokich od razu rzuca się w uszy - wszystko to mięsiste, soczyste i ładnie podane...

- aha - kupiłem sobie tablet aby móc Wam truć również na wyjazdach...:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.