Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

A nie kupię, do 50m2 też mówili, że monitorki nie dadzą rady, a jednak dobrze się sprawują, to 1,5 tysiąca mógłbym dać ewentualnie, ale muszę wiedzieć jakie ma mieć wejścia/wyjścia itp, po prostu prosiłbym o polecenie czegoś w granicach 1,5k i odpowiedzenie na moje pytania dotyczące wejść i podłączenia. Pozdrawiam

1600 to może nie, ale 200 zł utargujesz z tej ceny, która jest we wszystkich sklepach. Mnie się udało......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Monitory w 50m2 ? Może kwestia oczekiwać.

Tzn, nie wiem czego miałbym oczekiwać, bo nigdy nie miałem okazji posłuchać drogich kolumn w większym pomieszczeniu, więc w sumie nie mam odniesienia, ale ogólnie co, na moich monitorkach, dźwięk rozchodzi się dobrze, czysty, bez zniekształceń, głośność wystarczająca, nie zauważyłem żadnych cięć na pasmach, w każdym razie dźwięk był na prawdę ok. Przypominam, że oceniam to w kwestii filmu nie muzyki. Tylko brakowało mi trochę basu, bo w 20m2 to mam go wystarczająco.

A jeszcze tak spytam, to subiektywnie według Cb/Was jaka jest odczuwalna różnica, albo w czym się objawia, wyższość kolumn podłogowych nad monitorkami w dużych pomieszczeniach?

monitory w cenie podlogowych beda grac znaczaco lepiej

to mnie nauczylo doswiadczenie

w podlogowych bedzie wiecej basu przewaznie

a sub najlepiej aby mial wejscia wysokopoziomowe

tak nawiasem najlepszy/najdrozszy sub z jakim mialem doczynienia dluzszy czas to B&W ASW 750 i naprawde jego braku nie ma co załowac

czyli raczej nie tedy droga

tak nawiasem najlepszy/najdrozszy sub z jakim mialem doczynienia dluzszy czas to B&W ASW 750 i naprawde jego braku nie ma co załowac

czyli raczej nie tedy droga

Hmm w takim razie będę musiał skręcić gałkę bass na wzmacniaczu na maxa podczas seansów filmowych i powinno na razie wystarczyć, w przyszłości zaopatrzę się w amplituner + zestawik kolumn w systemie 4.0 lub 5.1 i powinno dać radę :)

Moim zdaniem jak już koniecznie chcesz suba na 50m2 to idź w DIY. Za 900zł można kupić głośnik Dayton RSS390HF-4 15" do tego jakiś panel na początku niezadrogi i sam robisz obudowe. Takim sposobem spokojnie zmieścisz się w kwocie poniżej 2k a przy okazji będziesz miał znakomity sub zarówno do filmów jak i do muzyki. Aha i ja preferuję obudowy zamknięte w subach i taką właśnie polecałbym konstrukcję.

No właśnie myślałem o Diy, bo pewne doświadczenie w tym już mam, ale problem jest taki, że jedynie robiłem kolumny pasywne, nie mam pojęcia jak z aktywnym subem, jaki panel też kupić, żeby miał te wszystkie wejścia/wyjścia, umożliwiające podłączenie go pod NAD C315Bee?

• 2 tygodnie później...

nie istotnym jest co? istotne jest jak, napisałem jak ma być wdg mnie i zeby osiągnąć zaskakująco dobry wynik wcale nie trzeba stosować koszmarnie drogich pudeł do niskich tonów, pamiętać trzeba o tym ze dociązamy dzwiek w najniższych rejestrach a nie zastepujemy bas płynący z kolumn ,,substytutem,, ; w tym wypadku subwooferami

pozdrawiam

Chyba jednak nie jest całkiem nieistotne na czym gramy.

To powiedz nam na czym osiągnąłeś ten dobry efekt, to jakaś tajemnica ? Może to być jakaś podpowiedź dla innych. Chyba nie chcesz nam powiedzieć, że nie ważne jakie suby wstawimy, byle były dwa ?

Strasznie enigmatyczna jest Twoja wypowiedź.

pamiętać trzeba o tym ze dociązamy dzwiek w najniższych rejestrach a nie zastepujemy bas płynący z kolumn ,,substytutem,, ; w tym wypadku subwooferami

Po części tak, ale jak ktoś ma wzmacniacz z regulowanym odcięciem częstotliwości na wyjściu i dedykowanymi wyjściami na suba to można pokombinować. Wszystko zależy od możliwości konfiguracji.

każdy sub razy dwa bedzie lepszy od jednego dwa tansze zagrają lepiej od jednego drožszego.. a gram z magnepanami mg12qr dociskam mourdant almuni9x2 a pza tym pracuje mad nowymi crossoverami do maggie na kondensatorach mundorfa :-) może nie będę używał po ubgrade subów???ale nie sadze:-)

każdy sub razy dwa bedzie lepszy od jednego dwa tansze zagrają lepiej od jednego drožszego..

To jak wstawię trzy suby to dźwięk będzie jeszcze lepszy? Dwa tańsze buczeć będą dwa razy mocniej, więc raczej będzie dwa razy gorzej.

Takich bzdur dawno nie słyszałem, chłopie opanuj emocje- nie ilość a jakość ważna jest.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ok :-) Sittek nie obchodzi mnie to co ty sądzisz na temat mojej wypowiedzi :-) to moja wypowiedz i tyle w temacie pisz co chcesz i co z tego i tak nie jesteś moim autorytetem itd itp a więc wracając do tematu: DWA SUBY DOBRZE JEDEN ŹLE !!

i tak nie jesteś moim autorytetem itd itp a więc wracając do tematu: DWA SUBY DOBRZE JEDEN ŹLE !!

I bardzo dobrze, bo po takich wpisach nie mógłbym na siebie spojrzeć

Rozumiem, że gdy sprzedam Velodyne i kupię kilka tanich muzycznie drewnianych subów Tonsila jakość mi sie zdecydowanie poprawi :-)

Skąd się chłopie zerwałeś? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

eh...... dokup drugi velodyne i będzie dobrze Sittek!

jesteś zarozumiały Sittek ale wybaczam Ci twoją słabość :-) poprostu kup sobie drugi velodyne i będziesz w niebie 2.1 dobre dla pc systemów a nie do stereo :-)

ok :-) Sittek nie obchodzi mnie to co ty sądzisz na temat mojej wypowiedzi :-) to moja wypowiedz i tyle w temacie pisz co chcesz i co z tego i tak nie jesteś moim autorytetem itd itp a więc wracając do tematu: DWA SUBY DOBRZE JEDEN ŹLE !!

Jeden sub dobrze dwa suby lepiej, ale przy wyższym cięciu. Jeden sub spokojnie wystarczy, warunek: kolumna musi przenosić przynajmniej w granicach 45 - 60Hz. Np: kolumny elektrostatyczne nie grają dolnego pasma i tam głośnik basowy przy kolumnie jest wręcz pożądany. Niskie cięcie uniemożliwia lokalizację źródła basu przez ucho i nie ma na tym etapie znaczenia ile masz subwooferów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.